Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Onko kohta uuden Woodstockin aika?

Alkaako kohta olla jo uuden Woodstockin aika, jolloin laajat kansanliikkeet ryhtyvät vastustamaan nykyistä suuntaa maailmassa? Nuoremmille lukijoille suosittelen lyhyeen historian oppituntiin Googleen hakusanoja: Woodstock, Nixon ja Watergate. Taustalle vielä Spotifystä tai juutuubista soimaan Jimi Hendriksiä, niin pääsette tunnelmaan.

Trumpin ja Nixonin maailmassa tuntuu olevan paljon samankaltaisuuksia. Nähtäväksi jää onnistuuko Trump aloittamaan uuden sodan kuten Nixon Vietnamin sodan. Sekä päättyykö Trumpin presidenttikausi eroon kesken kauden kuten Nixonin Watergate-skandaalin myötä. Itse en olisi ollenkaan hämmästynyt mikäli historia lähes viidenkymmenen vuoden jälkeen toistaisi itseään.

Sukupolvien kuilu tuntuu jälleen syvenneen ja levenneen. En ole katsonut statistiikkaa, mutta vahva veikkaus on, että sekä Suomen että USA:n vaalien voittajien kannatus on perustunut vahvasti vanhempiin ikäluokkiin. Ovatko nämä ikäluokat unohtaneet Nixonin ja Woodstockin? En tiedä, ainakaan ei pitäisi. Tuntuu kuitenkin että ollaan palattu johonkin vanhaan äärikonservatiiviseen aikaan, jota en luullut enää näkeväni.

Millainen tämä uusi Woodstock Nation sitten olisi ja miten se realisoituisi? Sosiaalisella medialla tulisi varmaan olemaan vahva rooli väen mobilisoinnissa. Pelkkä sosiaalinen media kuitenkin edelleen hukkuu ja jää kohinaksi voimakkaana mielipiteen ilmaisuna eli kansanmarssit ovat edelleen voimakkaimpia keinoja. Jo nyt USA.ssa on ollut laajoja marsseja Trumpin politiikkaa vastaan ja ennustan näkevämme vieläkin suurempaa liikehdintää. Kuten Woodstockin aikana ovat myös taiteiijat ja esim muusikot alkaneet ottaa vahvasti kantaa ja hyvä niin. Kaikki keinot on käytettävä, jottemme taannu Nixonin aikaan.

Trumpista tulee mieleeni Terence Trent D'Arbyn laulu If You all get to heaven:

"Old men's cigars puff up the wars,
To protect their fuck-ups again,
Young men must die!
To keep the old ones alive,
And to prove they're studs once again"

Suomensin sen joskus vapaasti näin: Sodat syntyvät vanhojen miesten sikareiden savusta, miksi nuorten miesten täytyy kuolla, jotta vanhat voivat vielä kerran olla oriita.

Toivottavasti emme näe uusia sotia vaan uuden oikeudenmukaisemman maailman synnyn. No, taidankin tästä kuunnella vaihteeksi Rage against the machinen tuotantoa, nuorisolle suosittelen tutustumisen aloittamiseen biisejä Sleep now in the fire, Killing in the name of ja Bulls on parade. Ovat taas ajankohtaisia, kun katselee USA:n menoa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mustamaalaat Nixonia väärillä perusteilla.

Nixon ei suinkaan aloittanut Vietnamin sotaa - se alkoi jo Kennedyn aikana ja varsinainen eskalaatio tapahtui Johnsonin toimesta.

Nixon lopetti Vietnamin sodan.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Nixon lopetti Vietnamin sodan"

Voidaan myös sanoa, että Nixon hävisi Vietnamin sodan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olisihan USA voinut jatkaa operaatiota vaikka kuinka kauan. Tarve siihen tuskin olisi kuitenkaan milloinkaan loppunut, koska pohjoisvietnamilaiset olivat joka tapauksessa päättäneet kukistaa etelän hallinnon.

Nixonin aikana USA vetäytyi pois operaatiosta ja jätti taistelun Etelä- ja Pohjois-Vietnamin väliseksi selkkaukseksi.

Kyse oli siis aidosta päätöksestä lopettaa sota USA:n osalta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #4

Niin, missä määrin sitten oli kyse pakotetusta päätöksestä kansalaisten painostuksesta on sitten toinen asia. Ja siitä että tuolla Vietnamissa tuli pataan aika huolella. Ei tuota Nixonin aikaa nyt millään tavalla voi kovin ansiokkaaksi osaksi USA:n historiaa lukea.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Oli kaiketi väärin todettu, mutta ei tuolle Nixonille kovin paljon kunniaa toimistaan voi antaa:
"Nixonin lupaukset Vietnamin sodan lopettamisesta ”kunniallisesti” ”salaisen suunnitelman” avulla osoittautuivat tyhjiksi, kun sota eskaloitui entisestään ja Johnsonin keskeyttämät Hanoin pommitukset aloitettiin uudelleen.

Lisäksi aloitettiin Vietnamin naapurimaiden, ennen kaikkea Kambodžan, pommitukset Vietkongin huoltoreittien tuhoamiseksi. Tämä kansainvälisen oikeuden vastainen sotatoimi saatiin pidettyä pitkään salassa."

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Nixon olisi halunnut atomipommittaa Vietnamia, mutta onneksi Kissinger sai Nixonin muuttamaan mielensä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Lisäksi Woodstockilla vuonna 1969 ei tietenkään ollut mitään tekemistä vuonna 1972 tapahtuneen Watergaten kanssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo 60-luvun loppu oli kaikkialla maailmassa suurten ikäluokkien aikuiseksi varttumisen vaihetta ja he massallaan taistelivat vakiintunutta yhteiskuntaa ja sen vanhoja vallassa olijoita vastaan.

Se näyttäytyi Wanhan Ylioppilastalon valtauksena, Pariisin ylioppilasmellakoina, Prahan keväänä ja USA:n "teenage revolutioninä" sekä hippiliikkeenä, Kiinan kulttuurivallankumouksena j.n.e.

Tällä hetkellä demograafiset rakenteet eivät juuri missään päin maailmaa anna pohjaa vastaavalle.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Janne,
Woodstock Nation ja sen henki jatkui aika pitkään yhden varsinaisen tapahtuman jälkeen. Nimitä sitä joksikin muuksi mikäli haluat..

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Liittyen äänestäjien ikään Seppo Turunen toi toisen blogin kommenteissa esille seuraavaa USA:sta sekä Brexitistä:

Bloomberg:
“Among the younger portion of the millennial generation, 18 to 29 year olds, Trump earned 37 percent of the vote to Clinton's 55 percent.”

Quardian:
“The results found that 64% of those young people who were registered did vote, rising to 65% among 25-to-39-year-olds and 66% among those aged between 40 and 54. It increased to 74% among the 55-to-64 age group and 90% for those aged 65 and over. It is thought that more than 70% of young voters chose to remain in the EU.”

Päätelmäni kirjoituksessa vaikuttaisivat olevan siis oikean suuntaisia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Trump räyhäsi Australian pääministerille puhelimessa ja katkaisi puhelun ennen aikojaan:

https://www.msn.com/en-us/news/politics/no-%E2%80%...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vaikuttaa enemmän murrosikäisen kiukuttelulta kuin USA:n presidentin toiminnalta. :-(

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tuossa Mikael Hugg kirjoitti tänään mielenkiintoisen vaikka toki hieman kärjistävän blogin nuorempien sukupolvien ajatuksista, virkistävä poikkeus täällä enempi keski-ikäisten ja vanhempien valloittamassa Puheenvuorossa.

http://huggmikael.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230665-...

Lopussa hän toteaa: "Toivottavasti otamme nyt kokemuksestamme vaarin ja alamme ottamaan osaa siihen mikä meitä koskee. Koska tulevaisuus on meidän, tulisi meidän myös olla päättämässä siitä. Minä ainakin aion ryhdistäytyä. Se tulevaisuus, jonka näen haaveissani on tästä kaikesta huolimatta silti kaunis. Mutta se on kaunis vain jos minä ja muut maailmamme milleniaalit alamme siihen vaikuttamaan. Meidän on oltava riittävän rohkeita tarttumaan ruoriin ja kääntämään kurssi kohti tulevaisuutta, jossa radikalisoitumista muistellaan surun aikana ja jossa maailmamme voi olla aidosti globaali väriin tai uskontoon katsomatta."

Nuorempien sukupolvien on nyt tarpeen löytää vaikuttamiskeinonsa ja oma Woodstock Nationinsa. Vanhempana voi nukkua, nyt ei tarvitse olla siellä nukkuvien puolueessa. Nyt on aika herätä!!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tyhjää lätinää ja ala-arvoista kritiikkiä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sieltähän tuli taas Makkoselta hyvin perusteltu ja asiallinen kommentti.

Käyttäjän huggmikael kuva
Mikael Hugg

Hyvä ja osuva kirjoitus Niko! Olen kanssasi samaa mieltä, että mahdollisuudet historian itseään toistamiseen on suuret. Aika tietysti näyttää miten Trump ja Brexit historiaa muokkaavat, mutta pahoin pelkään että Trump jää muistoihin kaikkena muuna kuin osaavana ja hyvänä presidenttinä. Se, kuinka milleniaalit tulevat maailmaa äänillään ja teoillaan muuttamaan on vielä etsinnässä, mutta uskoisin että radikaali muutos tulee joka tapauksessa tapahtumaan ennemmin kuin myöhemmin. Tulevaisuus näyttää tällä hetkellä huolestuttavalta, mutta silti jaksan uskoa, että pidemmällä juoksulla suunta saadaan korjattua kohti parempaa, vähemmän sotaisaa tulevaisuutta. Olkoon Trump meille varoittava esimerkki.

PS. Erinomaisia biisiehdotuksia! :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Vaikuttaa enemmän murrosikäisen kiukuttelulta kuin USA:n presidentin toiminnalta. :-("

Onko tuo mielestäsi asiallista kritiikkiä Trumpin politiikkaa kohtaan?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jarmo Makkonen,
minusta se on aivan asiallista kritiikkiä mikäli hän käyttäytyy kuten nyt käyttäytyy. Kunnioittavampaa saa sitten ansaitsemalla sen ensin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"minusta se on aivan asiallista kritiikkiä"

Tuo kertoo lähinnä sinusta ja hiekkalaatikkokiukuttelusta. Sama ongelma näyttää olevan monilla, media vie kuin lammasta, asiallisuudesta ei tietoakaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #20

Kertoo minulle mies, joka katsoo asiakseen tulla kommentoimaan kirjoitukseni olevan tyhjää lätinää. Rest my case.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset