Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Oletko vihainen jollekin vai vihaatko häntä?

Vihapuhekeskustelun velloessa mieleeni tuli, mikä se on englanniksi: hate speech, joka mielestäni aika hyvin kuvaa asiaa. Kun keskustelua katsoo Suomessa, niin tuntuu jonkin verran käsitys vaihtelevan siitä, ollaanko vihaisia vaikkapa tapahtuneesta ja koetaan siitä vihaa, vai sitten koetaan suunnatonta vihaa ja halveksuntaa syvempänä tunteena.

Ajatellaanpa vaikkapa seuraavia lauseita:

Minä olen vihainen sinulle.

Minä vihaan sinua.

Ensimmäinen lienee ohi menevä tunne ja kohdistuu johonkin tehtyyn vääryyteen ja on soviteltavissa.

Toinen on sitten vaikeampi - ellei kyseessä ole pikaistuksissa tokaistu asia vaan todellinen ja syvä tunne, niin ollaan paljon vaikeammin ratkaistavan asian äärellä.

Aiheuttaako tämä ongelmia keskusteluun Suomessa vai kuvittelenko vaan?

Minun on sinällään helppo ymmärtää, että ollaan vihaisia ja vihan tunnetta syntyy kauheuksista, jota on tapahtunut. Ongelma siitä tulee, kun tuo viha sokaisee yhdistyen inhoon ja halveksuntaan kansanryhmiä kohtaan ja sitä edustavia ihmisiä.

Vihapuheen määrittely on todella vaikeaa kuten on tullut ilmi. Minusta tuntuu, että koko suomenkielinen termi aiheuttaa sekaannusta ja lisää ongelmia. Itseni tekee lähinnä surulliseksi jatkuva ihmisten toistensa ohi puhuminen tässä asiassa.

Täällä Puheenvuorossa olen tullut monasti vihaiseksi, mutta en täällä kyllä vihaa ketään sanan syvemmässä merkityksessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Onkohan se pikkaisen niin, että vihapuheen taustalla on pelko.

Toiselle taas voi jostakin syystä olla vihainen ilman pelkoa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toki pelolla on osuutensa, mutta ei varmaan voi sanoa, että suurinta vihaa vaikkapa somessa ilmaisevat pelkäisivät eniten. Taustalla lienee monia seikkoja, joista tuo on vain yksi.

Toisaalta kauhukuvien luomisella ja vihapuheella lietsotaan pelkoa myös tarkoituksellisesti, joka taas kasvattaa ongelmaa entisestään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"suurinta vihaa vaikkapa somessa ilmaisevat pelkäisivät eniten."

Voisitko antaa esimerkin lainauksen muodossa vihapuheesta, sitähän kuulemma on netti täynnä?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #3

En, sillä en pyöri sivustoilla, jossa niitä ilmeisesti esiintyy enkä aio mennäkään niihin. En aio kannattaa moista toimintaa tuli se miltä laidalta vaan taikka keskeltä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aivan, näyttää olevan todella vaikeaa määritellä vihapuhe kun sitä ei ole kukaan nähnyt eikä sitä pystytä edes esittämään. Erikoista on että näin merkittävästä puheenaiheesta ei ole esittää mitään todisteita.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niko, itselläni on vihapuheesta, aidosta sellaisesta, syntynyt tietynlainen käsite, jossa todellakin vihataan tai ei hyväksytä jotain tiettyä ihmisryhmää tai jopa tiettyä henkilöä. Tätä ilmenee joko suorana puheena tai kirjoitettuna tekstinä, jossa ilmaistaan suoranaista vihaa jommalle kummalle taholle esille nostamistaan ajatuksista. Puheissa tai kirjoitetussa tekstissä ei esitetä omaa poikkeavaa kantaa vaan aletaan todellakin parjaamaan tai muulla tavalla solvaamaan vastapuolta. Suoranainen henkilöön menevä keskustelutyyli on omiaan synnyttämään (tai voi pahimmillaan synnyttää) vihaa kumminkin puolin.

Olen sitten jyrkästi eri mieltä etteikö uskontoja voi ja saisi arvostella, tosin perustellen. Se ei suinkaan tarkoita silloin kenenkään yksittäisen henkilön arvostelua, vaikka tuollaista kuvaa on esitetty (tämä on siis oma tulkintani). Islamin uskoisissakin on kuten kristityissä vähemmän uskonnollisia, enkä usko että mitään ristiriitaa syntyy heidän uskontonsa arvostelemisesta. Ei ainakaan pitäisi. Varsinkaan silloin, kun arvostelussa on kohteena ääri-islamin tuomittavat teot perustuen koraaniin. Tätä puhetta ei pidä missään tilanteessa pitää vihapuheena. Ei voi olla niin, etteikö jokaiseen uskontoon liittyviä kielteisiä tekoja voi arvotella uskonnosta riippumatta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Suurkiitos Sirpa pohditusta ja rakentavasta kannanotosta!

Olen pitkälti samoilla linjoilla. On todella vaikea vetää tiukkaa rajaa, mutta yleensä koittaessaan mahdollisimman objektiivisesti katsoa sitä puhetta, niin todellisen vihan usein erottaa halutessaan. Tällaiseen asiaan ei voida tehdä täydellistä määrittelyä, mutta se ei liene peruste sille, etteikö asiaan pitäisi ollenkaan puuttua.

Poliisin kanta ja EU:n ohjaus vaikuttaisi korostavan tuota ihmisryhmään kohdistumista, mutta kyllä usein tuntuu, että vaikkapa puolueenjohtajaan kohdistuen ja tavallaan sitä kautta kannattajia ja samoin ajattelevia kohtaan tehdään samaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

En jaksa vihata sattumusten summaa. Toki voin vastenmielisenä pitää ja vältellä,mutta en vain yksinkertaisesti jaksa vihata.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, ei se mun mielestä kovin rakentava tunne ole. tuolla toisessa blogissa joku kommentoi vihan olevan hyvä asia ja polttoaine muutokselle. Itselleni tuli mieleen, että onhan se bensakin polttoaine autolle eteenpäin menoon, mutta myöskin polttoaine pyromaanillekin.. ;-)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Käykääpä katsomasaa tuota Orpon päivitystä facebookista, missä hän kertoo vaimoaan ahdistellun ja hänen toimistaan on levitetty valheellista tietoa.

Ei tuo varmaan vihapuhetta siellä ole,mutta sitäkin varmaan viesteillä tulee.

Täytyy kyllä sanoa, että on meillä täällä Suomessa paljon tyhmiä ihmisiä, jotka eivät demokratiasta tunnu mitään ymmärtävän, säälittäviä rääpäleitä kaikki tyynni.

Siellä kommenttikentässä näkyy tämä nykyajan uljas ja upea aika, hienoine kommenteineen.

Kyllä minä häpeäisin silmät päästäni, jos tuollaista tekstiä kehtaisin jollekin sanoa.

''painu ulkomaille rahoinesi''
''sinä ne matut tänne päästit, eli oikein on että saatte kärsiä''
''maahanmuutto-ongelmat on sinun vikasi''
'' valehtelet koko ajan, hallitus tappaa köyhät''
''eroa, tai joudut valtakunnanoikeuteen''

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Surullista ja äärimmäisen ikävää. -:((

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sen verran vielä, että häpeäisin minäkin, jos moista tekstiä suoltaisin. Joskus mietityttää onko tuolla FB:ssä niin paljon tekaistuja henkilöllisyyksiä vai heittävätkö ihmiset oikeasti omalla nimellään noita. Jos omalla nimellään heittää, niin eikö heillä ole mitään menetettävää tai haittaa siitä?

Ajatellaan vaikkapa, että huomaat hyvän työpaikan ja ajattelet, että voisi vaihtaa hommia. Laitat hakemuksen sinne ja siellä HR:llä on 100 hakemusta käsiteltävänä.

Vaikka muistaakseni teoriassa he eivät saisi googlen kautta tutkia henkilön kirjoittamia juttuja tms, niin luuletteko ettei sitä tehdä... Jos sieltä heti kärsään pomppaa jotain tuollaista tekstiä, niin hakeus silppurin ja seuraava käsittelyyn.

Itse en jaksa hirveästi hermostua eilisen kaltaisista teksteistä, jossa blogisti täällä totesi minun olevan blogiinsa aivokuolleen vainoharhaisuuden vuoksi blogiinsa bännin saanut valheita ja paskaa kirjoittava lukutaidoton ja vähä-älyinen. Sekä sen perään vielä fasisti.

Itse en jaksa edes ilmoittaa asiattomaksi puhumattakaan muusta. Tuo kertoo lausujasta eikä minusta. Ainoa ongelma liittyy siihen, että tuollaisen tekstin ollessa verkossa sen lukeva ei välttämättä tiedä asiayhteyttä eikä kirjoittajasta. Jos kuvitellaan, että itse olisin se työnhakija ja tuollainen ponnahtaisi esille, niin varmuuden vuoksi sataa hakemusta käsittelevä voisi varmuuden vuoksi laittaa myös hakemuksen silppuriin.

Oma lukunsa on sitten kuinka tämän foorumin moderointi yleensäkään enää toimii, kun eilisen päivän kahdesta suosituimmasta kirjoituksesta tuollaiseen kommentointiin ei toimituksen tahi ylläpidon suunnalta puututa muutenkin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niinkuin Orpokin sanoo, että hän kyllä kestää arvostelun ja pilkan, mutta perhe pitää jättää rauhaan.

Ja joku vielä ihmettelee, miksi ei asetu ehdolle, tai osallistu puolueiden toimintaan.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ellen väärin muista, niin täällä Uudessa Suomessakin on levitetty väitettä, että Orpon vaimo tekee rahaa pakolaisilla. Säälittävää valehtelua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vihapuhe ei oikeastaan ole hyvä ilmaisu juridisena käsitteenä.

Kiihotus kansanryhmää vastaan on paljon parempi.

Jokaisella on oikeus niin puheeseen kuin tunteisiinsakin, joista yksi voi olla viha.
Lainkaan riippumatta sillä, onko tuolla tunteella perustetta missään faktoissa. Sillä faktat harvoin säätelevät tunteita.

Eli ylempänä esittämäni "kiihotus kansanryhmää vastaan", kunnianloukkaus, julkinen solvaus tai vaikkapa yksityiselämään kuuluvien tietojen julkistaminen ovat paljon oikeampia käsitteitä, jos tähän kategoriaan luokiteltavista rikoksista halutaan tehdä osa laajempaa lainsäädäntöä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eihän se hyvä ole ja tulkinnoiksi menee aina.

Lainsäädäntörumban sijasta oma oma kaino toiveeni olisi, että kaikilla suunnilla käytäisiin hakemassa pakastimesta jäitä pipon alle ja koitettaisiin olla ihmisiksi. Tämä on toki yksikertaisuudessaan mahdoton toteuttaa.

Parempi olisi kuitenkin turhaan olla loukkaamatta ja toisaalta huomata, että lopullisen tavoitteen eli julkisuuden kannalta jostakin asiasta tutkintapyynnön tekemättä jättäminenkin saattaa olla toimiva ratkaisu. Eiköhän tuolla poliisilla ole puuhaa ihan riittävästi ilman, että koko ajan lappaa tutkintapyyntöjä eri suunnilta.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Sana "viha" esiintyy aika harvoin oikeassa vihapuheessa. Omalle kohdalleni tulleesta vihapuheesta ehkä selvintä vihapuhetta ovat suorat tappouhkaukset. Mutta kuten poliisikin joskus minulle totesi, ovat netissä esitetyt tappouhkaukset usein "vaarattomia", ei todellisuudessa toimeenpantavaksi aiottujakaan. Pahimpia ovat toisenlaiset. Omasta itsestä nyt ei niin väliä olekaan, tässä iässä.

Ne ovat vihapuhetta jotka esiintyvät tappouhkauksina heihin joita rakastat, erityisesti omiin lapsiin. Ne muuttavat suhtautumista kaikkeen: maailmaan, omaan liikkumiseen, some-näkyvyyteen, asioihin joista uskaltaa mitään sanoa, paikkoihin joihin uskaltaa lapsensa kanssa mennä... Tämän kokeneena en suosittele kenellekään väittelyä ns. maahanmuuttokriitikoiden kanssa. Tai edes eri mieltä olemista maahanmuutosta puhuttaessa.

Käyttäjän TaskinenMika kuva
Taskinen Mika

Mä oon ruvennut inhoamaan näitä turvapaikanhakijoita. Tämä johtuu, ei pelosta, vaan ääretömästä hurraamisesta näiden "vainottujen" puolesta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Itse en oikein tunnista ääretöntä hurraamista heidän puolestaan, mutta kait sitä jossain on - ei ainakaan tällä foorumilla satu kauhiasti silmään. Inhoaminen sen pohjalta, että jotkut hurraavat "vainottujen" puolesta on hitusen erikoinen peruste, että silloinhan inho ei aiheudu heidän omista tekemisistään.

Juhani Piri

Mitä on vihapuhe ja esiintyykö sitä vain suomalaisten toimesta suomenkielellä koska yhtään tuomiota ei taida olla arabiaksi puhutusta "vihapuheesta". Vai onko niin ettei poliisi ymmärrä esimerkiksi arabian kielistä vihapuhetta joten täytyy rahoittaa poliisin toimintaa suomenkielellä puhuttun vihapuheen etsintään ja jäljittämiseen.

Rasismia suomessa on todella vähän ja vihapuhetta varmaan yhtä vähän.

Tässä klippi Morgan Freemanin ajatuksista. Mies mitä pidän erittäin älykkäänä. Hetkinen, sehän on musta?!? Pitäiskö nyt olla jotenkin erityisen varovainen sanojen suhteen ettei vaan syytetä rasismista vai pitäisköhän ihmisillä katsoa toi klippi ja miettiä tahoiltaan kuinka hemmetin vaarallista on opettaa esim turvapaikanhakijoille uhriintumista ja että sillä saa kaiken.

Semmosella opetuksella kun on pitkät negatiiviset vaikutukset niin turvapaikanhakijoihin kuin myös suomellekkin...

https://www.youtube.com/watch?v=N0p_pQ7PTYU

Juhani Piri

http://jpiri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242787-turva...

Tuolta löytyvä video on vielä parempi. Lyhyt priiffaus.. Nuori kaveri kertoo kuinka hänelle on opetettu lapsesta asti valkoisten ylivallasta, valkoisten etuoikeuksista, valkoisten siitä ja tuosta... Kaveri sanoo että se on täyttä paskaa. Ottakaa itseänne niskasta kiinni ja tavoitelkaa unelmia ja lopettakaa uhriutuminen ja valittaminen.

Juhani Piri

Olenko siis rasisti jos mulle on ihan sama onko ihminen valkoinen, musta, sininen, punainen tai vihreä? Värisä välittämättä jos ihminen on mul**u niin se on mul**u... Koetan ajatella tätä mailmaa realisesti väreihin katsomatta.

Minua on kyllä syytetty monesti rasistiksi ja toisaalta myös kukkahattutätiksi... En vihaa ketään enkä melkein mitään.. Vihaan kyllä tosiaan päättävässä asemassa olevien tymyyttä. Mistä hitosta se tyhmyys kerääntyy yhteen insituutioon (eduskuntaan). No sellaiset päättäjät kun äänestäjätkin, eli ei tarvi pitkälle asiaa metsästää tai miettiä.

Sinäkin olet hemmetin fiksu mies jolla on kapasiteettia ajatella asioita hyvinkin paljon. Älä mene tuohon rasismipaskaan mukaan vaan katso asioita faktapohjalta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Juhani, paljon hyvää asiaa - sulla on ollut näemmä uneton yö.. ;-)

En oikein tiedä mistä aloittaisi, on jotenkin laaja kysymys, joka vaatisi melkein koko elämänkatsomustani avaamista jotenkin. Mä en oikein tunnista miten mä olisi kovasti mennyt rasismipaskaan, lähtökohtaisesti koitan pysytellä poissa tuosta suorasta aiheesta sekä maahanmuuton meuhkaamisesta suuntaan tai toiseen. Mieluiten pysyttelen aiheissa kuten Suomen talous ja yritykset, teknologia, innovaatiot, niissä tehtävät valinnat.

Miksi sitten kirjoitin Per Su ja tahallisen väärinymmärryksen taito 1&2? Koska sen oman ajattelun kannalta olen päätynyt siihen, että eniten täällä Puheenvuorossa tapahtuu siltä suunnalta tahallista väärinymmärrystä siltä suunnalta ja hallitusvastuun poistuminen jälkeen homma on lähtenyt aivan lapasesta. Syntyi katkeruutta polttoaineeksi ja samalla hävisi vastuu tehdyistä tai tehtävistä päätöksistä kokonaan - ei tarvetta ratkaisuhakuisuuteen eikä kompromisseihin.

Minäkään en pidä tyhmyydestä, tosin siihen syyllistyvät ovat joskus tavallaan syyntakeettomia. Minulle taas yksi eniten ärsyttäviä asioita on tahallinen väärinymmärrys sekä tarkoituksellinen harhaanjohtaminen. Tässä kuvaan astuu nimenomaan tahallisuus. Silloin mulla alkaa pinna kiristyä.

Olen työkseni pitkään toiminut suuren teknologiayrityksen tuotekehitystiimin vetäjänä ja samalla asaintuntijana. Yksi päätehtävistä on ollut arvioida uusia liiketoimintasuunnitelmia laskelmineen, joiden pohjalta tehtäisiin uusia tuotteita tai uusia ominaisuuksia olemassaoleviin. Minun tehtäväni ja erikoisosaamiseni on tarkastella niitä analyyttisesti ja kriittisesti sivuuttaen kaikki bullshit, löytää homman pihvi ja miettiä ovatko olettamat ja laskelmat oikeita. Sama ajattelu on sisäänrakennettuna lukiessani vaikkapa kirjoituksia täällä - näen lähes samantien mikäli perustelut ja olettamat eivät kestä kriittistä tarkastelua ja sisältävät merkittäviä epäjohdonmukaisuuksia. Duunissa elinehto on olut, että ei lähdetä tekemään asioita ilman kunnollista asioiden tutkimista ja kunnon perusteita - siitä olen ollut vastuussa.

Muistaakseni oltiin aikanaa samoilla linjoilla noissa Bernerin liikennehankkeissa. Siinä tuolla edellä kuvatulla metodologialla itse lähestyin asiaa. En katsonut pelkkää uutisointia vaan ensin tuon slide-esityksen, sen luettuani päädyin siihen, ettei se markkinointihenkinen tuuba voi pitää paikkaansa. Sitten pikaluin kaikkia esiselvitykset ja sain vahvistuksen epäilyille. Tällaista koitan tehdä, jos aika riittää. se vaan vie paljon enemmäna aikaa, kun lukaista vain pari artikkelia.

Olen täällä pyörinyt noin kymmenisen kuukautta ja alkaa olla aika hyvä käsitys kirjoittajista ja heidän kirjoitustavoistaan. Jos katsotaan vihapuhe- ja maahanmuuttokysymyksiä, niin ei ole vaikea hahmottaa millainen suurehko äänekäs joukko tänne Puheenvuoroon on tullut persujen kannattajista. Muutama sitten harrastaa todennäköisesti tahallista harhaanjohtamista ja propagandaa. Tähän halusin puuttua ja esimerkinomaisesti osoittaa, miten väitteet ovat paikkansapitämättömiä sekä tahallisesti harhaanjohtavia. Päätin etten katso asiaa vain sivusta vaikka tiesin saavani kuraa niskaani. Tekevätkö muutkin sitä - kyllä tekevät, mutta väitän tämän korostuneen viime aikoinan. Jos pyrkien objektiivisuuteen lähtee katsomaan blogilistaa, niin ei se kummoista analyysiä ja statistiikkaa kaipaa.

Tässä kirjoituksessa tavoitteeni oli saada ihmiset ajattelemaan asiaa ja toistensa ohi huutamista. Ajatuksenani oli aidosti liennytys ja pyrkimys vastakkainasettelun vähentämiseen. En kohdistanut tätä kirjoitusta millekään osapuolella tahi leirille. Kuitenkin käy niin, että se tulkitaan myös joksikin muuksi kenties siitä jatkumosta, mitä olen kirjoittanut jne. Koen itse äärimmäistä tuskaa siitä että esim tässä koittaessani olla aidosti hyväntahtoinen saan kuorma-autollisen pahantahtoista skeidaa niskaani.

Kiitoksi fiksuuskannustuksesta, ja kiitoksia samoin. Kyllä mä koitan ajatella asioita pääsääntöisesti faktapohjalta. Samalla kuitenkin arvot ja ylikorostunut oikeudenmukaisuuden puolustamisen tarve vaikuttaa. Voisin tehdä valinnan vain katsoa sivusta, mutta näen että sivustakatsojan rooli katseen pois kääntämisineen nähdessään epäoikeudenmukaisiksi kokemiaan asiota on huono ja liian usein tehty valinta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #21

Niin, et sinä tuolla periaatteella ole rasisti - hyvähän tuo on. Olet tuossa uhritumisessa myös oikeilla jäljillä, se ei ole kovin hyödyllistä eikä rakentavaa.

Mielenkiintoinen alue sitten on, mitä kukin meistä tekee nähdessään epäoikeudenmukaista kohtelua tai vaikkapa rasistista suhtautumista. Muutaman kerran olen lukaissut tilanteista, joissa jotain kiusataan tms vaikkapa bussissa ja kaikki kääntävät katseensa pois kuin mitään ei tapahtuisi eikä kukaan puutu. Tällaisen sanotaan olevan kasvussa ja se ei ole hyvä asia.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #22

Tuollainen toiminta on typerää.. On ihan sama kiusaako sininen punaista vai toisinpäin, niin siihen pitää puuttua. Ongelmat varmasti on syvemmällä kiusaajan osalta, mutta aina pitää puuttua jos joku kiusaa toista. Olen ollut aikoinaan koulukiusattu ja se ei toden totta ole mukavaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #21

Kommentoin vain mielipidettäsi siitä, että tällä foorumilla olisi eniten Per Suja, jotka väärinymmärtäisivät. Itse kun olen tuosta toista mieltä, sillä kaikkein eniten esiintyy muiden kuin PS:n kannattajien mielipiteitä, joiden päämääränä on nälviä, jopa kyseenalaistaa olemalla normaali ihminen muiden joukossa. Tästä annan yhden esimerkin;
"Nämä minunklataiset ihan normaalit ihmiset sitten taas nauravat teidän molempien kiihkoa."
Näin kirjoittaa kommentissaan PS:n blogikirjoitukseen eräs kirjoittaja aina rohkeita mielipiteitään (aina ps-puolueen edustavien kirjoituksissa), joka on siis aivan selvästi puoluetta vihaava henkilö monen muun joukossa. Nimeämisen noista henkilöistä jätän kohteliasuudesta tekemättä.

Onko tuollainen käyttäytyminen sitten hyväksyttävää? Mielestäni kaukana siitä. Kun esittää väitteen, että persut ovat enemmän vääristelemässä täällä asioita, niin toivoisin esitettävän muutaman esimerkin. Kysehän saattaa olla monissa tapauksissa vain mielipide-eroista. Ei pidä käsitellä mielide-eroja kuin vain omat mielipiteet olisivat oikeita. Poliittisia puolueita ei tarvittaisi kuin yksi, jos kaikki asiat ratkaistaisiin vain yhdellä oikealla tavalla.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #25

Niin, olet varmaan oikeassa siinä, että noita kommentteja on todella paljon. En osaa sanoa kumpia on enemmän, vastaavia kommentteja vihervassareista vai persuista. Tuollaiset perustelemattomat kommentit ovat vääriä eivätkä pureudu itse asiaan. Koitan itse välttää tuon tyyppisiä kommentteja, en muista olenko joskus pikaistuksissani kommentoinut noin - kymmenien blogien ja satojen kommenttien jälkeen ei jaksa muistaa. Kaunis ja kohtelias tapa olisi keskittyä itse asioihin eikä niiden lausujaan. Suosittu tapahan on kääntää asia siihen, että entäs ne sitten vuonna jotain, mikä jäleen harhauttaa keskustelun älämölöksi - tätä tehdään kaikilta suunnilta.

Nuo kaksi kirjoitustani pureutuivat pääosin kahteen blogiin ja hartaasti perustellen niissä ruodin, miksi ne johtivat harhaan ja perustuvat tahalliseen väärinymmärrykseen. Jos katsotaan itse blogin muodossa olevia kirjoituksia, niin pitäydyn väitteessäni, että tällaisia tulee enemmän siltä suunnalta.

Siinä mielessä noissa kirjoituksissa ei mielestäni ole kysymys vain mielipide-eroista. Toki minä olen subjektiivinen omasta näkövinkkelistään tarkasteleva ja kokeva immeinen ja en siitä muuksi muutu.

Eduskuntapuolueita on Suomessa kahdeksan plus sitten nuo siniset. Siihen peilaten edustus tässä asiassa on mielestäni suhteellisen suuri.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #21

Nyt tuli kyllä niin tyhjentävä vastaus että tähän on paha sanoa mitään. Tällaisen takia arvostankin sinua suunnattoman paljon!

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Yksi selvä taso ("vihapuheen" siis) on jonkun ryhmän tai vastaleirin puhutteleminen termein, jotka kuvaavat omaa vihaa / halveksuntaa ja mustamaalaavat vastapuolta, ja jotka ovat omiaan ärsyttämään vastapuolta, luomaan jännitteitä ja luomaan saman kaltaisia vastareaktioita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset