Tuleeko Soten tietojärjestelmähankkeesta maailman nopein ja onnistunein?

Ennusmerkkien mukaan ei tule. Tietojärjestelmähanke vaikuttaisi perustuvan täydelliseen yltiöoptimismiin ja mielestäni se ei voi toteutua suunnitellusti. Lasse Lehtonen nosti mainiossa blogissaan esille yhtenä kompastuskivenä tietojärjestelmät. Koitin jonkin verran tutkia asiaa, vaikka tiedot ovatkin kovin epämääräisiä esimerkiksi aiheesta informaatiota jakavan alueuudistuksen sivuilla.

En haluaisi olla pahanilmanlintu, mutta parinkymmenen vuoden tietojärjestelmä- ja integraatiokokemukseni perusteella ennustan tälle lähes olemattomia mahdollisuuksia onnistua – sori siitä. Keskeisiä kulmakiviä tällaisessa hankkeessa ovat perinteisesti aikataulu, resurssit&hinta sekä sisältö&laatu. Näistä sitten joku tai jotkut lähtevät väkisin joustamaan mikäli alkuolettamat ovat väärin.

Aikataulu mahdoton

Ymmärrykseni mukaan ollaan perustamassa omaa tytäryhtiötä, joka koordinoi integraatioita ja tuottaa yhteisiä palveluja – tämän ollaan arvioitu tapahtuvan heinäkuussa 2017. Tämän jälkeen on vajaa puolitoista vuotta aikaa saada vuoden 2019 alkuun toimivia ja testattuja ratkaisuja, joita sekä maakuntahallinto että palveluntarjoajat voivat hyödyntää ja joihin niiden tulee integroitua.

Koitin katsoa materiaaleista mitä nuo palvelut ja integraatiot tuossa vaiheessa ovat, mutta se oli materiaaleista hankalasti hahmotettavissa – toivottavasti ne ovat jo tiedossa vaikkeivät ole materiaaleissa. On selvää, että ensi vaiheessa nuo ovat varsin rajattuja ja kehitys tulee jatkumaan vuosia.

Mitä sitten pitäisi tapahtua ennen tammikuuta 2019, jotta on jotain toimivaa?

  • Tuon yhtiön pitää organisoitua ja sopia tekemisistä ja tavoitteista (2-3 kk)
  • Julkista hankintamenettelyä ja kilpailuutusta varten pitää lyödä lukkoon järjestelmän ja integraatioiden sisältö tarkalleen, jotta ICT-yritykset voivat tarjota. Pahimmassa tapauksessa joudutaan konsulteilta ostamaan määrittelytyötä, joka myös vaatii tarjouksen sekä sopimuksen. (minimissään 4 kk, todennäköisesti enemmän)
  • Tarjoajat käyvät läpi vaatimukset ja tekevät tarjoukset (min 2kk)
  • Tarjousten arviointi ja pisteytys, valinta ja sopimuksen teko (3 kk, ollaan kesäkuussa 2018) Pahimmassa tapauksessa joku tarjonnut riitauttaa valinnan kuten Apotissa, jolloin aikaa voi kulua todella paljon.
  • Suunnittelu, toteutus ja testaus (hihasta 12 kuukautta, nyt oltaisiin kesässä 2019 eli puoli vuotta myöhässä
  • Kaikkien Sote-palveluntarjoajien tulee toteuttaa integraatiot tarvittavin osin, osittain rinnan edellisen vaiheen kanssa, mutta saattaa tuoda lisäviivästyksiä.

Tämäkin arvio on itse asiassa optimistinen ja olettaa asioiden menevän hyvin sekä 1. vaiheen sisällön olevan varsin kapea. Tietoturvan sekä maanlaajuisten integraatioiden laajuuden huomioon ottaen vaikeuksia yleensä tulee.

Tekemisen rinnakkaisuudella on rajansa

Katselin montako valmistelutyöryhmää on Sote-hankkeessa ja laskuissani päädyin lukuun 26, ryhmien listaus löytyy täältä. Näiden työn pohjalta sitten valmistuu lopullinen kokonaisuus. Ongelmana on se, että tietojärjestelmien ja integraatioiden osalta pitää sisältö olla määritelty ennen kilpailutusta. Mikäli työryhmien päätökset muuttavat jotain järjestelmiin vaikuttavaa, pitää se käsitellä muutoksena tehtyyn sopimukseen. Tällöin käytännössä satavarmasti se tarkoittaa aikataulun venymistä ja/tai kustannusten kasvua – useimmiten molempia.

On todella kunnianahimoista viedä rinnakkain näin montaa asiaa niitä kunnolla vaiheistamatta. Kalle Isokallio kirjoitti tästä hyvän blogin, jossa totesi: "Tällaiselle amatöörillekin on selvää, että Sote-projekti pitää pysäyttää heti ja suunnitella uusiksi niin, että se tapahtuu vaiheittain. Luulisi sen yhden insinöörin sen verran ymmärtävän, kun on niin innostunut prosessikaavoistaan, että kävi häpäisemistä Suomen kansan näyttämällä sellaisia Angela Merkelillekin. Kertaheitolla jos huitaistaan, kansalaisille ei ole kuin yksi neuvo. Yrittäkää pysyä omin avuin terveinä ainakin seuraavat viisi vuotta."

Ennustukseni vaalivuodelle 2019

Mitä sitten tulee tapahtumaan vuoden 2019 alussa? Oman veikkaukseni mukaan tietojärjestelmähankkeen ja integraatioiden suhteen ei olla lähelläkään valmista. Meille tullaan lupailemaan ennen huhtikuun 2019 eduskuntavaaleja, että ne viivästyvät kesään tai syksyyn 2019. Emme voi mitenkään kuitenkaan tietää näiden paikkansapitävyyttä, vaan olemme samassa tilanteessa kuin Länsimetron kanssa: kaikki toiminta tapahtuu uusissa yhtiöissä julkisuuslain ulkopuolella ja vedotaan liikesalaisuuksiin.

Vaalit käydään huhtikuussa ja seuraava hallitus joutuu heti alkuun selvittämään tilanteen. Huomataan aikataulujen siirtyvän reilusti pidemmälle ja ICT-hankkeen vaativan reilun lisäbudjetin. Seuraavalta hallitukselta menee sitten koko kausi saada Sote toimimaan.

Toivottavasti olen väärässä ja kaikien meidän etumme vuoksi näin ei tapahdu.

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu