Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Kunnallisvaalit tulee, Uusi Suomi vaikuttaa

Kunnallisvaalien lähestyessä kiinnosti taas miten Uuden Suomen toimituksen poiminnat jakautuvat puolueiden välillä. Moni täällä aktiivisesti vieraileva kertoo minulle usein, että poiminnoilla ei ole suurta merkitystä. Itse kuitenkin väitän Almamedian tuoneen merkittävän lisääntyneen näkyvyyden poimittujen karusellin pyöriessä sekä Iltalehdessä sekä Talouselämässä 

Katselin jälleen 50 viimeisintä poimintaa aikaväliltä 22.3. - 3.4.2017, joiden kirjoittajista poliitisen kantansa ilmoitti 37. 13 ei sitä kerro tai sitä ei ole. Poimitut blogit jakautuivat seuraavasti:

Kokoomus 9 (24,3 %)

Perussuomalaiset 7 (18,9 %)

Sosisaalidemokraatit 7 (18,9 %)

Keskusta 5 (13,5 %)

Vihreät 3 (8,1 %)

Vasemmisto 2 (5,4 %)

Piraatit 2 (5,4 %)

Kristillisdemokraatit 1 (2,7 %)

Väyrynen 1 (2,7 %), Pate on ihan oma lukunsa eli olkoon näin...

Pyöristyksistä johtuen prosenttien summasta tulee 99,9 %, joka ei tarkastelussa ole merkittävä. Prosentit laskettu siis kantansa ilmoittaneiden lukumäärää vasten.

Näitä voi kukin peilata halutessaan vaikkapa galluppeihin. Toistan jälleen kerran, että toimituksella on täysi oikeus tehdä valinnat. Haluan itse kuitenkin välillä pohtia, millainen tämä Puheenvuorojen "kupla" on, ja kuinka se vastaa yleistä mielipideympäristöä Suomessa.

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niko, oma "tilastosi" kertoo enemmänkin siitä, millsinen on US-puheenvuoroon kirjoittavien jakaantuminen eri puolueitten edustajiin ja kannattajiin. Otoksesi koskee vain heitä ja on lisäksi kooltaan aika pieni.

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Silti mielenkiintoinen kooste näin toimituksenkin näkökulmasta, kiitos vaan Nikolle. Teppo / US

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Parempi joku otos välillä kuin ei mitään. En tässä mitään viiltävää ja kattavaa analyysiä tee - voisin joskus tehdäkin mikäli olisi pääsy helpommin dataan. Omasta mielestäni tuo perstuntumalta korreloi aika vahvasti myös kommentoijien osalta. Lukijoista on mahdoton tietää.

Korjaan muuten sen verran, että kommentoijien suunnalta Kokoomus loistaa usein poissaolollaan. Esim Jaskarin en ole koskaan havainnut kommentoivan edes yhtään omaa kirjoitustaan. Tämä pätee yleisemminkin eli kok-väki todella harvoin osallistuu keskusteluihin ja käyttää tätä yksisuuntaiseen viestintään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Saattaa kuvatakin, mutta se lienee silloin sattumaa. En usko toimituksen tekevän nostoja arpomalla, joten tosiasiassa tuo kertoo nostokriteerit täyttävien kirjoitusten kirjoittajien poliittisesta taustasta.

Jotta Nikon sinänsä hauskalla tilastolla olisi jotain analyysiarvoa, pitäisi tietää samana ajanjaksona kirjoittaneiden puolueilmoitukset. Sitten alkaisi olla edellytykset analyysille ohjaako nostoja poliittinen suuntaus vertaamalla vaikkapa Huuskon kirjoituksiin, vai olisiko sittenkin aihe ja kirjoituksen taso määräävä tekijä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Max, toteat:
"tosiasiassa tuo kertoo nostokriteerit täyttävien kirjoitusten kirjoittajien poliittisesta taustasta."

Tuosta voisi vetää vaikka millaisia johtopäätöksiä, mutten siihen ryhdy. ;-) Enkä välttämättä ole ihan samaa mieltä.

Kattavammin asiaa voisi toki tutkia kuten ehdotat, mutta aika eikä halu riitä poimia kirjoittajia pitkältä aikaväliltä. Jos olisi pääsy syvemmin sivuston dataan, niin vois jopa harkita, mutta klikkailututkimuksella ei vaan viitsi.

Kirjoituksen taso on toki varmaan merkittävä ja valitettavan subjektiivinen arvioitava. Unohdat tuossa tunnettuuden ja yhteiskunnalisen vaikutusvallan, joka ohittanee usein monta muuta tekijää. Eikä siinäkään mitään vikaa, sillä tämä foorumi pysyy pystyssä ja kiinnostavana.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #5

Ilman muuta kirjoittajille on selkeä pärstäkerroin, ihmehän tuo olisi jos ei olisi. Tuo nyt tuppaa vaikuttamaan siihen kirjoituksen kiinnostavuuteen. Jos pelkkä teksti takaisi kiinnostavuuden, ei kirjallisuuden Nobel-palkinto vaikuttaisi saajansa kirjoittamien kirjojen myyntiin... Lähempänä vertauksena vaikka että joidenkin pääkirjoituskirjoittajien tekstejä en lue ollenkaan. Puheenvuoron blogistien kohdalla samoin. On olemassa niitä, joiden kirjoitusta en klikkaa auki vaikka mikä olisi otsikkona, tai vaikka kuinka olisi nostettu karuselliin. Jonkun rajan masokistikin vetää.

Ymmärrän hyvin, että et viitsinyt tehdä vertailua manuaalisella datan keräilyllä. En itsekään viitsi, vaikka vähän toki kiinnostaisikin. Näppituntumalta väittäisin esimerkiksi perussuomalaisten yliedustuksen todennäköisesti selittyvän heidän suurella osuudella kirjoittajista ennemmin kuin toimituksen suosimisella.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Max, varsinkin aikaisemmin tämä PS-kirjpoittajien yliedustus oli vielä paljon näkyvämpää. Silloin ex-kansanedustaja Reijo Tossavainen loihe lausumaan, että persuilla on US-puheenvuorossa ilmatilan hallinta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset