Uusiutuvan energian tuki – seuratkaa minne raha menee

Pyörrän tässä aiemman päätökseni olla blogaamatta tuulivoimasta, sillä tutustuttuani Taalerin toimintaan uusiutuvien energioiden osalta haluan tuoda muutamia seikkoja. Follow the money on tutkivien journalistien yksi keskeinen periaate, jonka avulla asiat alkavat usein aueta. Vihreitä nostellaan kovasti tikunnokkaan päätöksistä, mutta merkittävämpää on seurata minne tukirahat lopulta päätyvät – varsinkin oikeistohallituksen ollessa vallassa. 

Taaleri sijoittaa suuren osan hallinnoimistaan rahastoista uusiutuvaan energiaan

Taaleri on suomalainen varainhoitoa ja rahoitusta tarjoava yritys, jolla on useita eri rahastoja asiakkailleen. Viime vuosina yhdeksi sen suurista rahastoalueista on noussut uusiutuva energia, jonka alta löytyy seuraavanlaisia rahastoja:

  • tuulirahastot
  • kiertotalousrahasto
  • aurinkotuuli
  • metsärahastot
  • biorahasto

Taaleri kertoi hallinnoivansa joulukuun alussa varoja 4,8 miljardin euron edestä, joista edellä listatuista tuulivoimasalkun osuus on 600 miljoonaa euroa. Tavoitteekseen se kertoo puolivuotiskatsauksessaan 1,5 miljardin euron sijoitukset ensisijaisesti uusiutuvan energian kansainvälisiin hankkeisiin ja strategisena tavoitteenaan olevan energiasijoitusten voimakas kasvattaminen.

Jos katsotaan kenen rahoja Taaleri hallinnoi, niin se on keskittynyt erityisesti tarjoamaan palveluja varakkaille suomalaisille. Vasta 200 000 euron sijoitusvarallisuudella pääsee sijoittamaan suoraan näihin pääomarahastoihin, sen alle olevilla pääsee vain erilaisiin yhdistelmärahastoihin verkkokaupan kautta.

Taalerin suurimpana omistajana ja hallituksen puheenjohtajana Peter Fagernäs

Peter Fagernäs toimi Fortumin hallituksen puheenjohtajana 2001-2009 ja joutui eroamaan tuolloin liittyen kritiikkiin valtionyhtiön optio-ohjelmista. Nykyiseen toimintaan peilaten on todella outoa, että Fortum ei lähtenyt ollenkaan mukaan tuulivoimaan Suomessa – tällöin olisi sentään edes osa tukirahoista valunut takaisin valtiolle.

On kumma kuinka tutut nimet ponnahtelevat eri kuvioista esiin. Soneran ilmatilan oston jälkeen Suomen huonoimmaksi mainitussa yrityskaupassa Conventumin myynnissä Pohjolalle vuonna 2001 neuvottelijoina olivat sijoittaja Peter Fagernäs myyjänä ja ostajana Ilmarisen sijoitusjohtaja Eero Heliövaara, joka toimiin nykyään valtion omistajaohjauksen päällikkönä.

Sipilän tien risteäminen

Martti Asikainen kirjoittaa blogissaan Kuka olet Juha Sipilä

"Elokuussa 1998, kun Sipilä oli toiminut Arctos Capitalin hallituksessa vasta neljä kuukautta, alkoi yhtiön kurssi nousta räjähdysmäisesti. Vielä saman kuukauden aikana Arctos ja Peter Fagernäsin luotsaama Conventum ilmoittivat fuusioituvansa täyden palvelun investointipankiksi. Kaupoista kiinnostui myös rahoitustarkastus, jota kummastutti ennen kaikkea se, miksi jotkut tiesivät ostaa reippaasti Arctosin osakkeita jo ennen fuusioitumista."

Sipilän Fortel Invest oli tuolloin Arctosin yksi kymmenestä suurimmasta omistajasta.

Jos sitten katsotaan vaikkapa Chempolisia, niin kysymyksiä saattaa herättää kuinka Chempolisin, johon sipilä vahvasti kytketään menneisyydestä, pelastajaksi ilmaantuu kaksi sijoittajatahoa: valtion omistama Fortum ja Taaleri. Ovatko nämä vain sattumia?

Tulonjakoa varakkaille hallituksen tapaan

Sipilä on viime viikkoina kovasti tuonut esille kuinka rikkaille ei tukea anneta – tämähän on aivan puutaheinää. Yritysten ja näiden rahastojen takana ovat omistajat, jotka pääosin esim Taalerin takana ovat suurelta osin erittäin varakkaita suomalaisia henkilöitä.

Politiikalla tuetaan näitä omistajia sekä tuulivoiman että biotalouden osalta. Sipilä palannee ainakin sijoittajana takaisin yrityselämään ja pöytä on katettu tuilla uusiutuvaan energiaan, biotalouteen ja cleantechiin. Hyviä veljiä löytyy ja lienevät tyytyväisiä annetusta tuesta – ei ole tainnut tarvita edes lobata ja kestitä.

Piiri pieni hyörii ja fyrkka siellä pyörii – mukana on myös valtion tuet.

 

 

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu