Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Sipilän allekirjoittaman 750 000 euron Chempolis-lainan kohtalo

  • Juha Sipilä allekirjoitti vuonna 2011 vaihtovelkakirjalainan. Lähde Yle, Chempolis
    Juha Sipilä allekirjoitti vuonna 2011 vaihtovelkakirjalainan. Lähde Yle, Chempolis

Pressiklubin lopuksi Stiller esitti eilen vetoomuksen pääministeri Sipilälle selvittää Chempolikselle antamansa 750 000 euron lainan kohtalo. Jostain syystä media on pääosin jättänyt Sipilän rauhaan tässä asiassa vaikkei hän koskaan ole selvittänyt mitä tuolle on oikein tapahtunut. Viikkoja on kulunut asian esilletulosta eikä hän ole edelleenkään kertonut onko se maksettu takaisin, ja jos on niin missä vaiheessa. Lainahetkellä hän oli vielä Fortel Invest Oy:n toimitusjohtaja.

Yle kertoo artikkelissaan:

"Yhtiöllä oli seitsemän vaihtovelkakirjaa lokakuussa 2016. Vaihtovelkakirja oikeuttaa velan myöntänyttä tahoa vaihtamaan velan yhtiön osakkeiksi, mikäli lainaa ei makseta takaisin."

"Myös Juha Sipilän vuonna 2011 omakätisesti Fortel Investin kautta myöntämä 750 000 euron laina oli luonteeltaan juuri tällainen vaihtovelkakirjalaina. Tilinpäätöstietojen mukaan lainaa ei ollut maksettu 1.1.2016 mennessä, mutta sitä ei ollut myöskään vaihdettu osakkeiksi."

Yle on koittanut kysyä asiasta Juha Sipilältä, joka ei suostu antamaan haastattelua asiasta. Ylen artikkelissa kerrotaan: "Chempoliksen, Fortumin ja Fortel Investin edustajat eivät halunneet kertoa Fortel Investin lainan kohtalosta mitään Ylelle." Pääministeri Sipilä vetoaa käynnissä olevaan oikeuskanslerin tutkimukseen ja yritykset taas liikesalaisuuksiin sekä salassapitositoumuksiin.

Mikäänhän ei estäisi näitä tahoja yhteisesti sopimalla kertomasta tietoja avoimesti, jolloin saataisiin vihdoin asia selväksi. Valitettavasti usein tällainen hiljaisuus ja kommentoimattomuus tarkoittaa sitä, että asia ei kaikilta osin kestä päivänvaloa. Vetoaminen oikeuskanslerin tutkintaankin kertoo mielestäni siitä, että asia ei ole kovin selvä.

Ylen artikkeli Loputtomasti lupauksia, ei yhtään tehdasta – Chempolis on vuosikymmenestä toiseen tulevaisuuden toivo summaa mainiosti Chempoliksen matkan tähän päivään. Sen mukaan näyttää edelleen siltä, että Chempolis on vieläkin vasta toivo: "Tammikuussa 2017 ei ole laitosta, eikä Esa Rousun mukaan edes sopimusta sen tilaamisesta. Olemme parhaillaan tekemässä joint venture -sopimusta ja perustamassa yhteistä yhtiötä NRL:n kanssa. Perustettava yhteinen yhtiö tekee vasta sitten päätöksen mahdollisen laitoksen rakentamisesta, Rousu sanoo."

Sipilän pitäisi nyt noudattaa sitä kehumaansa uutta avointa kulttuuria ja kertoa kansalaisille totuus tästä asiasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tämä on kyllä asia, joka pitää selvittää. Tuntuu varsin kummalliselta, ellei tällainen kytkös vaikuta mitenkään esteellisyyteen puhuttaessa ko. firman kauppojen edistämisestä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ajankohtainen kirjoitus, kiitos.

Näinhän se meni : Valtionyhtiö Fortum sijoitti syksyllä 2016 miljoonia euroja biopolttoaineiden jalostusprosessia kehittävään yhtiöön. Pääministeri Sipilä on Chempolis-nimisen yhtiön entinen osakas ja neuvonantaja. Sipilä sitten vielä vastasi omistajaohjauksesta.

Toivon tosiaan, että tuo 750 000 € ei vahingossakaan unohdu.

Ne Katera Steelinkin kytkennät ja sopivat tilaukset, sekä hämmentävät sata miljoonaa kaivosyhtiölle on edelleen pelkkien vissien puheiden varassa.

No, rapatessa roiskuu ja jappastelusta ei ainakaan Juhaa voi näissä kytkennöissä syyttää.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ollos hyvä,
alkaa kyllä rappauksen tuloksena olla sellainen määrä yhteensattumia, että on rapparilla roiskunut oikein kunnolla. Kenties tähän löytyy hyvä selitys, kun tarpeeksi monta viikkoa vatuloi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tässä tarvitsee kohta alkaa ehdotella uusia sanoja kieleen:
Berneröidä = ajaa sooloilemalla härskisti yritysten etua kuuntelematta asiakkaita ja muita virastoja, seurauksena äärimmillään toimialan kaupan pysäyttäminen
Sipilöidä = tätä tarvii vielä miettiä, hyviä ehdotuksia kellään?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Sipilöidä= ehdottaa/selvittää ja perua

Berneröidä=yhtiöittää kustannusneutraalisti

Sipilöidä=säästö se on pieni maksukin

Berneröidä=pysäyttää autokauppa

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Kun Fortum on tehnyt sijoituksensa yhtiöön, niin onkohan näistä saaduilla rahoilla maksettu velat pois vai onko vaihtovelkakirjalaina vaihtanut omistajaa ja siirtynyt Fortumille...jos näin ei ole olisi julkisuus asiassa tuonut selkeän ratkaisun ja asia olisi sillä selvä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala
Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Rätinki-Yhtiöt toimii vain kirjanpitäjänä yhtiön osalta ja on yleinen tapa, että kirjeenvaihto ohjataan silloin tilitoimistolle, jota ilmeisesti pääministerin poika johtaa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Aivan, mutta kirjanpito-osaamista löytyy suvusta, joten yhtiöittämiset ovat hallussa. Tosin on silläkin jokin merkitys, että maksava asiakas pysyy "hengissä".

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mikähän muuten näiden rooli on, jotka löytyivät Finderista:
Fortel Kiinteistöt Oy
Y-tunnus 1517064-3
Hakamaantie 18, 90440 Kempele

Fortel Management Oy
Y-tunnus 2180831-6
Matkalaisentie 3, 90310 Oulu
www.fortelman.fi

Tuskin näiden nimien alku ja kotipaikka ihan sattumaa on? En ole näistä kuitenkaan kuullut puhuttavan.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Kyllä tässä on jotain mitä halutaan salata, koska jos ei olisi ollut, niin tämä olisi selvitetty jo aikoja sitten. Nyt yritetään miettiä miten päästään pälkähästä. Hyvä Yle!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vaikuttaisi siltä, että 9.1.2017 Ylen toisena päätoimittajana aloittanut Riikka Venäläinen on saanut toimintaa muutettua taas kohti riippumatonta ja tutkivaa journalismia - hyvä niin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Jutun luettuani on todettava: Hatunnosto Ylelle. Jatkakaa vain pöyhimistä. Ehkä sieltä saadaan joskus vielä jostain ”kuoresta” totuus selville.
Itänaapurilainen sananlasku sanoo: ”Se mikä on mahdotonta, voidaan hoitaa puhelimitse.” Onkohan tämä mahdollista myös itänaapurin länsinaapurissa?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jos selviytystä ei tule, vahvistuu käsitys, että Sipilä pelaa tässä toisten rahoilla omaan tai lähisukukaistensa pussiin, vaikka tosiasiassa on esteellinen harjoittamaan liiketoimintaa ja toimimaan pääministerina samaan aikaan ja samoissa asioissa. No, ei sen puoleen, Trumpilla sitä vasta selittämistä riittääkin. Sama on kuvio kuin Sipilällä, mutta kokoluokka on moninkertainen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei kannata suomalaisten enää irvailla Silvio Berlusconin hallinnolle kuten ennen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset