Miksi työttömyyslukujen syitä joudutaan jatkuvasti arvailemaan?

Miksi ekonomistien ja muiden tarvitsee edelleen arvailla työttömyyslukujen taustoja ja paikkansapitävyyttä? Jo pitkään on ollut olemassa välineitä, joilla voitaisiin tarjota tarkempaa tietoa arvailujen sijaan. Vai onko sittenkin poliitikkojen etu, että asioissa on jatkuvasti suuri määrä tulkinnanvaraisuutta – silloin ne voidaan kääntää osoittamaan kehitystä aina jollakin keinolla. Tai sitten opposition suunnalta kääntää toiseen suuntaan. Lopulta tämä johtaa siihen, että keskustelu jää ratkaisemattomana junnaamaan paikalleen ja kaikki jatku kuten ennenkin.

Tietoa TEM:illä on saatavilla vaikka kuinka, jota kunnolla analysoimalla voitaisiin tietää, mitä on summalukujen taustalla. Erilaisten big datan ja dtata miningin keinoilla voitaisiin olemassaolevista tietokannoista analysoida, mistä lukujen kehitys johtuu oikesti. Luomalla tehokkaita keinoja ja malleja voisimme jättää spekulaation vähemmälle.

Esimerkiksi Taloussanomissa ekonomistit spekuloivat ilmiöllä: "Tämä on tyypillinen ilmiö, kun talous piristyy. Työpaikkoja on enemmän tarjolla, työtä on saatavilla, joten työvoimakin kasvaa. Työttömät, jotka ovat menettäneet toivonsa eivätkä ole edes viitsineet hakea töitä, koska ovat nähneet, ettei työtä ole saatavilla, ovat nyt palanneet työmarkkinoille ja näkevät toivoa, Wessman kertoo."

Kuulostaa erikoiselta, eli suuri joukko työttömiä ei olisi ollut työnhakijoina jättäen itsensä samalla pois työttömyystuen tuen piiristä vain koska ovat olleet turhautuneita ja toivottomia? Kun ekonomisti näin sanoo, niin varmaan se sitten on totta.

Teemu Muhosen kolumnissa taas kerrotaan: "Tilastokeskuksen luvuista käy ilmi, että työllisyyden kasvun selittää yksinomaan osa-aikatyön kasvu. Osa-aikaista työtä tekevien määrä kasvoi 42 000:lla, joten kokoaikaisten työpaikkojen määrä itse asiassa laski vuodentakaisesta. Tilastokeskukselta pyytämistämme tarkemmista tilastoista käy ilmi, että erityisen paljon – peräti 50 prosenttia – osa-aikatyö yleistyi 25–34-vuotiaiden naisten keskuudessa: kun vuosi sitten heitä oli osa-aikatöissä 41 000, nyt luku oli 60 000."

Tämäkin selittävä tekijä löytyy tietopyyntöjen kautta eikä sitä tuoda julkisuuteen oma-aloitteisesti.

Ministeriön ja tilastoivien tahojen olisi mahdollista tuottaa materiaalia, joka jättäisi spekulaation paljon vähemmälle mahdollistaen keskittymisen ratkaisuihin eikä arvailuihin. Miksi näin ei toimita?

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu