Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Keskustan suuri yritystukikoplaus

Keskusta vaikuttaa Kokoomuksen säestyksellä jälleen jättävän yritystuet rauhaan myös budjettiriihessä, vaikka lupaili keväällä nahkapäätöksensä jälkeen asioita syksyllä tarkastelevansa. Lukuunottamatta Harkimon ja Vartiaisen ulostuloja on ollut hiljaista - en tunnista ministerien puhuneen näistää mitään.

Kevään puoliväliriihen lopputulema

Keväällä selvitys esitti lukuisia muutoksia yritystukiin, mutta Sipilä totesi ettei kasvua haluta vaarantaa ja Orpo, että kaikilla tuilla on puolustajansa. Eikä tehty siis yhtään mitään. Annettiin ainoastaan lupaus siitä, että selvityksestä pois jätettyjä arvonlisäverokantoihiin yms liittyviä kokonaisuuksia tarkastellaan syksyllä budjettiriihen yhteydessä - ei siltä vaikuta. Alunperinhän hallituspuolueetkin lupasivat ennen vaaleja valmistuneen VATTin selvityksen pohjalta tehdä merkittäviä muutoksia. Tässää alkaa olla sama tilanne kuin tuossa koulutuslupauksessa.

Miksei nyt ole tehty selvitystä päätöksenteon pohjaksi?

Itse keväällä tehty selvityskin on täysin torso osittain kiireestä johtuen ja osittain siitä, että hallitus näyttää rajanneen selvityksestä puolet tuista pois. Selvityksessä todetaan:  "Selvityksessä ei ole mukana seuraavat tukikokonaisuudet: EU-osarahoitteiset tuet, EU:n yhteisen maatalouspolitiikan piiriin kuuluvat tuet ja alennetut alv-kannat."

Työryhmä totesi puoliväliriiheen tehdyssä selvityksessään: "Selvitystyön aikana on tullut selväksi, että kaikkia yritystukijärjestelmään liittyviä näkökulmia ei ole mahdollista käydä läpi lyhyessä ajassa. Jatkoselvityksiä on syytä tehdä erityisesti yritystukien vaikuttavuuden arvioinnin edistämisen osalta."

Näitä ei siis selvitetty ja tietääkseni ei olla selvitetty nytkään. Miksi näin?

Mika Koskinen kertoi keväällä näkökulmassaan Iltalehdessä. "Kuntien yritystuet tuntuu kuitenkin olevan niin sekava ja hämärä kokonaisuus, ettei siitä ole kunnon kuvaa ainakaan niillä yritystukitutkijoilla, joilta Iltalehti yritti perjantaina saada asiaan vastausta.Yleisesti puhutaan useita sadoista miljoonista euroista. Jos sovitaan, että se on 300 miljoonaa euroa, päädymme noin 8,5 miljardiin euroon." Hän päätyy siis laskelmissaan edellä mainitut poisrajaukset summan olevan yhteensä 8,5 miljardia, kun selvityksen kohteena oli vain 4 miljardia.

VATT:in tutkimuksen päätelmät

Tutktimuksessa todettiin: "Investointituilla ei selvityksessä todettu juurikaan olevan uusia investointeja lisäävää vaikutusta ja lisäksi suurten yritysten saama julkinen tuki syrjäyttää usein yksityistä rahoitusta investoinneissa. Työllistämis- ja matalapalkkatuilla ei selvityksen mukaan ole vaikutusta työllisyyteen tai yritysten tuottavuuteen. Tuet siirtyvät osittain palkkoihin, mutta vielä suuremmalta osin ne näyttävät jäävän yrityksille."

Ei liene sattumaa, että nämä tuet vaikuttavat voimakkaasti juuri alueellisesti ja paikoissa, jossa Keskustalla on vahva kannatus. Kokoomuksellakin tuntuu olevan selkeä sokea piste näissä asioissa, sillä kilpailua ja markkinataloutta vääristävinä kuvittelisi heidän olevan tukien vähentämisestä kiinnostunut - ilmeisesti kannattajakunnan edun ajaminen on kuitenkin tärkeämpää kuin ideologia. Sinisen Tulevaisuuden kanta asiaan on jälleen minulle arvoitus.

Miksi puhun suuresta koplauksesta?

Kaksi maakuntaa, toisessa saman alan firmalle merkittävät tuet ja toisessa ei senttiäkään - kumpi pärjää kotimarkkinoilla? Maakuntauudistuksen myötä lausuntokierroksella on laki alueiden kehittämisen ja kasvupalveluiden rahoittamisesta, jossa siirretään merkittävä määrä yritys- sekä rakennetuista maakuntien itsenäisesti jaettavaksi. Tässä piilee suuri uhka sisämarkkinoiden vääristymiselle.

Tiivistettynä ELY-keskukset lopetetaan ja maakunnat päättävät itsenäisesti tuista. Kyse ei ole pienistä summista - esimerkiksi Euroopan aluekehitysrahastosta EAKR:stä ja Euroopan sosiaalirahastosta ESR:stä jaettiin vuodena alussa varoja 346 miljoonaa euroa alueille ely-keskusten ja maakunnan liittojen päätettäväksi.

Hallitus siis ei halua edes selvittää näitä tukia eikä ainakaan tehdä päätöksiä hyödyttömiksi tai jopa haitallisiksi todettuihin tukiin. Lisäksi se samalla siirtää niistä päättämisen maakunnille, joissa Keskustalla katsotaan olevan tulevaisuudessa merkittävästi valtaa.

Sinällään strategia on nerokas, mutta nyt pitää herätä ja puuttua siihen. Tämä yhdistettynä hallituksen kärkihankkeiden myötä jaettaviin biotalouteen liittyviin tukiin takaa kenties takaisin liike-elämään palaavalle Sipilälle ja hyville veljille tuet vuosiksi eteenpäin. Biotaloushankkeethan ovat olleet hänen lempilapsiaan jo kauan ennen pääministeriksi tuloa ja tukia hän kyllä osaa käyttää.

Nyt on aika vihdoin tehdä parannuksia yritystukijärjestelmään, jotta sillä saadaan oikeasti tuloksia ja kasvua aikaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olen sanonut sen aiemmin ja sanon sen uudestaan. Poistetaan suorat yritystuet ja yhteisövero. Yhteisövero on 3,6 Mrd, joten jos tuet ovat 4 jäisi vielä vähän hyvää säästöpuolellekin.

Yhteisöveron poisto toimisi insentiivinä investoida yhtiön tulos uuteen liiketoimintaan, kun veroa menee vasta osingonmaksun yhteydessä. Tuo auttaisi erityisesti kasvuyrityksiä, ja niissä vaikuttavuuskin olisi erityisen suuri.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Eli yritykset eivät osallistuisi mitenkään kustantamaan niitä palveluita joita yhteiskunta tarjoaa. Ei kuulosta fiksulta, varsinkin kun pääasiallinen insentiivi sijoittamiselle tuntuu olevan valtiolta kupattavat monopolit.

Ja samalla vaikutus valtion tulojen ja menojen suhteen olisi olematon, joten valtiontalouden ongelmiakaan ei ratkottaisi mitenkään.

Pikeminkin veron tasoa tulisi nostaa muiden maiden tasolle ja dumpata ihan vain suoraan kilpailua vääristävät ja markkinatalouteen kuulumattomat yritystuet. Ikävä kyllä Kokoomus ja Keskusta ovat aivan liian heikkoja ja yritystuista hyötyvien tahojen ohjailemia kyetäkseen sellaisiin toimiin, joilla sitä ongelmaa pystyisi ratkomaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En osaa sanoa miten sinä määrittelet osallistumisen, mutta jos saavat 400 M€ enemmän kuin maksavat, niin en minä sitä kutsuisi osallistumiseksi nytkään.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #11

Kyllä kaikki veroja maksavat osallistuvat. Yritykset eivät ole mikään yksi monoliittinen toimija, jotka voisi niputtaa yhteen. Kaikki yrityket ovat verovelvollisia, mutta yritystukia saavia ei suinkaan ole kaikki. Aivan samalla tavalla yritystuet ovat yritysveronmaksajalle turha ja hyödytön taakka kuin ne ovat henkilöveron maksajallekin. Molempien pitäisi maksaa lisää, jotta kyseinen turhuuden maksimointi voidaan kattaa ottamatta velkaa.

Yritystuet ovat läinnä niitä lainarahalla maksettavia turhimpia kuluja valtion budjetissa. Mutta vaikka ne ovat valtiolle ja kansalle turhia, niin toki ne ovat vallassa olevalle hyvävelikerholle tärkeitä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tuossa on se haaste, että omistuksen ollessa laajalti ulkomaista ei mikään vero osu siihen. Osinkoja verotetaan verovelvollisen maassa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Toimii tuo silti insentiivinä jättää tulos yhtiöön, kun sen uudenkin liiketoiminnan tuotto on verotonta. Ulkomaisia sijoituksia tuon pitäisi houkutella ja lisäksi meistä tulisi saamapuolen veroparatiisi.

Kasvuyritysten omistus lienee suurelta osin kotimaista, joten siinä ollaan ihan asian ytimessä. Näiden houkuttelevuus investointikohteina lisääntyisi myös merkittävästi, jolloin pääoman saatavuus paradoksaalisesti lisääntyisi yritystuet poistamalla. Oli miten vain, on ehdotukseni valtiolle 400 M € edullisempi per vuosi kuin nykysysteemi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Radikaali ja mahdollisesti toimiva vaihtoehto, mutta en usko kellään riitävän uskallusta lähteä tätä kokeilemaan.

Itse veikkaan, että tämä antaisi ulkomaisille niin suuren edun, että kulkumme kohti tytäryhtiötaloutta vauhdittuisi entisestään. Kirjoittelin siitä blogissani taannoin:

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #4

En tuosta blogistasi, joka meni merellä ollessa ohi, löytänyt mitään perusteita pelollesi. Miksi veroetu muihin markkinoihin nähden mielestäsi kiihdyttäisi tytäryhtiötaloutta? Äkkiä luulisi sen kiihdyttävän pääkonttoritaloutta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

En muuten ymmärrä, miksi valtio ei toimi pääomasijoittajana pääosin eikä suorana tukijana. On uutisoitu 30 miljoonan energiatukea kiinalaisten Savonlinnan ja Kotkan hankkeille. Miksi tukea eikä sijoitus? Onkohan siihen joku este laissa tms.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #6

Pääomasijoittajana voisi hyvinkin toimia, mutta pakollisella exitillä listautumisen yhteydessä.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Tuet kyllä kelpaa, ei ulkomainen omistaja veroja Suomeen maksa kuitenkaan.
Jos tuet poistuisi tulisi kannattavampia yrityksiä jotka työllistää ja investoi, eli vain tukia varten perustettuja yrityksiä ei kannattaisi perustaa.
Ehkä se hillitsisi myös sitä että entisen kannattavan yrityksen tilalle tulee "sopivampi" kovasti tuettu kannattamaton yritys.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 5

Menee vähän aiheen ohi mutta oheisen linkin avulla voit päivittää tietosi mm ulkomaisten yritysten veronmaksun suhteen. Suomen 100 suurinta yhteisöveron maksajaa vuodelta 2015. Niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin lafkoja. Varmaankin uudempiakin tilastoja löytyy jos jaksaa hakea.

https://yle.fi/uutiset/3-9262761

Jos kaikki suorat ja epäsuorat tuet halutaan lakkauttaa niin sellaiseksi voidaan ajatella myös suomalaisen koulutuksen tukemisen. Sen ansiostahan valmistuu osaavia työntekijöitä ja tutkijoita tuollakin listalla mainittujen yritysten palkattavaksi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Voihan sitä toki noinkin laajalti tulkita, muttei taida olla kovin tarkoituksenmukaista.

Mielestäni on vain pöyristyttävää, että Suomen valtio tekee tällaisia miljardiluokan panostuksia seuraamatta niiden tuloksia verrattuna tavoitteisiin. Silmät ummessa rahaa sinne tänne ja toivotaan parasta.

En todellakaan tarkoita, että kaikki tuet pitäisi poistaa, mutta koko järjestelmä on arvioitava uudelleen vaikuttavuuden kautta. Nykymallilla Suomi ei nouse ja vaikutukset jäävät vähäisiksi. Kenties yritystenkin osalta tarvitaan sitä kannustamista ja osallistamista vastikkeettoman rahanjaon sijaan?

Mielestäni hallitus tukee pysähtyneisyyttä kasvun ja uudistumisen sijaan säilyttäen olemassaolevien yritysten ja omistajien etuja sekä asemaa. Näin ei luoda uutta vientiä eikä kasvua. Painopistettä on muutettava uudistumista edistäväksi ja peruttava Tekes-leikkaukset lähes ainoina tavoitteita tukevina yritystukina!

Mitä tulee koulutukseen, niin haluaisin tehtävän jotain nykytrendille, jossa teknologiayritys irtisanoo henkilöitä ja kertoo tarvitsevansa uudenlaista osaamista. Sillä olisi hyvä mahdollisuus kouluttaa esim nykyisiä insinöörejä uuteen teknologiaan jonkin toisen vanhentuessa. Nyt yritykset potkaisevat epäkurantilla osaamisella ihmisiä kortistoon yhteiskunnan uudelleenkoulutettavaksi tai tuettavaksi. Näin ei toimita vastuullisesti työntekijöitä eikä yhteiskuntaa kohtaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Tuet kyllä kelpaa
Vähän samaan tapaan kuin kepu,kok tekemissä Kela-etuuksien ehdoissa .
Sosiaalimenot korkeat. etenkin asumistuissa ja ("pussikaljaa juovien laiskojen työttömien")
A)-Ansiosidonnaista vanheimpainrahaa 5 000e/kk ansaitsevalle
4 500e-3 500e/kk
Työtön 0 euroaa/ei ole tuloja.

B)-100 hyvätuloista saa leskeneläkettä 7 500e/kk
Keskim.leskeneläke 550e/kk
pienin 120e/kk

C)- työtön 487e/kk+9e/pv matkakuluin edm.sosiaaliturvaan vastaan työvelvoite.
(Koskee myös Perustuloa saavaa 560e joka vähennetään toimeentulotuesta käteen =487e/kk

Vähän sama johtajien kanssa. Niille lisää yhteisistä verovaroista kenellä sitä on jo ennestäänkin.
Eläkeläisille ne lupas nyt 2pkt Juhla-mokan verran 8e. Vaikka indeksin leikkaus 4v. vei HS mukaan 38e

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

6
Tukijärjestelmän kasvun takia, kun kunnat, kaupungit, kirkokylät on putsattu siirrytään valtion...........

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kepun SOTE-Pajatso:
TE: "Käsittämätön hinta" – Hallitus laittaa miljardi euroa it-hankkeeseen
9.8.2017 KL
Pääministeri Sipilän väläyttämää hintalappua ihmetellään myös konsulttiyhtiö CGI:ssä, jolla on vuosikymmenten kokemus suomalaisista sote-projekteista.
-"Maakuntien sote-järjestelmät
- vaativat paljon työtä, mutta emme ymmärrä, mihin miljardi euroa on tarkoitus käyttää", johtaja Matti Häkkinen sanoo.

JK.Siinä konsulttifirmat vuolee "kultaa" "tuunarin" selkänahasta.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Nyt valtio laittaa 1 miljardin it palveluihin. Oma karkea veikkaukseni on, että tuosta miljardista "hyvä veli verkoston" ns. omat pojat saavat 200-300 miljoonaa. Miksi siis koskea yritystukiinkaan kun tuotto on näin helppoa ja ilmaista. Tulee kuin Manulle illallinen ilman hikoilua ja stressiä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kansan "parhaaksi" SOTE- palvelujen ulkoistaminen ,eikö se niin mennyt?

Kansaa viilataan linssiin oikein kunnolla. "Attendoot" ja konsulttifirmat kuorii kermat päältä:

http://www.is.fi/digitoday/art-2000000540328.html

http://www.is.fi/digitoday/art-2000000543541.html?...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiinnostaisi kovasti nähdä laskelmat, joiden mukaan tämäkin huomioon ottaen saavutetaan tavoitellut säästöt.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niinpä. Metkaa kun hyvin toimiva ,mualimallakin ihailtu verovaroin tuotetut terveyspalvelut,tasapuolisesti kaikille ajettiin alas.
Se tapahtui ihme ja kumma Kepu/kok-92 lähtien. Kunnilta leikattiin rajusti kuntien valtionosuuksia. Jatkettu koko aika.Pohjustettiin SOTEA terv.keskust. "jonoilla".Käsipareihin ei riittänyt enää rahaa henkilökuntaan.

Tää pöljä kansa siirty yksityisille otti sairasvakuutuksia.(vakuutusyhtiöt kiitti ja kumarsi)
Kukaan ei kysynyt:Hetkinen? Mihin meidän verot on huvenneet millä palvelut kuntien pitäisi tuottaa. (Perustuslaki,kuntien tehtävä kuntalaisten veroilla)

JK.MacKinseyn USA konsulttifirman muistio (Kepu/kok-07-11 tilaama)
" muokata ajatusta:
Hyväksymään kalliimmat julkiset palvelut.
Hankkimaan eläkevakuutus.

(Julkiset=jotka on yksityistetty Attendoo,Mehiläinen,Pihjalinna ym.)
nyt nousi 33% tulee nouseen jatkossakin se on varma. (osakkeenomistajien tuottoja varten)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset