Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Entistäkin parempi Puheenvuoro-palvelu vuonna 2017?

Tämä Puheenvuoro-foorumi on ainutlaatuinen ja hieno paikka, jossa kansalaiset ja poliitikot kohtaavat erilaisine mielipiteineen. Täällä voi kukin tulla pois omasta kuplastaan ja keskustella erilaisten ihmisten kanssa. Miten tästä voitaisiin yhdessä tehdä entistäkin parempi paikka, ohessa muutamia ajatuksiani keskustelukulttuurin kehittämisestä täällä vielä lyhyehkön kokemukseni pohjalta. Monet näistä ovat some-kulttuurille ominaisia ja paljon puhutaan siitä, mihin suuntaan olemme matkalla. Ennenkuin minut leimataan tekopyhäksi, niin tunnustan heti alkuun, että olen myös itse tehnyt virheitä täällä ja provosoitunut, mutta pyrin parempaan nyt ja tulevaisuudessa.

Meidän itse kunkin olisi hyvä lukaista muistutuksena kerran päivässä nuo blogien säännöt, jotka löytyvät kommenttikentän alta:

  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.

Jos näitä pääosin edes kohtuullisesti noudatettaisiin, niin olisimme jo pitkällä. Kukin voi arvioida näiden toteutumista vaikkapa katsomalla toissapäivän suosituimman blogin kommenttiketjun kera: "Natsipelle näyttää selviävän vähällä". Asioista toki pitää puhua niiden oikeilla nimillä ja mielipiteitä on monia. Itse ihmettelen mitä tällaisella oikein saavutetaan tai edes halutaa saavuttaa? Vastapuolen tahallisen ärsyttämisen ja provosoitumisen aiheuttaman kiivaan huutelun lisäksi. Syntyykö siitä jotain rakentavaa ja tuleeko maailmasta jotenkin parempi paikka? Minusta ei.

Kenties meidän kunkin kannattaa valita taistelumme. Eilen minua ärsytti suunnattomasti blogi Barack Obaman surkeasta onnistumisesta. Katsottuani blogia ja sen kommenttiketjua tiesin, että osallistumalla tähän värikkääseen mielipidesotaan en saavuta mitään - kaksi vastakkaista osapuolta huutelee toistensa ohi .  Ihan kokonaan en voinut jättää asiaa sikseen, joten laitoin tutkimustuloksen varsin neutraalisti vain osoittaakseni, että toisenlaisiakin näkemyksiä hänen onnistumisestaan on monella.

Tämä liittyy myös faktojen ja mielipiteiden jatkuvaa sekoittumiseen. Ricky Gervais on todennut: "You can have your own opinions. But you can't have your own facts." Vaikka mitä tekisimme, niin tämä haaste ei kokonaan poistu: mielipiteet ja faktat sekoittuvat täällä jatkuvasti toisiinsa. Voimme vain yrittää olla parempia tässä - yritetään silti parhaamme.

On mukavaa että täällä on myös poliitikkoja muita yhteiskunnan vaikuttajia, heille esittäisin muutaman toiveen kiireistään huolimatta. Moni vaikuttaa rykäisevän bloginsa tänne markkinointimielessä häviten lähes samantien siihen liittyvästä keskustelusta - se ei ole foorumin idea. Toinen havaintoni liittyy siihen, että osa poliitikoista rajoittaa kommentteja asettamalla ennakkotarkastuksen blogeihinsa. Törmäsin erääseen kunnallisvaaliehdokkaaseen, joka ei jättänyt julkaisematta vain epäasiallisia kommentteja vaan kaikki negatiiviset mielipiteet, jotka mm osoittivat hänen faktansa vääriksi. Kommenttiketjusta tuli siten osa hänen vaalipropagandaansa pelkillä puoltavilla mielipiteillä. Tällainen ei kuulu foorumin henkeen. Joidenkin käyttäjien bännäys on omasta blogista perusteltua, mikäli toistuvasti rikotaan sääntöjä. Tämä kommenttien hyväksyntämenettely on mielestäni hieman arveluttava - ainakin blogin yhteydessä olisi hyvä näkyä hylättyjen määrä.

Uusi Suomi -medialle sekä ylläpidolle suuri kiitos menneestä vuodesta, tämä on hieno foorumi! En voi kuvitellakaan millaisia haasteita ylläpidolla on pitää homma edes jotenkin lapasessa - rankkaa duunia, KIITOS!

Suuri kiitos bloginkirjoittajille, jotka panette itsenne julkisesti likoon. Suuri kiitos myös kommentoijille, jota ilman tämä ei olisi keskustelua vaan monologi.

Kaikille oikein hyvää uutta vuotta 2017! Yritetään tänä vuonna kaikki olla hieman parempia ja kunnioittavampia toisiamme kohtaan!

PS. Pari blogiviitettä olivat vain esimerkkejä laajemmasta ilmiöstä. Tarkoitukseni ei niitä ollut nostaa esille jotenkin poikkeuksina tms eikä nostaa niitä tässä keskusteltavaksi. Ja älkää sotkeko tuulivoimaa tähän blogiin pliis.. ;-)

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niko, kirjoituksesi on hyvä. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että tämä foorumi on erinomainen, jopa jollain lailla ainutlaatuinen.

Muutama sana mainitsemistasi asioista. Täällä on kolmenlaisia kirjoittijia. Politiikkoja, jotka haluavat julistaa agendaansa, eivätkä kommentoi bloginsa julkistamisen jälkeen kirjoitustaan ollenkaan. Itse en niitä blogeja myöskään kommentoi.

Toinen joukko on sitten se, joka pitää kommenttien ennakkotarkastusta päällä ja hyväksyvät vain itselleen mieluisat kommentit. En niitäkään blogeja itse kommentoi.

Kolmas joukko on sitten niitä, jotka haluavat nostaa itse valitsemiaan aiheita keskusteluun. Tällä tavalla täällä on syntynyt monta hyvää keskustelua ja asioita on pohdittu monista erilaisista näkökulmista.

Asiallisen keskustelun perustana myös puheenvuoron sääntöjen noudattaminen. Eniten minua häiritsee kommentoijien meneminen toistensa henkilöihin. Pääsääntöisesti sääntöjä myös noudatetaan hyvin. Täällä asiat riitelevät, eivät henkilöt. Se juuri tekee palstasta tästä ainutlaatuisen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitos Pekka,
olen ollut täällä sähläämässä vasta varsin vähän aikaa ja opittavaa riittää. Kiitos vinkeistä. Itsekin tulen päivä päivältä valikoivammaksi sen suhteen, mitä kannattaa edes kommmentoida.. Olen varsin kärsimätön ja ratkaisuhakuinen ihminen, joten mielenterveyden säilymiseksikin on pakko oppia valikoimaan ja välillä antaa vain periksi, kun keskustelu menee vain täysin hedelmättömään suuntaan.. :-)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse olin täällä aluksi vain keskustelujen seuraajana. Sitten pariksi vuodeksi aktivoiduin kommentoimaan. Viimeiset kuusi vuotta olen kirjoittanut enemmän tai vähemmän aktiivisesti.

Näiden vuosien aikana foorumi on kehittynyt mielestäni vain parempaan suuntaan. Aluksi monet kirjoittivat nimimerkeillä eikä myöskään oma tunnistettava kuva ollut vaatimuksena. Nimimerkin takaa on huomattavasti helpompi huudella, kuin omalla nimellään ja tunnistettavan kuvan kanssa. Oma nimi ja tunnistettava kuva vaatimuksena on puhdistanut palstalta monet ylilyönnit.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #3

Pekka,
olen ollut havaitsevinani hauskan ilmiön, teille pitkään ja varsinkin asiallisesti kirjoitteleville on aikaa myöten syntynyt toisiaan kunnioittava asenne ja tapa itse mielipiteiden välillä ollesssa kovinkin erilaisia. Välillä se jopa sisältää leikkisää piruilua, kun lukuisten keskustelujen pohjalta arvaa, että kyllä se Pekka tänne tulee sanomaan mielipiteensä..

Tämä on jotenkin todella hienoa ja hyvää keskustelukulttuuria.

Tuo nimi ja kuva on hyvä juttu, tämä ei toimisi ilman sitä tolkusti. Tosin joillakin kuva näyttää kadonneen tai vaihtuneen johonkin tunnistamattomaan. Ylläpidon olisi varmaan hyvä välillä tarkistella tilannetta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Niko, se toisillemme antama pieni piruilu on yksi tämän palstan helmistä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #3

Hauskaa uutta vuotta Pekka.

Tästä on ollut joskus puhetta.
Oman nimen ja kuvan käyttö on ainoastaan kohtelias tapa koska sivu ei käytä validia tunnistusta.

Voin tehdä sinulle tänne viisi tunnusta jossa on afrikkalaisen poppamiehen kuva ja kalenterista arvottu nimi. Onko toivomuksia hatun väristä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Tiedätkö "Matti", että meillä kaikilla on oma tapamme toimia. Siinä mielessä "Matti Virtanen" on hyvin arvottu, että sen nimisiä on Suomessa satoja. Saat varmaan feikkinimilläsi suurta tyydytystä?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #7

Melkein väärin arvattu. Matti on nimeni, ei kuitenkaan kutsumanimeni.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

"Matti", sinun on hyvä havaita, että minun arvauksellani ei ole mitään tekemistä kommenttini sisällön kanssa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #6

Niin,
onneksi niitä kohteliaita on melko paljon.

Mutta jos järjestelmää voi käyttää väärin, niin joku niin tekee. Tällaisen rakentaminen perustuen johonkin pankkitunnistukseen on vähän turhan kallista ja tarpeetonta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #10

Jos joskus pääsisimme IPv6 käyttöön se helpottaisi identiteetin tarkistusta huomattavasti. Ilmeisesti pitäisi laittaa joku takaraja IPv4:n käytölle koska muutosvastaisuus.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #11

Tämä tuntuu olevan näitä ikuisuuskysymyksiä, ehkä joku päivä. Pitäisi fiksata suuri määriä vanhoja järjestelmiä, joka taas maksaa ja osalta saattaa olla tekijätkin/dokumentaatio hukassa. Mutta olen kyllä samaa mieltä takarajan asettamisesta. Menee vähän off topic, joten ei mulla muuta.. :-)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Korjauksia ja uudistuksia Uuden Suomen sivustoon on odotettu jo pari vuotta ja vähäisiä on tullut. Toivottavasti nyt vuonna 2017 näkyisi kunnolla ne uudistukset.

Ylläpito sanoikin, että ne uudistukset testataan erikseen ja kun on havaittu riittävän hyväksi, ne tullaan ottamaan käyttöön.

Mutta entäpä jos ottaisitte beta-sivuston käyttöön? Sellaiseen tyyliin beta uusisuomi fi? Silloin saisitte paljonkin palauttajilta korjaustietoja ja valmistuisi uudistettu sivusto nopeammin. Vähälukuisena porukkana ette varmaan edes ikinä saa valmistettua.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Topi,
kiitoksia kommentista - olen ollut autuaan tietämätön tämän palvelun kehittämisestä. Onko jossain ollut muuten puhetta, vaikuttaako myynti Alma medialle jotenkin?

Lyhyelläkin käytöllä huomaa, että pieni säätö olisi tarpeen. Varsinkin pitkien ketjujen käsittelyssä ja vielä korostetummin älypuhelimen kautta on haasteita. Uusien kommenttien löytäminen välistä ja lopusta on tuskaisen hankalaa. Älypuhelimella saataan nähtyäni uusia kommentteja tulleen kelata ensin 100 viestiä loppuun, huomata ettei se tullutkaan sinne. Sitten alkaa hiljalleen kelaus, jotta huomaa sen välistä. Nyt olen ryhtynyt käyttämään selaimen searchiä ja kommenttinumeroa, mutta ei sekään kätevää ole.

En tiedä sitten kuinka betatesstaus tässä toimisi, mielessäni pyöri moderointitoimintojen testiin koottu joukko räyhäkkäimpiä henkilöitä yhteen koottuna - sitä olisi veikeä seurata - tai sitten ei.. ;-)

Palautteen kokoaminen ja käyttäjien osallistaminen on kuitenkin paras tapa kehittää tällaista palvelua - en sitten tiedä paljonko sitä on yritetty muutoin kuin palautelomakkeen muodossa (se ei välttämättä kovin tehokas).

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mitä mieltä olette huumeiden käyttöä ihannoivasta / puolustelevasta / siihen yllyttävästä kirjoittelusta Puheenvuorossa? Entä huumeiden laillistusta ajavasta kirjoittelusta? Onko ylläpidolla jokin linja tässä asiassa?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@13. "Mitä olette pedofilian käyttöä ihannoivasta / puolustelevasta / siihen yllyttävästä kirjoittelusta Puheenvuorossa? Onko ylläpidolla jokin linja tässä asiassa?"

Yksi sananmuodon muuttuminen pitäisi antaa ymmärtää, että niitä epämieluisia asioita saa keskustella eikä lakaista maton alle pois silmistä ja mielistä.

Matti Nickin sivun sulkeminen toi keskustelua mielivaltaisista sivustojen sulkemisista ja niissä ei alunperinkään ollut pornografiaa, lopulta Matin kotisivu suljettiin ja pestiin maton alle.

Uuden Suomen ei pidä poistaa sensuuria ihannoivan takia.

Ikävistä ja kammottavista pitää keskustella. Sensuuri ei koskaan saa tulla keskusteluihin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Ikävistä ja kammottavista pitää keskustella. Sensuuri ei koskaan saa tulla keskusteluihin."

Päteekö tämä myös ns. viharikoksiin?

Sikäli asia on kiinnostava, että Rikoslain mukaan yllytyksestä rikokseen tuomitaan kuten sen tekemisestä. Miten tätä tulkitaan joukkotiedotuksen sananvapauden kontekstissa?

Jos voimassa olevan lain mukaan jotkut määritellyt teot ovat rikoksia, ja halutaan käydä keskustelua niiden dekriminalisoinnista, onko propagointi kyseisten tekojen eduista ja suotavuudesta rikokseen yllyttämistä, vai toivottavaa yhteiskunnallista keskustelua ja sananvapauden käyttöä?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #15

Hannu Mononen,
itse olen tässä nyt aika lailla Topi Rantakiven linjoilla. Mistä tahansa voi keskustella, aiheen käsittelytapa ja kirjoitukset sitten ratkaisevat ollaanko sallittujen tapojen rajoissa. Jos on rikottu lakia, niin aina on mahdollisuus ilmoittaa ylläpidolle ja vaatia poistettavaksi, tai sitten ottaa yhteyttä viranomaisiin mikäli kokee lakia rikotun rikokseen ylllyttämisen muodossa.

Ylläpidolla on oikeus poistaa viestejä ys, me muut emme voi olla tässä tuomareita. Ainahan tietysti voidaan pyytää perustamaan joku Puheenvuoron perustuslakituomioistuin, mutta ei liene tarpeen. ;-)

Ylläpidon kannasta tähän asiaa en tiedä. He harvemmin ovat osallistuneet keskusteluihin, varmaan kannattaa kysyä esim yhteydenottolomakkeella asiasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Niko, kommentteja voi poistaa jokainen blogisti. Mutta itse en kovin helposti siihen sorru. Koetan ohjata kommentoijan oikealle kommentoinnin tavoille.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #18

Juu toki, itse samoilla linjoilla, pari poistoa olen joutunut tekimään, kun mentiin lähinnä kostolinjalle. Mielelläni en sitä tee ja on hienoa että koitat ensin puhumalla/kirjoittamalla. Siinä poistossa menee joskus muutakin pesuveden mukana, nimittäin muidenkin kannanottoja samaan kommenttiin, mikä on aina ikävää.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Huumeiden laillistamisen ajaminen on ihan legitiimi yhteiskunnallinen tavoite. Dekriminalisointi on tehty joissakin valtioissa tai liittovaltioiden osissa ja kokemuksiin voi itsekin tutustua. Vaikkapa lukemalla Puheenvuorosta ja osallistumalla keskusteluun

Tämä on selvästikin myös sukupolvikysymys, monen muun ohella. Sekin näkyy Puheenvuorossa ja hyvä niin.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Terve Niko, ja tervetuloa puolestani tähän "blogistaniin".

Olen itse pyörinyt täällä viitisen vuotta enemmän tai vähemmän aktiivisesti ja kirjoittanut kaiketo vajaat kolme sataa keskenään hyvinkin erilaista blogijuttua.

En vieläkään kykene mitenkään ennakoimaan, miten millainenkin otsikko tai juttu "puree tai on purematta". Kun selvästi viittasit minun kirjoitukseeni ja ilmoitat ärsyyntyneesi siitä, niin en rehellisesti ymmärrä, miksi.

Minulla on tapana kirjoittaa toisinaan hyvinkin provosoivasti, mutta vain sillä tavoitteella, että se herättäisi lukijoissa erilaisia tapoja ajatella tai sitten puutun selvästi valtavirtauutisoinnin vastaiseen tilanteeseen, kuten tuossa mainitsemassasi.

Joudut tottumaan siihen, että täällä turhautuu toisinaan raskaastikin toistensa ohitse huuteluun ja yleensä huomiota herättävät ainoastaan provosoivat jutut.

Tänään kirjoitin juurikin Edward Norton-hengessä tuomiesi periaatteiden mukaisen, edellisestä täysin poikkeavan jutun, mutta se ei positiivisuudessaan ole saanut käytännössä minkäänlaista huomiota. Ei sitten yhtään mitään, vaikka kyseessä on Suomen kannalta merkittävämpi asia kuin yhtiön tarina nimeltä Nokia.

Tämä on juuri se tapa, millä hylkäämme monet kirjoittajat luotuamme heistä yhden kirjoituksen perusteella ennakkoasenteen, joka on vaikeasti jälkeenpäin kumottavissa.

En tiedä. luitko vastaukseni blogissani jättämääsi kommenttiin, mutta arvostin sitä todella erilaisen näkökulman tuomisesta ja toivon, että voimme jatkaa hedelmällistä keskustelua eri aiheiden parissa.

Toivotan mitä parhainta alkanutta vuotta mielipiteiden vaihdon parissa!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitos Timo,
ärsyyntyneisyys johtuu aika erilaisesta mielipiteestä Obamasta ja ketjussa oli pääosin aika yksimielinen joukko tätä toistamassa, joten siksi ärsytti. Mutta ei siinä mitään, mielipiteitä on kovin vastakkaisiakin ja pitää ollakin. Taistelun valitsemisella tarkoitin tässä yhteydessä sitä, että kommenttiketjusta näki, että sillä kertaa keskustelemaan on tullut poppoo, jossa mielipiteeni herättäisivät vain tuskaa ja liekkejä. Tavoitteeni on että mieluiten katson asiat loppuun asti ja tiesin, että siinä asiassa olisi ollut mahdotonta tehdä niin. Jos astut huoneeseen, jossa yhdeksän kymmenestä on vahvasti jotain mieltä, niin on varauduttava siihen että edessä on pitkä ja raskas ilta omien mielipiteidensä puolustamisen kanssa. ;-) Joskus sitä ei voi tai jaksa tehdä.

Ei siis ollut tarkoitus antaa kuvaa, etteikö tuota blogia olisi saanut kirjoittaa tai että asiasta keskusteleminen siellä olisi väärin. Ilman muuta pitää keskustella.

Aika on rajallista ja kaikkeen ei voi aina lähteä itse mukaan meuhkaamaan.. :-)

Täytyy lukaista uusi kirjoituksesi, kuulostaa kiinnostavalta.

Luin vastauksesi, kiitos siitä, se oli hyvä ja arvostava.

Oikein hyvää uutta vuotta myös sinulle!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset