Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Haave suoraselkäisen poliitikon kohtaamisesta

I have a dream - minulla on haave. Haaveenani on kohdata täällä poliitikko, joka toimii rehdisti ja suoraselkäisesti. Millainen tuo kuviteltu poliitikko sitten voisi olla?

Hänen ei missään nimessä tarvitse olla samaa mieltä asioista kuin minä, sanottakoon tämä heti alkuun - ja puoluekanta sekä aate saa olla mikä vaan. Kutsutaan tätä poliitikkoa tarinassa Hemmoksi, vaikka hän voi yhtä laila olla nainen tai mies tai jotain siltä väliltä - sukupuolella ei tässä ole merkitystä.

Hemmo liputtaa avoimesti arvojensa ja aatteidensa puolesta perustaen kuitenkin esittämänsä näkemykset selkeisiin perusteluihin ja tutkittuun tietoon.  Hemmon kirjoituksista voi selvästi hahmottaa milloin kyseessä on fakta ja milloin taas hänen oma mielipiteensä. Molempia tarvitaan.

Jos Hemmo tekee virheen, hän myöntää sen avoimesti ja korjaa asian - hän ei kiertele ja kaartele loputtomiin, jotta ei joutuisi pyytämään anteeksi. Hän oppii virheistään ja näemme niitä tulevaisuudessa yhä harvemmin. Virheitä teemme kaikki - jos et tee virheitä, et tee mitään muutakaan. Virheen myöntäminen ei ole häpeä vaan päinvastoin.

Hemmo kunnioittaa vastustajiaan eikä pilkkaa heitä eikä heidän arvojaan. Joskus keskustelun tuoksinassa saattaa tässäkin tulla virheitä - kukaan ei ole täydelline. Hemmollakin on tunteet ja ne saavatkin näkyä. Tällöin rauhoituttuaan Hemmo pahoittelee käytöstään ja pyytää anteeksi reilusti.

Hemmolle voisi keksiä pitkän listan ominaisuuksia, mutta on noissakin jo paljon täytettävää.

Mitä luulette, toteutuuko haaveeni koskaan täällä Puheenvuoroissa? Päästäänkö joskus edes lähelle?

Pärjäisiköhän tuollainen poliitikko Suomessa? Mielestäni nuo ovat kuitenkin perinteisiä suomalaisia arvoja.

 

Kyselee nimimerkki: Toivoton idealisti ;-)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kuten kirjoitat, ihmisiä ominaisuuksinemme puutteinemme kaikki tyynni, ja näistä lähtökohdista nimeän yhden sellaisen poliitikon, jota kunnioitan, tuollaisen jota peräänkuulutat. Itsenäisyyspuolueen puheenjohtaja Antti Pesonen on silmissäni sellainen (ja luonnollisesti tämä näyttää kotiinpäin vedolta, koska itsekin olen IPU:n jäsen - ensimmäinen ja viimeinen puolue, jossa koskaan olen ollut jäsenenä ja sitä syksystä 2014). Tälläkin palstalla kirjoittaa useita poliitikkoja, joissa näen jotakin kunnioitettavaa. Arvostan vasemmalla Markus Mustajärveä, mepeistämme Keskusta-lähtöistä Anneli Jäätteenmäkeä, Vihreistä Touko Aaltoa, KD:n Sari Essayahia, PS:n Jari Lindströmiä. Näissä ihmisissä näen nöyryyden toisten suhteen ja samalla omien käsitysten perustellun eteenpäin viemisen. Erikseen mainitsen Kokoomuksesta Jorma Jaakkolan, joka kirjoittaa tällä palstalla. On heistä joitakin muitakin kautta värikartan, vaan liikaa ei ole.

Et mainitse vastakohtaa, ostettavia/ostettuja, halveksuntaa tuottavia voimakkaan tahdon ja älyllisen epärehellisyyden/suoranaisen tyhmyyden yhdistelmää, jonkalaisia von Clausewitz kirjassaan kavahtaa valtakunnille vahingollisina, itkeskelijöitä. Jotakin tästä tai jopa kaiken tuon täyttäviä meillä on pilvin pimein, jääkööt nimeämättä.

Et esitä erästä lähtökohtaa toivottavan poliitikon esiintymiseksi, joten otan sen esiin: ymmärrän ja hyväksyn, ja edellytänkin, että poliitikko ajaa puolueohjelmaa johon on sitoutunut. Samalla edellytän, että yhdessäkään puolueessa ei ole käytössä sen enempää ryhmä- (eli tyhmä-) kuin puoluekuriakaan, näitä perustuslakiin perustumattomia ja parlamentaarikon (sama vika toistuu kyllä kunnanvaltuustoissakin) älyllisen rehellisyyden itseään ja ennen kaikkea valitsijoitaan, äänioikeutettuja, kohtaan, estäviä valuvíkoja.

Onnea etsintään, Niko!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitos Jouni,
hienosti kirjoitettu. Kaikkien mainitsemiesi poliitikkojen osalta minulle ei ole kokemuksia, mutta tunnistan kyllä hyviä ominaisuuksia heissä.

En viitsinyt tuohon vastakohtaan ryhtyä, kun siitä ei synny oikein mitään rakentavaa ja hedelmällistä. Voisin kyllä mainita pitkän listan, mutta olkoon. Haen tässä heille vastavoimaa ja uskoa siihen, että politiikassa voi pärjätä toisinkin.

Täytyypi tutustua von Clausewitziin, kuulostaa lupaavalta. aukko sivistyksessä, kun en ole aiemminkirjaan törmännyt

Viimeinen oli hyvä lisäys listaan.

Kiitoksia, etsintä jatkuu - agnostikkonakin totean Bules Brothersin sanoin: I'm on a mission from God.

Käyttäjän amgs kuva

Pärjäisiköhän tuollainen poliitikko Suomessa?

Pärjää, mutta hän ei enää ole se Hemmo, josta kirjoitat. Puolueissa on pieniä valtapiirejä ja, jotta Hemmo pärjäisi omassa puolueessa, hänen pitäisi olla lojaali ennen kaikkea puolueensa pomoille ja puoluekavereille ja vasta sitten omille periaateille.

Yritin kovasti ja minusta tuli (kuten monista muistakin, jotka ovat yrittäneet)"oman pesän likaaja", "petturi", "tuliviiri" ja lopuksi poliittinen roska, joka ei kelpää puolueille. :) Harmittaako? Ei, ei harmittaa, koska yhteiskuntaa voi rakentaa ehkä parhaiten muun työn kuin puolueiden kautta.

Monesti puolueet ajavat etunsa tai sen pienen puoluepiirin etuja. Valtaan päästyä äänestäjiä unohdetaan. Idealistina etsin vielä sitä puolueetta, joka olisi lojaali edes omille kannattajille. Noh, Kokoomus on sellainen, mutta minusta ei tule kokoomuslainen. Olen idealistinen ja ajattelen heikompiaosaisia, vaikka itselle menisi hyvin.

Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitos Ana Maria itsellesi,
kuulostaa pahalta sekä sinun että idealismini kannalta. Hienoa että olet yrittänyt ja kenties joku päivä muutoksen tuulet puhaltavat ja voi kokeilla uudelleen.

Idealismia ja heikompien puolustamista tarvitaan yhä enemmän - pidä hyvistä periaatteistasi kiinni!

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Vaikka tällainen henkilö löytisikin ja valittaisiinkin, käytännössä vaikuttaminen mihinkään on melkoinen taistelu järjestelmää vastaan. Moni on yrittänyt ja luovuttanut.

Mites se menikään..."Samat ominaisuudet, joita tekevät poliitikosta menestyvän, estävät häntä toimimasta kansan hyväksi." tai jotain sinne päin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitos Eero,
surullinen lainaus, joka toivottavasti ei ole tulevaisuudesssa aina totta. Jää nähtäväksi.

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Niko; yksi poliitinen päättäjä, olkoon vaikka Hemmo. Yksi päättäjä voi olla vaikka kuinka suoraselkäinen ja virheensä myöntävä. Hemmo ja "Hemmoilaiset" muodostavat ryhmän; ovat samaa mieltä heille tärkeistä asioista.

Pirjo muodostaa myös ryhmän "Pirjolaiset", ovat....

Hiski muodostaa..............

Demokratian pääperiaatteena on enemmistösääntö (Vikipedia).

Tulisiko Hemmon, Pirjon, Hiskin yms. Ryhmät mukaan lukien jo kannanotoissaan myöntää se ajatus: ajamme sitä, että rakennetaan Suomen kansanmusikkiin perustuva oopperatalo, Suomen keskipisteeseen; joka sijaitsee Puolangan keskustan pohjoispuolella, kantatie 78:n varrella Housuvaarassa.

Asiasta päätettäessä mukaan tulevat nämä muut; Ville, Vilhelmiina, Minea yms. ryhmineen...

Päätöksenteko; olen (olemme) sitä mieltä, että uusi oopperatalo Puolangalle, viemme asiaa eteempäin lujalla uskolla, mutta hyvistä perusteluistamme huolimatta; eduskunta tekee enemmistöpäätöksen! Tässä ulostulossa myös tämä demokratia tulisi huomioitua. Vaikka Suomen keskipisteesen Puolangalle,
ei sitä uutta Oopperataloa tulisikaan; kaikki voisivat sen kanssa joten kuten elää.
Suoraselkäisyys demokratiassa; sinällään oikeassa voi olla, mutta myönnetään että muitakin "oikeassa olijoita on"! Enemmistö päättää!. En minä, vaan me kaikki kansalaiset; valitaan edustajat......

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset