Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

EK ja EVA Kokoomuksen takapiruina politiikan vaikuttajina

EK ja EVA ovat voimakkaasti lisänneet vaikuttamistaan politiikassa erityisesti EK:n sanouduttua irti työmarkkinoiden neuvotteluosapuolena olemisesta. Tänään EVA:n raportista liittyen mm kuvitellun oikeistopopulistisen puolueen saamaan äänimäärään on täällä keskusteltu jo paljon. Samalle päivälle osui lisäksi EK:n ehdotus Suomen perustulomalliksi, joka yhdistäisi asumis- ja toimeentulotuen.

YLE uutisoi mm seuraavaa:

"Hallitus päätti puoliväliriihessään aloittaa sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen valmistelun. EK tarjoaa omaa perustulomalliaan sen osaksi."

"– Uudistus voitaisiin tehdä osana hallituksen käynnistämää perusturvauudistusta. EK edellyttää, että mukana ovat keskeiset työmarkkinajärjestöt, johtaja Ilkka Oksala sanoo."

"Toivomme, että pääsemme mukaan tähän valmisteluun, Oksala toteaa."

EK ei ole enää neuvotteluosapuoli vaan pelkästään lobbaava etujärjestö, joten sen ei tarvinne enää edellyttää uudistuksen neuvottelumallista juuri mitään enkä näe, että sen erityisesti pitäisi olla sosiaaliturvan uudistuksessa kovin merkittävässä roolissa.

EK:n uutiset ja ehdotukset liittyvät nykyään kummallisen harvoin siihen, kuinka yritykset voivat osallistua Suomen nousuun ja tehdä oman osansa. Sen sijaan se yhä enemmän keskittyy sellaisiin yhteiskunnan asioihin, joilla ei ole sen perusajatuksen kannalta kovin suurta merkitystä. 

EVA:llahan taas on vain kaksi jäsentä: Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) ry ja Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton (TT) -säätiö. Joten sen kertoma on aika lailla samaa kuin mitä EK julistaa. Matti Apusen tullessa johtajaksi EVA:an on hän päätoimittajataustansa jne avustamana ollut kyllästymiseen asti kommentoimassa kaikkea maan ja taivaan väliltä mediassa. EVA:lla tuntuu olevan suora linja saada äänensä hyvin kuuluviin ja siten toteuttaa EK:n tavoitteita mediassa.

EVA:n säännöt kertovat sen tavoitteen: "Yhdistyksen tarkoituksena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä, johon kuuluvat sekä kansallinen kilpailukyky, aineellinen vauraus että kulttuurin elinvoimaisuus. Yhdistyksen tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa."

En sitten tiedä kuinka hyvin muut näkevät kyselyt kuviteltujen populisti- ja radikaalipuolueiden mahdollisesta kannatuksesta ja nimenomaan sen laajan raportoinnin Vihreiden Ja PS:n vaaliviikolla osuvan tuohon tarkoitukseen - minusta aika huonosti. Ja kysymys ei ole siitä, että mdia olisi tämän poiminut raportista vaan EVA ja Apunen toi sen nimenomaan itse esille.

Soppaan voi vielä lisätä sen, että Stubbin alkuperäiset hallintarekisteripuheet olivat suoraan Finanssialan keskusliiton materiaaleista ja alkuperäisestä hallintarekisterin sisältäneestä kariutuneesta esityksestä 2015 EK lausui seuraavaa: "EK pitää VM:n esitystä laadukkaasti ja asiantuntevasti valmisteltuna ja yhtyy esitettyihin arvoihin esityksen toteuttamisvaihtoehdoista sekä esityksen vaikutuksista."

Fantastinen yksimielisyys hallituksen kanssa. Vaikka otsikko mainitsee vain Kokoomuksen, niin yhtälailla tämä tiivis yhteistyö vaikuttaisi koskevan myös Sipilän&Bernerin vetämää keskustasiipeä, jolla valta on hallituksessa.

Kovaa on lobbaus ja vaikuttaisi siltä, että tämä hallitus tuntuu ostavan sen varsin sujuvasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Tämän päivän YLE:n 20:30:n TV-uutislähetyksen ensimmäinen juttu oli törkeä, epäammattimainen, tarkoitushakuinen, erittäin puolueellinen. Kuin kyseessä olisi jokin valtion tai yliopiston virallinen julkaisu. Se oli SDP:n ajatuspajan tilaama raportti. Tätä ei uutisissa kerrottu. Jos Keskustaa tai Kokoomusta lähellä oleva taho tilaa tutkimuksen, ensimmäinen virke kuuluu näin: Keskustaa lähellä oleva ajatuspaja E2...

"Hiilamon puheenvuoro eriarvoisuuden vähentämisestä on lähes vastakkainen nykyhallituksen politiikkaan nähden".

Kun ajatuspaja Liberan ajatuksia pääsee uutisiin, ensimmäinen virke on "ajatuspaja Libera". Suomen Perustan ajatukset eivät pääse edes uutisiin. Suomen Perustalta on kuulemma tulossa professori Matti Virénin tekemä julkaisu kohta, pääseeköhän Suomen ykköskanavan ykkösuutislähetyksen ykkösuutiseksi?

Onko YLE SDP:n takapiru? Kun SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat hallituksessa, YLE lyöö faktat näyttävästi pöytään progressiivisen verotuksen haitoista?

Katsokaa itse:

http://areena.yle.fi/1-3825105?autoplay=true

http://sorsafoundation.fi/fi/heikki-hiilamo-15-res...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vaikeaa sanoa. Jostain syystä Hiilareita on tullut joku luotettava guru, joka näyttää tekevän tutkimuksia hallitukselle ja näemmä myös oppositiolle.

Mielestäni haastateltu asiantuntija kyllä kommentoi asiaa hyvin eikä uutisissa mitään varsinaista tukea annettu.

Suomen perustalla näkyy olevan yksi tutkimus sivuillaan.
http://www.suomenperusta.fi/tutkimus/

Liberaalia tapauksessa lienee syytä mainita Libera, kun se kertoo olevansa riippumaton toimija.

Se että Hiilamon tutkimuksen tilaaja on ollut joku taho ei käsittääkseni poista sitä, että ne ovat hänen näkemyksiään eikä Sdp:n.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Hyviä havaintoja kirjoittajalta. Välillä tuntuu, että talouskeskustelussa (siinä malttia ja uhrautumista vaativassa) Petteri aloittaa ja EVA:n kellokas sparraa. Välillä vaihtelun vuoksi asetelmat ovat toisinpäin. Ja se puolueettomaksi ja sitoutumattomaksi itsensä julistanut media uutisoi asian ilman kritiikin häivää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Perustulokokeilu on jo käynnissä 2018 loppuun mennessä eikä voi keskeyttää jonkun toimesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset