Tilastot keppihevosina työttömien kepittäjillä

Hallitus tukee työttömiin kohdistamiaan pakottavia toimenpiteitä sopivilla tilastoilla, joiden merkitys on vähintään kyseenalainen. Viime aikoina on ollut taas esillä "dramaattiseksikin" kuvattu graafi työllistymisen noususta ansiosidonnaisen päättyessä. Kun tuota graafia tarkastelee analyyttisesti, merkitys on kovin vähäinen eikä se mitenkään riitä perustelemaan tulkintoja ja tehtyjä toimenpiteitä.

Minusta alkaa tuntua, että muutama ministeri, kansanedustaja ja myös toimittaja pitäisi laittaa opiskelemaan tilastomatematiikkaa sekä kriittistä graafien tulkintaa jotteivät syyllistyisi jatkuvasti harhaanjohtamiseen – tai sitten harhaanjohtaminen on tarkoituksellista.

Graafi ansiosidonnaiselta loppumisen aiheuttamasta piikistä kriittisesti tarkasteltuna (Kuva 1)

Valhe, emävalhe, tilasto – oikeastaan vielä pahempi neljäs taso löytyy, joka on tarkoitushakuinen graafi. 

Kuvan graafissa Y-akselilla on weekly exit rate asteikolla 0 – 0,15. Tällä on saatu aikaan sitä kunnon dramatiikkaa ja mm Uuden Suomen artikkelissa Liberan Heikki Pursiaisen kuvaama merkittävä "pomppu" työllistymisessä.

Mutta paljonko on sitten todellinen lukumäärä ja merkittävyys? Se että weekly exit rate eli viikottainen poistuvien osuus hyppää 0,05:stä 0,15:sta ei ole ollenkaan niin dramaattinen muutos kuin annetaan ymmärtää. Käytännössä tuo muutos kertoo, että ansiosidonnaisen päättymisviikolla tulee saman verran työllistymisiä kuin kolmena aiempana viikkona yhteensä – ei yhtään sen enempää.

Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että oltaessa loppuvaiheessa ansiosidonnaista päättymistä työn aloittamista sovitaan enemmän tuohon – toki pieni motivoiva vaikutus on ansiosidonnaisen loppumisellakin, sillä putoaminen peruspäivärahalle on melkoinen pudotus. 

Kuinka suuri siis on tämän merkitys oikeasti? Käytännössä varsin vähäinen. Kuten sanoin, niin se kertoo ko viikolla työllistyvän saman verran työttömiä kuin kolmella edellisellä viikolla. Lisäksi tuon viikon jälkeen luku putoaa takaisin aiempaan tasoon.

Oikeuttaako tämä siis tehdyt merkittävät johtopäätökset? Mielestäni ei.

Hallituksen toimia ohjaavat tilastot eikä todellinen vaikutus talouteen

Tarkoitushakuisten graafien käytön lisäksi tilastot ohjaavat liikaa hallituksen toimia. Olen jo aiemminkin kirjoittanut kuinka hallitus luo aktivointimallillaan vuosikymmenen tilastoharhan. Blogissani Tunti viikossa työtä tekee työttömästä työllisen avaan asiaa tarkemmin.

Tiivistettynä tämä tarkoittaa, että työllisyysastetta laskiessa yksikin tunti palkkatyötä viikossa riittää kuin taikaiskusta tekemään työttömästä työllisen virallisessa työllisyysasteen laskennassa. Näin hallitus pääsee keinotekoisesti ainakin lähelle 72%:n työllisyysastetavoitettaan.

Haittaako työministeri Lindströmiä tai hallitusta olenkaan se, että edellä kuvatun merkitys julkiselle taloudelle on lähes olematon?

TE-toimistojen ohjaus tilastoilla

Harri Jaskari kummasteli blogissaan TE-toimistojen suhtautumista työttömän omaan aktiiviseen toimintaan. Hallituspuolueen kansanedustaja heräili melkoisella viiveellä asiaan, joka on ollut vuosikausia vallitseva tilanne ja nykyhallitus on pahentanut tilannetta entisestään.

Hallitusta ja TE-toimistoa ei nimittäin vaikuta kiinnostavan pätkääkään oma aktiivisuus ja vaikkapa kouluttautuminen sivutoimisesti. Siinä on nimittäin se ongelma, että tällainen toiminta ei paranna tilastoja, sillä työtön on useimmiten edelleen työllisyysasteen laskennassa työtön. TE-toimistoja mitataan tilastoilla ja hallitus tuijottaa työllisyysastetta. Tilastoja nämä työttömän omat toimet eivät kaunista vaikka auttavatkin todennäköisesti työnhakijaa työllistymään ja jopa itseään kiinnostavalle alalle.

Omasta aktiivisuudesta rangaistaan tai sitä hankaloitetaan – samaan aikaan kehitetään aktivointi- ja osallistumistulomalleja, joissa pakotetaan aktivoitumaan kepin uhalla. Aktiivisuus on siis ok mikäli se on määrättyä – aivan hölmöläisten hommaa.

Ihmiset eivät ole pelkkiä tilastoja

Samperin tunarit, olette hallituksessa kehuneet kuinka olette tuoneet yritysmaailman oppeja työskentelyynne – tiedoksenne että yritysmaailmassa ollaan jo pitkään pyritty eroon tästä ns excel-johtamisesta, joka ei motivoi ja johtaa usein väärään suuntaan tuijotettaessa pelkkiä tilastoja.

Pidin alkuun ministeri Lindströmiä suoraselkäisenä joskin aika yksioikoisena poliitikkona, mutta enää jälkimmäinen näistä tuntuu pätevän. Moraalinen selkäranka vaikuttaa olevan enemmän korkkiruuvin kaltainen.

En ole ihan varma johtuuko tämä osaamattomuudesta vai onko toiminta tarkoituksellista harhaanjohtamista ja samalla mielikuvituksen puutetta aidosti kannustavien toimenpiteiden luomisen suhteen. Osaamattomuuteen auttaisi matematiikan ja logiikan opinnot – jälkimmäiseen lähinnä etiikan ja moraalin mikäli halua on.

Tilastoista tulee totuuksia, joita ei enää kiistetä

Erityisen ongelmallista on, että näistä graafeista ja niillä kuvatuista ilmiöistä tulee helposti virallisia totuuksia, vaikka niiden todellinen merkitys on pieni ja jopa harhaanjohtava. Näillä sitten perustellaan politiikkaa ja tehdään merkittäviä päätöksiä.

Itse penäisin myös toimittajilta vastuuta kriittisen ja analyyttisen pohdinnan muodossa. Ei pidä uskoa kaikkea, mitä poliitikot tuovat esiin näennäisen vakuuttavilla tilastoilla ja graafeilla. Suomessa ollaan oltu huolestuneita matematiikan oppimisen suhteen ja en kyllä ihmettele miksi. Pelkän laskennan lisäksi se opettaa loogista ja analyyttistä ajattelua, joka liian usein loistaa poissaolollaan.

Mikäli jotakuta kiinnostaa kuinka meihin vaikutetaan erilaisilla tarkoitushakuisilla tilastoilla ja graafeilla, niin TedTalkeista löytyy hyvä alle vartin esitys 3 ways to spot bad statistics.

Muistakaa hyvät ihmiset, että tilastot eivät kerro koko totuutta ja joskus ainoastaan vain pienen murusen siitä – ja tällaisten tilastojen takana on ihmisiä eikä pelkkiä numeroita!

 

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu