Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Sonera enää Telia Companyn Suomen myyntikonttori

On ollut surullista nähdä Soneran taival innovatiivisesta ja uutta tuottavasta yrityksestä Telia Companyn talutusnuorassa olevaksi myyntikonttoriksi. Tuottaahan se osan palveluistaan Suomessa, mutta niitäkin on siirretty jo Ruotsiin. Viime vuoden lopussa uutisoitiin uuden Soneran toimitusjohtajankin tulevan Norjasta ja Telia Companyn johtoryhmässäkin on enää ainoastaan yksi suomalainen, suomenruotsalainen Robert Andersson.

Tänään uutisoitiin Ylellä seuraavasti: "Telian tulos putosi, Elisan nousukiidolle jatkoa: Suurimmat Suomessa toimivat teleyhtiöt julkistivat perjantaina tilinpäätöksensä. Toisen viesti oli hyvä ja toisen huonompi."  Elisan toimitusjohtaja Mattila kertoo: "Sen mukaan pitkän aikavälin kasvu ja kannat­ta­vuuden paraneminen perustuvat mobii­li­da­ta­mark­ki­noiden kasvuun sekä uusiin online- ja ICT-palveluihin."

Soneralta ja Telia Companyltä ei juuri uusia palveluita vaikuta syntyvän ja siitä on tullut vain osingonjakokone, joka viilaa kustannuksiaan ilman uusia ideoita ja liiketoimintaa. Vuodesta toiseen olemme saaneet lukea vastaavia uutisia kuin Tietoviikosta 9.1.2017: "Sonera aloittaa uuden vuoden useilla yt-neuvotteluilla: uhan alla 145 työpaikkaa". Onko se ihme, jos yritys käytti tuotekehitykseen vuonna 2014 0,23% liikevaihdostaan, ei tuolla panostuksella synnytetä uusia palveluita.

Vuonna 2002 Soneran ajautuessa hyvin tunnetuista syistä Telian ostamaksi vakuuteltiin, kuinka Suomella on tärkeä rooli uudessa TeliaSonerassa. Tuolloin Suomessa oli noin 7000 työntekijää, vuoden 2015 lopussa Suomessa oli enää 3 326 työntekijää eli yli 3500 työpaikkaa on hävinnyt Suomesta - siis yli 50%.

Jo yhdistyessä oli selvää, että Telia on se vanhakantainen teleyhtiö ja Sonera taas innovatiivinen uuteen liiketoimintaan pyrkivä osa. Kaunis ajatus oli, että yhdistämällä nämä saataisiin kannattava toimija, jolla on rahkeita menestykseen myös maailmalla. Toisin kävi, Suomen osaaminen näivetettiin ja kaikki kehitys siirtyi Ruotsiin, missä kokemusta uuden tekemisestä ei juuri ollut. Surullinen tapahtumasarja, jossa Suomi on menettänyt suuren määrän osaamistaan ja edelläkävijyyttään.

Sonera on lisäksi osa Telian verosuunnittelua. Käytännössä siis Telia Company kierrättää Turkcellin osinkotulot Suomen kautta välttyäkseen veroilta.
Talouselämä kertoo:
"TeliaSonera Finland ei ole historiansa aikana maksanut latin latia yhtiöveroja Suomeen. Telia on pystynyt tehokkaasti käyttämään hyväkseen Soneran Saksan- ja Italian umts-tappioista tekemät mahtavat 4,3 miljardin euron arvonalennuskirjaukset."

"Arvonalennuksista Sonera kirjasi runsaan 1,2 miljardin euron laskennallisen verohyödyn. Lain mukaan vahvistettuja tappioita saa hyödyntää verotuksessa kymmenen vuotta."

Talouselämä kertoo maksuista seuraavaa:
"Tuoreimmassa kaupparekisteriin toimitetusta eli vuoden 2014 tilinpäätöksestä käy ilmi, että yhtiö oli maksanut emoyhtiölle kaikkiaan 1 770 miljoonan euron osingot ja lisäksi 2 000 miljoonan euron pääoman palautuksen."

Yhteissummana siis 3,7 miljardia euroa, joista ei siis senttiäkään veroa Suomeen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Mikä tässä maassa on oikein vialla. Täällä osataan kehitellä uutta yritystoimintaa ja saadaan se kasvamaan. Sen jälkeen kun yritys on päässyt vakaalle uralle ja sillä näyttäisi olevan valoisa tulevaisuus edessä, tulee tieto myynnistä ulkomaille.

Myynnissä ei mitään vikaa ole. Päinvastoin siinä reaalisoituu aineetontakin pääomaa. Vika on siinä, että myynnit eivät tuota uusia investointeja. Varallisuus siirtyy muualle. Fuusioissa on usein sama piirre, kuten blogin esimerkki kertoo.

Onko syy siinä, että olemme euroalueen periferia. Kukaan ei halua investoida takahikiälle, vaan talouden keskukseen, Keski-Eurooppaan. Markka-aikana Pohjois-Suomeen ei haluttu investoida. Ne tehtiin Etelä-Suomeen, talouden keskukseen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vaikea sanoa mikä on vialla, ainakin täällä ollaan kummallisen sinisilmäisiä ostajien vakuutteluille. Kerta toisensa jälkeen työt siirtyvät muualle, mutta aina jaksetaan uskoa ettei tällä kertaa..

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Sen jälkeen kun yritys on päässyt vakaalle uralle ja sillä näyttäisi olevan valoisa tulevaisuus edessä, tulee tieto myynnistä ulkomaille.

Kyllä Soneralla oli innovaatioita. Taloudellinen tulevaisuuskin näytti lupaavalta, vaikka se perustui osaltaan liiketoiminnan myynnistä saatuihin T-Mobilen osakkeisiin. Jotka sitten romahtivat. Ja sitten ne surullisen kuuluisat UMTS-kaupat....

Vaikea sanoa mikä on vialla, ainakin täällä ollaan kummallisen sinisilmäisiä ostajien vakuutteluille.

Soneran tapauksessa ei ostaja (Telia) ollut houkuttelemassa. Vastentahtoisesti se suostui ottamaan konkurssikypsän Soneran, kun Lipponen väänsi puoluetoverinsa Perssonin kättä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #4

Innovaatioita tuohon aikaan löytyi, Sonera Zed, Sonera Juxto ja Sonera Plaza omina yhtiöinään olivat kovassa vauhdissa ja oli kunnon meininkiä. Kuitenkin rahoituspohja lähti kerralla pois, nuo sulautettiin takaisin - sen jälkeen suunta on ollut alaspäin varsinkin uuden luomisessa. Nythän Berner koitti järjestää operattoreille uutta liiketoimintaa, mutta puihin meni tällä kertaa.

Toistaiseksi operaattorit ovat olleet aika yössä sen suhteen, minne taseessaan olevia investointirahoja laitetaan, joten jaetaan sitten osinkoina ulos. On muuten hyvä muistaa, että Turkcell oli Soneran omistuksessa alunperin ja kyllä sieltä on paalua tullut takaisin aika paljon ongelmista huolimatta. Lipposella ja kumppaneilla ei aikanaa hermo pitänyt ja tässä ollaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #8

Lipposella ja kumppaneilla ei aikanaa hermo pitänyt ja tässä ollaan.

Ei Lipposta voida syyttää Soneran alhosta. Lipponen kuitenkin suhteillaan pystyi löytämään Soneralle uuden omistajatahon ja se välttyi konkurssilta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Historiamme synkimpiä tapauksia. Tomi Solakivi totesi kerran blogissani viisaasti suurimman kävyn olleen valtion omistamien Soneran osakkeiden myyntiaikataulu. Siinä vaiheessa kun osakkeen hinta kävi päälle 60 euron, tunarit eivät saaneet myyntinappia painettua. Sitä voi sitten vertailla siihen, mihin hintaan valtion Sonera-omistusta on sen jälkeen pistetty lihoiksi. Kannattavampaa olisi ollut vaikka pistää koko Sonera lihoiksi maaliskuussa 2000, ostaa koko rahalla kaljaa ja myöhemmin palauttaa tyhjät pullot. Turskaa olisi tullut huomattavasti vähemmän. Hyvin todettu. Minun mielestä. Totuus on, että Suomella ei ole niin minkäänlaista roolia enää Telia Sonerassa. Ainoastaan asiakkaan rooli.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tuon vaihtoehtoisen investointisuunnitelman olisin halunnut nähdä, kuvittelen silmiini johtoryhmän kokouksen, jossa yhtäkkiä joku lausahtaisi: Mitä jos ostettaisiin vaan kaljaa, jää edes hylsyt? :-)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

silmiini johtoryhmän kokouksen, jossa yhtäkkiä joku lausahtaisi:...

Tuo oli tietysti huumorina heitettyä. Yleisesti ottaen tuon kuitenkin esille että, paitsi perheyhtiöissä, ei yhtiön johto myy yhtiötä vaan sen omistajat.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #6

Näin toki, tuossa tarkoitin kokousta, jossa mietittiin ostetaanko ilmatilaa Saksasta vai ei?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset