Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

VMP: Kokoomus, lopettakaa se pelleily kansalaisten terveydellä

Voi mitä potaskaa, nyt Kokoomus lopettakaa ihan aikuisten oikeasti kansalaisten terveydellä pelleily valinnanvapausmallinne kanssa. Katsoin äsken tallenteena A-studion tältä päivältä, jossa lääkärien edustajat kertoivat mielipiteensä uudesta mallista. Sen jälkeen ajatukseni saivat vahvistusta ja olen vihaisempi kuin koskaan, mutta koitan silti olla sortumatta vihapuheeseen.

Kokoomus koki tappion valinnanvapausmallinsa kaaduttua perustuslakiin. Moni meistä kuvitteli, että seuraava ehdotus olisi sitten tolkumpi korjaten edellisen ongelmat. Kuitenkin jostain kumman syystä nyt pöytään tuotu ehdotus sisältää myös täysin uuden mallin, jossa erikoissairaanhoidon tehtäviä oltaisiin siirtämässä yksityisille asiakassetelin kautta vaikka juuri ollaan saman hallituksen toimesta säädetty uusi laki näiden keskittämisestä. Eli käytännössä Kokoomus hajoittaa sen ennen kuin sitä on edes kokeiltu.

Kohta on mimittäin on tulossa voimaan hallituksen asetus, jonka mukaan tapahtuu seuraavaa:
"Sairaaloiden työnjako uudistuu vuoden 2018 aikana. Asetuksella säädetään niistä erikoissairaanhoidon tehtävistä, jotka kootaan ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen yksiköihin, viiteen tai alle viiteen yliopistolliseen sairaalaan."

"Lisäksi asetuksella säädetään tarkemmin eräiden keskitettävien leikkausten edellyttämistä toimenpidemääristä. Esimerkiksi tekonivelleikkaukset kootaan ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen sairaaloihin, joissa tehdään vähintään noin 600 leikkausta vuodessa. Muita keskitettäviä tehtäviä ovat selkäkirurgia (vähintään 150 leikkausta) ja syöpäkirurgia (rintasyövässä vähintään 150 leikkausta, muissa yleisissä syövissä vähintään 70 leikkausta). Nämä muutokset tulevat voimaan 1.7.2018."

Joten eikö olisi voinut katsoa ensin kuinka uusi malli toimii, kuinka tehokkaasti ja saavutetaanko tärkeitä kustannussäästöjä. Jos homma ei toimi, niin myöhemmin olisi voitu katsoa mahdollisia muita vaihtoehtoja. Nyt jostain kumman syystä ette edes halua katsoa tätä ensin vaan olette säätämässä ensi hallituskautena voimaan tulevaksi tällaista. Tuntuu olevan hyvittelyn makua terveysjäteille - faktahan on, että kovin pienet toimijat eivät näitä tee.

Leikkauksien keskittämisellä tavoitellaan toistoilla ja suuruuden ekonomialla säästöjä, mutta nyt sitten haluatte muuttaa mallia jo ennen aloittamista ja kokemuksia.

Minusta aika hemmetin paljon kertoo se, että lääkärien ja kirurgien liitot esittävät huolensa muutoksesta, vaikka heidän jäsenilleen muutos voisi tarjota suuremmat tienestit. Tämä palauttaa uskoani lääkärien etiikkaan ja oikeudenmukaisuuteen.

Samalla tämä herättää minussa kysymyksen, miksi ihmeessä Kokoomus haluaa hyvittää aiemman esityksensä kaatumisen väkisin näille terveysjäteille? Täysin uutena tuodaan myös parhaiten toimivan erikoissairaanhoidon toimenpiteitä mukana esitykseen, jota muutenkin on arvioitu terveysjättejä suosivaksi? Toki siellä on mm loikanneet frendit kuten Laura Räty ja Lasse Männistö, mutta silti miksi?

Jonain päivänä meistä jokainen työterveyshuollosta tai yksityisen lääkäriaseman käytöstä huolimatta voi olla ensiavun ja erikoissairaanhoidon tarpeessa. Kokoomus on päätöksillään rapauttamassa sitä terveysjättien voiton vuoksi, haluatteko oikeasti tätä?

Hävetkää. Keskusta maakuntamallillaan tekee hallaa taloudelle, mutta te leikitte meidän terveydellämme!

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Lääkärien ym liitot ajavat ensisijassa eturyhmiensä etuja. Lääkärien, hoitajien, opettajien edunajo verhotaan usein puheeseen potilaiden, oppilaiden ym asiaksi. Toki ne voivat olla oikeassakin.

Juttu lienee siinä, että julkiset palvelut halutaan näiden etujärjestöjen jäsenten edun vuoksi pitää julkisen puolen tuotantona. Valinnan vapauden aiheuttaman kilpailun vuoksi voi joutua töihin pelkästään yksityisiin yrityksiin. Siinä voi tuottavuus vaatimukset kasvaa.

Onko siitä hyötyä vetonmaksajalle? Yleensä kilpailusta on hyötyä. Palvelu paranee ja hintalaskee, jos kilpailu on aitoa. Osaaneko julkinen puoli kilpIluttaaa? Yhteisenrahan käyttö kun aina näyttää olevan lepsua.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Oma suhtautumiseni ei ole aivan yhtä kyyninen lääkärien liittoihin vaikka en minäkään usko niiden olevan immuuneja rahalle. Se että työnä on hoitaa ihmisiä ja olla vastuussa siitä kuitenkin mielestäni näkyy.

Kritiikin kärkeni kohdistuu nyt tuohon erikoissairaanhoidon osuuteen, jonka vastustamiseen on mielestäni selkeät perusteet. Muutoin alan hyväksyä, että perusterveydenhoitoon malli tulee ja siitä voi olla hyötyäkin.

Se toteutuvatko säästöt jää nähtäväksi, kilpailutuksesta riippuu paljon se valuvatko hoidon tehokkuushyödyt vain tuottajalle vai myös julkiselle taloudelle.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niko, nyt voimme vain odottaa niitä pyydettyjä asiantuntijalausuntoja ja sen jälkeen katsoa hallituspuolueiden kantoja lausunnoista. Ilmeisesti lausunnot tulevat olemaan samoin kriittisiä erikoissairaanhoitoon kaavaultua palvelusetelin käyttöä vastaan.

Kokoomus näyttää selvästi olevan suurten terveystalojen apuna niiden voittojen kasvattamisiin verorahoilla. Hyvä kysymys on myös, onko lausunnon antajatahoilla puoluepoliittista sidettä?

On myös eilisen illan keskustelun vastaista näkemystä ja luonnollisesti "lobbausfirmojen" taholta.
https://www.talouselama.fi/uutiset/soteriita-leima...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Joo-o, kyllähän sitä lobataan ja tosissaan. Tuo esimerkki pisti silmään:
"Tuominen muistuttaa, että näin kävi kaihileikkausten kanssa.
Kaihiseteli on hyvä esimerkki. Se on nyt 30 prosenttia alhaisempi kuin alkuperäinen kaihileikkauksen hinta.”

Kaihileikkauksissa on viime vuosikymmenen aikana tapahtunut valtavia edistysaskelia tekniikan avulla ja se on sekä nopeuttanut toipumista että helpottanut leikkauksen tekemistä merkittävästi. Sen myötä myös operaation hinta on laskenut. Pelkkä setelin käyttöönotto ei ole hintaa laskenut niin merkittävästi luulen minä.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005420650.html?r...

Kokoomus on työkalu, millä kansainvälisillä verovapailla markkinoilla keinottelevat sijoittajat rakentavat ojia, joita pitkin veroraha virtaa Heidän laareihinsa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Melko härski on tuo Iltasanomissa kuvattu pienen piirin kuvio ja kuuma linja ministereille tuntuu terveysjäteillä olevan aina auki.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Jokatap kyseessä on vuosisadan vedätys, jossa soten alkuperäinen tavoite on innokkaasti unohdettu. Kaikkien lehmänkauppojen isä ja äiti.

Pitää nyt vain toivoa, että tämä venyy niin paljon, että se lopulta kaatuu.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Joo-o, tämän vedätyksen kupeessa sitten julistetaan kuinka me teemme kipeitä päätöksiä Suomen edun vuoksi. Voi kun saisi aina hallitukselle toimikaudeksi Pinokkio-nenät, jotka kasvaisivat valehdellessa - olisi se näky.. ;-)

Kaatuminen on toisaalta toivottavaa, mutta alkaa kyllä jo hirvittää kuinka paljon työtä näiden eteen on tehty - työtä, joka olisi voinut kohdentua hyödyllisemminkin kuin perustuslakiin tai muuhun kaatuviin surkeisiin esityksiin.

Kokoomuksessa minua hämmentää kuinka tämä on niin tärkeä asia, että he maakuntamallin kautta luovuttavat merkittävän osan valtaa Keskustalle tulevaisuudessa. Tosin kenties tuo kahden rintaman taktiikka Vapaavuoren kautta vielä kantaa hedelmää vaikka aika ketkua on sekin.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hallitusten sekoomus on jatkunut jo kymmenen vuotta ja pahemmaksi vain menee.

Tätä on jo vaikea uskoa todeksi ja tällainen maltillinekin ihminen alkaa jo radikalisoitua.

Yksi selitykseni yleiselle sekoomukselle on se, että halvan velkarahan ansiosta meillä on "varaa" sekoilla.

Nyt toivonkin, että korot nousisivat äkkiä ja pelleily vähenisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset