Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Muuttaako Halla-aho mitään muuta kuin maahanmuuttopolitiikkaa?

Auttakaa minua ymmärtämään, mikä on Halla-ahon tuoman suunnanmuutoksen vaikutus muuhun kuin maahanmuuttopolitiikkaan. Toistaiseksi olen nähnyt hänen kannanottojaan hallitusohjelmaan pelkästään maahanmuuton osalta. Ovatko kaikki muut asiat sitten ok Halla-aholle? Mitä hän ajattelee keskeisitä asioista kunten talous, työttömyys, maakuntauudistus ja sote?

Iltalehdelle Halla-aho kertoi Perussuomalaisten haluavan pysyä halituksessa ja noudattaa hallitusohjelmaa kunhan maahanmuuttoon liittyvistä kirjauksista pidetään kiinni: Dublin-järjestelmä ja taakanjakosäännöt, perheenyhdistämissäännöt ja oleskeluluvat.

Liittyykö Perussuomalaisten protesti ja linjanmuutos halla-aholaisiksi siis vain ja ainoastaan maahanmuuttopolitiikkaan?

Mitään muutosta ei siis haluta eikä ole tarpeen tehdä lukuisiin Suomen kannalta tärkeisiin kysymyksiin kuten talouspolitiikkaan, työllisyyden hoitoon, vaikkapa yritystukiin ja pääomaverotukseen, maakuntamuutokseen tai soteen? Ovatko nämä kaikki ovat siinä kuosissa kuin Perussuomalaisten mielestä pitääkin ja vain maahanmuutto hiertää jäsenistöä? 

Omasta mielestäni Perussuomalaiset on käsittämättömällä tavalla myötäillyt kansalaisten kannalta keskeisissä isoissa kysymyksissä Keskustan ja Kokoomuksen linjauksia. Itse en olisi uskonut PS:n olevan näin kiltisti mukana pääomaa ja hyväosaisia suosivassa politiikassa.

Tarkoittaako lausunnot sitoutumisesta hallitusohjelmaan siis sitä, että vajaa kaksi vuotta mennään oikeastaan kuten ennenkin? Silloinhan on turhaa puhua mistään merkittävästä linjanmuutoksesta kokonaisuuden kannalta.

Kenties valinnoilla haetaan vain asetelmia seuraaviin vaaleihin, jossa todennäköisesti PS siirtyy oppositioon ja voi alkaa mm ajamaan Huhtasaaren eilen Iltalehdelle julistamaa linjausta "Suomi irti EU:sta, puolueelle mallia ruotsidemokraateista". Halutaanko uudella johdolla siis lähinnä torjua häämöttävä tappio seuraavissa vaaleissa?

Minulla on ollut aina vaikea hahmottaa PS:n linjaa muissa kysymyksissä kuin maahanmuutossa ja nyt tilanne muuttui entistäkin hähmäisemmäksi. Kenties tämä on vain henkilökohtainen ongelma, mutta uskon silti monella muullakin olevan asian kanssa haasteita. Olisiko esim Perussuomalaiset tehneet jotain toisin halintarekisterikiistassa mikäli Halla-aho olisi ollut jo vallankahvassa kiinni?

Joku voi olla sitä mieltä, että on suoraselkäistä pitää edellisen johdon neuvottelemasta hallitusohjelmasta - onhan se niinkin. Toisaalta taas vajaan kahden vuoden hallitustaival niillä linjauksilla, jotka teki edellinen kritisoitu johto, ei ole suoraselkäistä.

Joten summa summarum, mihin muihin asioihin kuin maahanmuuttoon PS:n jäsenistö haki nyt muutosta?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Eikös se linjapuhe ole iltapäivällä, 16:30. Olisikohan siinä vastauksia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toivottavasti, mutta olisihan se kohtuullista, että päälinjat olisi selvillä jo äänestettäessä eikä vasta sen jälkeen. Vai ostettiinko säkissä näkemättä?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Sitä en tiedä, mutta katsoin televisiosta esittelypuheenvuorot ja Halla-Aho taisi sanoa, että vaalissa äänestävät tuntevat hänet ja muut ehdokkaat. Äänestys vaikutti olevan demokraattinen, ja voittajat näyttivät olevan tyytyväisiä ostokseensa.

Toivotaan, että linjapuhe selkiyttää meille muille tulevaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #4

Näköjään linjapuheen sisältö oli, että muissa asioissa hänen linjansa on sama kuin edellisten eduskuntavaalien ohjelma - jonka teki edellinen johto.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Halla-aho on joka tapauksessa oikeistolaisin puheenjohtaja, joka perussuomalaisille oli saatavissa, joten ennakoitavissa on, että Kokoomuksen ja Keskustan talouspolitiikka sopii heille.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Löysin jotain linjauksia Iltalehden artikkelista Halla-ahon tiukat talouslinjaukset: "Työttömyys- ja sosiaaliturva ovat yhteiskunnan luksustoimintoja"

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201703132200084...

Samalla katselin Halla-ahon ajatuksia ihmisarvosta hänen blogissaan:
" Älykkyyden, milloin sitä ei käytetä mihinkään välttämättömään, arvottaminen on subjektiivista, mutta harva kai kiistää, että esimerkiksi hyvän kirjan lukeminen tai järkipuheen kuunteleminen stimuloi ajattelua ja tuottaa hyvää mieltä. Minun mielestäni on aivan outo ja loukkaava ajatus, että Esko Valtaoja ei olisi arvokkaampi kuin joku Juha Valjakkala, Helena Lindgren tai asematunnelissa seinää kannatteleva maahanmuuttaja."

"Kunnes joku kertoo minulle, että miten niin kaikki ovat samanarvoisia, olen edellä sanotusta seuraten sitä mieltä, että erilaisuus on eriarvoisuutta ja että kaikki ovat eriarvoisia. Sen sijaan, toisin kuin egalitaristit kuvittelevat, eriarvoisuudesta ei seuraa vähempiarvoisten kaasuttaminen, ellei kaasuttamiselle ole muuta pätevää syytä. Mielestäni olen arvokkaampi kuin metsäpolulla lojuva hiirenraato, mutta en minä sen takia revi raatoa palasiksi. Mielestäni maailma on mukavampi paikka, jos siellä on taidetta (uskonnoista ja eduskunnasta en ole ihan varma) ja kielentutkimusta. Mutta jos vene alkaa vuotaa, pidän selvänä, että yli laidan on heitettävä ensimmäisenä vähäarvoisin lasti, ts. taiteilijat ja kielentutkijat."

http://www.halla-aho.com/scripta/ihmisarvosta.html

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Jos tuohon Halla-Ahon ihmisarvo kirjoitteluun ottaa kantaa niin aika kapeakatseiselta tekstiltähän tuo näyttää. Jos vene alkaa vuotaa niin kaikkein arvokkaimmat juuri sillä hetkellä on veneen korjaajat ja soutajat, kaikki muut on tasa-arvoisesti alempana, ihmisarvo on tilannekohtainen milloin ketäkin tarvitaan, nousukautena työttömien arvo nousee exponentiaalisesti kun tarvitaan työtekijöitä, auto hajoaa niin tarvitaan hinaajaa ja korjaajaa, Halla-Aho olisi siis heittämässä veneestä ihmiset joilla hänen katsomallaan tarkastelu hetkellä ei ole hyötyä.
Hiirenraato sillä hetkellä näyttää turhalta, myöhemmin maatuneena tuossa paikassa voi kasvaa kaunis kukka joka taas ilahduttaa Halla-Ahoa, joten kaikella on paikkansa, ennemmin tai myöhemmin ja sitä kautta tasa-arvoisia pitkällä aikavälillä tarkasteltuna.

En usko että PS linjoihin tulee dramaattista muutosta elleivät halua valahtaa oppositioon ikuisesti, sieltä nousu toisella populistisella räksytyksellä on epätodennäköistä kun nyt näyttivät todelliset karvansa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #13

Tottakai ihmiset ovat eriarvoisia, esimerkiksi Sipilän mielipide on paljon arvokkaampi ja painavampi kuin minun mielipiteeni. Toisaalta demokraattinen Suomi turvaa maan johtotehtävissä toimivia huomattavasti suuremmalla taloudellisella panoksella kuin tavallista tallaajaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Halla-ahon talouspoliittinen linja on lähempänä kokoonuksen linjaa kuin Soinin, joten ongelmia hallituksessa olisi niissä asioissa ollut vähemmän.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Siltä alkaa vaikuttaa, en olisi arvannut että tämä kielentutkija on talouslinjauksissaan niin oikealla. Kenties se on sitten PS:n suunta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ulkopolitiikan osalta puolestaan on mainittava, että Halla-aho vankemmin NATO-jäsenyyden kannalla kuin kokoomuksen "NATO-fraktio" konsanaan. Siinä mielessä hänelle sopisi kyllä puolustusministerin salkku.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #8

Ns liikkuvien äänestäjien kohdalta tämä tarkoittanee, että liike SDP:N ja PS:n välillä tyrehtyy ja PS on lähinnä vaihtoehto Keskustalle ja Kokoomukselle. Ehkei enää ninkään tavoittele "työmiehen" puolueen ajatusta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse otsikkoon vastauksena vielä toteaisin, etttä hän tuskin muuttaa edes sitä maahanmuutopolitiikkaa, koska siihen hänelle eivät muut kansan valitsemat "vallan ytimessä" olevat anna mahdollisuutta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Siinä tapauksessa protesti olisikin lähinnä henkistä ja rehtorilta konkretiaa sijaan.

Tuo puheenjohtajisto on mielenkiintoinen, vähän kuin noutopöytä, jossa jokaiselle jotain.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"rehtorilta konkretiaa sijaan."

Onko mobiililaitteesi muuttanut omasta päästään "retorista" sanan?

Uusi puheenjohtajisto on kyllä mitä suurimmassa määrin juurikin Halla-ahon linjaa edustava. En näe siinä "jokaiselle jotain" -vivahdetta, kosska siitä puuttuvat vanhat SMP-läiset.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #12

On toki, eikä ole eka kerta kun automaatikorjaus iski huomaamatta.. Rehtori joo, retoriikka oli kyseessä. Tuli mieleen, kun kirjoittelin Pekka Puskasta, niin androidini korjasi paskaksi. Tuon huomasin ajoissa. :-)

Lähinnä hain jokaiselle jotakin -kommentilla Hakkaraisella työmiehiä, Huhtasaari uskonto-osastoa jne.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Nähtäväksi jää. Todellisuudessa Halla-aholla on edelleen käytettävissään vain 38 kansanedustajaa.

Kaikkien ministerien vaihtaminen on aika kova juttu. Itsensä jättäminen hallituksen ulkopuolelle on myös kova juttu, joka vaatisi, että hallitukseen menee joku neuvottelutaitoinen oma luottomies. Ministereiksi ei myöskään kannata valita henkilöitä, jotka osaavat erinomaisen hyvin saada sukset ristiin toisinajattelevien kanssa. On vaikea kuvitella ministeriötä, jossa vaikkapa Laura Huhtasaari pärjäisi muuten kuin käskyttämällä.

Oikeusministeri luovutettiin juuri kokoomukselle. Joten Erkki Havansi voi odottaa ministerinpostiaan. Soini voidaan varmaan heittää pois ulkoministerin tehtävästä ja vaihtaa Sampo Terho tilalle. Mutta kuka hänen tilalleen?

Todellisuudessa Halla-ahon pelimerkit ovat vähissä. Koska hän tietoisesti jätti häviäjät täysin puheenjohtajiston ulkopuolelle, voi olla, että hän todellakin pelaa hallituksesta lähtöä. Se vain kannattaa jättää perussuomalaisten itsensä tehtäväksi. Hallitusohjelma on onneksi niin laadittu, että sillä ei paljoa pääse kiristämään.

Ikävä vain, että vihreätkään eivät ole käytettävissä hallituksen täydentämiseen. RKP:ta ja kristillisiä parempi vaihtoehto on silloin jatkaa vähemmistöhallituksena. Ellei se onnistu, edessä on uudet vaalit.
Turha niitä on sinänsä odottaa mutta en usko Sipilältä puuttuvan uskallusta senkään tekemiseen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Se on nuo sote ja valinnanvapaus Kokoomukselle sekä maakunnat Kepulle niin tärkeitä, että veikkaan melkoista notkeutta ilmaantuvan muissa asioissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"RKP:ta ja kristillisiä parempi vaihtoehto on silloin jatkaa vähemmistöhallituksena."

Miten niin parempi vaihtoehto? Eikös enemmistöhallitus juurikin kristillisten ja RKP:n kanssa olisi parempi? He jäivätt ulkopuolelle hallitusta muodostetttaessa siksi, että Soini sanoi, ettei "takiaispuolueita tarvita".

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jaahas, Kuikka uiskenteli Joensuulle ja heitti pahan - sori puujalkavitsi, mutta sallinette sen tällaisella sukunimellä siunatulta.. ;-)

Mä luulen kyllä myös, että kepu&kok tarvii enemmistöhallituksen saadakseen nuo lait läpi. RKP:lle Vaasan sairaala ja Kristillisistä en tiedä, ehkä alkoholilaki pöydälle.

Ja taas on takiaiset messissä..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Olisi muuten kiva seurata kuinka tylyä kritiikkiä nimenomaan persut tulisivat esittämään hallituksen harjoittamaa politiikkaa kohtaan, aina Sampo Terhoa myöten, jos/kun heivät heivataan oppositioon. Tämä kritiikki tulisi kattamaan myös hallituksen aiemman politiikan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #21

Saatettaisiin nähdä uusi ennätys poliittisen muistin lyhyydessä.. :-)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Muuttaako Halla-aho mitään muuta kuin maahanmuuttopolitiikkaa?"

– Kyllä! On jo näin lyhyessä ajassa muuttanut kaikkien muiden puolueiden politiikkaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sitä se kesäinen halla teettää. Piti katsoa huvikseen Halla-aho englanniksi, frost glade. Vilu on tullut monelle kesäkuussa 2017. ;-)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset