Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Sipilä, mistä 214 000:n pääomatulot, jos rahat ovat kapitalisaatiosopimuksessa?

Ennen verovuotta 2016 olette kertoneet tehneenne järjestelyn, jossa sijoitusomaisuutenne on kapitalisaatiosopimuksen sisällä. Kuitenkin 2016 verotiedoissa teillä on pääomatuloa 213 779 euroa. Kapitalisaatiosopimuksen sisällä olevaa omaisuuttahan ei veroteta ennen kuin nostettaessa ja silloinkin vasta, kun ensin on nostettu pääoman verran rahaa ulos. Tämähän on juuri se kapitalisaatiosopimuksen merkittävä etu.

Näin ollen puheissanne ja verottajan meille tarjoamissa tiedoissa vaikuttaisi olevan ristiriita. Ministerien sidonnaisuusilmoituksissa olette ilmoittaneet muutoksena myyneenne Kempeleen asunnon, mutta se ei selitä tuota summaa, sillä yli kaksi vuotta omistetusta ja omassa käytössä olleesta asunnosta ei peritä myyntivoittoa. Muita omaisuuteen liittyviä muutoksia ei olla ilmoitettu.

Loogisesti ajateltuna tämä viittaisi siihen, että teillä on sijoitettuna omaisuutta myös muualle melkoinen määrä - vaaditaan suurehko pääoma sijoitettuna, jotta 213 779 osinkoina ja myyntivoittoina toteutuu yhtenä verovuonna.

Joten - mistä tämä tulo on syntynyt ja mitkä ovat sen myötä sidonnaisuutenne?

Tämä ei ole kuuluisaa verokateutta vaan puheidenne ja verotietojenne ristiriita olisi tärkeää selvittää, jotta sananne olisivat uskottavia niin tässä kuin muissakin kertomissanne asioissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös se Sipilän varsinainen sijoitusomaisuus lasketa kymmenissä miljoonissa? Siinä tapauksessa moinen parisataatuhatta pääomatuottoa on saattanut tulla kapitalisaatiosopimuksen ulkopuolisista jälkeenpäin tehdyistä sijoituksista ja/tai niistä saatavista myyntivoitoista.

Kyseiset sijoitukset ovat Sipilän kannalta sen verran "vähäiset", ettei välttämättä ole katsonut vaadituksi niistä yksityiskohtaisemmin ilmoittaa. Esimerkiksi kyseisestä talon myynnistä saatu varallisuus t.m.s.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jos ko sijoituksia olisi tehty, olisi niistä pitänyt ministerinä ilmoittaa. Kaksisataa tonttua vaatinee ab parin mijoonan sijoitukset, joten ei tässä nappikaupasta ole kyse. Tuon asuntoasian kuvasin jo blogissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tarkoitin, että hän on saattanut alkuvuodesta sijoittaa juurikin ne asunnosta saamansa rahat plus jotain muuta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #5

Eikö siitä olisi pitänyt tehdä ilmoitus?

Edit: Sidonnaisuussivun mukaan Sipilällä on talletuksia ja rahasto-osuuksia jotka eivät kuulu sidonnaisuusrekisterin piiriin. Näin siis oman ilmoituksen mukaan.
https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/Sivut/...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Pääministerillä on pääomatuloja, joista maksaa veroja Suomessa. Missä ongelma?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ongelma on sidonnaisuudet, jotka eivät ole tiedossa. Kun kerrotaan rahojen olevan kapitalisaatiosopimuksessa, niin sieltä niitä ei verotettavaksi tuloksi tule. Jos omistuksia olisi vaikka hallituksen suosimassa biotaloudessa tai terveysjäteissä, niin kyllä siinä joutuisi pohtimaan esteellisyyksiä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sidonnaisuusilmoituksen mukaan sellaisia ei ole. Osoittamatta on että niitä olisi, kuulostaa nyt Kaistakorven omalta ajattelulta.

Olisi kyllä mielenkiintoista jos Sipilä olisi vaikkapa Attendon merkittävä omistaja ja saisi tuloja jotka ilmoittaa verotukseen ilman että kukaan huomaisi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #8

Suoran omistuksen tapauksessa omistus näkyisi käymällä Euroclearilla. Haittaisiko sinua, jos hänellä olisi miljoona Taalerin tulivoimarahastossa ja toinen biotalous ja cleantech -rahastossa?

Mitenkäs tuo omistus näkyisi? Miten sen huomaisit?

Tiedoksesi että verottajalla ei ole oikeutta kertoa tulon lähdettä edes muille viranomaisille muuhun tarkoitukseen, sen toimialue on verotus, jota varten se kerää tietoja. Tähän ollaan suunnittelemassa muutosta.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #17

Sipilän sidonnaisuusilmoituksesta näkyy selvästi, että on laittanut rahaa Nordean tuottokoriin ja tuon korin sisällön kuka tahansa pystyy tarkistamaan jos niin haluaa tehdä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #25

"tuon korin sisällön kuka tahansa pystyy tarkistamaan jos niin haluaa tehdä."

Sinähän voit tuon nyt julkisesti kertoa jos on noin helppoa?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #28

Uskon että myös sinulla olisi sen verran osaamista, että osaisit tuon tiedon itse Nordean sivuilta etsiä ja onhan tuon linkityksen myös itse Sipilä tehnyt.

https://www.nordea.fi/Images/58-74674/tuottokori-k...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #29

Sinulla Juha Salmi pitäisi olla sen verran osaamista tiedollasi röyhistellessäsi, että Nordea Private Capital -kapitalisaatiosopimus ja Nordea tuottokori eivät ole sama asia. Meillä on vain ja ainoastaan vain Sipilän sana siitä, että kapitalissatiosopimuksen sisällä hän olisi sijoittanut kaikki varat tuohon Nordea tuottokoriin.

Vain pankki ja Sipilä tietävät onko näin. Yhtä hyvin siellä voisi olla sijoituksia vaikkapa suoraan osakeyhtiöön ja silloin omistajana osakkeille näkyy Nordea Henkivakuutus, joka omistaa osakkeet tuoton mennessä kuoren sisään. Kuoren sisällä voi tehdä myös jatkuvaa aktiivista sijoitustoimintaa eikä se näy omistajatietona ulos.

Edes verottajaa ei kiinnosta ko sisältö kuin vasta silloin, kun voittoja otetaan ulos pääoman jälkeen.

Montahan kertaa tämä pitää vielä selittää...

Olen pitkään ihmetellyt, mistä syvä Keskustan asioiden tuntemus ja varaukseton tuki kaikille sen toimille kumpuaa. Profiliissasi on pelkkä hämärä kuva ja nimi Juha Salmi.

Oma veikkaukseni on, että tässä meille kirjoittaa feikkiprofiililla Keskustanuorten toiminnanjohtaja Joonas Salmi eikä Juha Salmi.

https://joonassalmi.wordpress.com/

Jos näin ei ole, niin kerrohan vaikkapa mistä tulet ja mitä teet, niin voimme todeta sinun olevan joku toinen todellinen henkilö. Täällä kun pitäisi esiintyä oikealla nimellä ja kuvalla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #32

Et osannut vastata muuta kuin mennä henkilöön?
Minua ei kiinnosta kuka Salmi on mutta hänen vastauksensa osoitti miten pihalla sinä ja kaverisi Makkonen olette.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #36

Osoitapppa itse ennen henkilöosuutta oleva vääräksi. Se on sataprosenttisen oikea tieto asiasta. Se on käsitelty lukuisia kertoja täälläkin eikä kukaan ole pystynyt osoittamaan sitä vääräksi.

Meneppä tutustumaan kapitalisaatiosopimuksiin Fivan sivuilta ja Nordea Private Capitaliin heidän sivuiltaan sekä lopeta puhumasta skeidaa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #32

Tässä kohtaa minun on pakko todeta, että kun asia perusteet loppuvat pitää epäilyksen varjo laittaa henkilön niskaan. Tuskinpa Joonas olisi niin hölmö, että tehdessään feikkiprofiilin pistäisi nimekseen lähes saman.

Tässä että mihin Sipilän rahat on laitettu voidaan väitellä vaikka kuinka ja kuten on todettua on ihan sama mitä todisteita sinulle esitettäisiin, olet siitä huolimatta vakaasti sitä mieltä että ne eivät riitä sinulle.

Se, että viittaan Rahojen olevan Nordean tuottokorissa perustuu siihen tietoon mikä on julkisesti saatavilla.
https://www.juhasi.fi/blogi/2016/12/09/14461

Sinun tietosi perustuu siihen miten luulet niiden olevan, jos esim. omassa työssäni toimisin luulon perusteella, olisin aika pian työttömänä ja oikeudessa.

Halutessani voisin epäillä mikä tarkoitus näillä sinun kirjoituksillasi oikeastaan, koska usein ne perustuvat pelkkään olettamukseen ei faktaan.
Miksi ylipäätään sinun väittämäsi olisivat uskottavampia kuin Sipilän?
Varsikin kun tietää kummalla on enemmän menetettävää, jos valehtelee jatkuvasti.

Kuten tuolla toisessa komentissa totesin aloituksestasi puuttui objektiivisuus ja asian kokonaisvaltainen käsittely. Minun maailmassa ihminen on syytön siihen asti kunne stosin todistetaan, miten on sinun maailmassasi?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #48

Sinun niinsanottu todisteesi on vain ja ainoastaan vain Sipilän oma kirjoitus. Jonkin asian julkinen saatavuus ei tee siitä totuutta.

Vaikkapa Sipilän lausumat eduskunnassa siitä, ettei hän ole pyrkinyt vaikuttamaan Yleen ovat nykytaidon valossa aivan potaskaa. Pystytkö senkin kääntämään vielä muuksi? Sinä luotat täysin hänen sanaansa, minä en.

Pidän edelleen huonona ratkaisuna ettei poliitikon tarvitse mitenkään osoittaa ilmoituksensa paikkansapitävyyttä. Kommentissa #43 käyn läpi ilmoituksen eri kohdat ja niiden mahdollisuuden tuottaa pääomatuloa.

Niiden pohjalta esitän kysymyksen mistä pääomatulo tulee. Mikä ihme siinä olisi vaarallista jos Sipilä sen kertoisi.

En ilmeisesti saisi asiaa ihmetellä ilman todisteita. Miten voisin ne hankkia? Murtautumalla pankkiin vai?

En minä ole uskottavampi kuin Sipilä, mutta osoitappa sinä sitten, missä olen täällä valehdellut? Sinä tuottokorillasi johdat harhaan, lun luot kuvaa että se olisi suora tuote, kun varsinainen kapitalisaatiosopimus mahdollistaa sijoituskohteen vaihdon koska vaan muiden kuin pankin tietämättä

Kun olen katsonut matkan varrella kommenttejasi täällä, niin ne ovat 100-prosenttisesti Sipilän ja Keskustan takana - täysin varauksetta. Edelleen epäilen profiiliasi ja henkilön oikeellisuuta ja ethän sinä vieläkään kerto mitään tietoja itsestäsi.

Hah, objektiivisuus - sinullako sitä sitten on? Ei ainakaan kommenteissa ja blogiahan et ole koskaan kirjoittanut. Ilmaannut vain aina paikalle, kun kyse on Sipilästä, Keskustasta tai maataloudesta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #32

Kyllähän täällä näitä feikkiprofiileja on aina silloin tällöin ollut. Ja on niitä paljastettukin samalla tavoin keskustelussa kuin nyt esität. Jonkin ajan kuluttua ne ovat kadonneet.

En muista, olisinko kiinnittänyt huomiota siihen, että jotakuta on väitetty feikiksi mutta hän on kuitenkin jäänyt.

Joten seurataanpa hetki. Ellei Juha Salmi katoa täältä alle viikossa, arvelisin, että olet Niko anteeksipyynnön velkaa?

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kyseisestä 214000€-on pääomatulosta on mennyt pääomaveroa yli 70000€ elikä 30000€ saakka 30% ylimenevältä osalta 34% näin hyötyy valtio.
Kyllä ministerinvalan vannonut Pääministeri osaa ilmoittaa verottajalle tulonsa oikein. Eikö olisi aika jo antaa työrauha Pääministerille.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Edelleenkään verotulot ei ole se ongelma.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Aika rasittavaa tämä Suomalainen kyttääminen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vastaisikohan tuo vaikkapa 20 hehtaaria 80 vuotiasta tukkipuuta? Kokonaisala taisi olla 180, joten tuon verran se tuottaisi joka 9 vuosi.

http://www.uusimetsanomistaja.fi/metsatieto/Pages/...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Ammatin ja elinkeinon harjoittaminen ja niistä kertyneet tulot:
Yhteisomistuksessa vaimon kanssa: Metsätilat Oulussa ja Muhoksella, yhteensä n. 180 ha."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sipilällä taitaa olla monta ammattia ja elinkeinoa. Ihmetyttää vaan miten ne verotuksen porsaanreiät ovat juuri sattuneet löytämään päämatuloilla elävät, sattumaako.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei ainakaan Oulun palstalta ole hakattu mitään muutamaan vuoteen, joten se ei selitä. Muhoksesta en tiedä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #13

Jommaltakummalta on hakattu 2014, koska Sipilä sen kertoi tuossa samassa dokumentissa josta tuo yhteisala tuli. En tiedä mitään noista metsistä tai hakkuista 2016. Kunhan heitin hatusta mahdollisen selityksen, kun Niko näkee mörköjä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Jep 80 vuotias päätehakkuu hehtaari brutto tulo on noin 15-20 tuhatta € mitä jää käteen ehkä 10000 € elikä joka kolmas puu menee valtiolle. havutukkipuun hinta nyt noin 56 € kiintokuutio, 10 vuotta sitten sai 76€ kiintokuutio.
Metsä on huono sijoitus Sipilälle myös. Mutta kuitenkin netsämaata pitää ostaa, maata valmisteta enää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niko, ihmettelitkö edellisen vuoden verotietoja Sipilän kohdalla? Kas, kun hänellä on ollut jopa suuremmat pääiomatulot verovuoden 2015 verotuksessa. "Kokonais­tulot 0,39, Ansio­tulot 0,15, Pääoma­tulot 0,25, Vero­prosentti 36,9. Tulot M €:na"

https://verokone.hs.fi/henkilo/1961Sipil%C3%A4%20J...

Mistä sitten pääomatuloa ylipäänsä voi saada? Esimerkiksi metsän myyntituloina ja veronalaisista talletuksista monien muiden lähteiden lisänä.

"Lisäksi Sipilä kertoi omistavansa kiinteistöjä, joiden joukossa on omakotitalot Sipoossa ja Kempeleessä sekä metsätilat Oulussa ja Muhoksella. Sipilä ei kertonut tarkempia tietoja omistustensa arvosta, mutta ilmoitti saaneensa 75 000 euron edestä pääomatuloja viime vuonna."
http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kotim...

Onhan Sipilä saattanut nostaa osan sijoitussalkkunsa talletuksistakin ja näin saaneen niistä tuottoja, jotka veronalaista pääomatuloa. Joka tapauksessa en itse oikein ymmärrä tämän tyyppisiä ihmettelykirjoituksia, sillä sivullinen voi vain esittää omia arvelujaan. Luottamus veroviranomaiseen pitää olla kohdallaan kaikesta huolimatta, vaikka kuinka olisi halua esittää omia epäilyjään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ilman luottamusta verottajaankin voisi jopa blogeissa esittää jotain kättä pidempää kuin epämääräisiä omasta hihasta vedettyjä vihjailuja bioenergia- tai terveysalan omistuksesta.

Omistaakohan Ville Niinistö tuulivoimayhtiöiden osakkeita? En nyt yhtään tiedä mutta ai hurja, voishan niin olla. Saakohan Pekka Haavisto osinkoja Carunasta kun kaupatkin hoiteli?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vai olisiko mahdollisett Caruna-provisiot Panamassa. Siellä on näppärä poiketa kun pistäytyy anoppilassa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #19

Kappas, pääsit mörköjen lisäksi olkiukko-osastollekin. Littipeukku.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #21

Täh, olkiukko?! Et sitten ole koskaan törmännyt sarkasmiin. Silloin kun joku vetää oikein älyttömän överiksi, ei kannata heti ensimmäisenä olettaa, että sanottua tarkoitetaan kirjaimellisesti.

Möröistä olin ihan tosissani, mutta se parhaiten nauraa joka viimeksi nauraa. Katsotaan kunhan Juha ehtii kotiin konttorilta ja vastaa kysymykseesi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #21

Ei se ollut olkiukko vaan annoin esimerkin omasta argumentaatiostasi siirrettynä toiseen kohteeseen. Arvasin että raivostut kun se koskikin vihreitä, vaikka kyse oli samantasoisesta arvuuttelusta kuin mitä itse teet.

Onko sinulla mitään syytä olettaa, että Sipilä saisi pääomatuloja "terveysjäteiltä" tai bioenergiayhtiöiltä? Blogillasi ei minkäänlaista pohjaa, jotain itse keksimiäsi syytöksiä ja sitten kiukustut (jonka taas kiellät) ja käännät keskustelua toisaalle kun joku sen osoittaa. Aika heikko esitys.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Janne, miksi luotat Sipilän sanomisiin kuin vuoreen, mutta samaan aikaan kyseenalaistat Pekkarisen sanomat omassa blogissasi? Hänhän kauniisti kertoi ettei tiennyt, onko sinulla kiistattomat todisteet että tiesi? Ladohan pöytään niin katotaan. Muutenhan tuo on pelkkää arvailua?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #23

Muistaakseni sinun katsantokantasi mukaan Pekkarinen oli jäävi vaikka ei olisi tiennytkään. Olisi pitänyt tietää. Pitääkö palauttaa mieliin keskustelu Katera Steelistä?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #27

Kiva että olette taas duona liikkeellä, kysyin Jannen kantaa väittämättä mitään. Joten en viitsi lähteä tuohon leikkiin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #23

Nyt sinä hädissäsi johdattelet keskustelua toisaalle, enkä ole sanonut luottavani Sipilään kuin vuoreen.

Jos/kun Sipilä on ilmoittanut tulonsa verottajalle, sinä epäilet että ne ovat jotenkin tuloja jotka hän salailee. Tuossa ei ole kertakaikkiaan mitään järkeä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #34

Edelleenkin minua kiinnostaa tulojen lähde.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #23

Epäilet, että Sipilä valehtelee. Ehkä sinun pitäisi esittää hieman enemmän perusteluita kuin havaitsemasi ”ristiriita”.

Minäkin luulen, että olet tehnyt veropetoksen, jättämällä tuloja ilmoittamatta. En tosin pysty todistamaan mitään.

Haaviston mahdolliset Panama-paperit oli mielenkiintoinen oletus. Haavisto tietenkin kieltää sellaisen jyrkästi, joten emme saa tietää totuutta tästäkään asiasta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #39

Edelleenkään ei ole kysymys veroista.

Katsotaan tätä Sipilän ilmoitusta:
"Yhteisomistuksessa vaimon kanssa seuraava varallisuus: Metsätilat Oulussa ja Muhoksella, yhteensä n. 180 ha. Omassa käytössämme olevia kiinteistöjä, joista merkittävin omakotitalo Sipoossa. Lisäksi merkittävä rahoitusomaisuus talletettuna seuraaviin Nordea pankki Suomi Oyj:n sekä Helsingin OP Pankki Oyj:n yksityishenkilöille tarjoamiin sijoitusinstrumentteihin; Nordea Eläkesijoitus, Nordea säästöhenkivakuutus 2 kpl, Nordea Capital Private (tuottokori) sekä OP Kasvutuottotili."

Perataan sitten ristiriitaa.
1) Omassa käytössä olevat kiinteistöt eivät tuo pääomatuloja, 2016 myyty Kempeleen kämppä oltuaan omassa käytössä yli 2v ei tuo verotettavaa myyntivoittoa
2) Nordea Eläkesijoitus ja Nordea Säästöhenkivakuutus ovat nimiensä kuvaamia instrumentteja, joista aiemmin irtautuminen on kallista ja turhaa ilman rahavaikeuksia
3)Nordea Capital Privaten olen jo käynyt useasti läpi eikä tuo verotettavaa pääomatuloa
4) OP Kasvutuottotilille voi sijoittaa max 300 000 euroa ja korko on ollut puolisen prosenttia viime vuosina alhaisen korkotason vuoksi. Vuodessa kertyy noin 1500 euroa pääomatuloksi luokiteltavaa korkotuloa, joten ei selitä.

Jäljelle jää metsän myynti, joka on toki mahdollista. Itseäni se ihmetyttäisi vuonna, jolloin Kempeleen asunnosta netottiin 570 000 euroa.

Tai sitten tuloja on tullut myös jostain, mitä ei olla kerrottu. Siksi tätä asiaa kysyn. Minusta tämä ristiriita oikeuttaa kysymään asiaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #43

Miksi ihmeessä talon myynti liittyisi siihen onko oikea hetki myydä metsää. Tuskin Sipilä metsää myy tikkarirahojen tarpeessa. Metsä on sijoitus siinä missä muutkin. Sinun logiikallasi suurituloinen ei suorittaisi ikinä hakkuita. Nyt olet kyllä argumenttisi kanssa ihan metsässä!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #60

Aivan sama, ei kiinnosta. Odotan seuraavaksi josko asia tulee muualla esille. Tämä loputon leikki ei enää jaksa kiinnostaa.

Menen mieluimmin metsään.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #61

Totta, sinun luulosi ei ole kiinnostava aihe.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

En ihmetellyt, koska ko vuosi oli se, jonka aikana Sipilä aloitti. Täten järjestelyt ovat voineet tapahtua ko vuoden aikana myös ennen pääministeryttä.

Oman ilmoituksensa mukaan hänellä on omassa käytössä olevia kiinteistöjä, ei muita.

Kuten blogissa kuvasin, niin kapitalisaatiosopimuksesta ulos otettuja varoja verotetaan vasta, kun on nostettu pois sijoitetun pääoman verran. Jos sinne olisi laitettu 10 miljoonaa, se pitäisi nostaa ensin ennenkuin veroja alettaisiin pääomatulojen muodossa keräämään.

Ja ties monennenko kerran, verotus ei ole ole se ongelma vaan mahdolliset piiloon jäävät sidonnaisuudet.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mistä tiedät piilossa olevan sidonnausuuksia? Putäisi osoittaa edes jotain selvää näyttöä arvelusi perusteeksi, eikä pelkästään pääomatulojen määrällä (jotka olivat suuremmat 2015) tuota osoittaa. Näin itse ymmärrän perustelleesi piilosidonnaisuudet. Vai ymmärsinkö väärin?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Piiloon jääneet sijoitukset"? Sipilä ilmoittaa kuitenkin verottajalle pääomatulot piilottamistaan sijoituksista, tyhmää?

Epäilet Sipilän jättäneen ilmoittamatta omistuksiaan sidonnaisuusilmoituksessa. Eduskunnan toimia valvova viranomainen voi asian hyvin helposti tarkistaa verottajalta.

Ilman sinun tarkkaavaisuuttasi, tämäkin rikos olisi jäänyt huomaamatta. Ehkä tästäkin saadaan muhkeat lööpit iltapäivälehtiin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #50

Verottaja ei saa antaa tietojaan muuhun käyttöön suoraan, ei edes eduskunnalle. Voit katsella luovutustietoja tuolta:

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/verohal...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #52

Rikoksen selvittelyyn annetaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #55

Rikosepäily on vielä kaukana, en edes itse asiassa tiedä onko sidonnaisuuden ilmoittamatta jättäminen edes rikokseksi luokiteltava.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #52

Jos Eduskunnan toimia valvova viranomainen kysyy tietoja suoraan Sipilältä, hän todennäköisesti saa tiedot.

Luitko Sirpan Abdallahin kommentin #40? Siinä Sirpa kirjoittaa mm. "Lain tarkoituksena
on julkistaa sidonnaisuudet, joilla voi olla objektiivisesti merkitystä arvioitaessa ministerin toimintaa ulkopuolisen silmin (HE 284/1994 vp)"

Väitkö, että nämä pääomatulot ovat yhtiöistä, joilla on "objektiivisesti merkitystä arvioitaessa ministerin toimintaa ulkopuolisen silmin"?

Ymmärrätkö tekstin? Jos ne eivät ole peräisin sellaisista lähteistä, niitä ei myöskään tarvitse ilmoittaa sidonnaisuutena. Ponimai?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #56

Unohdit ilmeisesti tarkoituksella loppuosan:
"Lain vaatimusten voidaan siten katsoa täyttyvän, jos ministeri ilmoittaa merkittävän varallisuuden olemassaolosta ja lajista sekä tarvittaessa tarkentaa, että kyse ei ole elinkeinotoiminnasta tai omistuksista yrityksissä. Merkittävän sijoitusvarallisuuden kohdalla voidaan pitää riittävänä sijoituskohteen nimeämistä."

Tässä on kyse siitä onko kaikki kohteet nimetty vai ei. Ristiriita herättää epäilyksen ettei.

Ymmärrätkö tuon poisjättämäsi tekstin, ponimaj?

Miksi ihmeessä tämä on Sipilälle niin vaikeaa ja on pakko kikkailla minimi-ilmoituksella? Ohessa esimerkkinä Rehula ja Orpo:

Ministeri: Juha Rehula SIDONNAISUUDET KOTIMAASSA JA ULKOMAILLA: Osakeomistukset ja muut omistukset yrityksissä: Neo Industrial B 20 kpl PHP Holding Oy 2 kpl Elinkeinon ja ammatin harjoittaminen -yrityksen nimi ja toimiala: Muu merkittävä varallisuus kuten kiinteä omaisuus: Yksiö (22,5 m2) Helsingissä Tontti (3170 m2) Hollolassa Metsämaa (8,7 ha) Mäntsälässä Muut merkittävät tulolähteet: Velkojen ja muiden taloudellisten vastuiden suuruusluokka ja peruste -myös kolmannen tahon puolesta annetut sitoumukset: MUUTOS: Laina (peruskorj) Laina (asunto) Laina (metsämaa) [31 616,39] 26 116,75 euroa yhdessä puolison kanssa [46 305,56] 42 963,16 euroa yhdessä puolison kanssa [10 183,50] 6 039,11 euroa Laina (vaalit ym.) Luotto, jatkuva Autoluotto Kulutusluotto (2 kpl -yht) [16 043,50] 11 999,93 euroa [30 957,30] 28 027,06 euroa [9 254,33] [6 084,13] 20 944,93 euroa 5 612,67 euroa

Ministeri: Petteri Orpo SIDONNAISUUDET KOTIMAASSA JA ULKOMAILLA: Osakeomistukset ja muut omistukset yrityksissä: Biotie Therapies 5000 kpl, Kone 60 kpl, MUUTOS:( Metso 50 kpl), Neste Oil 150 kpl, Nokia 802 kpl, Oriola-KD B 240 kpl, UPM 300, Ponsse 200 kpl, Raisio 500 kpl, Talvivaara 6500 kpl Rahasto-osuudet: OP-Ameriikka indeksi A 67,6140 kpl OP-Kiina A 3,4461 kpl OP-eläkevakuutussäästö Elinkeinon ja ammatin harjoittaminen -yrityksen nimi ja toimiala: Muu merkittävä varallisuus kuten kiinteä omaisuus: Asunto (Turku) Muut merkittävät tulolähteet: Velkojen ja muiden taloudellisten vastuiden suuruusluokka ja peruste -myös kolmannen tahon puolesta annetut sitoumukset: MUUTOS: Osuus asuntolainasta [27 400] 25 000 euroa + muu luotto 10 000 euroa

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Loogisesti ajatteleva olisi jo aloituksessaan huomioinut 180 hehtaarinmetsäalan mahdollisena tulolähteenä, eikä miettisi että mistä pimeistä sijoituksista nostetaan tuloa ja maksetaan niistä jopa veroa.

Onhan täysin uskottavampaa se, että jollakin on omistuksia piilossa ja ilmoittaa niistä tulevat tulot verottajalle, kuin se että tuloja tulisi metsästä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin Joonas (viitaten kommenttiini 32), jos katsot blogiani niin esitän siinä kysymyksen, mistä pääomatulo on tullut.

Kommenteissa on sitten risteilty sinne tänne liittyen siihen mikä voi olla mahdollista. Voihan se olla, että metsääkin tuli hakattua samana vuonna kuin tuli 570 000 euroa Kempeleen asunnon myynnistä (josta edelleenkään ei siis tule verotettavaa pääomatuloa).

Helpointa olisi mikäli uutta avointa politiikkaa korostanut pääministeri kertoisi tulojen lähteen. No, tiedän muutaman toimittajan asiaa pyrkivän selvittämään, joten jää nähtäväksi selviääkö vai tuleeko perinteinen vaikenemisen muuri vastaan. Lähtökohtaisesti tavoitteeni on, että joku toimittaja kysyy - minulle hän ei vastaa eikä tätä lue, sehän nyt on selvä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Lisään vielä muutaman huomion, joiden katson liittyvän epäilyysi mahdollisesta sidonnaisuuksien (tai yks.) piilottelusta. Nimittäin Oikeuskansleri on antanut ANONYMISOITU vastauksen tehtyyn kanteluun.

Tuossa vastauksessaon perusteltuna esitetty;
"Laissa tai esitöissä ei edellytetä,että merkittävän varallisuuden arvo olisi ilmoitettava ja laji tarkasti yksilöitävä. Lain tarkoituksena
on julkistaa sidonnaisuudet, joilla voi olla objektiivisesti merkitystä arvioitaessa ministerin toimintaa ulkopuolisen silmin (HE 284/1994 vp). Kun varallisuus yksinään ei yleensä luo sidonnaisuutta mihinkään tiettyyn tahoon nähden, ei ole perusteita tulkita lakia tältä osin laajentavasti.
Lain vaatimusten voidaan siten katsoa täyttyvän, jos ministeri ilmoittaa merkittävän varallisuuden olemassaolosta ja lajista sekä tarvittaessa tarkentaa, että kyse ei ole elinkeinotoiminnasta tai omistuksista yrityksissä. Merkittävän sijoitusvarallisuuden kohdalla voidaan pitää
riittävänä sijoituskohteen nimeämistä."
https://www.okv.fi/media/filer_public/41/04/41048f...

Sipilän antamassa sidonnaisuusilmoituksessa on mm. kerrottu "OP Kasvutuottotili". Mahtaako tuon kasvutuottotilin tuottoa olla nostettu 2016? http://valtioneuvosto.fi/paatokset/paatos?decision...

https://uusi.op.fi/henkiloasiakkaat/paivittaiset/t...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Aloitetaan OP Kasvutuottotilistä, maksimitalletus ko tilille on 300 000 euroa. Nykyisellä korkotasolla korko on jäänyt 0,5 prosentin tasolle. Tällöin vuodessa korkotuloja syntyy 1500 euroa, en nyt jaksa laskea korkoa korolle, mutta kymmenen vuodenkin korkotulot jää alle 20 000 euron. Eli ei selitä paljoa.

Mitä tulee tuohon oikeuskanslerin lausuntoon, niin se on mielestäni huono eikä ota huomioon esim kapitalisaatiosopimuksen kaltaisia instrumentteja, joilla omistus jää tavallaan piiloon kaikilta.

Muutoinkin ihmettelen miksi poliitikot katsotaan niin luotettaviksi ja rehellisiksi, että kaikki perustuu pelkästään omaan ilmoitukseen eikä mitään tarkistuksia tarvitse tehdä eikä mitään tarvitse edes asiakirjoin osoittaa. Milloin sama toteutuu tavallisen kansalaisen kohdalla? En oikein keksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oikeastaan tämä blogikirjoitus on jonninjoutava.

Aikoinaan kun Koivisto oli presidenttinä, niin hänellä oli pari sataatuhatta markkaa verotettavaa tuloa eräänä vuotena. Joku ihmetteli julkisuudessa tyyliin "mitä ihmeen keikkaa presidentti heittää". En muista oliko presidentin kanslia vai joku viranomainen, joka vastasi tyynesti: "presidentin tulot ovat hänen yksityisasiansa."

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ei ole ihan terävimmästä päästä blogeja tämä edes Nikon kirjoittamaksi.
Jollain konstilla käännetään todistustaakka niin että kun kerran jotain tuloja on, niiden voidaan vihjaista johtavan terveysfirmoihin tai bioenergiaan ja jos tätä epäilee, kuulee "luottavansa Sipilään kuin vuoreen".

Ja sitten tässä blogissa pitäisi keksiä että mitä ne kaikki tulot ovat, jos ei osaa kertoa niin jotain hämäriä sidonnaisuuksia siinä mahdollisesti on. Tai jos ei olekaan niin sitten lainsäädäntö tai tulkinta on huono kun ainakin pitäisi olla.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Onneksi sinä olet terävänä ymmärtämättä kapitalisaatiosopimuksesta yhtään mitään ja kertomalla minun oleva pihalla väitteeni kanssa. Etkä nyt etkä muuten koskaan osaa myöntää olevasi väärässä. Siirryt vain vänkäämään jotain seuraavaa.

Edes Nikon kirjoittamaksi.. Tyylikästä.

Kommentissa #43 käyn läpi perusteluineen Sipilän sidonnaisuusilmoituksen kohdat ja niiden pohjalta esitän edelleen kysymyksen, mistä nuo pääomatulot ovat lähtöisin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Blogistilla on kyllä ollut hyviäkin aikaansaannoksia (siis minun mielestä), mutta tästä pursuu jokin Terraframe-pojat-perhe pakkomielle (kateuskin?). Ehkä pitäisi ottaa välillä kiristysside pois ja katsella tilannetta avoimin silmin. Sipilä on tehnyt yrittäjänä hyvän onnistumisen, joka on paljon harvinaisempaa kuin epäonnistuminen siinä ammattissa. Valinta mennä tiiviisti politiikkaan - pääministeriksi saakka, on taloudellisesti ollut kova uhraus. Kiinnostuksen kohde voisi olla myös se, paljonko Sipilä on yrityksiensä, työntekijöiden ja yritysmyyntien tuella maksanut veroja kotikuntansa ja valtion kirstuun työuransa aikana. Sitä blogia tuskin näemme.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, minusta ei ole, mutta mukava että tulit kertomaan sen.

Itselleni ei ole merkityksetöntä se hyötyykö poliitikko rahallisesti päätöksistä kuten tuulivoiman tai cleantechin sekä biotalouden tukemisesta varsinkin kun edeltävinä kymmenenä vuonna on toiminut nimenomaan pääomasijoittajana biotalouden ja cleantechin alueella. Lapsille luovutettu Fortel Investhän toimii ko alueella edelleen.

On se ihme että Suomessa poliitikot ovat pelkästään puhtoisia. Vaikkapa Islannin pääministerin eroon johtanut Panama-paljastus ei tietenkään koskaan voisi tapahtua täällä poliitikon kohdalla.

Presidentti ei päätä vaikkapa tuista eri toimialojen yritystoiminnalle eikä aja kärkihankkeenaan härkäpäisesti suurilla tukisummilla biotaloutta ja cleantechiä vaiika puoliväliraportti kertoo, etteivät panostukset ole tuottaneet toivottuja tuloksia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kysymyshän on relevantti, mutta vastaukset ovat tähän saakka olleet paskaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Blogissani kysyn asiaa, koska pääomatulojen määrässä ja sidonnaisuusilmoituksessa on mielestäni ristiriita.

Kommenteissa olen esittänyt sellaisia asioita, jotka olisivat teoriassa mahdollisia. En väitä että asiat ovat niin tai että Sipilä olisi vaikkapa jotain kautta sijoittanut esteellisenä.

Jotta asiasta olisi varmuus olisi pääministerin hyvä kertoa tulojen lähde. En ymmärrä miksi sen tekeminen olisi niin vaikeaa ja vastustettavaa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Kysymyshän on relevantti, mutta vastaukset ovat tähän saakka olleet paskaa."

Juuri näin, kysymys on täysin asianmukainen, mutta vastaukset pelkkää trollaamista.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Pääministeri Sipilä on ollut myös omaisuuteensa liittyyen ollut tikun nokassa jo aiemminkin.
En jaksa kaikkia juttuja t. linkkejä kaivella, mutta esimerkkinä pääministerin osaamisesta vaikka ao. Selvitys.

https://seura.fi/asiat/seuran-selvitys-juha-sipila...

’ jos se liikkuu kuin ankka, vaakkuu kuin ankka, ja näyttää ankalta, niin ilmeisesti se on ankka ’

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Pidän Nikon kysymystä asiallisena. Tämä mahdollinen sidonnaisuus tässä on se tärkein asia. En itsekään jaksa uskoa että tässä olisi mitään sen ihmeellisempää mutta asioista olisi hyvä saada selvyys.

Parhaiten selvyyden voisi saada - yllätys, yllätys - kysymällä Sipilältä itseltään. Joku aktiivinen toimittaja lienee lukenut tämän viestiketjun ja ryhtynee tuumasta toimeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset