Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Tilastot keppihevosina työttömien kepittäjillä

  • Kuva 1. Pieni pomppu ansiosidonnaisen loppuessa, lähde US
    Kuva 1. Pieni pomppu ansiosidonnaisen loppuessa, lähde US

Hallitus tukee työttömiin kohdistamiaan pakottavia toimenpiteitä sopivilla tilastoilla, joiden merkitys on vähintään kyseenalainen. Viime aikoina on ollut taas esillä "dramaattiseksikin" kuvattu graafi työllistymisen noususta ansiosidonnaisen päättyessä. Kun tuota graafia tarkastelee analyyttisesti, merkitys on kovin vähäinen eikä se mitenkään riitä perustelemaan tulkintoja ja tehtyjä toimenpiteitä.

Minusta alkaa tuntua, että muutama ministeri, kansanedustaja ja myös toimittaja pitäisi laittaa opiskelemaan tilastomatematiikkaa sekä kriittistä graafien tulkintaa jotteivät syyllistyisi jatkuvasti harhaanjohtamiseen - tai sitten harhaanjohtaminen on tarkoituksellista.

Graafi ansiosidonnaiselta loppumisen aiheuttamasta piikistä kriittisesti tarkasteltuna (Kuva 1)

Valhe, emävalhe, tilasto - oikeastaan vielä pahempi neljäs taso löytyy, joka on tarkoitushakuinen graafi. 

Kuvan graafissa Y-akselilla on weekly exit rate asteikolla 0 - 0,15. Tällä on saatu aikaan sitä kunnon dramatiikkaa ja mm Uuden Suomen artikkelissa Liberan Heikki Pursiaisen kuvaama merkittävä "pomppu" työllistymisessä.

Mutta paljonko on sitten todellinen lukumäärä ja merkittävyys? Se että weekly exit rate eli viikottainen poistuvien osuus hyppää 0,05:stä 0,15:sta ei ole ollenkaan niin dramaattinen muutos kuin annetaan ymmärtää. Käytännössä tuo muutos kertoo, että ansiosidonnaisen päättymisviikolla tulee saman verran työllistymisiä kuin kolmena aiempana viikkona yhteensä - ei yhtään sen enempää.

Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että oltaessa loppuvaiheessa ansiosidonnaista päättymistä työn aloittamista sovitaan enemmän tuohon - toki pieni motivoiva vaikutus on ansiosidonnaisen loppumisellakin, sillä putoaminen peruspäivärahalle on melkoinen pudotus. 

Kuinka suuri siis on tämän merkitys oikeasti? Käytännössä varsin vähäinen. Kuten sanoin, niin se kertoo ko viikolla työllistyvän saman verran työttömiä kuin kolmella edellisellä viikolla. Lisäksi tuon viikon jälkeen luku putoaa takaisin aiempaan tasoon.

Oikeuttaako tämä siis tehdyt merkittävät johtopäätökset? Mielestäni ei.

Hallituksen toimia ohjaavat tilastot eikä todellinen vaikutus talouteen

Tarkoitushakuisten graafien käytön lisäksi tilastot ohjaavat liikaa hallituksen toimia. Olen jo aiemminkin kirjoittanut kuinka hallitus luo aktivointimallillaan vuosikymmenen tilastoharhan. Blogissani Tunti viikossa työtä tekee työttömästä työllisen avaan asiaa tarkemmin.

Tiivistettynä tämä tarkoittaa, että työllisyysastetta laskiessa yksikin tunti palkkatyötä viikossa riittää kuin taikaiskusta tekemään työttömästä työllisen virallisessa työllisyysasteen laskennassa. Näin hallitus pääsee keinotekoisesti ainakin lähelle 72%:n työllisyysastetavoitettaan.

Haittaako työministeri Lindströmiä tai hallitusta olenkaan se, että edellä kuvatun merkitys julkiselle taloudelle on lähes olematon?

TE-toimistojen ohjaus tilastoilla

Harri Jaskari kummasteli blogissaan TE-toimistojen suhtautumista työttömän omaan aktiiviseen toimintaan. Hallituspuolueen kansanedustaja heräili melkoisella viiveellä asiaan, joka on ollut vuosikausia vallitseva tilanne ja nykyhallitus on pahentanut tilannetta entisestään.

Hallitusta ja TE-toimistoa ei nimittäin vaikuta kiinnostavan pätkääkään oma aktiivisuus ja vaikkapa kouluttautuminen sivutoimisesti. Siinä on nimittäin se ongelma, että tällainen toiminta ei paranna tilastoja, sillä työtön on useimmiten edelleen työllisyysasteen laskennassa työtön. TE-toimistoja mitataan tilastoilla ja hallitus tuijottaa työllisyysastetta. Tilastoja nämä työttömän omat toimet eivät kaunista vaikka auttavatkin todennäköisesti työnhakijaa työllistymään ja jopa itseään kiinnostavalle alalle.

Omasta aktiivisuudesta rangaistaan tai sitä hankaloitetaan - samaan aikaan kehitetään aktivointi- ja osallistumistulomalleja, joissa pakotetaan aktivoitumaan kepin uhalla. Aktiivisuus on siis ok mikäli se on määrättyä - aivan hölmöläisten hommaa.

Ihmiset eivät ole pelkkiä tilastoja

Samperin tunarit, olette hallituksessa kehuneet kuinka olette tuoneet yritysmaailman oppeja työskentelyynne - tiedoksenne että yritysmaailmassa ollaan jo pitkään pyritty eroon tästä ns excel-johtamisesta, joka ei motivoi ja johtaa usein väärään suuntaan tuijotettaessa pelkkiä tilastoja.

Pidin alkuun ministeri Lindströmiä suoraselkäisenä joskin aika yksioikoisena poliitikkona, mutta enää jälkimmäinen näistä tuntuu pätevän. Moraalinen selkäranka vaikuttaa olevan enemmän korkkiruuvin kaltainen.

En ole ihan varma johtuuko tämä osaamattomuudesta vai onko toiminta tarkoituksellista harhaanjohtamista ja samalla mielikuvituksen puutetta aidosti kannustavien toimenpiteiden luomisen suhteen. Osaamattomuuteen auttaisi matematiikan ja logiikan opinnot - jälkimmäiseen lähinnä etiikan ja moraalin mikäli halua on.

Tilastoista tulee totuuksia, joita ei enää kiistetä

Erityisen ongelmallista on, että näistä graafeista ja niillä kuvatuista ilmiöistä tulee helposti virallisia totuuksia, vaikka niiden todellinen merkitys on pieni ja jopa harhaanjohtava. Näillä sitten perustellaan politiikkaa ja tehdään merkittäviä päätöksiä.

Itse penäisin myös toimittajilta vastuuta kriittisen ja analyyttisen pohdinnan muodossa. Ei pidä uskoa kaikkea, mitä poliitikot tuovat esiin näennäisen vakuuttavilla tilastoilla ja graafeilla. Suomessa ollaan oltu huolestuneita matematiikan oppimisen suhteen ja en kyllä ihmettele miksi. Pelkän laskennan lisäksi se opettaa loogista ja analyyttistä ajattelua, joka liian usein loistaa poissaolollaan.

Mikäli jotakuta kiinnostaa kuinka meihin vaikutetaan erilaisilla tarkoitushakuisilla tilastoilla ja graafeilla, niin TedTalkeista löytyy hyvä alle vartin esitys 3 ways to spot bad statistics.

Muistakaa hyvät ihmiset, että tilastot eivät kerro koko totuutta ja joskus ainoastaan vain pienen murusen siitä - ja tällaisten tilastojen takana on ihmisiä eikä pelkkiä numeroita!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Kaksi kaveria perustavat firman. Toiminimi halvin. Ottavat toinen toisensa töihin firmaan.

Sitten haettaan starttilaina. Sen jälkeen molemmat lomauttavat.

Voit olla kortistossa maailman tappiin ja kukaan ei häiritse.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juuri noin.
On hyvä muistaa vaaleissa se ettei Siniset eikä persut ainakaan aja työttömien eikä palkansaajien asioita.
Se tuli nähdyksi nyt Sipilän Kikyssä ja työttömien kyykytksessä 9e/pv palkoissa.

"Työväenpuolue" PS kumpikin ryhmä ajoi Kepu,kok EK politiikkaa.

Pekka Iiskonmaki

Suomen massatyöttömyyden kivijalan valoi Kalevi Sorsa ja Mauno Koivisto viimeisteli.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aika "munattomia" on ollut porvaripuolueiden enemmistö jos ei vieläkään ole noiden jälkeen tehneet mitään sen eteen.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #4

#4
Eihän Suomessa ole porvaripuoluetta. Kaikki edustavat palkannauttijoita.

Jos joku uskaltaa olla yrittäjän puolella, niin on äärioikeistoa. Heh heh

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #9

Niin, minun vinkkelistäni Kokoomus edustaa ensiksikin pääomaa omaavia ja suuryrityksiä omistajineen ja toissijaisesti sitten hyvätuloisia palkansaajia.

Jo olisin yrittäjä, niin ihmettelisin kovin miten koko puolueeseen nykyisellään suhtautuisin. Esimerkiksi Suomen yrittäjät ovat olleet aika lailla pettyneitä hallituksen kyvyttömyydestä karsia kilpailua vääristäviä yritystukia.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #10

#10
Yritystuet vääristävät kilpalua ja siellä pesii korruptio.

Korruptio on Suomessa yhteiskunnan rakenteissa ja sitä ei saada koskaan karsittua pois.

Puoluekentän täydelllinen kuperkeikka olisi valtava isku Suomen korruptiolle.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niko!
Käys vilkasemassa mitä "kivaa" hallitus aikoo Palkansaajien työttömyysturvaan tehdä 1.1-18.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Löytyisikö joku hyvä linkki mikäli nyt uskaltaa edes käydä katsomassa..

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Stvm-17
Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Varomaton saattaa tosiaan tuosta graafista päätellä vaikka että työllistyminen tapahtuu tasaisesti koko 100 viikon aikana, lukuun ottamatta viimeistä viikkoa. Todellisuudessa 10 000:sta työttömäksi jääneestä alkupäässä työllistyy 500 henkilöä viikottain, kun lukumäärä loppupäässä on 3!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ikäväkseni luulen että näitä varomattomia on suurin osa poliitikoista, toimittajista ja kansasta.. :-(

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg

Entisenä valtion keskushallinnossa toimineena tilastomaakarina allekirjoitan kaiken mitä kirjoituksessa esitetään. Karmeinta kuitenkin on, tuo valtalehdistön kyltymätön halu hyväksyä ministeriön ala-arvoinen materiaali sellaisenaan. Lindströmin, kuten monen muunkin poliitikon kohdalla, matematiikan ja logiikan opinnot menisivät täysin hukkaan. En kehtaa sanoa miksi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@11. Kauttarantain sitä voisi yrittää selittää, että syvään aukkoon etten halua sitä lausua taikka niin: Nyt tuli sellaista vahvaa asiaa, että tapetit kellertävät.

Huomaa, että numeroinnissa oli virhe, kun tilastoilla on tapana antaa vääriä kuvia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitos ajatuksen vahvistamisesta. Itseäni median rooli kritiikittömänä ala-arvoisen propagandan jakajana ketuttaa rajusti. Totuushan on, että tämäkin kirjoitukseni täällä jää pieneksi pihaukseksi ja noista asioista asioista luodut mielikuvat sen sijaan jatkavat elämäänsä suurimmalle osalle kansalaisista. Uusi Suomikin jakaa vaikkapa Lindströmin sekä tilastoja luovasti käyttävän Jaskarin näkemyksiä työttömyydestä kritiikittä.

Sen sijaan asioiden todellinen olemus ei kiinnosta tai kannusta haastamaan näitä poliitikkojen touhuja sekä niiden perusteita. Kenties niillä ei irtoa klikkejä. Suomen Kuvalehti ja yllättäen Seura ovat jossain määrin tutkineet asioita pintaa syvemmältä ja tuoneet asioita esille. Tällä foorumilla ja Usarilla olisi siihen hyvä mahdollisuus, kun useat kirjoittajat tuovat epäkohtia esille perustellen ne hyvin. Jostain syystä mahdollisuuteen ei haluta tarttua.

Niin, noista opintojen hyödyllisyydestä olen samaa mieltä.. Ehkä ne edes vähän auttaisi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Muistui mieleen yksi esimerkki lisää viime kesäkuulta tilastojen käytöstä, kun hallitus ja erityisesti Kokoomus hehkutti sataa tuhatta avointa työpaikkaa. Kun oli niin hemmetin mukava tasaluku, niin päätin tutkia, mistä se on tullut - sitä kun ei mainittu.

Luku on itse asiassa EK:n tulkinta siitä, että pari vuotta sitten TEM teki kyselyn, jossa kysyttiin työnantajilta käyttävätkö he TE-viranomaisen palveluja työnhaussaan. Puolet ilmoitti etteivät käytä ja tästä EK teki päätelmänään suoran kertolaskun. Eli kerrotaan avoimien työpaikkojen määrä kahdella ja päästään sataan tuhanteen. Sitten vaan rummuttamaan lisää kohtaanto-ongelmasta.

Laskelmassa unohtui kokonaan mm seuraavat:

- TE-toimistojen palveluita käyttävien määrä on eri asia kuin avointen työpaikkojen määrä.
- Osa ministeriön kyselyyn vastanneista kielteisesti vastanneista työnantajista voi olla pieniä yrityksiä, jotka eivät välttämättä laita paikkoja lainkaan avoimeen hakuun tai ylipäätään rekrytoi työntekijöitä.
- Julkisia hakuja hyödyntävät yhä lukuisat suuret työnantajat, jotka myös palkkaavat keskimääräistä enemmän työntekijöitä.

Joten virallisena totuutena kiertävälle sadantuhannen työpaikan luvulle löytyi siis varsin hutera laskutapa. Se ei haitannut sitä, että esim ministeri Lintilä ja hallitus nielivät suoraan EK:n lobbaukset ja toistelivat sitä totuutena. Täällä Puheenvuorossakin EK:n disinformaation suoran jakamisen kuningas Harri Jaskari kirjoitti aiheesta peräti kaksi blogia. Ja Usari tapansa mukaan välitti Jaskarin stoorit eteenpäin kritiikittä.

Näin luotujen mielikuvien avulla sitten kepitetään edelleen. [tässä kohtaa muutama kirosana, jota ei saa täällä lausua %?#!]

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Esittämäsi pointit ovat valideja. Niiden lisäksi voisi todeta:

- TE-toimiston palveluja käyttävät eivät välttämättä ilmoita sinne kaikkia paikkoja.
- Monet työpaikat täytetään jo ennen kuin ne ovat haettavissa kontaktien, oman kontaktoinnin tai rekrytointikonsultin kautta, eli eivät varsinaisesti ole koskaan avoinna.

Olemme siis yksimielisiä arviomenetelmän surkeudesta, mutta en uskaltaisi maallikkona arvuutella poikkeaman suuruutta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eipä tästäkään maallikosta ole oikeaa lukua arvioimaan eikä poikkeamaa. En toki kiistä ns piilotyöpaikkojen olemassaoloa ja niiden merkittävääkin määrää.

Muistui vielä mieleen, että Taloussanomat tutki huhtikuussa TE-toimistossa olevien avointen työpaikkojen laadun. Yli neljästäkymmenestä tuhannesta avoimesta paikasta kaksi kolmasosaa oli pätkätöitä ja osa-aikaisia. Aika vähälle huomiolle jäi tuokin tutkimus. Tilanne tuskin on muuttunut merkittävästi, esim puhelinmyyntifirmat pitävät siellä suurta joukkoa paikkoja jatkuvasti avoinna.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #18

Jos osa-aikaiset ja määräaikaiset poistetaan työllisistä, on luku aika ruma. Tarkkaan ottaen määräaikaisuushan on sitä paitsi suurempi sitoumus työnantajalta, kuin toistaiseksi voimassaoleva työsuhde. Jäkimmäisen voi päättää kuukaudessa tai allekin, kun ensimmäistä ei oikein millään.

Toki TE-toimiston listoilla on varmasti kuraakin. En kuitenkaan ole kykenevä arvioimaan onko puhelinmyynti lähtökohtaisesti työnä sen huonompaa kuin joku toinen, vaikka en itse pystyisi siihen varmasti viikkoakaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Nyt on kyllä taas kunnon mielipidevaikuttaminen käynnissä, Uusi Suomi julkaisi juuri artikkelin:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/232944-yrittaja-t...

Yhden henkilön esimerkillä ja toteamuksella kuinka yrittäjäpiirien tutuilla on samoja kokemuksia vaikutetaan taas mielikuviin. "Ideologisen" työttömän jälkimainingeissa tuntuu käynnistyneen suunnitelmallinen kampanja työttömien mustamaalaamiseksi. Kai tälläkin saadaan tulevia kepityksiä perusteltua.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Käyhän se näinkin :

Tekemistä ja säästöjä: Kokkola palkkasi pitkäaikaistyöttömiä kitkemään vieraskasveja
Nyt ensimmäistä kertaa Kokkolassa kokeillaan käsin kitkemistä pitkäaikaistyöttömien avulla.
Kokkolan kaupunki sai kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Kaupungilla on roppa kaupalla työtä, jolle ei riitä tekijöitä. Samalla kaupunki välttyi näiden työllistettyjen kohdalla Kelan sakkomaksuista, joita kunnat joutuvat maksamaan jokaisesta pitkäaikaistyöttömästään.
YLE/26.7.2017

Forssalainen Minna Linna tekee raskasta työtä maatilalla ilman palkkaa!
Yli 35 000 suomalaista tekee jo töitä sosiaaliturvansa eteen. Forssalainen Minna Linna tekee viisi päivää viikossa töitä maatilalla ja unelmoi työpaikasta, jota hän ei todennäköisesti saa.
YLE
Ajankohtainen kakkonen
11.11.2014

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset