Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Sipilän kapitalisaatiopimus ja sidonnaisuudet eilisen blogin perusteella

Pääministeri Sipilä on eilen illalla blogikirjoituksessaan avannut kapitalisaatiosopimuksensa sisältöä ja hyvä niin. Tätä ennen ei ole voitu olla varmoja siitä, mihin sen sisällä olevat varat on sijoitettu. Hänen kertomansa mukaan Nordea Capital Private -kapitalisaatiosopimuksen sisällä hänellä on ainoastaan Nordean tuottokori eikä muita sijoituksia.

Keskustelussa tästä asiasta menee jatkuvasti  moni asia sekaisin - eikä asiakaan ole kyllä kovin yksinkertainen. On hyvä ymmärtää, että kapitalisaatiosopimus Nordea Capital Private ei ole sama kuin tuottokori. Tuottokori on yksi mahdollinen sijoitusvaihtoehto tuon sopimuksen sisällä. Kun on kyseessä Private-sopimus varakkaammille henkilöille, niin sen sisällä voi olla lukuisia eri vaihtoehtoja. Jopa suorat sijoitukset osakkeisiin ovat mahdollisia, omistajana tällöin vain toimii Nordea Henkivakuutusyhtiö.

Eilisen blogin pohjalta meillä on siis Sipilän sana siitä, että hänellä ei tuon kapitalisaatiosopimuksen sisällä ole muita sijoituksia kuin tuottokori. Itse uskoisin että tähän voi luottaa. Itse asiassa mikään ei estä sitä, että näin olisi nyt, mutta ensi viikolla hän kävisi sijoittamassa ne toisaalle. Tällaisen kapitalisaatisopimuksen hyödyt verrattuna rahastoihin liittyvät veroetujen lisäksi suurelta osin siihen, että kohteita voi vaihdella ilman merkittäviä kustannuksia. Mutta tämä nyt on jo saivartelua..

Kun katselee Sipilän blogista linkitettyä Nordean tuottokorin kuukausikatsausta voi havaita, että korin sijoitukset ovat laajalti hajautettuja, ja eivät siten aiheuta ongelmia esteellisyyden suhteen.  Jos kuvaus olisi alunperinkin tehty tällä tasolla, ei se olisi myöskään herättänyt niin vahvoja epäilyksiä. Hyvä että tiedot on nyt tarkennettu, julkisella paineella vaikuttaisi olleen merkitystä asiaan.

Tämän uuden tiedon valossa moni vaikuttaa ottavan kantaa, jonka mukaan ei tässä ole ollutkaan mitään ongelmaa. Media ja ihmiset ovat vain jahdanneet Sipilää perusteetta. Asia ei ole näin, ennen eilistä blogikirjoitusta Sipilä ei ollut riittävälla tarkkuudella tehnyt asioita selväksi. Blogikirjoituksen ajankohta eilisiltana ei ollut mikään yllätys, olihan Sipilä tänään 10.12.2016 aamulla Ylen Ykkösaamun haastattelussa, jossa tämä asia tuotiin esille. Eilinen tarkennus mahdollisti sen, että hän pystyi vastaamaan kysymyksiin kertomalla, ettei enää pystyisi avaamaan asiaa tarkemmin kuin on tehnyt. Sinällään tuo oli varsin taitava liike - tätä ennen asia oli ollut jossain määrin epäselvä puolitoista vuotta. Median painostuksen myötä asia on nyt selvinnyt.

Saa nähdä nouseeko Ykkösaamun perusteella kolmas esteellisyysasia keskusteluun. Sipilähän luopui omistuksistaan pääomasijoitusyhtiö Fortel Invest Oy:ssä, jonka nykyään omistavat hänen lapsensa. Tämä ei kuitenkaan kaikilta osin poista mahdollista esteellisyyttä joissain päätöksissä.

Hallintolaissa säädetään seuraavaa:"Virkamies on esteellinen:

1) jos hän tai hänen läheisensä on asianosainen;

2) jos hän tai hänen läheisensä avustaa taikka edustaa asianosaista tai sitä, jolle asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa;"

3) jos asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa hänelle tai hänen 2 momentin 1 kohdassa tarkoitetulle läheiselleen;"

Läheinen on määritelty seuraavasti: "Läheisellä tarkoitetaan 1 momentissa: 1) virkamiehen puolisoa ja virkamiehen lasta, lapsenlasta, sisarusta, vanhempaa, isovanhempaa ja virkamiehelle muuten erityisen läheistä henkilöä samoin kuin tällaisen henkilön puolisoa;"

Täten pääministeri Sipilän tulee jatkossakin arvioida esteellisyyttään tämän lain ja sen hengen mukaisesti. Haluan nyt korostaa, että ainakaan itselläni ei ole tiedossa, että tällaista tilannetta olisi ollut tai edes näköpiirissä. Ensisijaisesti itsensä jäävääminen on henkilön omalla vastuulla, ja epäilemättä pääministeri näin tekee mikäli sitä vaativa tilanne tulee eteen.

Joka tapauksessa pääministeri vaikuttaa toimineen omistustensa ja sijoitustensa suhteen suoraselkäisesti sekä mallikkaasti avoimuutta lukuunottamatta. Nyt tehtyjen tarkennusten myötä uskon itse, ettei kapitalisaatiosopimus aiheuta esteellisyyksiä. Meillähän on tästä vain pääministerin oma sana, mutta itse uskon siihen. Sopimuksen sisältöhän on pankkisalaisuuden piirissä eikä sitä voi varmentaa. Omistusten suuruus jää edelleen hämärän peittoon, mutta sen merkitys on kuitenkin varsin pieni.

Moni voi olla sitä mieltä, että tässä asiassa ei ole ollutkaan ongelmaa. Ongelma avoimuuden puutteen ja epämääräisyyden vuoksi oli kuitenkin olemassa. Median ja keskustelun ansiosta asiaan saatiin vihdoin riittävä selvyys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Oletko nyt tyytyväinen. Sillä ei kai ole kokonaisuuden kannalta mitään merkitystä ?

No, uhrasit tähän kuitenkin merkittävästi aikaasi. Olit väitteissäsi myös väärässä. Sipilä jatkaa edelleen pääministerinä ja tekee sijoituksillaan sen minkä parhaaksi näkee !

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Olen tyytyyväinen siihen, että asiasta eri tahoillla käyty keskustelu johti Sipilän tarkentavaan blogiin. Jälkikäteen kyllä voi sitten tehdä omia päätelmiään.
Sipilää en ole ollut kampeamassa pois pääministerin paikalta, ainoastaan halunnut hänen toimivan lain ja sen hengen mukaisesti.
Hän voi kuten tuossa kuvasin muuttaa sijoituksiaan kapitalisaatiosopimuksessa ja voi näin tehdä parhaaksi näkemällään tavalla kunhan ilmoittaa siitä lain vaatimalla tavalla. Muutoksista tulee nimittäin informoida valtioneuvoston kansliaa.
Toteat:"Olit väitteissäsi myös väärässä." Siitä voi olla montaa mieltä, edellinen kirjoitukseni perustui sen hetkiseen olemassaolevaan tietoon. Olen kanssasi eri mieltä, kirjoituksieni kommentit olivat valideja enkä ollenkaan tunnusta olleeni väärässä. Enimmäkseen olen esittänyt kysymyksiä, joihin nyt on saatu vastauksia.
Aikaa kuluu, varsinkin mikäli tarkistaa faktat pohdintansa tueksi. Omasta ajastanipa tuo on pois. Tässähän ei voi voittaa, edelleen faktat ja mielipiteet menevät keskusteluissa iloisesti sekaisin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Googlettamalla olisi, niin kirjoittaja kuin toimittajatkin saaneet selville, mitä Sipilän sidonnaisuusilmoituksessa ilmoittamat pankkien sijoitukset sisältävät. Nyt Sipilä on valmiiksi antanut viimeisessä blogissaan suoran linkin "2 kpl, Nordea Capital Private (tuottokori)"-sijoituksiin, kun kriitikot eivät osaa tutkia omin avuin sidonnaisuusilmoituksen perusteella asiaa.

http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1433371/S...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kerroppa Sirpa miksi koko Suomen toimittajalauma on ollut epätietoinen siitä, mitä kaikkea ko kapitalisaatiosopimus sisältää, vaikka ovat lukeneet ko ilmoituksen? Ei ne varmaan kaikki tyhmiä ole? Puolentoista vuoden aikana on asiaan kysytty tarkennuksia ja Sipilä ei ole niihin aiemmin halunnut vastata.
Mikäli luet eteenpäin ko sidonnaisuusilmoituksia, niin huomaat muiden tehneen sen huomattavasti selkeämmin ja yksilöidymmin sisältäen myös summat tai osakemäärät. Sipilä teki jostain syystä valinnan olla kertomatta näitä selkeästi.
Tuskin itsekäään pystyisit osoittamaan tuota ennen eilistä Sipilän tarkentavaa blogia, sen jälkeen se on toki helppoa. alkueräisen ilmoituksen pohjalta olisit sitä tuskin tehnyt. Alkueräinen selvitys (tuottokori)-merkinnällä oli epäselvä eikä Sipilä ennen eilistä ole suostunut asiaa tarkentamaan pyynnöistä huolimatta. Ei ole lukijoiden vika, jos suurin osa ymmärrä - vika on viestijässä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Hyvä kysymys miksi toimittajat eivät ole tehneet sitä työtä mitä yleensä tekevät. Näinhän ovat tehneet jo veroparatiisitilejä tutkiessaan mennen jopa ulkomaille tutkimaan asioita. Nyt tieto oli ja on kuukausittain saatavissa googlettamalla noiden "korien" sijoitukset kummassakin pankissa. Ja kotimaasta jopa pankeista kysymällä luultavasti tarkasti "korikohtaisin" tiedoin.

Kysyt miksi Sipilä ei ole tarkemmin yksilöinyt noita talletustietoja. Vastaus on mielestäni hyvin selvä ja ymmärrettävä. Nuo tiedot vaihtuvat kuukausittain joten jokseenkin mahdotonta on antaa yksityiskohtaisia tietoja. Pankit tekevät nuo sijoitukset sinne annetun sopimuksen nojalla omaehtoisesti. Sipilä (ei kukaan toinenkaan) ei voi vaikuttaa mihin pankki sijoitukset kulloinkin tekee.

Tuosta tyhmyydestä tai muusta syystä ylipäänsä on kysyttävä itse toimittajilta. Minä olen väärä henkilö tietämään heidän ajatusten juoksuaan tai syytä toimintaansa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #5

Ei sidonnaisuusilmoituksen selvittämisen pidä olla mitään salapoliisitiedettä. Puolentoista vuoden jahkailu ja ihmettely olisi loppunut alkuunsa mikäli Sipilä olisi suostunut tarkentamaan ilmoitustaan tahi tarkentamaan sijoituksens medialle selkeästi. Edelleen ihmetyttää, miksi hän ei näin tehnyt, kun asiassa ei edes ole mitään ongelmaa.
Sidonnaisuusilmoitus on julkinen asiakirja, josta tavallisen kansalisenkin pitäisi ymmärtää ministerin sidonnaisuudet. Jos tuota ilmoitusta katsoo muiden osalta, niin muut ovat siinä onnistuneetkin. Ilmoituksesta löytyy summat ja osake-erittelyt, otetaan vaikkapa Petteri Orpo esimerkiksi:

"Ministeri: Petteri Orpo
SIDONNAISUUDET KOTIMAASSA JA ULKOMAILLA:
Osakeomistukset ja muut omistukset yrityksissä:
Biotie Therapies 5000 kpl,Kone 60 kpl, Metso 50 kpl,NesteOil 150 kpl,Nokia 802 kpl,
Oriola-KD B 240 kpl, UPM 300, Ponsse 200 kpl, Raisio 500 kpl, Talvivaara 6500 kpl
Rahasto-osuudet:
OP-Ameriikka indeksi A67,6140 kpl OP-Kiina A3,4461 kpl, OP-eläkevakuutussäästö
Elinkeinon ja ammatin harjoittaminen - yrityksen nimi ja toimiala:
Muu merkittävä varallisuus kuten kiinteä omaisuus:
Asunto (Turku)
Muut merkittävät tulolähteet:
Velkojen ja muiden taloudellisten vastuiden suuruusluokka ja peruste - myös
kolmannen tahon puolesta annetut sitoumukset:
Osuus asuntolainasta 27 400 €
Luottamus- ja hallintotehtävät yrityksissä ja yhteisöissä:
Turun Messukeskuksen hallintoneuvosto
Snellman-säätiön hallitus, TPS-säätiön hallitus
Varsinais-Suomen Kansallissäätiö, pj.
"

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #6

Ero Orpon ja Sipilän varallisuuden kohdalla on nähdäkseni siinä, että Orpo on itse tehnyt nuo yksittäiset osakesijoituksensa, ei siis pankin sijoitusinstrumentin välityksin kuukausittain ja näin ollen on pystynyt tekemään yksityiskohtaisen erittelyn. Miksi tämä on niin vaikea käsittää? Poliittinen aatemaailma poikkeaa Sipilän keskustalaisesta vai?
Enkä ole Keskustan kannattaja ja kuitenkin vierastan tällaista keskustelua, jossa omaehtoisesti on saatavissa yksityiskohtaisempaa tietoa, jos se kiinnostaa. Tästäkin käyvät epämääräistä julkista keskustelua jopa toimittajat.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #9

Sipilähän olisi pystynyt tekemään yksityiskohtaisen erittelyn silloisesta tilanteesta kopioimalla ne Nordea Tuottokorin kuukausitiedotteesta. Sidonnaisuusilmoituksessa ilmoitetaan tilanne sillä hetkellä. Tieto oli olemassa mikäli haluaa.
Tässä ei ole mitään keskusta/kokoomus-ajattelua. Otetaan nyt sitten vielä Rehula, niin näkee että osaa keskustalainenkin eritellä:
Ministeri: Juha Rehula
SIDONNAISUUDET KOTIMAASSA JA ULKOMAILLA:
Osakeomistukset ja muut omistukset yrityksissä:
Neo Industrial B 20 kpl; PHP Holding Oy 2 kpl
Elinkeinon ja ammatin harjoittaminen - yrityksen nimi ja toimiala:
Muu merkittävä varallisuus kuten kiinteä omaisuus:
Yksiö (22,5 m2) Helsingissä; Tontti (3170 m2) Hollolassa;
Metsämaa (8,7 ha) Mäntsälässä
Muut merkittävät tulolähteet:
Velkojen ja muiden taloudellisten vastuiden suuruusluokka ja peruste - myös
kolmannen tahon puolesta annetut sitoumukset:
Laina (peruskorjaus) 31 616,38 yhdessä puolison kanssa eli ½ em. lainasta
Laina (asunto) 46 305,56 yhdessä puolison kanssa eli ½ em. lainasta
Laina (metsämaa) 10 183,50
Laina (vaalit ym.) 16 043,50
Luotto, jatkuva 30 957,30
Osamaksusopimus (auto) 9 254,33
Kulutusluotto (2 kpl - yht) 6 084,13

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #10

Älä viitsi jatkaa tuota saivartelua. Sipilä ei pysty antamaan sellaista yksityiskohtaista tietoa joka olisi edes seuraavalla kuukaudella selvityksen antamisesta yhtäläinen. Hänen antamansa tiedot ovat riittävät myös kateellisille.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #11

En tiedä kateellisista, kun en heihin kuulu. Itseäni kiinnostaa perustuslain noudattaminen:
"Ministerin on viivytyksettä nimitetyksi tultuaan annettava eduskuntaa varten selvitys elinkeinotoiminnastaan, omistuksistaan yrityksissä ja muusta merkittävästä varallisuudestaan"
Ko selvityksessä kerrotaan sen hetkinen tilanne, mikä oli saatavissa kuten kerroin. Onhan se aika erikoista, ettei hän itse pystyisi antamaan yksityiskohtaista tietoa, mutta toimittajien pitäisi pystyä keksimään ja löytämään? Ajattelet ilmeisesti, että tuollaisen tuottokorin kuukausittainen muutos on suurta, mutta näin ei yleensä ole.
Lienee selvää ettemme tule olemaan tästä samaa mieltä, joten tätä lienee turha jatkaa. En myöskään hyväksy, että perusteltuja lakeihin yms nojaavia perusteluja vastaan argumentoidaan lähinnä väitteillä kateudesta, keskustavastaisuudesta, saivartelusta yms.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Nordean Tuottokorista:

Kotimaiset osakesijoitukset ________________________ 4,6 %
jakautuen:
Nordea Pro Suomi Kasvu ________________1,6 %
Nordea Suomi Indeksirahasto I Kasvu ______1,9 %
Nordea Suomi Kasvu ___________________1,1 %

Nämä sisältävät suomalaisia pörssiyhtiöitä, joista jotkut voivat olla valtion osaksi omistamia. Kaikenkaikkiaan, valtion osuus Sipilän omistuksista jäänee muutamaan promilleen.
Missä jääviys?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ei missään, niinhän blogissani totesin:
"Kun katselee Sipilän blogista linkitettyä Nordean tuottokorin kuukausikatsausta voi havaita, että korin sijoitukset ovat laajalti hajautettuja, ja eivät siten aiheuta ongelmia esteellisyyden suhteen."

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sipilän eilisen blogin jälkeen täällä blogeissa on suuri määrä asiantuntijoita, jotka kertovat nyt, että mitä ihmettä valitatte, kun tämähän on aivan päivänselvää. Osoittakaapa minulle yksikin kirjoitus tai vastine ennen eilen tehtyä Sipilän blogin tarkennusta, jossa tämä on tuotu esille. Siis sellainen, jossa on ymmärretty Sipilän Nordea Capital Private -kapitaalisaatokuoren koko sijoituksen olevan sijoitettu Nordea Tuottokori -nimiseen sijoitusinstrumenttiin. Löytyykö linkki kertoen, että tästähän on vaan kysymys - lukekaa tuolta. Veikkaan ettei löydy.

Miksi sitten lähes koko Suomen media toimittajineen on ollut epätietoinen siitä, mitä kaikkea ko kapitalisaatiosopimus sisältää, vaikka ovat lukeneet tuon ilmoituksen? Puolentoista vuoden aikana on asiaan kysytty tarkennuksia ja Sipilä ei ole niihin aiemmin halunnut jostain syystä halunnut vastata.

Mikäli lukee ministereiden sidonnaisuusilmoituksia, niin huomaa muiden tehneen sen huomattavasti selkeämmin ja yksilöidymmin. Sipilä teki jostain syystä valinnan olla kertomatta näitä selkeästi. Tuottokorista olisi voinut laittaa tiedot sen kuukauden raportista ja homma olisi ollut harvinaisen selkeä. Tai sen olisi edes voinut tehdä eilisen ja 11.6.2015 välillä, niin tätä ei olisi tarvinut ihmetellä puoltatoista vuotta. Tältä väliltä löytyy artikkeleita (mm Seura), joihin on pyydetty kannanottoa asiasta, mutta hän on niistä kieltäytynyt.

Ei ole lukijoiden vika, jos suurin osa ymmärrä - vika on silloin viestijässä. Sidonnaisuusilmoitus on julkinen asiakirja, jonka tulisi olla sellainen, että tavallinen kansalainen voi sen ymmärtää ilman salapoliisityötä. Muut ministerit tässä onnistuivat summien kera.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Tämä tuottokori avattiin kyllä jo viime vuoden kesänä http://yle.fi/uutiset/3-8108346

"Puolentoista vuoden aikana on asiaan kysytty tarkennuksia"

Jos ilmoittaa että rahat ovat Nordean tuottokorissa voiko paljon tarkemmin kertoa? Ja kun katsoo mitä tässä asiassa on puhuttu ja mistä on pyydetty tietoa on se että kuinka paljon rahaa on tuohon koriin sijoitettu. Tuota mm. SDP:n Timo Harakka.
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/rasanen%20sdp%...

"Mikäli luet eteenpäin ko sidonnaisuusilmoituksia, niin huomaat muiden tehneen sen huomattavasti selkeämmin ja yksilöidymmin sisältäen myös summat tai osakemäärät."

Niin lain mukaisesti velat ja osakeomistukset pitää ilmoittaa,ja jos niitä ei ole niin niitä ei silloin ilmoittaa. Hieman hämmästyttää että muilla ei ole lainkaan mitään eläkesäästämistä tai muuta vastaavaa, vai ovatko jättäneet ne ilmoittamatta.

Yksikään ei muuten ilmoita pankkitilinsä suuruutta tai säästöjensä määrää.
Kuten aikaisemmin sanoin ongelma ei näytä olevan missä rahat ovat vaan se tieto kuinka paljon sitä rahaa on.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sori vaan, vastauksesi ei osoita, että asia olisi ollut selvä ja ymmärretty. Linkin takana Ylen uutisessa kerrotaan seuraavaa:
"Tuottokorin mainitseminen kertoo puolestaan siitä, että ainakin osa varoista on Tuottokori -nimisessä sijoituskorissa, jossa varoja sijoitetaan valtionlainoihin, yrityslainoihin, osakerahastoihin ja kiinteistöihin."

Eli ei olla tiedetty mihin kaikkialle sijoitukset kohdistuvat, osittai johonkin tuottokoriin. Eikä ainakaan osattu yhdistää tätä Nordea Tuottokoriin sisältöineen.

Toista linkkiäsi Harakkaa jne en ymmärrä oollenkaan, mikä tässä tukee näkemystäsi jostain?

Kyllä siellä on eläkesäästämisestä ilmoituksia. Ja väite siitä, että muut olisivat olleet yhtä epämääräisiä on kyllä aika kaukaa haettu.

Miksi Sipilä ei ole tuon puolentoista vuoden aikana suostunut tarkentamaan asiaa ennenkuin YLEn Ykkösaamua edeltävänä iltana, siinäpä ihmettelemistä..

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Totesit myös seuraavaa: "Hieman hämmästyttää että muilla ei ole lainkaan mitään eläkesäästämistä tai muuta vastaavaa, vai ovatko jättäneet ne ilmoittamatta."
Ei tarvitse kuin pikalukuna katsoa ko dokumenttia, niin siellä lukee ainakin seuraavaa:
Alexander Stubb: Aurum Eläkevakuutus, summa 72 870,21 euroa
Petteri Orpo: OP-Ameriikka indeksi A67,6140 kpl OP-Kiina A3,4461 kpl, OP-eläkevakuutussäästö

Joten tämäkään väittämä ei pidä paikkaansa. Alkaa olla oikeasti aika väsyttävää tarkistaa aivan puhtaita asiavirheitä, jotka selviävät dokumenttia lukemalla.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #16

Niko Kaistakorpi

Kaikkien sijoitusten arvo muuttuu joka päivä. Pitäisikö ne raportoida sinulle päivätasolla ?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #17

Ilkka Varsio,
en ole missään moista halunnut eikä asioita minulle raportoida vaan valtioneuvoston kanslialle, ja sekään ei sellaista vaadi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Heh, tämä oli kyllä tämän kuvion huvittavin käänne - nimittäin Sirkka-Liisa Anttilan esiintulo. Kukaan muu kuin aito kepun tyttö ei yrittäisi kääntää puolentoista vuoden vatvomisen jälkeen tehtyä ilmoitusta voitoksi.

IL:ssä hän toteaa: "Vaikka SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton, RKP:n ja kristillisdemokraattien puheenjohtajat eivät tällä hetkellä ole valtioneuvoston jäseniä, tulevaisuudessa he voivat olla hallitusvallan käyttäjiä. Siksi myös oppositiojohtajien olisi tärkeää avata omistuksiaan ajoissa, Anttila toteaa."
He kyllä tekevät sen perustuslain mukaisesti mikäli tulevat valtaan ja hallituksen ministereiksi. Sitäpaitsi kansanedustajat jo muutenkin joutuvat ne ilmoittamaan.

Iltalehti toteaa:"Pääministeri Juha Sipilä avasi omistuksiaan viime perjantaina, kun hän oli ollut pääministerinä yli 18 kuukauden ajan. Häneltä oli vaadittu niin sanotun vakuutuskuoren sisällä olevien omistuksiensa avaamista pitkään ennen tietojen julkistamista."

Eli nyt Anttila ylpeilee tehdyllä ilmoituksella ja haluaa muiden tekevän sen etukäteen mikäli joku vuosi tulevat valtaan, kun heidän oma puheenjohtajansa tarkensi asian 18kk alkuperäisen ilmoituksen tekemisen jälkeen.

Tätä kait se on politiikka nykyään - härskiä.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201612112200038964...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset