Korkeakoulujen opetusmateriaali avoimesti saataville

Korkeakoulujen opetusmateriaalin tulisi olla avointa kaikille veronmaksajille, jotta elinikäisen oppimisen tavoite toteutuisi. Korkeakoulut toimivat pääosin verorahoilla ja oppimisen helpottamiseksi niiden tulisi julkaista avoimesti oppimateriaalinsa muidenkin kuin oppilaidensa käyttöön. Nykyiselläänkin materiaali jaetaan opiskelijoille käytännössä sähköisesti ja olisi pieni askel tuoda se saatavaksi myös muille. Itse asiassa järjestelmien kannalta olisi todennäköisempää kustannustehokkaampaa ja helpompaa mahdollistaa niiden avoin jako nykyisen suljetun sijaan.

Kirjoitukselleni innoittajana toimi Villle Saarikosken kirjoittama mielipidekirjoitus tänään Helsingin sanomissa, missä moitittiin Suomen olevan jälkijunassa opetuksen digitalisaatiossa. Otsikkona oli Suomen korkeakoulujen digikriisi vain syvenee.

Esimerkiksi USA:ssa kuuluisa MIT on julkaissut käytännössä kaikki kurssien opetusmateriaalinsa verkossa vapaasti ihmisten käyttöön. Jos näin on mahdollista tehdä MIT:n, Stanfordin ja Princetonin kaltaisissa yliopistoissa, niin miksei niin tehdä Suomessa, jossa korkeakoulut toimivat pääosin veroilla rahoitettuina? Eikö siellä tuotettu tieto tavallaan kuuluisi kaikille meille?

On todellakin syytä huolestua siitä, että vaikka Suomessa on monia uusia yrityksiä oppimisympäristöjen alueella, niin korkeakoulut vaikuttavat olevan jälkijunassa. Ensimmäisenä askeleena tiedon vapauttaminen olisi loistava eikä edes vaatisi suuria investointeja.

Valtiovarainministeriölle on marraskuussa jätetty hieno raportti "Pilkahduksia tulevaisuuteen – digitalisaation ja robotisaation mahdollisuudet". Tuossa raportissa Risto Linturi kuvaa toimenpide-ehdotuksena hallinnolle seuraavaa: "Osaamisen näyttö on irrotettava opetuksen tarjoavasta oppilaitoksesta.
Julkinen opetus on siirrettävä käänteisen mallin mukaiseksi ja julkisin varoin tuotetut
oppimateriaalit ja videoidut opetusjaksot on julkaistava kaikkien saataville. Kaikki peruskurssit
ja koulukurssit on tuotettava videomuodossa useiden eri opetustapojen ja opettajien
toimesta. Harjoitusmateriaalia on tuotettava digitaaliseen muotoon oppimispelien,
simuloinnin ja keinoälyn soveltamisen avulla.
"

Toteuttamalla tämä jako ja julkistamalla oppimateriaalit julkiseen käyttöön mahdollistaisimme jatkuvan oppimisen työn ohessa sekä myös esimerkiksi akateemisille työttömille. Miksemme tekisi tätä mahdollisimman pikaisesti? Nyt on nopeiden tekojen aika jahkailun sijaan!

Avoin korkeakoulu oli hyvä alku ja nyt digitaalisen jakamisen helppouden myötä on aika ottaa seuraava askel.

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu