Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Sipilän ja Lintilän suhteeton Pohjanmaa-tuki

Pääministeri Sipilä totesi eilisessä puheessaan ylpeänä kotiseudustaan: "Jos meillä olisi Pohjanmaan työllisyysaste koko maassa, julkinen talous olisi suurin piirtein tasapainossa. Jos meillä olisi Ahvenanmaan työllisyysaste, koko kestävyysvajeemme olisi jo kutakuinkin kunnossa”

Jos Pohjanmaa on se, joka pärjää, niin miksi nämä kaksi Pohjanmaalta kotoisin olevaa ministeriä pumppaavat sinne EU:n rakennetukea ja hankkeita suhteettomasti? Hallitus päätti 2.2.2017 EU:n rakennerahaston ja valtion rahoituksen jaosta. Euroopan aluekehitysrahastosta EAKR:stä ja Euroopan sosiaalirahastosta ESR:stä jaettiin varoja 346 miljoonaa euroa alueille ely-keskusten ja maakunnan liittojen päätettäväksi, työ- ja elinkeinoministeriö kertoo.

Nykyisen Työ- ja elinkeinoministerin Lintilän ja pääministeri Sipilän kotiseudulle Pohjanmaalle menee tuosta potista Pohjois-Pohjanmaan ELY:lle noin 88 miljoonaa ja liittojen sekä  maakuntaliittojen kautta vielä 19,5 miljoonaa. Yhteensä tästä saadaan lähes kolmannes potista eli 107,5 miljoonaa. Rahanjaon perusteita ei olla suoraan missään avattu. Aiemmin tästä kirjoittaessani esitettiin kommentti, että ei niitä voi Uudellemaallekaan jakaa. Tämä ei edes pidä itse asiassa paikkaansa, mutta en sitä edes tavoittele. Näiden kahden lisäksi on aika paljon muutakin Suomea.

Lisäksi Lintilän masinoimana ja varmaankin Sipilän siunaamana viralliseksi Teslan tehdaspaikkaehdotukseksi yhtäkkiä valittiin Vaasa, tuo Lintilän vaalipiiri Pohjanmaalta. Muut ehdokkaat jätettiin rannalle vinkumaan.

Ainahan on vedetty kotiinpäin näissä asioissa, mutta nyt tämä Kepun johdolla vaikuttaisi olevan taas tavallista räikeämpää. Aikooko Sipilän hallitus kenties saavuttaa päätavoitteensa työllistämisasteen osalta nostamalla Pohjanmaan huippulukemiin välittämättä alueellisesta tasa-arvosta? Ei kuulosta kovin reilulta muuta Suomea kohtaan.

EDIT 9.2.2017 klo 13:55: Kommenteissa nostettiin esille rahojen tarkoitus: "Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tavoite on parantaa työllisyyttä sekä lisätä alueiden kilpailukykyä ja elinvoimaisuutta. Ohjelmien avulla työllisyyttä pyritään parantamaan erityisesti maamme heikommin työllistyvillä alueilla."

Kysymys kuuluu: kuinka hemmetissä voi sama pääministeri jaettuaan noilla perusteilla suurimman potin Pohjanmaalle kehua sen työllisyyden olevan Suomen paras Ahvenanmaan jälkeen. Kepu pettää taas!!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kepuun en pätkääkään luota ja nuo luvut näyttävät pahalta. Sinänsä minulla ei ole mitään Pohjanmaata vastaan, mutta poliittisia veliverkostoja vastaan on paljonkin. Toivottavasti Helsinkiin ei saada kepuedustajia kunnallisvaaleihin. Heitä ei tänne kaivata.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Muistutus muustakin kotiinpäin vedosta. Aikanaan sisäministeri demarien Jouni Backman laittoi Itä-Suomen läänin pääkaupungiksi Mikkelin, ohittaen näin monta kertaa suuremman Kuopion.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Jos savonlinnalainen tekee Mikkelistä läänin pääkaupungin niin on varmaa että päätöksen takana ei ole ollut kotiinpäin veto.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Olli Rehn oli jakamassa näitä rahoja, Pohjois ja Etelä-Savon maakunnat saivat melkein saman mitä Pohjanmaa. Pohjanmaa, Pohjois ja Etelä-savo veivät koko 346 milj potista 58%.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Näin se oli, entisen ja nykyisen TEM-ministerin kotiseudut korjasivat potista leijonanosan. Tarkat jakoperusteet ovat hämärän peitossa.

Samaan aikaan kun esim Tekesin määrärahoja on voimakkaasti leikattu tehdään sitten voimakkaita alueeseen perustuvia panostuksia eikä siten anneta yritystuissa ideoiden päättää rahanjaossa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

No, tutustuin asiaan. POPELY näyttää vastaavan Pohjoisen Suomen (Lapin ja Oulun ex-läänit) alueista, ESELY Itä-Suomen (P-Karjala, P-Savo, E-Savo) alueista, KSELY Länsi-Suomesta (Etelä- ja Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Keski-Suomi, Pirkanmaa, Satakunta, Varsinais-Suomi. HÄMELY vastaa sitten eteläisimmästä Suomesta (Hämeet, Uusimaa, Kymenlaakso).

Ja kun huomioidaan EAKR:n tarkoitus...
"Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tavoite on parantaa työllisyyttä sekä lisätä alueiden kilpailukykyä ja elinvoimaisuutta. Ohjelmien avulla työllisyyttä pyritään parantamaan erityisesti maamme heikommin työllistyvillä alueilla."

Niin se kotiinpäinvetäminen oli sitten... niin, missä?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kari Haapakangas,
toteat tarkoituksesta: "Ohjelmien avulla työllisyyttä pyritään parantamaan erityisesti maamme heikommin työllistyvillä alueilla."

Kuten Sipilä sanoi, niin Pohjanmaa menestyy alueista parhaiten. Ja sille annetaan ylivoimaisesti suurin potti? Siinä se kotiinpäinvetäminen aika selkeästi on nähtävissä. Jakoperuste ja summat totaalisessa ristiriidassa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Pohjois-Pohjanmaa ei tarkoita tässä samaa kuin Pohjanmaa. Nuo kolme muuta Pohjanmaan maakuntaa (myös ne korkean työllisyysasteen) kuuluvat Keski-Suomen ELYn vastuulle.

Ja vähänpä taitaa Oulun seutukaan noista rahoista saada... (en tiedä miten alueen sisällä jakauma menee).

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #8

Niinpä, mutta EAKR-rahojen jakaminen on keskitetty neljälle ELYlle.

https://www.rakennerahastot.fi/etusivu#.WJxd81WLTX4

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #9

Alkaa pikkuhiljaa ihmetyttämään kuka neropatti nämä Elyjen aluejaot suhteessa eri tehtäviin ja rahoitusasioihin on oikein keksinyt - ja onko tarkoituksenakin ollut ettei näistä suoraaan nimistä ota erkkikään selvää.

Täytynee ihmetellä asiaa lisää. Aloitin tuosta Länsi-Suomesta: "Keski-Suomen ELY-keskus palvelee ESR- ja EAKR-rahoituksen osalta Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Satakunnan sekä Varsinais-Suomen alueella. Pirkanmaan liitto palvelee EAKR-rahoituksen osalta samoilla alueilla Keski-Pohjanmaata ja Varsinais-Suomea lukuun ottamatta."

Siis häh, liittotasollakin Pirkanmaan liitto myöntää tukea Pohjanmaalle. Ei loogisuuden hiventäkään tässä touhussa. Kellehän sitten Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan liitot myöntää rahaa, kun niillekin sitä jaetaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset