Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Puheenvuoron media-analyysi: Kokoomuksen ja demarien vaalikanava

Katsellessani viidenkymmenen viimeisimmän Uuden Suomen toimituksen poimintojen listaa tuli takauma tammikuun alusta, jolloin kirjoitin ihmettelyäni valintalinjasta. Päätin siksi analysoida noin kahden viikon karusellipoiminnat eli 50 listan. Katsottuani valittujen puoluekantoja sain seuraavan tuloksen:

  • 9 kirjoitusta Kokoomukselta
  • 8 kirjoitusta Sosiaalidemokraateilta
  • 5 Keskustalta (Väyrynen mukana)
  • 4 Vihreiltä
  • 3 Perussuomalaisilta
  • 2 Kristillisdemokraateilta
  • 0 Vasemmistoliitto ja muut puolueet
  • 19 ilman ilmoitettua puoluekantaa

Joidenkin jo tuolloin tammikuun alussa ihmeteltyjen juttujen suhteen linja on johdonmukainen. Esimerkiksi SD:n Antti Koskelan kirjoitus heilahtaa automaattisesti karuselliin, Keskustalta Anneli Jäättenmäen, Perussuomalaista Jussi Niinistön sekä Kokoomuksesta Harri Jaskarin & Jaana Pelkosen.

Tämähän on ilman muuta toimituksen valinta kuten jo otsikossa kerrotaankin. Hyvä kuitenkin tiedostaa millaisella poliittisella linjalla mennään. Vihreiden kannanotot tuntuvat pääsevän harvoin poimintoihin, ja jos pääsee niin silloin kun aihe on tarpeeksi harmiton kuten pyöräily tai Väyrysen tervetulotoivotus Helsinkiin. Muutoinhan tuolta poiminnoista löytyy päätoimittajan itse kirjoittama blogi mainiosta Terrafame-diilistä: Miten nyt suu pannaan, Ville Niinistö?

Linja tuntuu siis edellisen analyysin jälkeen jatkuvan, kenties keskussta on viime kahden viikon aikana pudonnut hieman edellisestä kerrasta. Kokoomus ja Sosiaalidemokraatit tuntuvat kuitenkin saavan vankan kannatuksen matkallaan kunnallisvaaleihin. Näkyvyydellä esimerkiksi Iltalehdessä karusellin kautta on kuitenkin jonkin verran merkitystä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Miksi ihmettelet saamaasi tulosta. Tämä mediahan on kokoomuksen äänitorvi. Se asemoi itsensä vielä kehäkolmosen eteläpuolelle, joten demarit on ilman muuta kyydissä. Luonnollisesti siihen ei muuta mahdu. Millaista tulosta odotit.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tulos oli perstuntumalla odotettu, joten päätin ihmetellä lukujen kautta. Asia liittyy samalla omaan pohdintaan siitä, kannattaako tätä kautta edes yrittää herättää laajempaa keskustelu aiheista, jotka ei sovi toimituksen agendaan.

Esimerkiksi Kokoomuksen Jaskari ei koskaan osallistu keskusteluun, jolloin hänen rykäisynsä saavat vain näkyvyyttä, vaikka faktat ja pointit olisivat kuinka hukassa. Olen Google analyticsillä analysoinut mikä merkitys on poiminnalla, nostolla Uuden suomen uutisiin ja Facebookkiin. Lukijamäärälle se tarkoittaa noin 20-kertaistumista. Satunnainista lukijoista suuri osa katsoo sen vain uutisena, kohtuullinen osa jopa lukee blogin, kommentteja katsoo enää todella harva.

Vaikkapa Jäättenmäen kahdella listalla olevalla blogilla on yhteensä 12 kommenttia, sama ilmiö oli kun viimeksi näitä analysoin. Kyseessä on lähinnä yksinpuhelu.

Itse esimerkiksi koitin nostaa esille bionergiahankkeiden järkevyyden hallituksen kärkihankkeena ja sain runsaasti palautetta siitä, että juuri tällaisista pitäisi keskustella sekä nostaa esille. Taitaa kyseessä kuitenkin olla virallisen linjan vastainen asia.
http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Älä turhaan murehdi, Niko. Pääsit muutaman kerran karuselliin, kuten minäkin joskus. Toimituksen valinnat ovat sittenkin täysin samantekevä sivuseikka, kunhan itse jatkat johdonmukaisena ja omalle linjallesi uskollisena eteenpäin (tukka putkella). Ainoastaan siitä se jälki syntyy.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #4

Kyllä linja pitää eikä rukkaset ole putoamassa. Jossakin määrin on kuitenkin halu vaikuttaa uskomiensa asioidensa puolesta ja kyseenalaistaa asioita tietoihin perustuen. Aika ajoin tarvitsee miettiä omankin tekemisensä ja vaikutusyritysten hyötysuhdetta sekä missä niitä työrukkasia kannattaa kuluttaa. Tällainen kritisointihan on lähinnä ampumista omaan jalkaan, mutta tapanani on ollut silti nostaa välillä kissa pöydälle ihmeteltäväksi.

Tukka putkella kohti uusia seikkailuja, karavaani kulkee ja koirat haukkuu - onneksi osa koirista on omia. ;-)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #5

Niko, hyvä kun välillä nostat kissan pöydälle, sillä se nostaa kuitenkin myös ainakin joidenkin itsekritiikkiä. Politiikkojen blogeissa en juuri itse enää viitsi edes käydä ja en ainakaan kommentoi, kun tuskin he niitä viitsivät edes lukea?

Hyvin, hyvin harvat ottavat enää kantaa yhtään mihinkään kommenttien kysymyksiin, ja se juuri on minusta sitä parasta vuorovaikutusta kansan ja poliitikon kesken. Jaana Pelkonen on niitä harvoja, joilla riittää aikaa muuhunkin kuin yksinpuheluun.

Kiitos Niko muuten siitä, kun aikaisemmassa blogissasi mainitsit tuon Googlen analyticsin, sitä on hauska seurata ja se antaa uuden ulottuvuuden omaankin kirjoittamiseeni. Aikaisemmin jotkut ovat maininneet omien blogiensa keräävän jopa kymmeniä tuhansia lukijoita ja parhaat ovat saaneet muistaakseni jopa 100 000 katsojaa peräänsä? Hatun noston paikka kiinnostavasta aiheesta ja lumoavasta kirjoittajasta:)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Otsikko kuvaa hyvin tilannetta. Tärkeintä ei ole mitä sanoo vaan kuka sanoo. Siinä kokoomus ja demarit on yliedustettuna.

Puheenvuoron nostojen taso on mennyt alaspain kuin lehmän häntä eo. takia.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Millainen mielestäsi olisi täysin puolueeton ja oikeudenmukainen jakauma?

Otitko huomioon suhteelliset nosto osuudet? Jos ajatellaan että julkaistaan 100 kokoomuslaista ja 50 SDP blogia niin tulisiko nostot olla silloin suhteella 1:1 vai 2:1?

Entäs puoluiden suhteellinen kannatus valtakunnan tasolla, miten mielestäsi tämä tulee ottaa huomioon? Jos tuota nykyistä listaa katsoo, ja suhteuttaa sen puolueittain (suluissa valtakunnallinen kannatus / absoluuttinen poikkeama / suhteellinen poikkeama. http://yle.fi/uutiset/3-9423458):

Kokoomus 18% (18,4 / -0,4 / -2,22)
SDP 16% (20,4 / -4,6 / -28,75)
Keskusta 10% (19,0 / -9,0 / -90,0)
Vihreät 8% (13,7 / -5,7 / -72,5)
Perussuomalaiset 6% (8,8 / -2,3 / -38,33)
Kristilliset 4% (3,8 / -0,2 / -5,0)
Vasemmisto 0% (8,3 / -8,3 / -)
Muut 0% (7,6 / -7,6 / -) (ml RKP)

Tulos on vääristynyt absoluuttisen poikkeaman osalta, koska puolueiden yhteenlaskettu kannatus on 100%, mutta blogeista puolueita edustaa vain 31/50 eli 62%. Suhteellisesti tarkasteltuna ylivoimaisesti eniten syrjitään siis keskustaa (luku on todellisuudella vielä suurempi, jos PV ei lasketa), sitten vihreät, persut, SDP, kristilliset ja kokoomus. Vasemmisto ja muut eivät ole vertailussa mukana, koska arvoa on mahdoton laskea. Tämä vertailu näyttäisi siis tukevan väitettäsi siitä, että kokoomusta suositaan.

Entä miten laatu tulee huomioida? Jos puolueen X blogit ovat keskimäärin paljon laadukkaampia kuin puolueen Y, niin onko puolueen X "suosiminen" tällöin reilua?

Voiko olla myös negatiivisia nostoja? Esim jos (ja kun) minä kirjoitan blogin jonka sisältö on täyttä puutaheinää, ja se nostetaan karuselliin jonka seurauksena suurempi joukko ihmisiä havahtuu älyttömyydestäni, onko tämä suosimista vai syrjimistä? Siis toimituksen näkökulmasta.

Teet arvokasta työtä oikeudenmukaisuuden puolesta, kiitos siitä! Mielestäni käytetyt metodit ovat hieman liian yksinkertaistettuja, jotta voidaan riittävällä tarkkuudella olettaa niiden antavan todellisuutta vastaavan kuvan. Tässä muutama näkökulma, jota voit tai voit olla ottamatta huomioon seuraavissa analyysissäsi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

täysin oikeutetettua kritiikkiä ja kysymyksiä - sekä vaikeitakin. En nyt kovin tieteellistä viiltävää analyysiä ryhtynyt tekemään, koitin katsoa perusasioita tuntumani vahvistamiseksi ja keskustelua herättämään.

Ainahan pitäisi olla ratkaisuehdotus, mutta vaikea on ryhtyä neuvomaan toimitusta, jonka tavoitteista ja käytännöistä ei tiedä. Hitusen jakauma saisi tasoittua ja edustaa laajemmin eri puoluekantoja. Jos itse olisin Uudessa Suomessa, niin keskittyisin tuomaan enemmän harvemin pohdittuja, mutta merkittäviä asioita enkä yrittäisi kilpailla iltapäivälehtien kanssa.

Vähän vierastan ajatusta kannatuksiin perustuvasta jakaumasta. Jos taustalla on poliittinen painotus, niin sen voisi lausua reilusti julki. Maaseudun tulevaisuutta lukiessaan on aika vahvasti tiedossa miltä kannalta asioita väritetään.

Laatu on mieluusti edellä, itse en usko sen olleen tässä se jakauman erot tuottava tekijä.

Negatiiviset nostot, mielenkiintoinen ajatus - taitaa niitä välillä olla. Muistuu mieleen Toimi Kankaanniemen kirjoitus muistaakseni otsikolla Sote toteutuu hallitusti ja hyvin. Siinä kirjoittajalle tuli kommenteissa aika huolella pataan moisen ennustuksen lausuttuaan. Ongelmana näissä on lukijan käyttäytyminen, kun usein kirjoitus nostetaan Poimintoihin sekä samalla uutispuolellekin sellaisenaan. Kommentteja lukee Puheenvuoron muista kuin vakikäyttäjistä todennäköisesti alle 10%, joten esitetyt kumoavat kommentit saattavat jäädä lukematta. Jäljelle jää jotain, mistä tulee suurelle osalle totuus. Tässä on vähän sama tilanne kuin sarkasmin/ironian käytössä, joudut takuulla väärinymmärretyksi.

Ollos hyvä, kahtellaan josko joku päivä kerkeää/jaksaa tarkemmin asiaa tutkailla. Tuonkin kerääminen on hankalaa, kun pitää osa kirjoittajien sivuista käydä läpi.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Tuli myös sellainen ajatus mieleen, että jos tuota karuselliä ajattelee koko puheenvuoron markkinointikeinona, eli eräänlaisena sisäänheittotuotteena. Käytännössähän myös blogit, joita ei sinne nosteta saavat lisää näkyvyyttä sen myötä, kun uudet ihmiset karusellin johdattamana löytävät myös ne muut blogit, jota siellä ei ole.

Tästä näkökulmasta katsottuna riippumatta siitä, millaista sisältöä karusellin blogit tarjoavat, hyötyy koko puheenvuoron yhteisö siitä, että sinne laitetaan mahdollisimman paljon "click bate" tyylisiä blogeja, joita tunnettujen kansanedustajien ja henkilöiden blogit suuressa määrin edustavat.

Eli blogi, jolla ei ole käytännön mahdollisuutta nousta karuselliin, hyötyy siitä enemmän, että sinne on nostettu mahdollisimman raflaava blogi, koska se vetää enemmän klikkejä ja osa näistä voi päätyä lukemaan myös tuota blogia. Sen sijaan jos painotetaan tasapuolisuutta klikkien kustannuksella, tarkoittaa tämä vastaavasti vähemmän lukijoita tuolle blogistille.

Tästä näkökulmasta katsoen ei edes ole järkevää pyrkiä tasapuolisuuteen karusellin suhteen.

Ongelma tässä on tietysti se, että jos asia olisikin näin, niin ei US sitä voi ääneen sanoa, koska se kuulostaisi todellä tökeröltä. Erityisesti tämä pitää paikkansa näin tasa-arvon kultakautena.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #12

Tuoss on ilman muuta pointtinsa. kun olen vierailijastatistiikkaa katsonut, niin soto on todella merkittävä. Pahaa pelkään, että sisäänheittona poliitikkojen käytö ei välttämättä toimi kuvaamalllasi tavalla vaan antaa ennemminkin kuvan paikasta poliitiikojen vaikutuskanavana vaikka tämä on onneksi paljon muutakin - siitä pitää olla kiitollinen. Klikkaus vaikkapa Iltalehdessä tai Talouselämässä webbisivuilla olevasta karusellista tuskin kovin usein johtaa laajempaan tutustumiseen. Jos olisi statistiikkaa käytettävissä laajemmin kuin omasta osiosta, niin voisi perustella paremmin.

Ei nyt tasapuolisuus ikäänkuin tasapäistämisen hengessä blogimaailmassa järkevältä lähtökohdalta tunnu.Raflaavuuden käyttö välillä toki ok, paljon parempi kuin ajoittainen tylsyys ja mielikuvituksettomuus pelkällä nimellä.

Itseäni kiinnostaisi kovasti mitä Almamedia haki ostaessaan Uuden Suomen viime kesänä. useasti olen ollut hyvä näkemään synergioita ja mahdollisia tulevia palvelukokonaisuuksia, mutta Almamedian tavoitteita tulevaisuudessa en osaa ennustaa. Mihin suuntaan sen palveluissa tämä tulee kehittymään ja mahdollisesti tulemaan osaksi tms?

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen Vastaus kommenttiin #13

Ajattelin että kun blogin kirjoittaja on yleisesti tunnettu henkilö, niin sitä klikataan useammin kuin täysin tuntematonta, sisällöstä riippumatta. Jos tuo karuselli nähdään sisänheittotuotteeksi, niin tärkeintä on sen tuoma trafiikki sivuille. Millaista imagoa se luo on sitten toinen asia, mutta se ei ole niin oleellista.

Sitä voidaan tietysti miettiä, millaista se trafiikki on esim kokoomuslaisen kirjoittajan osalta? Tuoko se paljon kokoomuksen kannattajia ko. blogiin / puheenvuoroon yleensä? Mutulla sanoisin, että ääripät korostuu tässä: erittäin samanmieliset sekä erittäin erinmieliset kiinnostuvat blogista todennäköisimmin. Entäs ketkä näistä jatkavat todennäköisimmin eteenpäin muihin blogeihin? Mutulla sanotaan taas että ne jotka ovat vahvasti eri mieltä blogin kanssa. Perustelut: luettuasi mielestäsi hyvän blogin asia on helpompi jättää sikseen, kun jos lukemisen jälkeen jää paska maku suuhun niin haluat ehkä katsoa sanooko joku samasta asiasta jotain muuta. Tämä osaltaan selittäisi sitä, miksi keskusta voi olla karusellissä aliedustettuna.

Siikala totesi mielestäni erittäin hyvin tuossa alempana, että "Ilmatila hallitaan Puheenvuorossa, ei nostoissa". Ymmärrän tämän käytännön tasapuolisuuden kannalta niin, että kaikki julkaistut blogit yhdessä vastaavat puheenvuoron tasapuolisuudesta. Tästä seuraa tietysti se, että jos vaikkapa kukaan RKP:n edustaja ei tänne kirjoittele niin jakauma on vinoutunut, mutta ei RKP:läisiä tästä voida syyttää, eikä oikein ketään muutakaan.

Alman suunnitelmista en osaa sanoa yhtään mitään. Toivon että heillä sellainen on :)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #16

RKP:n poissaolo on aika loogista, täällä ab viime marraskuusta pyörineenä en ihmettele, miksi Vihreiden tai vasemmistoliiton kukaan kansanedustaja ei ainakaa aktiivisesti tänne kirjoita. En muista yhtään. Kunnalispoliitikkoja on jokunen ja heiltä vaaditaan kyllä melkoisia lehmänhermoja ja huumoria, jotta täällä keskustelua käyvät.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen Vastaus kommenttiin #17

Hyvin mahdollista.

Siinä tilanteessa kannattaa kuitenkin miettiä, onko politiikka oikea laji, jos ei kritiikin pelossa uskalla tuoda esille omia näkemyksiään.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #19

Kritiikki ja jatkuva asiaton vihervassarikeuhkoaminen ovat eri asioita.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Unohtui muuten mainita, että 19:sta sitoutumattomasta kuusi on toimituksen omia poimintoja omista blogeistaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset