Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Sipilän tie miljonääriksi valtion tuilla ja hyvillä veljillä, osa 2

Jääskeläisen lähdettyä myös Yle on rohkaistunut tutkimaan Sipilän liiketoimia. Tämän päiväiset artikkelit ova pöyristyttäviä. - Sipilä ja hyvät veljet ovat saaneet noin 30 miljoonaa tukia. Ylen artikkelit kuvaavat tapahtumien kulkua loistavasti, suosittelen kaikkia lukemaan seuraavat:

Juha Sipilä uskoi pumppuhammasharjaan ja puukaasuttimeen – näin eteni ura enkelisijoittajana

https://yle.fi/uutiset/3-9656605

Sitralta Sipilälle – näin valtion rahastosta tulee yksityinen

https://yle.fi/uutiset/3-9666346

Ei ihme ettei yritystukiin puuttuminen kiinnosta. Tämän herran ei pitäisi olla päättämässä talouspolitiikasta ja jatkamassa tai jopa pahentamassa epätervettä yritystukiin nojaavaa markkinataloutta. Tällaisen on loputtava.

Sipilän tie mijonääriksi valtion tuilla ja hyvillä veljillä, osa 1

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ei ole ei, mutta tämä mies johtaa nyt maan talouspolitiikkaa eikä puutu tukiin muuten kuin korkeintaan lisäämällä vaikka jopa yrittäjäjärjestötkin niitä kritisoivat. Maakuntahallinto saattaa tehdä touhusta vieläkin villimpää:

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Minulla on vielä opettelemista...
Tarkoitukseni ei suinkaan ollut Sipilän puolustelu. Ei sitten vähääkään. Tarkoitus oli vain heittää lisää löylyä ja todeta, että politiikka on järjestäytynyttä rikollisuutta.
Sorry epäselvä kirjoitukseni.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #3

Ymmärsin kyllä, olin ihan yhtä epäselvä. Varsinkin kännyllä näpytellessä jää tarkennukset tekemättä. Nimim. Nakkisormi :-)
Joten samalla asialla ollaan - tälle touhusta pitää tehdä jotain.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niitä Sipilän hyödyntämiä yritystukia hän ei silloin ole itse ollut lainsäädäntöön tai valtion budjettiin läpiviemässä. On luonnollista, että jokainen elämässään hyödyntää niitä mahdollisuuksia, joita pystyy ja täysin hyväksyttävää se on, jos ne mahdollisuudet ovat laillisia sellaisia. Taitavammat menestyvät paremmin kuin taitamattomat. Joidenkin kohdalla kohtalossa kyse voi myös olla onnenpotkusta tai sitten epäonnesta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Totta, mutta on hyvä huomata esim hänen olleen rahastojen hallituksissa, jotka ovat jakaneet omalle piirille. En ole väittänyt tätä laittomaksi, mutta kun mietitään hallituksen politiikkaa ja herran tapaa käyttää tukia, niin on vastoin ainakin minun sitä kuuluisaa arvomaailmaa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Kuikka on oikeassa. Asiassa ei ole mitään "uutista", mikäli Sipilä ei poliittisena toimijana ollessaan päässyt vaikuttamaan omiin tai tuttujensa avustuksiin.

Kateus on kateutta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Asiassa vähintään se on uutinen, että hän poliittisena toimijana ei tee suosituksista huolimatta MITÄÄN ilmeisen tehottomalle ja valtion rahoja hakkaamalla yritystukijärjestelmälle, joka hyödyttää hänen lähipiiriään ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #11

Potkut saanut Atte Jääskeläinen oli oikeassa siinä, että uutisen pitää olla paikkansa pitävä mutta myös kohdettaan aiheetta leimaamaton. Nyt tämä uutisointi on varmaankin faktojen osalta kunnossa mutta toden totta leimaa Sipilää ilman todellista aihetta.

Jos Sipilä on ollut mukana erittäin korkean riskin hankkeissa, niin niihin Suomessa ja muuallakin ohjataan valtion riskirahaa, koska muuten yksikään noista hankkeista ei lähtisi lentoon. Itse asiassa usein asia on niin päin, että riskihanke ei saa julkista rahaa jos se ei ensin saa hankittua mukaan yksityisiä sijoittajia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #15

Kummasti riski jää aina valtion maksettavaksi. Voitot itselle ja tappiot valtiolle.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #15

Puolustan Nikoa sen verran, että YLEn uutisoinnissa on kerrottu useiden, Sipilän mukana olleissa, yrityksissä tehdyn konkurssi tai on jäänyt lepäämään valtiolta saaduista tuista huolimatta. Valtion tukipolitiikka pitäisi perustua sellaiseen tukipolitiikkaan, jos sitä halutaan jatkaa, että tuetaan vain yrityksiä joilla on menestymisen edellytyksiä. Vaikea saattaa olla tiedostaa ennalta onko tuki yhteiskunnallisesti järkevä. Parempi olisi luopua kokonaan tuista.

"Yle kertoo, että Sipilän aiemmin omistamat yhtiöt ovat saaneet julkista rahaa vähintään yli 30 miljoonaa euroa. Yhtiöt ovat saaneet lainoja, sijoituksia ja tukia Finnveralta, Tekesiltä, Suomen itsenäisyyden juhlarahastolta Sitralta sekä alueellisilta ely- ja TE-keskuksilta."

"Julkinen tuki ei ole tuonut aina toivottua tulosta. Ylen mukaan Sipilän omistamista yhtiöistä kolme on ajautunut konkurssiin, yksi yrityssaneeraukseen ja yhden toiminta on lakannut. Yhtiöitä on myös fuusioitu eli yhdistetty toisiin tai jätetty käytännössä lepotilaan, eli niillä ei siis ole enää varsinaista liiketoimintaa.

Toisaalta muutamia menestystarinoitakin on, kuten uudenlaisia lukkoja valmistava iLoq .

Sipilä on sijoittanut varojaan aloittaviin yrityksiin, joilla on jokin kehitteillä oleva teknologia tai kokonaan uusi tuote.

Yle löysi selvityksessään kaikkiaan 21 pientä ja keskisuurta yhtiötä, joissa Sipilä on ollut osakkaana suoraan tai sijoitusyhtiöidensä välityksellä."

http://www.iltalehti.fi/talous/201706182200215873_...

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Ensisijaista on, että veronmaksajien rahat luovat työtä ja verotuloja. Yritystukien tapauksessa näin ei aina ole, Ne ovat poliittinen virhe.

Tärkeää on selvittää rahanjakajien ja sen pyytäjien mahdolliset sidokset ja alkaa purkaa hyvä veli-järjestelmää.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Noiden kahden lisäksi tutkimukseen ja vientiin tähtäävän toiminnan tuki on osin perusteltavissa. Nyt on selväksi käynyt parinkin tutkimuksen myötä, että käytännössä vain Tekes-tyyppisillä tuilla on positiivinen vaikutus. Ja niitä vähennettiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Niitä Sipilän hyödyntämiä yritystukia hän ei silloin ole itse ollut lainsäädäntöön tai valtion budjettiin läpiviemässä."

Vuoroin vieraissa, hyvät veljet eivät tarvitse läpinäkyviä sopimuksia jakaakseen veronmaksajien rahaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sipilän pitäisi erota, siitä ei ole kahta sanaa.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Joo, yksikin riittää. Miksi?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Siksi että hän on kykenemätön tekemään tarvittavia asiantuntijoiden esim VATTin ehdottomia muutoksia miljardien yritystukien, koska ne hyödyttävät häntä ja hyviä veljiä sekä lähipiiriään.

Yritystukia luvattiin muuttaa tutkimusten pohjalta, mutta niille on käynyt kuin koulutuslupaukselle eikä näköjään ihme, kun rahaa valuu kaverien fikkaan.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #17

Eli politikko on unohtanut lupauksensa tai kääntänyt takkia
Jos tuo on erottamisen syy, niin ei pirttiin jää enää ketään.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #17

Ymmärsinkö nyt oikein? Sipilä on sijoittajan ja yrittäjän urallaan hyötynyt yhteiskunnan yritystuista, ja nyt syytät häntä siitä ettei hän ole kyennyt/halunnut korjata järjestelmän ongelmia?

Kai myös syytät oikeusministeriksi (poislukien viimeaikaiset maallikot) päätyneiden oikeuskoulutuksen saaneita siitä, etteivät he korjaa oikeusjärjestelmämme eittämättömiä ongelmia.

Tai työ/asuntoministereiksi päätyneitä ay-jyriä?

Maanviljelijöitä, joista on tullut maa-metsäministereitä?

Mitä Sipilä on tehnyt sijoittajana väärin?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #22

Syytän häntä siitä, ettei hän ole neljän vuoden hallituskauden aikana tekemässä mitään niille ongelmille vaikka ne ovat tiedossa ja tutkittu sekä niille on jopa yrittäjäjärjestöjen kannatus.

Kyseessä on muistaakseni alennetut verokannat huomioiden yli 6 miljardin kokonaisuus, jonka osuus on noin 15% valtionbudjetista.

Näihin puuttumisen sijaan hän leikkaa puolustuskyvyttömiltä.

Ja jos oikeusministeri ei pyrkisi korjaamaan selviä ja tutkittuja ongelmia hallituskaudella, niin syytän aivan samoin. Mitä hän siellä sitten on tekemässä ellei parempia ja oikeudenmukaisempaa lakeja paremman oikeusjärjestelmän luomiseksi?

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #24

Osui ne leikkaukset keneen vaan, niin ainahan ne on puolustuskyvyttömiä. Ihan turha provosoiva sana.Osoittaa vaan että olet joutunut jonkun propagandan uhriksi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #26

Se on aina kätevä poimia yksi sana ja keskittyä siihen, EK ei muuten tunnu olevan kovin puolustuskyvytön asioissa ainakaan tämän hallituksen osalta.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #24

Eikös hallitus ole ollut vasta kaksi vuotta olemassa ja toiminnassa, omaat ilmeisen kristallipallon kun tiedät tulevien vuosine tapahtumat ennakolta.

Oletan että tiedät että veotukseen liittyvät tuet ja niiden päätökset tehdään budjetin tekovaiheessa, harvemmin niitä kesken vuotta rukataan. Vain tiedätkö montakin tapausta miloin verotusta on muutettu kesken budejettikauden?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #27

Anteeksi huolimattomuuteni, kahdessa vuodessa hallitus ei ole tehnyt asioille mitään, puheistaan huolimatta se jätti kaikki yritystuet pyoliväriihessä ennalleen, toistaiseksi ei ole näkyvissä mitään parannusta tai muutosta tilanteeseen paitsi vallan siirtäminen maakunnille, jonka jopa EK pelkää pahentavan tilannetta entisestään.

Kelpaako?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #29

Monestiko verotukia on väliriihessä muutettu? ja voiko niitä siinä kohtaa edes järkevästi muuttaa?

Jos ei haluta soteen muutoksia niin silloin ei maakuntia tai vastaavia tarvita. Miten on, onko SOteen tarvetta tehdä muutoksia?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #32

Hallitus päätti niitä puoliväliriihessään käsitellä ja päätös siellähän tarkoittaisi, että ryhdyttäisiin asioita valmistelemaan ja voimaantulo tapahtuu sitten joskus - täysin normaalia.

Jaa että nontako kertaa. En tiedä, katso sinä muutama vuosikymmen taakse hallitusten puoliväliriihessään vaikkapa sodan jälkeen. Nämä on taas argumentaatiota, jolla vain johdetaan keskustelu sivupoluille.

Sote ei tarvi tuota järjetöntä määrää maakuntia. Niiden välisen väistämättömän syy-seuraussuhteen luominen on puutaheinää. Kytköksen on luonut hallitus.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, pakkoa hänellä ei ollut ja teki ratkaisunsa. Ei tämä pese muita toimia pois.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suuri moka, ei ole helppoa Sipilälläkään ...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kaikkein hauskinta tuossa on, että noiden kauppojen jälkeen epäiltiin Sipilän saaneen sisäpiiritietoa yrityksen tilanteesta. Osakkeen arvo oli tippumassa, joten Sipilä osasi myydä oikeaan aikaan...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En nyt sen kummemmin katsonut tuota YLEn juttua. Otsikointi kuitenkin esitti ovelasti puukaasuttimen, onhan Sipilä tullut tunnetuksi häkäpönttöautostaan. Todellisuudessa kuitenkaa yhdelläkään puukaasuttamiseen liittyvällä tuetulla yrityksellä ei ollut mitään tekemistä häköpönttöautoilun kanssa. On tainnut taas jäädä toimittajilla fysiikan opinnot peruskouluun.

Vihreät ilmeisesti suhtautuvat sen verran karsaasti puun polttoon kaikissa muodoissaan, että pienten kaasutukseen perustuvien sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitosten kehittämiseen ei saa panostaa. Parempi käyttää ulkomaisella polttoaineella toimivia kaasu- ja hiiivoimaloita tuulivoimaloiden tuotantohäiriöiden säätämiseen.

En ole itsekään yritystukien kannattaja. Viinanmyyntiä autolautoilla ja Virossa on turha tukea. Kuten Max Stenbäck on todennut, yhtiövero nolliin ja tuet nolliin. TEKES jakakoon tutkimus- ja kehitystukia sellaisten ideoiden kehittämiseen, joille ei löydy heti rahoitusta muilta rahoitusmarkkinoilta.

JK. Taisivat nuo Sipilän hyvät veljet kuitata kaikkien noiden yritysten 30 miljoonan tukivelan valtiolle kerralla Elektrobitin myynnistä tulleilla veroilla...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

JK:en osalta: ei pese pois muita toimia.

Kyllä nyt lukisin artikkelin, kovin vähän on häkäpönttöautosta kyse. En tiedä vihreistä, mutta huolella reisille meni tuo puukaasutushanke ihan markkinoiden suunnalta.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Pieni yksityiskohta vain:

https://www.finder.fi/Konsultointipalveluja+liikke...

Ylen jutun mukaan Sipilällä oli jossain vaiheessa 80 %:n osuus. Aika hvin pyyhkii tällä puukaasutusfirmalla. Nykyisistä omistajista en tarkkaan tiedä. Työntekijät omistavat osan ja Taaleri sijoitti hiljattain myös. Se toinen eli Gasek ei ole saanut ilmaa siipiensä alle, ainakaan vielä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #25

En ole nyt sataprosenttisen varma mutta väittäisin, että CCM Power on yhteistyössä Gasekin kanssa. Molemmat ovat Oulunsalossa, samassa osoitteessa.
http://energiatalous.blogspot.fi/2013/02/gasek-ost...

Ihmettelinkin aikanaan hieman, miksi kolme lähialueella toimivaa saman alan yritystä ei pyri yhteistoimintaan.

JK. Ja kyllä minusta tuo 'uskoi puukaasuttimeen' on nimenomaan vihje otsikon lukijoille, että 'hah hah, pääministeri, ja uskoi häkäpönttöön'. Harva lukija osaa yhdistää puukaasuttimen energiantuotantoon.

Nimenomaan otsikoinnilla voidaan usein välittää juuri se haluttu kuva.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen Vastaus kommenttiin #31

Otsikoinnista samaa mieltä.

Volterin syntyhistoriaa en tunne. Luulin tähän asti, että se versoi CCM-Powerista.

Joka tapauksessa puukaasubisnes on ollut riskisijoitus Sipilällekin. Tuo Volter on ainoa tietämäni suomalainen yritys, joka on onnistunut tekemään voitollista liiketoimintaa pienillä kaasutuslaitoksilla. Ei ole mikään itsestäänselvyys, että se nyt menestyy.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Olen alkanut tulemaan siihen kantaan kirjoituksiasi lukiessani, että yrittäjät ovat rikollisia ja yrittäminen muutenkin arveluttavaa. Samoin muuotosten tekeminen on arveluttavaa paitsi, jos sillä saadaan suitsettua yrityksiä ruotuun.
Finpro ja vastaavat ovat varmasti myös niitä joiden toiminta on paras ajaa alas, onhan ne yritystukia ja aivan varmasti Sipilän tuttu tai vanha firma saa sieltä jotain tukea itselleen.

Jos jokin firmaa alkaa menestymään on se väärin ja samoin on väärin jos jokin yritys menee konkkaan eikä lähde kantamaan.

Koulutuslupauksesta sen verran kerrotko kuinka paljon perusopetuksesta ja lukio opetuksesta on tämän hallituksen toimesta leikattu?

Tuista puheenollen myös sinulla on mahdollisuus noihin yritystukiin, oletko silloin Sipilän lähiiirin kuluva vai hyviin veljiin kuuluva.

Sori että olen hieman kärjekäs, mutta jos halutaan että Suomeen syntyy työpaikkoja pitää hyviä ideoita olla myös tukemassa, silloin kun niiden omat voimat eivät siihen riitä. Ja nyt vaikuttaa siltä että niin toimien toimitaan väärin vai onko nyt ongelmana se että sijoittajana, uuden firman ideaan, on ollut väärä henkilö.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kannattaisi lukea mitä kirjoitan, sillä et voisi olla kovin paljoa enempää väärässä päätelmiesi kanssa. S että kritisoin yritystukijärjestelmäämme ei tarkoita, että olisin yrityksiä ja yrittämistä vastaan. Oletko huomannut, että suuri osa yrittäjistä tekee sitä itse yritystukien osalta. Olen koko urani ollut pelkästään yritysmaailmassa ja pääosin uusien liiketoimintojen alueella kehittämässä. Yksi suurimpia toiveitani on, että suomalaiset yritykset kehittävät uutta ja pääsevät maailmalle.

Oletko kuullut vapaasta kilpailusta, jossa yritykset menestyvät omin avuin tai markkinoilta keräämänsä pääoman turvin?

Kun esi VATT ja monet muut ovat päätyneet siihen, että nykyisellä malli on huono ja kannustaa väärään suuntaan, niin eikö pitäisi tehdä jotain?

Jopa OECD on sitä mieltä, että leikkaukset tutkimukseen ja kehitykseen olivat suuri virhe. Leikattiin juuri vain sieltä, joka tuottaa kasvua ja vientiä.

Finprokin on vielä osittain ok, mutta kun mennään sisäisiä markkinoita vääristäviin alue- ja rakennetukiin sekä auringonlaskun alojen tukemiseen ollaan metsässä.

En vasta ollenkaan tervettä kilpailua vaan tätä:
" Tämän havainnon teki myös Valtiontalouden tarkastusvirasto (VtV) vuonna 2016, joka koski valtion sijoitustoimintaa."

”Suomelle onkin tyypillistä paitsi eurooppalaisittain runsas pääomasijoittaminen myös julkisen sektorin suuri osuus sijoituksista: Suomessa julkisen sektorin osuus pääomasijoituksista oli vuosina 2008–2012 noin kaksinkertainen verrattuna eurooppalaiseen keskiarvoon”, VtV totesi selvityksessään.

"Tarkastusvirasto jakoi myös moitteita valtiolle: sen pääomasijoitustoiminnan tuotot olivat vaatimattomia, sijoituksia perusteltiin heikosti ja oikeastaan niiden vaikuttavuutta ei tunnettu."

"Mikä pahinta, valtion sijoitusrahan haittapuolia ei ole selvitetty – aiheuttavatko julkiset tuet ja sijoitukset esimerkiksi markkinahäiriöitä? "

Jos itse teen huomion kommenteistasi, niin Sipilä eikä Keskusta ole koskaan tehneet mitään väärin. Täysin virheetöntä toimintaa Suomen hyväksi vailla mitään oman edun tavoittelua.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jatketaan sitten kaivelua, tämä nyt ihan lonkalta hyvään journalistityyliin.

Tuuliwatti Oy, 60 M€ yritystukea (syöttötariffi) vuodessa (!) = 2 x Sipilän hyväveljien koko tutkittu tuki. Ei yhtään työntekijää.

Omistajat St1 ja S-ryhmä. St1:n pääomistaja Mika Anttonen. Hyvä veli?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #39

Huomaatko mahdollisesti mitään eroa kaikille tuulivoimatoimijoille jaettavan syöttötariffituen ja näiden harkinnanvaraisen sekä liikesalaisuuden alla jaettavien alue- ja rakennetukien välillä?

Minä huomaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #40

Huomaatko mitään kummallista, että tukea menee kymmeniä miljoonia yritykselle, jolla ei ole yhtään työntekijää?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #42

Jaa etä tällaista juupaseipäs-vääntöä.

"TuuliWatin operointi rakentuu malliin, jossa osakasyritysten työpanosta voidaan tarvittaessa kohdentaa joustavasti hankkeisiin niiden edetessä. Yhtiö työllistää suoraan kymmeniä omistajiensa palkkalistoilla olevia henkilöitä. Lisäksi TuuliWatin välillisesti työllistävä vaikutus on huomattava. Yhtiön hallinto muodostuu molempien osakasyritysten edustajista. Yrityksen kotimaiset omistajat maksavat veronsa tuloksesta omien yhtiöidensä verotuksessa Suomeen."

Tätä jaksetaan käyttää perusteluna, ei yhtään työntekijää. Syöttötariffi maksetaan tuottajalle tuotetun energian mukaan jaon kaikille sama.

Harmi että sinäkin ryhdyt tällaiseen. Sanotaan se ties monellekohan kerran, minä en jaksa tuulivoimavääntöä. Toivottavasti tämä ei johda siihen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No parin vuoden päästä taas on uudet päättäjät joita sitten taas voi syyttää, että mitään ei ole tehty, ja sitten taas neljän vuoden päästä ja sitten taas.....

Ikiliikkuja? Ainakin jos lukee ihmisten blogeja, niin mikään ei mene koskaan oikein, oli sitten päättämässä ketä tahansa. :)

Miten kummassa se viisaus asuu aina oppositiossa tai täällä kansan suuren viisauden äärellä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Okei, ollaa hiljaa ja annetaan touhuta rauhassa. Montako kuukautta ennen vaaleja voi ruveta puhumaan erilaisista ratkaisuista?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Hallitus on kaksi vuotta halunnut julkisten menojen leikkauksia mutta on vain lisännyt näitä.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Kaiken varalta, en kannata keskustaa enkä muitakaan kolhoosi järjestelmiä, vihreät de gröna on mielestäni vaarallinen puolue ja muut siltä väliltä.
Pikkuhiljaa yhä useampi pääsee vähän "hajulle" mistä tukihommissa on kysymys.
Lyön vähän lisää löylyä.
Eihän tukia voi vähentää kun melkein kaikki yrittäjiksi aikovat hakee/pitää hakea niitä tukia ja avustuksia ja siten siirtyy valtava määrä tietoa, unelmia ja joku ihan varteenotettavakin, koulutetut tutkijat tutkii voisiko niitä tai jotain osia niistä käyttää hyväksi.
Ainakin minä neuvon miettimään tarkasti laajennus hankkeista Suomessa, varsinkin kannattavista yrityksistä, koska jos se on kannattava ja uusi bisnes siihen löytyy mitä todennäköisemmin valtion rahoilla sopivampi yrittäjä tai sopiva sijoittaja joka saa sijoitukselle tuoton ja varmemmin sijoituksensa takaisin kun siihen pumpataan valtion rahaa tarpeeksi.
Vastikkeettoman rahan jakelu on mennyt niin suureksi että alkaa olla puutetta jako kohteista.

Pekka Pylkkönen

Huomautetaan nyt kuitenkin että "annettu julkista rahaa" on vähän harhaanjohtava kun mitä suurimmalla todennäköisyydellä kyse on ensisijaisesti lainoista. De minimis-säännökset estävät myöntämästä suoraa tukea yritykselle kaikista lähteistä yhteensä yli 200.000€. Finnveran lainat taataan henkilökohtaisesti ja Tekesinkin osin. Teknisesti kokonaan mutta usein niistä annetaan osa anteeksi mikäli homma pissii.

Merkittävä summa silti, ei siinä. Yle kuitenkin niputti kaikki tukimuodot harhaanjohtavasti yhteen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Olet oikeassa, onhan tuossa epätarkkuuksua. Onko tuo 200 tonttua mistä peräisin, ja onko per vuosi vai miten?

Miten se suhtautuu investointitukiin, olen ymmärtänyt että esim Kemian Kaidin biopolttoainetehdas olisi saamassa kymmeniä miljoonia?

Pekka Pylkkönen

200 tonnia on kolmen vuoden maksimipotti. De minimis-säännökset löytyvät kaikkien julkisten rahoittajien nettisivuilta.

Suoraan sanoen minulla ei ole kovin hyvää käsitystä kuinka nuo kymmenien miljoonien investointituet toimivat. Todennäköisesti sääntely niiden kohdalla on melko tiukkaa, sillä EU määrää melko pilkulleen millä edellytyksillä mitäkin saa maksaa. Sipilän sijoitettua aika paljon alkuvaiheen yrityksiin on kuitenkin hyvin todennäköistä että puhutaan juuri t&k-tuista. Ensin sieltä pumpataan kassatilanteesta riippuen se 200 tonnia tukea ja sitten päälle iso laina. Laina lasketaan yritystueksi vaikka se onkin viimekädessä henkilökohtaisesti taattua. Sama koskee Finnveran lainoja joita Ylen jutussa oli myös mainittu.

Minusta olisi ollut mielenkiintoista tietää mikä osuus oli mitäkin lajia. Pääomasijoitukset ovat kuitenkin aika poikkeuksellisia tukimuotoja ja niitä ilmeisesti Sipilän firmat olivat onnistuneet jonkin verran hankkimaan.

Yritystuet pitäisi uudistaa läpeensä sen mukaan mitä tutkimustieto on aiheesta selvittänyt. Ja kieltämättä Sipilä-keissi on herättänyt minussakin hiukan mielenkiintoa. Etenkin Rautaruukin Solitra kauppa. En nyt ihan vielä näillä todistella niele sitä että kyseessä olisi ollut kepulipeli, Rautaruukki oli kuitenkin ollut silloin jo pitkään pörssiyhtiö eikä Liski kertonut jutussaan kaupasta yhtään mitään muuta kuin että sellainen tehtiin. Tuosta olisi mukava saada lisätietoa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #47

Juu, Solitra on mielenkiintoinen. Vähän kummallinen on myös nyt mainittu Teknoventuren enemmistöosuuden osto Sitralta. Miten on arvioitu muita ostajia ja arvoa jne. Tuossakin Sipilä oli hallituksen jäsen ennen ostoa. Management buy out -tyyppiset ratkaisut eivät toki ole poikkeuksellisia, mutta näissä valtion taho on ollut myyjänä ja hitusen kummastuttaa, miten asiat on mennyt ja mihin hintaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kovin paljon jää liikesalaisuuden piiriin, vaikka valtion varoja jaetaan. Tuntuisi että pitöisi olla vaikkapa 10 vuoden sääntö, jonka jälkeen julkisia. Joku määräaika on usein tapana muuallakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset