Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Työttömien tuomitseminen yhdyskuntapalveluun

Hallituksen kaavailema työttömien aktiivointitoiminta vastaa lähes täysin rikoksista tuomittujen yhdyskuntapalvelua, jossa rikollisen ehdoton vankeusrangaistus voidaan tuomita suoritettavaksi yhdyskuntapalveluna. Kun nyt työttömiin sovelletaan samaa mallia kuin rikollisiin, niin hallitus voisikin hyödyntää "aktiivointimallinsa" toteutuksessa Rikosseuraamuslaitosta, joka jo tekee vastaavaa aktivointia. Näin saataisiin heti fantastisia synergiaetuja ja voitaisiin kenties ottaa henkilövuokrausfirmat vielä mukaan tuottamaan lisää palveluja luoden merkittävää lisäarvoa - saataisiin hieno win-win-tilanne. Tosin tuntuu että joku häviäjäkin tuossa yhtälössä on. ;-)

Rikosseuraamusviraston sivuilla kerrotaan:

"Yhdyskuntapalvelu on rikoslakiin sisältyvä yleinen rangaistus, johon tietyin edellytyksin voidaan tuomita enintään 8 kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen sijasta. Tällaisen vankeusrangaistuksen sijasta voidaan tuomita rangaistukseksi yhdyskuntapalvelua vähintään 14 ja enintään 240 tuntia."

"Itse palvelu on rangaistusajan suunnitelman mukaan tehtyä yleishyödyllistä työtä,"

Suomessa voi siis kahdeksan kuukauden EHDOTTOMAN vankeustuomion sovittaa 240 tunnin yhdyskuntapalvelulla. Yhdyskuntapalvelussa tehdään yleishyödyllistä palkatonta työtä, kuulostaako tutulta?

Päivän linnassa saa siis kuitattua tunnin yhdyskuntapalvelulla tekemällä ilmaista yleishyödyllistä työtä. Täten vertailtuna 65 päivän aikana työttömälle velvoitettu 18 tuntia vastaisi sinä aikana kärsittyä 18 päivän linnatuomiota.  Kahdeksan kuukauden ehdoton tuomio ei muuten tule ihan kevyillä töppäyksillä.

Kyllä tällä yhdyskuntapalvelulla, tarkoitin siis aktivointimallilla, saadaan rikolliset kuriin - äsh, tarkoitin siis toki työttömät.

Tähän on tultu Sipilän hallituksen johdolla, Eriarvoistumiskehityksen pysäyttäminen on pääministerin kärkitavoitteita kuten hän taannoin totesi. Samassa veneessä ollaan Suomea nostamassa, osa vaan tuomittuina syvälle ruumaan hommiin hallituksen toimesta.

 

EDIT 4.9.2017 klo 17:30: Vaihdettu vanhentuneet Wikipedian tiedot Rikosseuraamuslaitoksen uudempiiin sekä lisätty laskutoimitus vastaavuudesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Tässä yhdyskuntapalvelussa on aika kummallinen muuntosuhde: Rikolliselle 8 kuukauden vankeudesta tulee 200 tuntia eli hieman reilu kuukausi yhdyskuntapalvelua. Työttömän kohdalla rangaistus on paljon ankarampi!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Päivän linnassa saa kuitattua tunnin yhdyskuntapalvelulla tekemällä ilmaista yleishyödyllistä työtä. Täten vertailtuna 65 päivän aikana työttömälle velvoitettu 18 tuntia vastaisi sinä aikana kärsittyä 18 päivän linnatuomiota.

Kuulostaako kohtuulliselta?

Lisäsin blogiin myös suoraan tuon vertailun. Wikipedia puhui 200 tunnista, mutta virallinen näköjään nykyään 240 tuntia. Siitä saa suoraan tunti duunia per linnapäivä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Minun on hankala ymmärtää, kun nykymaailmassa korostetaan yksilöllisiä ratkaisuja sekä tarpeita, niin hallituksen ratkaisut ovat kollektiivisia koskien koko joukkoa. Montaa ärsyttää jonkunlaiset vapaamatkustajat, jotka eivät ole tehneet mitään etuudet ansaitakseen. Ratkaisuna tähän parhaaksi nähdään armeijahenkinen kollektiivirankaisu. Väistämättä tällaisen toteutus nielee valtavasti resursseja ja silloin ne ovat poissa päätehtävästä eli työttömien auttamisesta löytämään ansiotyötä.

Otetaan yleinen esimerkki vaikkapa yt:n kautta työttömäksi joutuneesta yli viisikymppisestä insinööristä. Työttömyyteen on voinut johtaa vaikkapa se, että Nokia sössi matkapuhelinliiketoimintansa eikä se, että hänen suoritteensa olisi ollut jotenkin huono. Samaan aikaan näitä henkilöitä tuli paljon.

Tuo insinööri on maksanut veroja, työttömyysvakuutusmakksuja yms vaikkapa viiden tonnin palkasta kolmisenkymmentä vuotta. Eikö hänellä ole oikeus saada työttömyysturvaa ilman tätä ns aktivointia? Hän voi olla vaikka kuinka aktiivinne toimissaan, mutta yli viiskymppisillä ei nyt akateemisella puolellakaan ole kovin juhlava kysyntä. Hänen veroillaan on maksettu monen ihmisen koulutusta ja sosiaaliturvaa vuosikymmeniä. Kuitenkin hänellä ei nyt sitten olekaan oikeutta turvaan ilman, että hänet laitettaisiin työskentelemään palkatta todennäköisesti jonnekin harava kourassa tms. Tästä ei puuttuisi kuin se, että toimet olivat vastaavia kuin koin upseerioppilaana leirillä: emme voineet tehdä ammuntoja, joten turhan vapaa-ajan välttämiseksi meidät laitettiin haravoimaan metsää.

Työttömäksi jouduttuaan hän ikäänkuin menettää arvonsa kokonaan, myös sen jota on tuottanut kolmekymmentä vuotta. Yhtäkkiä hän on vain taakka ja työllisten elätettävä - ja keuhkotaan kuinka MINUN verorahoillani tuo saa olla tekemättä mitään. Pitäisikö meidän laskea jokaiselle ihmiselle joku elinkaarimallin mukainen tuottavuusindeksi, jonka mukaan sitten katsotaan yksilön kokonaishyödyllisyys.

Lainaan Pauli Hanhiniemen biisiä, joka toivottavasti laittaa ajattelemaan ihmiset, joita suuret vastoinkäymiset eivät ole kohdanneet:
"Kuinka malttamaton,
korska nulikka on,
jonka tie kyllä kouluttaa,
ennen pitkää pistää käymään polvillaan."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Entä jos työtön tekee rikoksia, joista määrätään yhdyskuntapalvelua, niin kelpaako se yhdyskuntapalvelu lakiin kirjatuksi tulevasta toimintavelvoitteesta työmarkkinatuen saamiseksi?

Juhani Vehmaskangas

Mikä on pahin "rikos" Suomessa?

Se on se kun toimeentulotuen saaja kieltäytyy töistä. Tuolloin hänen tukeaan alennetaan jopa 200e/kk, jolloin käytöön jää 300e/kk.

Sen sijaan kun rikollinen tekee rikoksen ja tuomitaan siitä maksamaan korvauksia niin hänen olleessan käyhä hän saa edelleen täyden toimeentulotuen ja valtio maksaa uhrille korvaukset hänen puolestaan.

Ehkä rikollisen toimeentulotukeakin voisi alentaa korvausten maksamiseksi?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hitusen on taas oikeudentaju koetuksella..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset