Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Kokoomuksen Jaskari haluaa korottaa palkansaajien veroja

Harri Jaskari ehdotti perjantaisessa blogissaan ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennyksen poistoa. Käytännössä tämä tarkoittaisi liittoon kuuluville palkansaajille veron korotusta, sillä he maksaisivat enemmän veroja vähennysoikeuden poiston myötä.

Kokoomuksen Jaskari kirjoittaa: 

"Tässä tulee väkisinkin mieleen, pitäisikö ammattiliittojen verokohtelua muuttaa. Esimerkiksi jäsenmaksujen vähennysoikeuden poisto toisi valtion kassaan jo 300 miljoonaa euroa lisää. Tämän summan voisi täysimääräisesti käyttää vaikka työn verotuksen alentamiseen – tai sitten valtion velan lyhentämiseen."

Mikäli hän käyttäisi verokertymän valtion velan lyhentämiseen olisi kyseessä yli kahdelle miljoonalle ammattiliittoon kuuluvalle suora veronkorotus. Jos sitä taas käytettäisiin työn verotuksen alentamiseen palautuisi näille osa, mutta osa sirtyisi muille tahoille. Molemmissa tapauksissa suomalaisen liittoon kuuluvan palkansaajan maksama vero kasvaisi.

Jos Jaskarin ideologista suuntaumista katsoo, niin todennäköisesti hän mielellään toteuttaisi palkansaajien veronkorotuksilla ylimmän usein liittoihin kuulumattoman tuloluokan veronalennuksen.

Joka tapauksessa yllättävää, että Kokoomuspoliitikko ajaa veronkorotuksia. Ilmeisesti esimerkiksi voimakkaasti työtä tekevään keskiluokkaan kohdistuva veronkorotuskin on ihan jees mikäli silä saatettaisiin vähentää ammattiliittojen vaikutusvaltaa.

Mikäli Jaskarin ajatuksen pohjalta edettäisiin tulisi myös pitää huolta, että työnantajajärjestöjen jäsenmaksut eivät ole vähennyskelpoisia - tasapuolisuuden vuoksi näin on ilman muuta toimittava. Veikkaan tällä olevan vaikutuksia myös työnantajien järjestäytymisasteeseen.

En yhtään ihmettele, että esimerkiksi yhä useampi korkeakoulutettu palkansaaja ei enää kannata Kokoomusta. Tässäkin Jaskarin ehdotus aiheuttaisi heille lisää maksettavia veroja, sillä sitä veroahan ei maksa ammattiliitto vaan työntekijä. EK:n puolesta työntekijöitä vastaan tuntuu olevan Jaskarin jatkuva linja.

PS. Yle kertoi artikkelissaan myös seuraavaa: "Poikkeuksen tekee suurin työnantajaliitto Teknologiateollisuus. Se on 250 miljoonan euron varallisuudellaan rikkaampi kuin yksikään ammattiliitto." Lisäksi todettiin: "Metsäteollisuus ei halunnut toimittaa tilinpäätöstään Ylelle." Mihinkäs Teknologiateollisuus tuota varallisuutta tarvitsee - johdon lakkokassaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Voi tokkiisa. Jäsenmaksujako ei voida vastaavasti laskea.

https://yle.fi/uutiset/3-9691412

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Se mitä ammattiliitot tekevät ei poista Jaskarin ehdotuksen käytännön vaikutuksia. AY-liike ei ole valtio ja Jaskari ajaa tässä valtion verojen korotusta vähennysoikeuden poistolla.

Se että ammattilittojen ei ole tarvinnut käyttää viime vuosina rahaa lakkoavustuksiin kertoo paljon toiminnasta ja sen maltillisuudesta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö jopa lähitulevaisuudessa niitä tarvittaisi. Jos katselee EK:n kovenevaa linjaa sekä hallituksen politiikkaa, niin voi olla että työtaisteluja nähdään lähitulevaisuudessa. Rahavarat suurilla liitoilla hupenevat vauhdilla pahoissa tilanteissa.

Merkittävä osa jäsenmaksusta menee myös työttömyyskassaan. Pitäisikö siis ensin verottaa maksusta työttömyyskassaan ja sitten uudestaan ansiotuloverotuksessa työttömyyden sattuessa ansiotuloverossa? Luulin että Kokoomus on useampikertaista verotusta vastaan.

Pekka Pylkkönen

Verotuksen yhtenäistäminen ja oikeudenmukaistaminen on arvo sinänsä. Erilaiset verovähennykset tekevät tässäkin tapauksessa hyvin epäoikeudenmukaisia poikkeuksia verotukseen.

Veroilla ohjataan ihmisten käyttäytymistä. Valtiolla ei pitäisi olla mitään tarvetta ohjata ihmisiä liittoon tai sieltä ulos.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Vihdoinkin joku, joka uskaltaa tarttua aiheeseen. Olen jo vuosikymmenet ihmetellyt tätä vähennystä.

Jos kompensaatiota halutaan, laskettakoon sitten vaikka ruoan ALV:ia. Valtiovallan tehtävä ei ole tukea ay-mafiaa, jotta se voi lakkoilla, kun jonkun ay-pampun varvasta vähän kivistää!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, kuten Jaskarikin jo otsikossaan kertoo, niin sinäkin näyt ymmärtävän ay-liikkeen ainoana tehtävänä olevan lakkoilun. Mitähän ne tekee normaalisti, kun lakkoja ei ole juuri viime vuosina näkynyt?

Sinua ilmeisesti haittaa esimerkiksi se, että työntekijä saa lakiapua ja luottamusmiesten tukea esimerkiksi selkeissä työnantajan laittomuuksissa. Parempi olisi että jokainen duunari maksaisi omat oikeustaistelunsa väärinkäytöksiä vastaan, niin ei niitäkään tulisi.

Tai se että Suomessa käydään vaikkapa yt-neuvotteluja eikä yritys saa tehdä ihan mitä huvittaa sadoille työntekijöille? Edelleen ay-liikkeestä huolimatta suomi on muuten Euroopan helpomipia maita laittaa työntekijöitä pellolle yt:n kautta tuotannollis-taloudellisilla syillä.

Kumma mafia muuten kun suostuu vaikkapa kikyyn - luulisi mafialla olevan kovemmat otteet.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Vaikutat harvinaisen "viisaalta" kommentoijalta. Vihdoinkin joku, joka uskaltaa paljastaa äo:nsä näin.

Pekka Pylkkönen

Ruoan alvin nykyinen alennettu kanta lasketaan yritystueksi ja sekä VATT että OECD kehottivat luopumaan siitä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Onhan tämä verovähennyksen poisto ollut esillä aikaisemminkin. Sitä selvitettiinkin, mutta en tiedä oliko perustuslaki vai mikä kun tuli siinäkin vastaan. Kuitenkin tuloksena oli, että vähennysoikeus pitäisi yhdenvertaisuuden nimissä poistaa kaikilta etujärjestöiltä, eikä palkansaajia voida kohdella asiassa erillisryhmänä.

Esimerkiksi MTK oli innokkaasti mukana ajamassa palkansaajien ay-maksujen verovähennysten poistoa, mutta se käänsi kelkkansa kun selvisi että se koskisi myös sen omaa jäsenistöä.

Pekka Iiskonmaki

''Harri Jaskari ehdotti perjantaisessa blogissaan ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennyksen poistoa. Käytännössä tämä tarkoittaisi liittoon kuuluville palkansaajille veron korotusta, sillä he maksaisivat enemmän veroja vähennysoikeuden poiston myötä.''

Liittoihin kuuluminen on vapaaehtoista ja siten niitä ei pitäisi hyväksyä verovähennyksiin.

Esim. Loimaan kassa perii vain satasen työttömyysturvasta. Moni liitto perii 1000 euroa ja ylikin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat: "Liittoihin kuuluminen on vapaaehtoista ja siten niitä ei pitäisi hyväksyä verovähennyksiin."

Aika moni on vapaaehtoista, jos vapaaehtoisesti korjaat kotia saat kotitalousvähennystä. Jos käyt kaukana töissä saat matkakuluista vähennystä. Ovatko ne pakollisia? Eivät.

Pekka Iiskonmaki

#9
Kotitalousvähennys pitää ehdottomasti poistaa, kuten kaikki yritystuet.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Käytännössä vähennys pistää meidät, jotka emme halua liittoihin kuulua maksajiksi.

Vähennys pois ja vastaava summs veronalennukseen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sovelletaan samaa sitten kautta linjan. Vapaaehtoisista eläkevakuutuksista saa merkittäviä verovähennyksiä. Se on muilta pois, joten poistetaan ne ja laitetaan vastaava summa veronalennuksiin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Eläkevakuutuksista kaiketi maksetaan veroa, kun niitä maksetaan ulos. Mutta vähennyksen kyllä voisi purkaa.
Hiukan eri asia on, että en luota ay-liikkeeseen. Silti joudun sitä rahoittamaan. Toki muitakin ylen valehtelijoita ym sekin voisi.mennä samaa tietä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Muistakaahan sitten poistaa myös yrityksiltä ja yrittäjiltä vastaava etu.

https://www.sak.fi/ajankohtaista/blogit/uusi-kulma...

"Yritykset voivat vähentää verotuksessa elinkeinotulon hankkimisesta ja säilyttämisestä aiheutuneina menoinaan myös muille elinkeinoelämän ja yrittäjien etujärjestöille maksamansa jäsenyydet."

Pekka Pylkkönen

Jotenkin uskoisin että liki kaikki jotka vastustavat ay-jäaenmaksujen vähennysoikeutta suhtautuvat koherentisti myös työnantajajärjestöjen vastaaviin. Toki kysymys on vähän hankalampi, sillä lähtökohtaisesti yrityksen kaikki kulut ovat vähennyskelpoisia jos yksityiset ihmiset eivät hyödy niistä. Jos yritys taas ostaa vaikka kaljaa jollekin, se ei pääsääntöisesti ole vähennyskelpoinen kulu. Yksi alkoholijuoma asiakkaalle tarjotun aterian yhteydessä tai koko henkilöstöä koskevat tilaisuudet ovat poikkeus.

Ihminen maksaa veroa tuloistaan ja yritys voitoistaan. Siinä on merkittävä ero verotuksen logiikassa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toki sitä voi ajatella näinkin. Loppupelissä yrityksen voitoista jaetaan osuus omistajille, joiden etua työnantajajärjestöt ajavat, joten itse en pidä eroa merkittävänä.

Jotenkin kummasti Jaskarin kaltaisilta tämä kulma säännöllisesti unohtuu. Veikkaan että mikäli häneltä kysytään pitäisikö saman koskea yrityksiä ja vaikkapa kauppakamarien jäsenmaksuja, jossa hän on ollut töissä, niin ei se olekaan ollenkaan tarpeellista.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #18

Hyvä näkökulma. Myös epäsuora hyötyminen yrityksen rahoista on hyötyä.

Tasapuolisesti kaikki verolle.

Käyttäjän nurmialex kuva
Alex Nurmi

Ay-liikkeestä puhuttaessa tuntuu aina unohtuvan ehkä se oleellisin seikka. Liitot neuvottelevat sitovat työehtosopimukset koko alalle, siis myös niille, jotka eivät kuulu liittoon. Tämä onnistuu vain jos takana on riittävä varallisuus ja jäsenmäärä. Työttömyyskassat eivät neuvottele. Liitot eivät siis aja vain omia tai jäsentensä etuja.

Korkeampi palkkataso takaa myös korkeamman veroasteen ja palkansaajien ostovoiman. Kyseessä on ideologinen suuntaus vähentää työntekijöiden oikeuksia. Kokoomus jää tässä usein poikkeuksetta yksin. Työnantajatkaan eivät ole juuri asian puolesta rummuttaneet ja työmarkkinat on sopimiskulttuurin puolesta valovuoden edella poliittisia toimijoita.

"Liittomafiasta" puhuttaessa pitäisi osata katsoa isoa kuvaa. Talouden kerrannaisvaikutuksia ja myös laajempaa yhteyttä, eli hyvinvoivaa suomalaista palkansaajaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset