Kirsikanpoimintaa Kokoomuksen tapaan – tapaus Jaskari ja yritysverotus

Ruodin tässä blogissa koko Jaskarin viimeisen blogin yritysverotuksesta osoittaakseni millaista harhaanjohtavaa tuubaa toistuvasti syötetään valikoiden tietoa sopivasti ja jättäen kokonaisuus huomiotta. Tämä on erityisesti häneltä toistuva ilmiö, joka hankaloittaa yleistä keskustelua ja luo aivan vääriä mielikuvia.

Aloitetaan perkaus:

1) "Tiedättekö missä Euroopan maassa on pienin kuilu tulonjaossa ihmisten välillä? Aalto yliopiston apulaisprofessori Tomi Viitala väitti tällä viikolla, että kyseinen maa on Irlanti. Mielenkiintoiseksi väitteen tekee se, että Irlannissa taitaa olla Euroopan matalin yritysverotus. Tällä hetkellä Irlannin yhteisövero on 12,5.Mehän olemme tottuneet ajattelemaan, että kaikkein pahinta tasaiselle tulonjaolle on se, että yrittäjille tehdään kilpailukykyinen maa. Onko Irlannissa se tilanne, että kilpailukykyiset yritykset ovat saaneet luotua paljon työpaikkoja, ihmiset ovat töissä ja tulonjako on tasaisempi? Suomessa työllisyysaste on edelleen alle 70 prosenttia. Tutkimisen arvoisen asia."

Ensinnäkään Viitalan ko väittämää tulonjaosta ei ole linkattu mihinkään enkä sitä itse löydä. Jos mennään katsomaan tilastoja, niin esimerkiksi asiaa kuvaavan Gini-kertoimen osalta Irlanti on EU:n keskitasoa eikä lähimainkaan kärjessä. En sitten tiedä ovatko Viitala ja Jaskari keksineet jonkun uuden tavan kuvata kuilua tulonjaossa. Mikä sitten on termi yritysverotus? Hän kertoo yhteisöverotuksen prosentin muttei mitään muuta. Asiaa tukemaan Jaskari ottaa työllisyysasteen Suomesta, joka on alle 70%. No, Irlannissa se on 65,7% – tämän voi todeta vaikka täältä.

Joten näin lyhyellä tutkimuksella voin todeta Jaskarille, että ei tuo nyt ainakaan työllisyysasteen osalta niin fantastinen tulos ole.

2) "Toinen suuri verotuksen harha näyttää olevan se, että veron tason laskeminen merkitsee aina vähemmän verotuloja valtiolle hyvinvoinnin rahoitukseen. Kun Suomen yhteisöverokanta oli 24, silloin valtio sai verotuloja 3,7 miljardia vuodessa. Nyt verokanta on 20 ja ensi vuodelle ennakoidaan yhteisöverotuoton nousevan yli 6 miljardin euron."

Jaskari käyttänee tässä Viitalan epäilemättä hyvällä korvauksella EVA:lle tekemää raporttia lähteenä. Mitä sitten jää kertomatta, apulaisprofessori Viitala kuvaa raportissa asiaa:

"Yhteisövero on siis suhdanneherkkä veromuoto. Sen tuotto riippuu yritysten menestyksestä ja voitoista, jotka taas ovat yhteydessä yleiseen talouskasvuun. Jopa yhden yksittäisen suuren yrityksen veromuutokset voivat muuttaa yhteisöveron tuottoa vuositasolla useita satoja miljoonia euroja. Yhteisöveron ja yritysten menestyksen kohtalonyhteys näkyy yhteisöveron tuotoissa viime kymmemenen vuoden aikana. Vielä vuosina 2007–2008 yhteisöveroa kerättiin lähes 7 miljardia euroa, kun yrityksillä meni hyvin ja esimerkiksi Nokian tulokset olivat poikkeuksellisen hyvät. Sen jälkeen yritysten heikko tuloskehitys painoi verotuotot 4,2 miljardiin euroon vuonna 2011.
Vuosien 2012 ja 2014 verokannan alennuksista huolimatta yhteisöverotuotot ovat pysyneet jotakuinkin 4,5 miljardissa vuosina 2012–2016. Yritysten parantuvien tulosten on arvioitu siivittävän yhteisöveron määrän jo yli 5 miljardin euron vuonna 2017.
"

Puff, taas hävisi suuri osa pointista ilmaan ja Jaskarista tuli itse se, joka luo harhaa. Sinällään on ihan oikein sanoa, että korkea veroaste ei välttämättä tuo suurimpia verotuottoja, mutta hänen tapansa perustella asia on harhaanjohtava ja valikoiva.

3) "Pitäiskö Suomen reagoida Irlannin tavoin yritysverotuksessa? Tämä keskustelu tulee ajankohtaisemmaksi nopeammin kuin uskommekaan. Sekä Pohjoismaissa että EU:ssa verokannat ovat lähestymässä 20%:n yhteisöverokantaa.Iso-Britannia on jo ilmoittanut, että vuonna 2018 sen yhteisöverokanta on 19 ja vuonna 2020 17%. Ruotsi aikoo alentaa ensi vuonna oman yhteisöverokantansa 20 prosenttiin. USA:n suunnitelmat ovat vielä paljon radikaalimpia."

Jaskarilla menee autuaasti jatkuvasti sekaisin yritysverotus kokonaisuutena sekä siitä yhtenä osana poimittu yhteisövero. Iso-Britannian on pakko tehdä Brexitin vuoksi toimenpiteitä, joilla yritykset jäisivät sinne siitä huolimatta – tämä on yksi keino.

Suomen yhteisöverokanta on 20% ja muut Pohjoismaat siis lähestyvät ja Ruotsi on siis nähtävästi tulossa samaan – ei sen suurempaa muutosta.

USA:n suunnitelmia en ole tarkkaan seurannut, mutta toki Trump tavoittelee tähän jotain merkittävää muutosta. On kuitenkin huomioitava USA:n lähtötilanne, jossa yhteisövero on OECD-maiden korkein eli 35%. Se toki unohtui mainita blogissa.

4)"Mielestäni Suomen on reagoitava kasvavaan kilpailuun ja ilmoitettava, että seuraavina vuosien aikana yhteisövero laskee 17 prosenttiin ja viimeistään vuonna 2023 15 prosenttiin. Samanaikaisesti emme saa tehdä sitä kardinaalivirhettä, että ilmoitamme osinko- ja pääomaveron nostosta. Yritysverotus on kokonaisuus, johon kuuluu myös omistaminen."

No niin, nyt sitten tuodaan kokonaisuus esille sen muodossa, ettei saa tehdä kardinaalivirhettä nostamalla osinko- ja pääomaveroa. Kun Irlantia on tässä hehkutettu, niin mitäs tästä kokonaisuudesta sitten unohtuu kertoa?

Osa Irlannin kokonaisuutta on se, että siellä ei ole erillistä pääoma- ja osinkoveroa vaan nuo verotetaan tuloverona ja ovat yhdessä ansiotulojen kanssa progression alainen summa. Progressio on ylhäältä rajatumpi kuin Suomessa, mutta kuitenkin ylittää selkeästi Suomen pääomatuloveron.

Moni Jaskarin hyvä veli ja suurien pääomatulojen saajat voisivat tosin olla tästä kokonaisuudesta vähän kypsiä, kun veroprosentti helähtää mukavasti ylemmäs verrattuna nykyiseen. Loppuisi samalla myös se palkka- ja pääomaverokikkailu, kun kaikki on saman progression alla. 

Joten katsotaan sitten sitä kokonaisuutta sitten eikä poimita vain osaa. Yritysverotusta omistaminen mukaan luettuna kuvataan usein voitonjaon kokonaisveroasteella.  Pääomaverotuksen osalta viittaan VATT:n tutkimusjohtajan tutkimukseen, josta uutisoitiin mm Taloustieto-lehdessä. Kyseisessä tutkimuksessa vertailtiin osinkoverotusta sekä ns voitonjaon kokonaisveroastetta, jossa tarkastellaan sekä yhtiön että omistajan veroja. Kyseisessä vertailussa mukana olivat Suomen lisäksi Pohjoismaat, EU:n suurimmat jäsenmaat sekä kolme suurta OECD:n jäsentä USA, Japani ja Kanada.

Tuon selvityksen mukaan voitonjaon kokonaisveroasteen vertailussa Suomen verotus oli kolmanneksi kevein. Kevein verotus oli edelleen Virolla ja toiseksi kevyin Puolalla.

Eli pärjäämme tällä hetkellä kokonaisuus huomioon ottaen erittäin hyvin.

Nyt on koko Jaskarin blogi ruodittu läpi, miltä tämä teistä vaikuttaa? Minusta tässä tehtiin jo ennätyksiä kirsikanpoiminnan osalta tarkoituksellisen harhaanjohtamisen osalta.

Valitettavasti tämä on toistuvaa eikä medialla ole halua puuttua siihen vaan pikemminkin palkita näkyvyydellä – surullista katsottavaa tämmöinen touhu. sad

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu