Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Kaksi kolmasosaa avoimista työpaikoista osa-aikaisia ja pätkätöitä

Taloussanomat selvitti huhtikuussa avoimina olleiden työpaikkojen kestoa ja työaikoja. Huhtikuun viimeisenä päivänä avoimia työpaikkoja oli 46 200, näistä 14 600 eli alle kolmannes oli yli vuoden jatkuvia ja kokopäiväisiä työpaikkoja. Tämä selvisi lehden Työ- ja elinkeinoministeriölle tekemän tietopyynnön kautta.

Suurin osa työpaikoista on siis joko osa-aikatöitä, alle vuoden mittaisia pätkiä tai molempia. Todellisuus työpaikkojen laadusta on huomattavasti erilainen kuin julkisuuteen annettu kuva. Lisäksi tieto on helposti ministeriön selvitettävissä, mutta ei se itse tällaisia tietoja tuo julkisuuteen - onneksi joku edes kyselee perään.

Samalla Taloussanomat pohti tuota hallituksen ja erityisesti Kokoomuksen hehkuttaman 100 000:n avoimen työpaikan paikkansapitävyyttä. Luku on EK:n tulkinta siitä, että pari vuottta sitten TEM teki kyselyn, jossa kysyttiin työnantajilta käyttävätkö he TE-viranomaisen palveluja työnhaussaan. Puolet ilmoitti etteivät käytä ja tästä EK teki päätelmänään suoran kertolaskun. Eli kerrotaan avoimien työpaikkojen määrä kahdella ja päästään sataan tuhanteen. sitten vaan rummuttamaan lisää kohtaanto-ongelmasta.

Laskelmassa unohtui kokonaan mm seuraavat:

  • TE-toimistojen palveluita käyttävien määrä on eri asia kuin avointen työpaikkojen määrä.
  • Osa ministeriön kyselyyn vastanneista kielteisesti vastanneista työnantajista voi olla pieniä yrityksiä, jotka eivät välttämättä laita paikkoja lainkaan avoimeen hakuun tai ylipäätään rekrytoi työntekijöitä.
  • Julkisia hakuja hyödyntävät yhä lukuisat suuret työnantajat, jotka myös palkkaavat keskimääräistä enemmän työntekijöitä.

Nyt virallisena totuutena kiertävälle sadantuhannen työpaikan luvulle löytyy siis varsin hutera laskutapa. Se ei haitannut sitä, että esim ministeri Lintilä ja hallitus nielivät suoraan EK:n lobbaukset ja toistelivat sitä totuutena. Täällä Puheenvuorossakin EK:n disinformaation suoran jakamisen kuningas Harri Jaskari kirjoitti aiheesta peräti kaksi blogia. 

Kirjoitin vajaa kuukausi sitten blogin Miksi työttömyyslukujen syitä joudutaan jatkuvasti arvailemaan? On todella ikävää, että luodaan mielikuvia summaluvuilla kertomatta taustoja. Onneksi joku taho meni taas pintaa syvemmälle kaivelemaan asioita, jotka pitäisi olla avoimesti jatkuvasti saatavilla.

Kuten Taloussanomat toteaa "Varmaa tietoa koko Suomen avointen työpaikkojen määrästä ei ole kenelläkään."

Kokoomuksen Jaskari ja Keskustan Lintilä saisivat hävetä tällaisten EK:n lobbauslukujen kritiikitöntä levittämistä totuutena.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Tutkimus on aika vaillinainen sillä ne loput 300.000 työpaikkaa on jäänyt huomiotta. Laajimman arvion avoimista työpaikoista on edellisen kerran tehnyt Sitra 12/15 ja silloin päädyttiin lukuun 360.000.

Mielestäni sinäkin esität nyt hyvin puutteellisia lukuja.

Aloitin itsekin piilotyöpaikassa vajaa kuukausi sitten. Töitä on enenmän kuin ehtii tehdä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Olet useasti tuonut esille noita Sitran lukuja. Mikä niiden käytännön merkitys työttömien työllistämisessä on - ei juuri mikään.

Sitran arvio ei perustu mihinkään tutkimukseen piilotyöpaikkojen lukumäärästä vaan johtopäätökseen siitä, että 70% suomalaista on saanut tutkimushetken työpaikkansa muulla tavalla kuin työhakemuksella avoimeen paikkaan.

Eli kun ajattelee työn vaihtajia, niin itse en ole 25-vuotisen työuran aikana saanut kuin ensimmäisen työpaikkani haun kautta. Sen jälkeen ne ovat tulleet erilaisilla verkostoilla ja käytännössä työtarjouksilla. Mutta olisinko törmännyt niihin työttömänä? En.

Eniten tuo luku kertoo siitä, kuinka työpaikat täytetään ensisijaisesti töitä vaihtavilla ja erilaisten suhteiden kautta. On sinällään absurdia verrata avoimia työpaikkoja suoraan työttömien lukumäärään, kun suurin osa paikoista täytetään työn vaihtajilla.

Mitään etua ei ole työttömällä näissä eikä toisaalta velvollisuutta yrityksellä suosia työtöntä.

Minusta tuntuu kuin syyllistäisit työttömiä siitä, että he eivät löydä piilotyöpaikkoja. Niitä jaetaan ja ne menevät yleensä työllisten kesken eri työelämän yhteyksissä.

Piilotyöpaikkojen yhtenä perusteluna Sitralla on esimerkiksi, että tarve on yritykselle itselleenkiin piilevä - miten työtön sitten käy sen tarpeen yrityksestä kaivamassa ja työllistyy?

Pekka Pylkkönen

Kyllä se on osaajien keskuudessa erittäin merkittävää, että työpaikkoja syntyy ihmisten kohdatessa ja kuten itsekin sanoit, verkostoissa. Näen sitä itsekin jatkuvasti, ja se koskee myös työttömiä.

Kyse ei ole syyllistämisestä, ainakaan kovin isossa määrin. Ongelma on nimenomaan rakenteellinen. Ihmiset hakevat töitä vääristä paikoista.

Yritys palkkaa kun päättäjä törmää ihmiseen jonka uskoo tuovan jotain lisää yritykseen. Tämä voi tapahtua baarissa, seminaarissa, messuilla - ihan missä vain. Pitää vain uskaltaa avata suunsa ja jutella toisten kanssa.

Ihan tälläinen filosofinen kysymys: oletetaan että ihmisten tarpeet ja halut eivät olisi vielä täysin täyttyneet. Miksi siis töitä EI olisi useammalle? Mikä voi olla esteenä sille että joku työtön joka osaa hieroa hieroisi hartioitani ja minä tekisin vaihdossa jotakin mitä minä osaan?

Miksi suomalaisten työpaikkojen määrä on vain tuo 2.5 miljoonaa? Onko kaikilla nyt varmasti kaikkea mitä he haluavat?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #4

Työtä varmaan riittää, jos aletaan puhua palkkatyöstä kohtuullisella korvauksella, niin ollaan jo hankalamman asian äärellä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pylkkösellä on omat tilastot.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Työkkärin sivuilla oli nyt reilut 16000 paikkaa auki. Heitin noista perustiedot taulukkoon, sen voi ladata täältä:

http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=38967...

Aikaa meni ehkä 15min.

TOP20 eniten paikkoja

StaffPoint Oy 223
Helsingin kaupunki. 156
Academic Work Suomi Ab 151
ISS Palvelut Oy 121
Barona Henkilöstöpalvelut Oy 119
Lassila & Tikanoja Oyj 119
Espoon kaupunki 104
Enersense International Oy 102
Rekrytointipalvelu Sihti Oy 102
SOL Henkilöstöpalvelut Oy 96
Rainmaker SalesHow Oy 87
Kaiku HR Oy 85
R-Kioski Oy 82
Click Henkilöstöpalvelut Oy 81
HUS 81
Lokki Henkilöstöpalvelut Oy 79
Aalto Henkilöstöpalvelut / Aaltovoima 78
Finnacta Oy 76
RTK-Henkilöstöpalvelu Oy 74
HR Yhtiöt Oy 71

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Suuret kiitokset, täytyypä tutustua. Saattaa olla pe-illalle liian hapokasta kännyn kautta katsottavaksi, mutta kahtotaan ajan kanssa.

Puhelinmyynti ja siivous näyttäisivät olevan top-hommia, nuo henkilötöpalveluiden aika hankalia sisällöltään tutkimatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset