Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Sipilän korttitalo pystyssä enää kansalaisten uskolla

Selkeät ja kiistattomat todisteet valehtelusta tai kauniimmin sanottuna harhaanjohtamisesta olisivat se viimeinen tuulenhönkäys, joka voisi kaataa koko Sipilän korttitalon. Tällä hetkellä kaikki tiivistyy siihen luottaako Sipilän sanaan vai ei. Itse en ole luottanut pitkään aikaan, mutta enemmistö tuntuu kuitenkin luottavan.

Moni asia ja jopa ratkaissut tapauksetkin tiivistyvät siis yhteen asiaan: luotatko Juha Sipilän sanaan? Vanhan sanonnan mukaan luottamuksen voi menettää vain kerran ja myyntimiehet ainakin tietävät kuinka vaikeaa on saada takaisin asiakas, jonka luottamus on kerran petetty.

Ylegatesta Sinisten syntyyn

Itse en ennen pääministeriyttä juurikaan seurannut Sipilän toimintaa. Katsottuani Ylen Jääskeläisen suoman valtiomiesmäisen ja suorastaan kekkoshenkisen puheen televisiosta aloin ihmetellä kuka tämä kaveri on ja mikä hän oikein ajattelee olevansa.

Tuolloin luottamus alkoi horjua ja myöhemmin Ylegaten yhteydessä se loppui kokonaan. Kukaan ei varmaan enää voi kiistää sitä, että Ylegaten alkuvaiheissa hänen eduskunnassa toteamansa väite, ettei hän ole mitenkään pyrkinyt vaikuttamaan Yleen ollut täysin puutaheinää. Minusta hän syyllistyi myöhemmän tiedon varassa selkeästi valehteluun eduskunnalle.

Jos mietitään seuranneita oikeuskanslerin selvityksiä esteellisyydestä, niin nämä selvityksethän eivät ole olleet lopulta mitään kummoisia tutkimuksia. Moni tuntuu ajattelevan, että nuo oikeuskanslerin tutkinnat on jotain perinpohjaisia rikostutkimuksiin verrattavia tutkimuksia. Höpöhöpö, Sipilän piti lähinnä vastata esitettyihin kysymyksiin kirjallisesti. Tiesitkö tästä? En. Oletko keskustellut asiasta? En. Ei siinä puheluita, sähköposteja yms kaivella tai kysellä Intiasta lisätietoja. Lähinnä niissä on vain kyselty Sipilältä asioista ja tällöin joudumme jälleen luottamaan pelkästään hänen sanaansa. 

Terrafamen tapauksessa hän kertoi, ettei ollut tietoinen sukulaisten yhtiön tilauksista. Intian matkalla hän ei käynyt sanomansa mukaan keskusteluja aiheesta poliittisen johdon kanssa. Myöskään hänen sanomansa mukaan hän ei ole vaikuttanut Chempolisin järjestelyyn, jossa Fortum ja Taaleri pelastivat konkurssikypsän yhtiön.

Kuvitteleeko joku oikeasti, että tällaisista asioista jäisi jotain julkisia asiakirjoja tai vastaavaa löydettäväksi? Kyllä nämä vanhan liiton poliitikot ja bisnesmiehet osaavat sopia asioista suullisesti jälkiä jättämättä.

Jos jatketaan Sipilän omaan vakuutukseen perustuvia asioita, niin Sipilän kymmenien miljoonien kapitalisaatiokuoren sisällöstä meillä on myöskin vain hänen sanansa. Totuuden tietää vain pankki ja Sipilä.

Menneestä liiketoiminnasta ja valtiontukien käytöstä niissä Sipilä ei ole koskaan vaivautunut vastaamaan eivätkä suomalaiset sitä jostain syystä vaadi. Asioita ansiokkaasti tutkinut ja mm Seurassa kirjoittanut Jarno Liski on leimattu Sipilää jahtaavaksi toimittajaksi, mutta joka tapauksessa hänen juttunsa perustuvat kuitenkin selkeisiin lähteisiin ja tietoihin, joita ei olla osoitettu vääriksi. Vaikkapa Ruotsissa tällainen vaikeneminen ministeriltä tuskin onnistuisi, mutta me olemmekin nöyrää kansaa.

Viimeisimmästä käänteestä Sinisten syntyyn liittyen Asikaisen Martti kirjoitti hyvin blogissaan Sipilän kesäteatterista.

Useimmiten asiat ovat sitä miltä näyttävät

Kovat todisteet puuttuvat suurelta osin ja Sipilän sanaan pitäisi siis luottaa. Useimmiten asiat ovat kuitenkin sitä miltä ne näyttävät. Mielestäni Sipilän korttitalo on kaltevalla pöydällä, tuvan ikkuna on auki ja ulkona tuuli nousee - selkeät todisteet valehtelusta olisivat se tuulenhönkäys, joka kaataisi korttitalon ja asettaisi monet menneetkin sanomiset uuteen valoon.

Nähtäväksi toki jää onko kortit liimattu yhteen ja pysyykö talo kasassa vaikka kiistattomia todisteitakin ilmaantuisi. Jos näin kävisi, olisin todella pettynyt suomalaisiin heidän salliessaan tällaisen tavan toimia. Tarkoitus pyhittää keinot on itselleni vierasta ajatusmaailmaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

En luota sipilän "totuuteen" missään asiassa terv tepivaari

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

En minäkään.
Sipilä "seisoo" Bernerin takana 100%.
Sipilä luottaa Toivakkaan 100%(ei kiertänyt yhtiöllään veroja)
Sipilä luottaa Stubiin. (ei valehdellut yhtään)

Käsi piplian päällä vannoen "Puhun niin totta kuin totta voi olla"
(kepun keskuudessa toden puhuminen)

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg

"Kuvitteleeko joku oikeasti, että tällaisista asioista jäisi jotain julkisia asiakirjoja tai vastaavaa löydettäväksi? Kyllä nämä vanhan liiton poliitikot ja bisnesmiehet osaavat sopia asioista suullisesti jälkiä jättämättä."

Juuri näin. Nämä koijarit osaavat peittää jälkensä. Se on ihan perusvaatimus talouspoliittisen rälssin jäseneltä Suomessa. Muualla länsimaissa näin nolo hahmo olisi päätynyt jo takariviin.

Käyttäjän helenavitikainen kuva
Helena Vitikainen

En usko enkä luota Sipilään enkä koko hallitukseen , kansan pettureit joka ainoa jotka hyväksyivät tämän vuosidadan järkyttävän röyhkeimmän kieroilun kautta valheeseen kannattavan loikkauksen .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

– Se on tosiasia, että siellä tulojen alapäässä ollaan enemmän yhteiskunnan tukien varassa,
suurituloiset eivät niitä tukia saa."
YLE
. Suurituloiset saa kaikki Kelan etuudet mihin on oikeutettu. Vieläpä ansiosidonnaisena tulojen mukaan .
esim:Leskeneäke 100:le 7 500e/kk.
(keskiverto 550/kk)
Lapsilisät 12vuodessa/17v per lapsi
IL

Koko suomalainen sosiaaliturva perustuu ansiosidonnaisuuteen.
Hän pitää hyvänä, että
ansiosidonnaisuuden saa vain olemalla töissä, yrittäjänä tai palkansaajana.
US
(Ja Sipilä valehteli taas)

Pienituloinen saa vain asumistuen ja toimeentulotuen. Siinäkin asumistuki ja lapsilisät vähentää toimeentulotukea.

Kepu pettää AINA.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Uskossa on hyvä elää mutta ei tämä Päämisteri Sipilän kölin alitse vetäminen ensin paapuurin puolelta styyrpuurin puolelle ja takaisin paapuurin puolelle Suomalaisen miehen tai naisen tekoja. Toimittaja Lauri Nurmi iskee nyt faktat pöytään. Onko allekirjoitettu salaliitto paperi vai ei. Eikös valtakunnan syyttäjän pidä viran puolesta tutkia puhuiko Ministeri Sipilä vastoin miniterivalaansa.

Juha Hämäläinen

Sipilä voisi ehkä ollakin niin tyhmä, että vaatii pisainsinöörin varmuudella allekirjoitukset paperiin, jossa on eritelty statiikkalaskelmat hallituskaarelle......

Mutta uskoisin, ettei Kokoomuksen ja varsinkaan SoininSinisiä johtava Soini ole niin pässi, että rustaa jonkun sopparin, vaikka eihän sitä tiedä miten Audin takapenkin hunaja sokaisee.

Juha Hämäläinen

Nyt olisi mainio kikytysmahdollisuus presidentinvaalien aikaan laittaa eduskuntakin uusiksi.

Säästöillä voisi maksaa muutamalle "filosofisesti työttömälle" perustuloa jonkun aikaa......

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ne kiistattomat todisteet olisi mukava nähdä, missä niitä voi tutkia?

Hallitus ei yhden kirjan takia kyllä kaadu, joku muu syy sen voi kaataa, esim. Sote, mutta ei tällainen, jossa huhupuheet ovat ainoa todiste.

Jotain kättä pitempää pitäisi olla, niinkuin Jäätteenmäen faksit, puheet ei kokeneita karpaaseja hetkauta.

Uudet vaalit olisi kyllä kivat, ja paikallaan, mutta taitaa haaveeksi ja jutusteluksi jäädä.

Tämä tapaushan on jo kadonnut medioiden etusivuilta, ei enää saa lukijoita tämä kohu enempää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hyvin kirjoitettu Niko. Useimmista esittämistäsi "aihetodisteista" olemmekin sitten enemmän tai vähemmän erimielisiä.

Sitä kuitenkin ihmettelen, mistä sait päähäsi että kepulainen olisi ensinkään luottamuksesi arvoinen? En käsitä muutenkaan miksi tänään olisi erilainen tilanne kuin eilen. Ei ministeri tarvitse kuin 100 kansanedustajan luottamuksen. Ei siinä ole mitään merkitystä sillä miten moni kansalainen luottaa. Eihän Sipilällä ole ollut alunperinkään kuin vajaan neljänneksen luottamus pääministeriyteen.

P.s. Koska Sipilän salkku on noin hyvin paisunut?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Liikaa idealismia ja uskoa ihmisten hyvyyteen, siinä kait ne perusteet, jonka vuoksi harhauduin jotain kepulaisesta uskomaan.

Sama oikeastaan pätee siihen, että löytyisi kiistattomat todisteet harhaanjohtamisesta, uskon kansalaisten silloin heräävän ja nostavan sellaisen metakan ettei homma jatku. Voi olla turha luulo ja en tiedä tuleeko sitä päivää.

Salkun vedin nyt kyllä muistista perustuen joihinkin vanhoihin arvioihin. Tarvinnee tarkastaa jossain vaiheessa, omaa ilmoitustahan arvosta ei ole käytettävissä kuten muiden ministerien osalta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Itsekin uskon ihmisen hyvyyteen, mutta en sentään kepulaisen vilpittömyyteen.

Luulollasi ei ole juurikaan merkitystä, kun tuo olisi jo aikajanalle sijoiteltuna mahdottomuus. Eihän silloin ollut vielä olemassa mitään 20 kansanedustajan ryhmää, joiden puolesta kukaan olisi voinut mitään neuvotella tai sopia.

Muistaakseni Sipilä sai aikanaan Elektrobitin osakkeistaan vajaat 15 miljoonaa. Kuten sinäkin taisit kirjoitella, eivät sijoitukset ole sitten pelkästään menestyksiä olleetkaan. Lisäksihän omaisuutta on lehtitietojen perusteella siirretty myös lapsille. Varallisuusarviota en nyt nopealla googlaamisella löytänyt, mutta kuulosti kovin optimistiselta tuo sinun heittosi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #15

Neuvottelu ja sopiminen 20 edustajan kanssa toki haasteellista, mutta onhan Sipilän vastaus eduskunnalle aika laaja:

"Tässä nyt tosiaan menevät huhut ja suunnitelmat sekaisin. Hallituksen piirissä triona — tai sellaista keskustelua, missä itse olen ollut osallisena ja jossa olisi jotakin tämänkaltaista ennakoitu, mietitty saati sitten suunniteltu, ei ole ennen tuota viikonloppua ja tuota äänestyspäätöstä ollut, Sipilä sanoi."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/233580-nain-valeh...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #20

Mitä tuossa epäilet paikkansapitämättömäksi? Simon Elolla käsittääkseni tuollainen valtakirja oli 13.6 klo 14 lähtien. Oleellistahan on nyt kuitenkin se mitä on tapahtunut ennen Halla-ahon valintaa 10.6.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #22

Eli jos on jollakin tasolla varauduttu ja mietitty Halla-ahon valinnan seurauksia, niin pöydällä ovat käyneet muut vaihtoehdot, mutta tämänkaltainen ei missään vaiheessa tullut mieleen? Orpo nyt kuitenkin on kertonut pohdintoja Kokoomuksessa käydyn, olisivatko kepulaiset sitten niin kujalla etteivät niitä olisi pohtineet? Voihan se olla näinkin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #25

Kokemukseni mukaan ei ole syytä olettaa toisin. Mutta vaikka olisikin spekuloitu myös tuolla vaihtoehdolla, niin entä sitten?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #28

Silloin Sipulin eduskunnalle lausuma olisi harhaanjohtava.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #32

Koska keskustassa ei koskaan tapahdu mitään ilman Sipilän läsnäoloa, vai miten päättelit noin?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #33

Sorry viive, kaikesta nykyisestä sukupuoliroolidebatista huolimatta piti käydä vaihtamassa avovaimon autoon talvirenkaat. ;-)

Miten itse ajattelisit mikäli olisit pääministeri, jonka hallituksen jatko saattaa olla vaakalaudalla? Olisitko kiinnostunut eri skenaarioista ja haluaisit olla tietoinen erilaisista tavoista, joilla hallitus jatkaa ja voit edelleen viedä haluamiasia asioita eteenpäin?

Itse olisin kyllä kiinnostunut asiasta vaikken joka pöydässä tai keskustelussa olisi suoraan mukana. Minusta olisi outoa ellei hallituksen päävastuullinen asioita pohtisi ja selvittäisi joko itse tai valittujen henkilöiden kautta.

PS. Sipuli ei ollut uusi lempinimi vaan huomaamatta jäänyt kännykän oma fixi..

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #37

Jos minä olisin pääministeri, kutsuisin neuvonantajia neuvonvastaanottajiksi. En olisi pitänyt nyt tapahtunutta riittävän realistisena neuvoakseni siitä ketään. Olisin keskittynyt vaihtoehtoina loikkauksiin ja eduskuntaryhmän ja puolueen avoimeen konfliktiiin.

Kuten taisin sanoa, olisin pitänyt eroilmoitusta esteettisesti parhaana ratkaisuna. Vaikka olisi sitten jatkettu samalla hallituskokoonpanollakin. Itse olisin kuitenkin ottanut sinisiltä ministerin tai kaksi ja antanut ne RKP:lle tai KD:lle.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #42

Aiemmin kuvasin itseäni idealistiksi, mutta kunnon sekavana persoonallisuutena minusta kyynikkokin löytyy. Yrityselämässä pörssiyhtiöissä ennustusprosenttini on ollut 100 kuultuani johtajalta toteamuksen: Ainakaan minun tiedossani ei ole että.. Alle kuukauden huhujen mukainen asia on toteutunut - aina.

Ihan oikeasti Sipilä olisi surkea johtaja ellei hän olisi seurannut tilannetta tiiviisti ja varautunut eri vaihtoehtoihin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #45

Hyvä ennustusprosentti, mutta täysin eri tilanne. Relevantti kysymys tässä on mitä oli tehty 9.6 mennessä. Mitä oli sovittu ja kenen kesken. Mitä ennakointiin ja varautumiseen tulee, selvältä vaikuttaa vain että Halla-aho oli huonosti varautunut. Hän on todistettavasti jopa kommentoinut tätä sittemmin tapahtunutta scenariota etukäteen. En muista mitä Sipilä sanoi maanantaina Halla-ahon tavattuaan, mutta kyllä hänellä silloin oli jo tieto uuden vaihtoehdon irtautumisaikeista. Tuli silloin tunne että asetteli sanansa niin, ettei tulisi valehdelleeksi. Oli varmasti antanut uuden valinnan puuhamiehille/-naisille myös takarajan, jonka umpeutumisen vuoksi lensi kuin lensikin Turkuun.

Sipilä voisi Matti Nykästä mukaellen todeta, "ehkä valehtelin, ehkä en". Tuo valehtelun osoittaminen menee suosikkialueelleni, eli semanttiseen hiustenhalkomiseen. Sillä ei kuitenkaan kaadeta yhtäkään hallitusta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olisiko Sipilän "hiillostamisen"takana muita "tahoja"?
Erimielisyys hallituksen ero-näytöksestä Presidentin kanssa +????

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Mopo keulii pahemman kerran:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005422424.html

Toimittajalta järkikolumni. Jäitä hattuun tälläkin palstalla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niinistö oli sitä mieltä, että hallituksen olisi pitänyt jättää eropyyntö – kuten olisikin. Nykypohja olisi voinut jatkaa hallituksen nimellisen eron jälkeenkin. Sipilä katunee tekoaan,
jos on järkimiehiä edes jälkikäteen.
Toimittajalla järki kolumni-IS

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Onko Sipilän erityisavustajakin väärässä?

"Pääministeri Juha Sipilän ei olisi koskaan tarvinnut lentää Turkuun jättääkseen hallituksen eroanomuksen presidentti Sauli Niinistölle Naantalin Kultarannassa. Asian vahvistaa Sipilän poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki uutuuskirjassa Perussuomalaisten hajoamisen historia."

"Nevamäen mukaan lennon olisi voinut jättää tekemättä, ja hän kertoo myös, että sen perumista harkittiin. Kirjan mukaan Sipilällä oli tieto 20 kansanedustajan irtautuminen perussuomalaisesta puolueesta ennen kuin kone nousi kohti Turkua."

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/Cz7Rek7t

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Niin? Se lentoko nyt sitten on se suuri ja ratkaiseva "savuava ase" suuressa "hajoitetaanpa persut"-salaliitossa?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #17

Ei tästä savuavaa asetta saa, mutta onhan tuo nyt aivan hanurista. Eduskunnassa valehtelu on spesifisti laitonta, mutta kyllä minä pidän kansan tahallista harhaanjohtamistakin melkoisena ongelmana. Teille kepussa se ei sitä ilmeisesti ole?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #19

Tarkentaisitko tuota "tahallista harhaanjohtamista", kuka ja koska? Mieleen tulee tässä tapahtumaketjussa vain Halla-aho, hänen esittäessään päättämätöntä ehdokkuutensa suhteen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #21

Tarkoitin tätä tarpeetonta lentopelleilyä, johon ei ollut tarvetta ja joka kuitenkin suurin elein median kera toteutettiin. Nyt on meinattu kävellä Tamminiemeen, lennetty Naantaliin - mitähän seuraavaksi?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #24

Eihän kuvio ollut vielä sovittu kun Sipilä nousi ilmaan, mikäli Timo Haapalaan on luottaminen. Ja miksi ei olisi, eihän hänen kertomansa käsittääkseni eroa Lauri Nurmen kertomasta. Nurmi vain keksi vetäistä myyvän väitteen valehtelusta kirjansa markkinointipuffiksi.

Jos minulla olisi sovittuna audienssi presidentille, en minäkään soittaisi että "tulen sitten kun kerkiän, kun on vielä vähän valmistelut kesken". Ei minulla ole syytä epäillä etteikö asia mennyt oikeasti kalkkiviivoille. On sitten eri asia, että olisi ollut esteettisempää viedä eroilmoitus joka tapauksessa.

p.s. Ei kai Tamminiemestä löytyisi kuin vahtimestari ja Urkin haamu, eikä kumpikaan pysty paljon Sipilää auttamaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #30

Hups, olipa kunnon lapsus tuo Tamminiemi.. Näitä sattuu. Urkin haamulle voisi tosin olla asiaa.

En tiedä mitä oraakkelin ja syväkurkun viittaa Haapalalle sovitellaan luottomiehenä. Jotenkin muistelisin että hitusen vastaava blogi löytyy häneltä aiemminkin Sipilästä. Voin olla väärässäkin.

Voihan lentoreissun tarkoituksenmukaisuuden noinkin nähdä, itse en sitä noin näe. Lienee mielipidekysymys ja ei tainnut olla pressankaan mieleen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #39

Ei näyttänyt olevan pressan mieleen ja ymmärrän sen hyvin. Itse tulkitsin jo hänen sunnuntaisen "kehotuksen" lehmänkauppojen tekemisestä alistuneeksi sarkasmiksi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #19

Sipiläkö on valehdellut eduskunnassa?

Mitä Sipilä siis eduskunnassa sanoi: hän sanoi, ettei ollut käsikirjoitusta. Eikä hän ole ollut mukana suunnittelemassa Uuden vaihtoehdon syntymistä.

Itse uskon miehen sanaan. Käsikirjoitusta, kirjallista suunnitelmaa ei ollut edes uudenvaihtoehdon väellä. Sipilä ei varmasti ole ollut mukana uudenvaihtoehdo-ryhmää suunnittelevissa palavereissa. Miksi olisikaan?

Oliko Sipilä tietoinen Uuden vaihtoehdon syntymisestä. Todennäköisesti oli. Oli ainakin silloin kun koneensa ohjasi kohti Turkua.

Miksi Sipilä lensi? Minä uskon, että tarkoituksena oli huolehtia backupista: eihän Sipilä voinut tietää, pysyykö porukka kasassa ja syntyykö uusi ryhmä.

Toinen syy oli mahdollisesti se, että Sipilä halusi julkistaa asian yhdessä presidentin kanssa. Niinistöhän tästä kunniasta kieltäytyi, joten Sipilä teki u-käännöksen.

Minäkin "tiesin" uudesta eduskuntaryhmästä ja suunnitelmasta. Kirjoitin tänne Uuteen Suomeen kaksi kommenttia, toisen sunnuntaina ja toisen maanantaina, niissä toivoin, että uusi eduskuntaryhmä perustettaisiin. Minulle tiedon tuosta suunnitelmasta kertoi Halla-aho, viikkoa ennen puoluekokousta, FB-päivityksessään. Halla-aho kommentoi Lännen Median uutista aiheesta.

Jos Halla-aho "tiesi", Lännen Media "tiesi", minä "tiesin", niin uskoakseni myös pääministeri "tiesi". Kaikki "tietäjät" eivät kuitenkaan tee pääministeristä valehtelijaa: vaikka pääministerillä oli käsitys suunnitelmasta ja siitä, että sitä pannaan täytäntöön, suunnitelma ei ole ollut pääministerin eikä hän sitä ole ollut mukana suunnittelemassa. Kaikki hänen "tietämisensä" oli toiveikasta odottelua. Ennen puoluekokousta pääasiassa toiveikkuus on varmaan kohdistunut siihen, että Terho olisi voittanut.

Itse iloitsen tapahtumien kulusta. Olen pienessä mielessäni kovin iloinen siitä, että puoluekokouksen suuri voittaja, mestari, oli tämän tapahtumakulun suurin häviäjä. Hän "tiesi" suunnitelmasta, ei osannut ennakoida eikä hyvitellä hävinneitä. Hän luuli lyöneensä niin luun kurkkuun, etteivät ne uskaltaisi. Mutta uskalsivatpa kuitenkin!

Kaikki olisi voinut mennä toisinkin, siksi oli hyvä, että Sipilällä oli erokirje mukanaan Naantalin reissulla.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #47

Kuta kuinkin vastaa käsitystäni. Mestari teki suuren strategisen virhearvion suunnitelmissaan. Se realisoitui Jyväskylässä. Miyamoto Mushashi kirjoitti vuonna 1640 kirjassaan "Maa,vesi, tuli, tuuli ja tyhjyys"; "huono strategia on surun aihe". Syy tämän moniulotteisen ja - osaisen farssin (tai komedian) syntymiseen on huono poliittinen strategia. Kaikki muu, kuten tämä blogi ja minunkin kommentti vain seuraus.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eiköhän tuo pidä pakkansa. Sillä se Niinistökin taisi närkästyä, kun hänet sotkettiin hommaan mukaan. Niinhän Haapalakin kolumnissaan kirjoittaa : "Sipilä sai kännykkäänsä kuvan paperista matkalle lentokentälle, mutta mikään ei ollut edes tiistaina lopullisen varmaa."

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onko harhaanjohtamista:
Stvm-16-19
"Julkisessa taloudessa tulot ja menot ovat tasapainossa. Emme elä velaksi".

Kehen enää pitäisi uskoa?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

On todellakin vaikea nähdä/edes kuvitella ettei Sipilää olisi informoitu kokoomuksen taholta jo paljon ennen PS:n puolukokousta. Näin, koskapa hallituskumppani kokoomus on ollut jo maaliskuussa 2017 sitä mieltä puheenjohtajansa ministeri Orpon esittämänä

"Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo, oletteko samaa mieltä Vapaavuoren kanssa?

- Minulla ei ole mitään halua sotkeentua perussuomalaisten puheenjohtajavaaliin, haluan, että tämän kevätkauden hallituksen työskentely toimii, Orpo sanoo Iltalehdelle.

Orpon mukaan on kuitenkin "totta kai selvää, että kokoomus työskentelee vain arvojensa mukaisessa hallituksessa"."
http://mediaseuranta.blogspot.fi/2017/03/iltalehti...

Myös kokoomuksen verkkouutiset kirjoittaa kokoomuslaisen pormestari Vapaavuoren kannan " Minusta selvää, ettei Kokoomus voi olla hallituksessa Halla-ahon PS:n kanssa. Liberaalia demokratiaa puolustettava. PS toki itse valitsee, Jan Vapaavuori toteaa tviitissään."
https://www.verkkouutiset.fi/jan-vapaavuori-kokoom...

On käsittämätöntä jollei kokoomus ole jo ennen PS:n puoluekokousta kertonut kantansa kyllin selvästi myös Sipilälle ja alettu suunnittelemaan jollain asteella miten tullaan menttelemään. Yrittivätkö kokoomus ja keskusta ensin puolueisiinsa loikkareita? Kun se ei ottanut tuulta alleen, niin Soini ryhtyi tuumasta toimeen keräämään omaa ryhmää. Tämä kaikki tietenkin jo ennen kokousta, sillä selvää lienee ettei Halla-ahon valinta suinkaan ollut epävarmaa.

Itse en usko etteikö Sipiläkin ollut mukana keskinäisissä keskusteluissa hallituspuolueiden ministerien kesken jo ennen kokousta. Näin vaikka muuta on tietenkin pakotettu väittämään. Ei ole myöskään uskottavaa, että keskustassakaan olisi Sipilää sellaisia selkäänpuukottavia kansanedustajia etteikö keskenään olisi Sipilän kanssa tilanteesta keskusteltu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksi on pakotettu väittämään? Samahan tuo on vaikka keskustassa olisi spekuloitu marsilaisten invaasiolla. Ei sekään estä rehellisesti väittämästä ettei ollut sovittu marsilaisten kanssa.

p.s. Taisi tuo Verkkouutisten juttu referoida varapääjohtaja Vapaavuoren sanomisia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niinhän kerroinkin olevan Vapaavuoren sanomista.

Juu sanoa voi mitä haluaa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Sipilän korttitalo pystyssä enää kansalaisten uskolla"
Hyvä kirjoitus, mutta otsikko on harhaan johtava. Mihin ihmeeseen Sipilä kansalaisten uskoa tarvitsee? Hänelle riittää, että eduskunnan enemistö antaa hänelle luottamuslauseen. Siinäkään ei ole kysymys Sipilän puheisiin uskomisesta, vaan siitä, että rehellinen upäluottamuksen ilmaus on nykyisen eduskunnan kansanedustajien enemmistölle huonompi vaihtoehto kuin Sipilän vallassa pito. Niin raadollista on nykypolitiikka.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eiväthän Stubb ja Toivakkakaan eduskunnan päätöksellä väistynyt. Joissain maissa myös julkinen paine saattaa kumma kyllä johtaa henkilökohtaiseen ratkaisuun. Ja kait kepillä tähän puolueenakin voi olla jotain sanottavaa halutessaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kun yhdellä miehellä alkaa olla kaiken aikaa eri tyyppisiä epäilyjä milloin mistäkin, niin on syytä kysyä miten tämä voi olla mahdollista. Ainakin itse pyrkisin perin juurin selvittämään asiat avoimesti enkä välttelemään ikäviä kysymyksiä. Jos ei kykene avoimeen vuoropuheluun, niin silloin ei voi kaikki olla ihan kohdallaan. Kerran tai pari voi olla sattumaa, mutta sen jälkeen kannattaa katsoa sinne isoon peiliin omaa naamaansa ja kysyä tuliko tehtyä jotain väärin tai onko kaikki mennyt ihan oikein. Nikolta hyvä kirjoitus.

Pekka Pylkkönen

Mutta aina kannattaa nähdä se hopeareunus. Vaihtoehtoina olisi esimerkiksi demarit, vasurit ja vihreät. Onnitellaan siis itseämme pahimman välttämisestä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

-03-17 vaihtoehtona on ollut kepu,kok,rkp . Hyvinkö on mennyt?
Kerrotko missä asioissa ja miten se näkyy valtion taloudessa ja työllisyydessä?

Kari Aaltonen

Sipilän korttitalo pystyssä enää kansalaisten uskolla.

Korjaisin tätä otsikkoa, ottasin sanan kansalaisten pois ja laittaisin tilaalle, uskonlahkolaisten.

Merja Fager

Vatulointia ja taas vatulointia! Eipä ole luottoa ollut Sipilän ja hallituksen muihinkaan jäseniin enää pitkiin aikoihin!

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Blogistin kysymykseen vastaan, että jollain tavalla naiivisti luotan siihen että Sipilä toimii Suomen hyväksi noin niinkuin isommassa kuvassa. Enkä ole koskaan äänestänyt kepua. Eikä Sipilän sanomiset tai tekemiset ole minun elämääni millään tavalla vaikuttaneet.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Yksinkertainen kysymys, miksi luotat?

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kiitos kysymästä, varmaankin siksi että kauan ulkomailla asuneena katson asioita eri tavalla kuin siellä ollessani. Uskon, ja haluaisin kovasti että Suomi pienenä maana pärjäisi jollain tavalla kansainvälisessä kilpailussa ja mielestäni tämä hallitus sitä yrittääkin, melkoisen turhaan näköjään. Sisäänpäin kääntyminen ei mielestäni auta mihinkään, eikä jonkun poliitikon sanomisten vatvominen auta missään tapauksessa yhtään mitään. Näin ulkopuolisen silmin siis. Anteeksi jos pahoitin jonkun mielen.

Jarkko Kainulainen

Ne jotka sipilään uskovat ovat umpisokeita ja umpikuuroja.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Joskus käy niin, että malka löytyy omasta silmästä. Sipilälle ja hallitukselle riittää 101 eduskunnan "umpisokeaa ja umpikuuroa". Heidän ja monen muun aistien kunnon arvioimme todennäköisesti vasta seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Johan se on että ensin halla)aholaiset valtaavat puolueen mikä sen myös tietysti hajottaa. Sitten alkaa kampanja hallituksen hajottamiseksi. Ei että minä nykyhallitusta arvostaisin mutta kuitenkin. Eiköhän homma ole luisunut nyt hommaeliitin käsistä kuitenkin. Tai onko tämä vaan heidän märkä unensa?

Antti Harkila

Eikö ole kummallista että maassa jossa on vapaat vaalit valitaan aina huonot kansanedustajat? Seuraava mahdollisuus on 2019 ja todennäköisesti valituksi tulevista suurin osa on nykyisiä huonoja edustajia?

Reijo Manssila

Kirjassa julkaistujen väitteiden uskottavuutta lisää olennaisesti se, että kirjoittaja teki lähes 100 -prosenttisesti toteutuneen kuvauksen tulevista tapahtumista reilu viikko ennen PS:n puoluekokousta.

Timo Haapalan lähinnä säälittävän Sipilää puolustelevan jutun katson kuuluvan osastoon "happamia sanoi ...".

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Hän kyllä ennusti samassa kirjoituksessaan loikkauksista, isomman otsikon näistä kahdesta otsikosta sai tuo toisen ryhmän syntyminen.
Mikä ei ole mikään ihme sillä onhan se paljon myyvämpi spekulaatio kuin muutamien loikkareiden lähtö.

Kaksi ennustustaa, joista toinen toteutui, joten se siitä kristallipallosta. Usein yksinkertaisin ratkaisu on oikea, ja tuskin kukaan tiesi varmasti miten PS äänestää puheenjohtajavaalissaan.

Ja Nurmen väite oli tuossa kirjoituksessa että hallituksessa on tehty suunnitelma ps:n hajoamista ajatellen, tähän mennessä sen ovat kieltäneet kaikki. Se että puolueet ovat asiaa miettineet eivät ole sama asia kuin Suomen hallitus olisi miettynyt.

Reijo Vuoriheimo

Timo Haapalan mukaan Sipilä ei valehdellut. Hän on sentään aina hyvin perillä asioista. Toimittaja Lauri Nurmi taas on Lännen Mediasta, jossa paikkansapitämättömiä tarinoita on kuultu aikaisemminkin. Tämä Nurmen myyntikikka kirjansa myynninedistämisessä. Ja rahvas uskoo.

Reijo Manssila

No sitten ei jää muuta mahdollisuutta kuin se, että Nurmelle avautuneet syväkurkut valehtelivat ja keksivät pari viikkoa etukäteen ihan omasta päästään loikkareiden tarkan määränkin.

Kyllä varmaan Haapalaa harmittaa, kun valtakunnan ykkösskuuppaajan titteli vietiin kaikilla tuomariäänillä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niin, sehän riippuu siitä, mistä väitteistä sinä keskustelet. Tämän blogauksen osalta relevanttia lienee väite Sipilän valehtelusta. Siihen ei käsittääkseni kirjasta löydy mitään todisteita. Eikä taida itse asiassa olla tuota väitettäkään. Niemen markkinointipuffi sai hyvin julkisuutta, joten kirja myy varmasti hyvin. Niemi ei tosin ole osannut itsekään yksilöidä väitettyä valhetta, todisteiden esittämisestä nyt puhumattakaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Jotta puolueet olisivat jokseenkin puhtoisia, niin heidän on luovuttava kaikenlaisista säätiöistä ja muusta omaisuuksista ennen kuin voisi luottamusta edes hiukan nostattaa.

Minä en yhä jatkossakaan äänestä yhtäkään istuvaa puoluetta vaan äänestän niitä ulkopuolisia puolueita, niillä kun ei ole valtavia omaisuuksia ja lobbareita, hyväveli/sisar-järjestelmää taakkanaan.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kun Sipilä aikoinaan valittiin Keskustan johtoon ja sitä kautta hänestä tuli Suomen Pääministeri, olin iloinen, että saatiin politiikassa pahemmin ryvettymätön, Insinöörimäisen loogisesti ajatteleva ja jämäkäntuntinen johtaja näiden monien huithapeleiden jälkeen, mutta mutta..... Mitä pitemmälle aika on edennyt, sitä enemmän olen alkanut hävetä sen aikaista ajatuksenjuoksuani ja hyväuskoisuuttani. Jos Sipilää vertaa hänsen edeltäjiinsä, niin hänet erottaa kieroudessa vain se, että vaikka hän tekee enemmän tyhmyyksiä, on kierompi ja paljonkin härskimpi, niin pokka pitää aina - harva ihminen osaa puhua palturia yhtä vakuuttavasti kuin Sipilä, silmäkään ei värähdä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset