Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Kärnäraattorin seikkailut somessa - mieluummin överit kuin vajarit

  • Väsyneenä Kärnän kotiseudulla, toisella tapaa väsynyt juttuihin.
    Väsyneenä Kärnän kotiseudulla, toisella tapaa väsynyt juttuihin.

Kärnä on Kärnä tai se on vaan meidän Mikko ovat toistuvia puolustuksia Kärnäraattorin suoltamille kirjoituksille somessa. Miksi jatkuvasti harhaanjohtamalla tulee hyväksyttävämpää syöttää samaa tuubaa yhä lisää?

Noin vuoden aikana olen täällä Puheenvuorossa lukenut Kärnäraattorin blogeja ja huomannut niissä toistuvia keinoja herättää kohuja ja harhaanjohtaa lukijoita. Monesti olen niitä oikonut ja lähteisiin perustuen ampunut alas - itse asiassa varsin työlästä touhua ja suurelta osin hyödytöntä.

Mieluummin överit kuin vajarit

Työläyden yksi syy on se, että vielä toistaiseksi muille poliitikoille harvinaisena ilmiönä somekone Kärnäraattori on keksinyt vetää useimmiten kunnolla överiksi kirjoituksissaan. Jos kirjoituksessa on yksi tai kaksi harhaanjohtavaa pointtia, niin on verraten helppoa ne kumoamalla pudottaa pohja koko blogilta pois. Jos niitä on blogi täynnä, tulee siitä huomattavasti hankalampaa. Kommentista tulee yhtä pitkä kuin itse blogista, jolloin sitä harva lukee. Toteamalla pelkästään koko blogin olevan puutaheinää jää se toteennäyttämättä.

Useimmiten Kärnän blogi poimitaan ja siitä tehdään myös uutinen sekä ne jaetaan facebookin. Minulla ei ole tutkimustietoa, mutta veikkauksena heitän että FB-jaon ja uutisen lukeneista 20% lukee itse blogin ja niistä 5% lukee kommentteja.

Näin esitetyt "faktat" jäävät usein eloon vaikka olisivat kuinka metsässä.

Valikoitu tilastojen käyttö ja eduskunnan tietopalvelun työllistäminen

Kärnäraattori vaikuttaa myös työllistävän vahvasti eduskunnan tietopalveluja teettäessään sopivia tilastoja täällä käytettäväksi. Alkuvuodesta hän muistaakseni herutti viisi blogia erilaisilla tilastoilla maaseudun ja Uudenmaan vastakkainasettelua lietsoen. Tovi sitten hän jatkoi sitä blogilla "Enontekiöläiset veronmaksajat maksavat helsinkiläisten asumistuet". Ei siis tukia vaan tuet - on ne vajaa kaksituhatta enontekiöläistä kovaa ja rikasta sakkia mikäli näin tekevät.

Eduskunnan tietopalvelulle voi laittaa tehtäväksi tehdä tilastoja valikoidusta aiheesta itse valituin rajauksin. Kuulostaa vakuuttavalta kirjoituksen taustana, mutta toteuttaa todellisuudessa mitä kansanedustaja on pyytänyt ottamatta huomioon vääriä lähtökohtia ja olettamuksia. Tuossa blogissaan hän vain toteaa: "Asumistuen, maataloustukien ja T&K rahoituksen alueellinen kohdentuminen on laskettu Eduskunnan tietopalvelun toimittamien tilastojen mukaisesti."

Pieni ongelma on se, etteivät ne ole nähtävissä muille.

Vahvistusharhalla operointi - kerro kannattajillesi mitä he haluavat kuulla

Suomessa on maailman eettisin turkiseläintuotanto tai Suomessa on maailman eettisin ja paras lihaeläintuotanto, jossa eläimillä on todella hyvät olot. Tämän ihmiset haluavat kuulla ja tätä ilmiötä Kärnäraattori käyttää hyväkseen konemaisella tehokkuudella. Puhutaan ns vahvistusharhasta, jossa yksilö on taipuvainen puoltamaan omia annakkokäsityksiään tai hypoteesejaan tukevaa informaatiota. Tämän seurauksena henkilöt saattavat kerätä todisteita ja muistaa asioita valikoivasti, ja täten tulkinnasta voi tulla vääristynyt tai jopa harhautunut.

Tässä ollaan populismin ytimessä, kun kerrotaan kansalaisille mitä he haluavat kuulla. Mitä siitä että vaikkapa lakia tutkittaessa on päädytty seuraavaan: "Suomi on turkistarhauksen suurvalta, mutta turkiseläinten kohtelussa ala on jäänyt eurooppalaisesta kehityksestä. Turkiseläinten suojelu on Suomessa Pohjoismaiden heikoimpia."

Enkä nyt sitten väitä etteikö Suomen maatalous olisi lihantuotannossa verrattain hyvällä tasolla. Tutkittuja perusteita osoittamaan parhautta tai eettisimpänä olemista ei kuitenkaan ole vaan mennään mielikuvilla. Muutama päivä sitten Marika Salonen kirjoitti tästä romantisoinnista mainion blogin Mistä maito tulee.

Valehtelusta syyttäminen itse valehdellen, blogi Animalian valehtelu vaarantaa järjestön asiantuntija-aseman

Blogissa hän hyökkää Animaliaa vastaan syytellen valehtelusta ja ei tarvinnut mennä kuin blogin ensimmäiseen väitteeseen, niin hän syyllistyy itse valehteluun:

"Lahtisen väite: Ilman puudutusta tehtävät kastroinnit ja sarvenalkujen polttamisen piti kieltää, mutta Sipilän hallituksen takia tämä muuttui.
Totuus: Sipilän hallitus kieltää kastroinnin ja sarvenalkujen polttamisen ilman puudutusta
."

Totuus on, että lakiin on alkuperäisen puudutusvaatimuksen sijaan tulossa vaatimus kivunlievityksestä. Kukin voi sitten miettiä ottaisiko kastraation buranalla vai puudutuksella.

Muutkaan argumentit eivät kestäneet kriittistä tarkastelua ja samalla syytetään järjestöä voimakkaasti valehtelusta.

Maan alkaessa polttaa näkyy Lapin puolustajan maasturista vain takavalot

Lapin puolustajaksi itseään tituleeraava somekone Kärnäraattori toistuvasti häipyy paikalta, kun blogissa esitetyt faktoiksi naamioidut mielipiteet osoitetaan paikkansapitämättömiksi. Vuoden kokemuksen perusteella tämäkin on toistuva ilmiö enkä ole vielä koskaan huomannut hänen pahoitelleen tai pyytäneen anteeksi väärää informaatiota - suoraselkäisen toiminnan sijasta kadotaan vähin äänin, kun homma meni reisille.

En olisi kuuna päivänä uskonut toivottavani Väyrysen Paten takaisin eduskuntaan, mutta nyt toivotan. Yhteistäkin herroilla tosin on, molemmat eivät ole koskaan väärässä ja tuntuvat muistavan monet asiat omalla tavallaan.

 

EDIT 8.11.2017 14:39 Poistettu epäilys kommenttien poistosta, jota en voi osoittaa todeksi ja perustuu muistiini. Pahoittelen että sen laitoin osaksi blogia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En minäkään Kärnää fanita, mutta että mieluummin Väyrynen? Varo mitä toivot, se saattaa toteutua.

Mitä enontekiöläisiin tulee, niin kovia ovat vaikkeivät maksakaan helsinkiläisten tuet, tuskin edes tukia. Tuosta todistelukin oli lähinnä epätoivoista räkoköintiä. Kärnä on käsittääkseni kuitenkin junantuoma, tai eihän sinne juna kulje. Lieneekö sitten kopterilla mennyt, niin pääsi räiskimään matkalla susia konekiväärillä.

Vähän epäilyttää että kommenttien karsimisen jälkeen sattuisi jäämään juuri kommentit #1 & 2? Kärnän kunniaksi sanottakoon vielä, että osallistuu bloginsa keskusteluihin. Sitä et Väyryseltä saa ikinä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

En usko, että olisi poistanut kommentteja, sillä kyllä useissa hänen kirjoituksissaan on vain pari tai muutama kommentti.
http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/?page=1

Kärnä luonnollisesti osoittaa kirjoituksillaan omia mielipiteitään. Näin käsitän kirjoitusten luonteen. Se että emme ole hänen kanssaan samaa mieltä osoittaa vain sen, että asioista (tulkinnoista riippuen) voi todellakin olla eri mieltä. Eikä yksin edustaja Kärnän kanssa vaan hyvin monien muidenkin jopa eduskunnassa olevien.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Suurin ongelma on mielipiteiden ja faktojen sekoittaminen tarkoituksellisesti.

Toki hän ei ole ainoa, mutta väitän hänen vieneen tämän niin sanotusti nextille levelille.. ;-)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #4

Niko, niinpä niin. Eiköhän vuosien varrella ole tehty monia lakejakin, joissa on venytetty jopa perustuslakiamme ja kaikki tämä vain siitä syystä, että päättäjien mielipide, poliittinen, on toisten mielestä väärä ja heidän oikein, siis joskus virheellisesti perustuslakia tulkiten säädetty.

Kärnä ja moni muu tulkitsee lakeja, asetuksia ja muita sopimuksia omalla tavallaan, kuten moni muu poliitikko. Äänestämällähän tuohon vain voi vaikuttaa. Tosin vain yhden äänen verran itse kukin. :D

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #5

Nyt alkoi Sirpa loppu kuulostaa siltä, että stunttaat Ritolaa.. ,-)

Vaaleissa voi vaikuttaa juu, mutta meikäläinen ei ole lähelläkään ko herran vaalipiiriä. Joten tarvitsee vain koittaa vaikuttaa tällä välin kertoen näkemyksensä toimista. Minusta Lappi ansaitsee kansanedustajan, joka ei vahvista stereotypiaa Lapin lisästä vaan pärjää itse asioissa ajaen Lapin etua rehdimmin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #6

Niko en tokikaan tarkoittanut sinun äänestämistäsi vaan ihan yleisellä tasolla toivoen, että äänestäjät olisivat viisaampia jatkossa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #5

" Äänestämällähän tuohon vain voi vaikuttaa. Tosin vain yhden äänen verran itse kukin. :D).
Tuota vaikutusta voisi tehostaa sillä, että paikat täytettäisiin vain äänestysprosentin suhteessa.
Ainakin putoamisvaara kasvaisi ja se voisi tehdä hyvää demokratialle.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Poistin tämän epäilyksen blogista ja mainitsen siitä edit-osuudessa. Ihmisen pitäisi luottaa intuitioonsa. Kirjoittaessa mielessä kävi, että toteennäyttäminen on vaikeaa ja se herättää kritikkiä - joskus tuntuu, että minulla on aika vahva todistustaakka. Se on toki oikein, kun sitä muiltakin itse penään - silloin pitääkin vetää pataan, kun elän toisin kuin saarnaan.

Olin väärässä laittaessani tuon blogiin, pahoitteluni siitä.

Osallistuminen on toki plussaa vaikkakin väitän tuon ilmiön maan polttamisesta toteutuvan todella usein.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jaan vaatimustasoa kullekin kykyjensä mukaan. Asikainen taitaa olla kärkipaikalla, mutta et sinäkään kaukana kärjestä ole. ;)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Voi tätä huolen määrää Mikko Kärnän blogeista nehän ovat kuin maitoa separaattorilla veivattu. Ylätorvesra tulee kermaa ja alatorvesta kurria eli kevytmaitoa. Blogin teksteiksi muutettuna alatorvi on Satiiria mutta ei kuitenkaan loukkaavaa ja ylätorvi on kaunista, tervettä oikeat ihanteet omaavaa polittisra Depattia.
Meilä maalla oli Separaattori tukevasti kiinnitettynä tuvan seinään ja veivattu on kyllä muttei kärniä torvesra tullut.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Seuraamani aikana kermaa on tullut sen verran, että niistä voisi tehdä ehkä yhden Crema Catalanan herran viimeaikaisten kannanottojen symboliksi. Muutoin separaattori on hajalla ja maito happanee.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Blogisti Kaistakorven Kärnä-kritiikki kertoo - käyttääkseni tuttua ilmaisua - paljon enemmän blogistista itsestään kuin kritiikin kohteesta, kansanedustaja Mikko Kärnästä.

En suinkaan jaa kaikkia Kärnän esille tuomia näkemyksiä. Mutta ei tulisi mieleenikään lähteä murjomaan Kaistakorven lailla Lapin puolustaja Kärnää. Niko on mielensä jostain pahoittanut. OK, se on tottakai kamalaa. Mutta mieti nyt vielä, onko kohtuullista laittaa paha mielesi ja rauhattomuutesi Kärnän syyksi.

'Kärnäraattori' on sentään tavattoman epätoivoinen ja harhautunut määre - kenelle tahansa. Kaistakorpi tekisi viisaasti, jos heittäisi seuraavan likasankonsa lähimpään viemäriin. Jätä ainakin kelpo kansanedustajamme Mikko Kärnä seuraavan ämpärisi kohdalla rauhaan.

Tämä kaikki ystävällisesti neuvoen!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

On aina tyylikästä kääntää asia kirjoittajaan, kerroppa mitkä asiat ämpärissäni ovat väärin?

Huonon argumentoinnin suosituin keino nro 1:

"1. Ad hominem

Ad hominem tarkoittaa henkilöön käyvää hyökkäystä. Tyypillisiä muotoja ovat ”sinä olet aina tuollainen”, tai ”ei tuota usko kukaan tuollaisen viherpipertäjän suusta”. Ad hominem on sikäli konstikas argumenttivirhe, että se jättää vastapuolen aika aseettomaksi: on aika vaikea ruveta puolustautumaan, että ”en minä nyt aina ole tällainen”. Ad hominem -argumenttiin pureekin tehokkaimmin sulkeistaminen: ota koppi argumenttivirheestä ja siirrä se sitten sivuun."

https://ajattelunammattilainen.fi/2012/05/28/5-yle...

Tämä kaikki ystävällisesti neuvoen, jos haluat palata asiakysymyksiin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Yleisesti ottaen arvostan sitä, että poliitikoilla ja ennen muuta kansanedustajilla on rohkeutta tuoda esiin omia kannanottojaan. Hieman kärjistäen voi sanoa, että valtaosa kansanedustajista on puoluekurin alle jähmettynyttä lähes mitäänsanomatonta massaa.

Mikko Kärnä on positiivinen poikkeus. Hänellä on ollut otsaa ottaa kantaa jopa Katalonian itsenäisyyshankkeeseen. Ja toki hyvin moneen läheisempäänkin asiaan. Älkäämme lukeko siviilirohkeutta ja aktiivisuutta kenellekään syyksi.

Jos halutaan vielä muutama pykälä jäätyneempää poliittista kulttuuria ja ilmaisun 'herkkyyttä', niin voidaan siirtää katse Helsingistä ensin Brysseliin ja sitten Moskovaan.

Paljon mieluummin itsenäisen Suomen Kärnät, Lindtmanit, Arhinmäet (oliko muita "rohkeita"...?) kuin pelon ja/tai apatian kyllästämä ilmapiiri idän neuvostoissa tai lännen unioneissa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #12

Rohkeasti kannanottojen esiin tuomisessa ei ole ongelmaa ja se on hyvä asia, mutta mikäli ne tehdään jatkuvasti näennäisten ja paikkansapitämättömien faktojen pohjalta ollaan syvällä metsässä eikä hyvässä mielessä.

Olen kaiketi tylsä tyyppi, kun minua kiinnostaa väitetyt faktat mielipiteiden taustalla ja haluan päätöksenteon perustuvan myös tietoon. Ja edellytän tiettyä johdonmukaisuutta ja logiikkaa päättäjältä. Kuten ettei ensin syyllistä jotain vastakkainasettelusta maaseudun ja kaupunkien välillä - ja heti perään riennä kirjoittamaan blogia, jossa pyrkii samaan vastakkainasetteluun parhaimpansa mukaan.

On hyvä olla siviilirohkeutta, mutta on myös tyhmää rohkeutta - ja kannattaa ehkä ajatella ennenkuin twiittaa. Jos jää housut kintuissa kiinni, niin olisi hyvä myöntää se - tätä hän ei tee koskaan.

Itse vain yrityselämässä toimineena en tiedä juuri vaarallisempia johtajia liiketoiminnassa kuin henkilö, joka ei osaa myöntää virheitään, luulee tietävänsä kaiken eikä osaa sanoa en tiedä. Minun silmissäni tässä on sellainen henkilö, ja vaikka kyseessä on politiikka on hän vetänyt överit tässä asiassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

IL 30.9.

Sattumakansanedustaja Kärnästä on muotoutunut parissa vuodessa egomaaninen tiedotemaanikko, joka kommentoi toimittajille lähettämissään sähköposteissa kaikkea mikä liikkuu.

Kärnä on - tämän viikon torstaihin mennessä - eduskunnan syysistuntokauden 15 työpäivän (eli ei 17 päivän, kuten Iltalehden epäpätevä toimittaja Iltalehden videolla laski) aikana ehtinyt tehtailla kaikkiaan 22 tiedotetta. Moni politiikan toimittaja onkin muuttanut sähköpostiasetuksiaan niin, että tietystä eduskunnan sähköpostista tulevat tiedotteet sujahtavat sujuvasti suoraan roskapostikansioon.

http://m.iltalehti.fi/politiikka/20170930220042742...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuskinpa kenenkään täysjärkisen aika riittää kumoamaan kaikkia Kärnänaattorin hömppäväitteitä. Se kaveri on oikeasti niin tuottelias, että siihen pitäisi palkata viisi tyyppiä kokopäiväiseksi ampumaan alas noita sen juttuja, eikä siltikään aika välttämättä riittäisi. Minä en muuten olisi koskaan kuuna päivänä uskonut sanovani joskus näin, mutta mulla on päässyt tulemaan vähän jo Väykkää ikävä tuon sen tuuraajan aikana. Tule takaisin Paavo.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vilkaisin mitä mies tekee eduskunnassa, viimeisin tässä:

TPA 25/2017 vp
Toimenpidealoite sorsan- ja karhunmetsästyksen aloituspäivän 20.8. säätämisestä koulujen lomapäiväksi www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskuntaAloite/Sivut/TP...

https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/Sivut/...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #18

Lomapäivä koulusta minun synkkäripäivälle.

En kannatta kyllä kyseistä aloitetta. Liikaa lapsia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #17

Eikös sen pitänyt tehdä aloite Katalonian tunnustamisesta vai harjasiko Kanki sen maton alle?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #20

Keskustan oma työmies Putkonen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #17

Seija, kyllä on käyttänyt puheenvuoroja myöhemmin kuin tehnyt aloitteen.

https://www.eduskunta.fi/FI/search/Sivut/vaskiresults.aspx#Default=%7B%22k%22%3A%22(puhuja%3A%5C%22kärnä%20mikko%5C%22%20valtiopaivat%3C2015)%20OR%20(puhuja%3A%5C%22kärnä%20mikko%5C%22%20valtiopaivat%3E2014%20fileextension%3D%5C%22aspx%5C%22)%22%2C%22o%22%3A%5B%7B%22d%22%3A1%2C%22p%22%3A%22AsiakirjatyyppiKoodi%22%7D%2C%7B%22d%22%3A1%2C%22p%22%3A%22ValtiopaivavuosiTeksti%22%7D%2C%7B%22d%22%3A1%2C%22p%22%3A%22AsiakirjaNroTeksti%22%7D%5D%7D

Niin ja viimeisen kirjallisen kysymyksen näyttää esittäneen 6.10.2017. Toimelias on edustaja.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK...

https://www.eduskunta.fi/FI/search/Sivut/vaskiresults.aspx#Default=%7B%22k%22%3A%22(toimija%3A%5C%22kärnä%20mikko%5C%22%20valtiopaivat%3C2015)%20OR%20(toimija%3A%5C%22kärnä%20mikko%5C%22%20valtiopaivat%3E2014%20fileextension%3D%5C%22aspx%5C%22)%22%2C%22o%22%3A%5B%7B%22d%22%3A1%2C%22p%22%3A%22Write%22%7D%5D%7D

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #30

No tuo laittamani on vieläkin viimeisimpänä aloitteissa ja kysymyksissä, joten siksi se. Ja siksikin että erillinen puheenvuoro tuntui hankalalta linkata, minkä varmaan itsekin huomasit, mutta laitoinhan myös linkin eduskunnan sivulleen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #35

Et ole sitten huomioinut, etteivät hauntulokset ole suinkaan aikajärjestyksessä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #36

Klikkasin aloitteisiin ja kysymyksiin päivämäärään uusin, kyllä sillä pitäisi viimeisin tulla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #37

NO, tuliko? Eduskunnan hauissa ei saa oikeaa tulosta aikajärjestyksessä juurikaan. Hyvin harvoin riippuen kyselyn aihepiiristä. Tuon olen itse havainnoinut jo aikoja sitten.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #38

En katsoisi sitä tässä yhteydessä niin oleelliseksi että tarkistaisin muutamaa enempää vaikka Kärnällä ei niitä kovin paljon olekaan, 2015-2017 20 kpl. Niiden mukaan kuitenkin on. Ellet sitten halua keskustella siitä että samalle päivälle on toinenkin, kellonaikojahan niissä ei ole.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #38

Aloitehan on joka tapauksessa erityisen tähdellinen ja arvokas, vaikka ei viimeisimpänsä olisikaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Ohjeita keskusteluun - Uuden Suomen Puheenvuoro: "Älä solvaa ihmistä tai yhteisöä."

Kansanedustajan suoja julkisessa keskustelussa on toki heikompi kuin tavan kansalaisen.
Silti näen, että tämän ketjun noitavaino menee 'ad hominem' tasolla jo liian pitkälle.

Vähissä lienee arjen ilot ja myös edustuksellisen demokratian kunnioitus silloin, kun pitää riekkua kansanedustajan niskassa niin heppoisin ja henkilökohtaisin perustein kuin tässä ketjussa.

Epäilemättä lähellä liikutaan Kärnä-jahdissa myös Puheenvuoron "Älä solvaa ihmistä" reunaehtoa.
Vaan mikäs siinä; suotakoon riekkujille riekkumisen ilo. Mikko Kärnää se tuskin vahingoittaa

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tämän keskustelun ainoa varsinainen ad hominen, tai ainakin ainoa joka on argumentaatiovirhe, on hyökkäys Kaistakorpea vastaan kommentissa #10. Kärnää henkilönä koskevassa blogissa ja keskustelussa on käytännössä mahdotonta kompastua ad hominemiin Kärnään liittyen. Argumentoida saa toki haluamallaan tavalla, mutta sivistyssanojen tiputtelu ymmärtämättä niiden tarkoitusta syö pahasti uskottavuutta.

Perustavaa laatua olevat ristiriidat ad hominem -argumentissasi ovat: a) Kärnä ei ole osallistunut keskusteluun, joten hänen persoonaansa koskevat väitteet eivät ole huomion ohjaamista pois varsinaisesta aiheesta ja; b) keskustelun aihe on Kärnä ja hänen toimet, joten keskustelu on mahdotonta käydä muuten kuin kommentoimalla häntä henkilönä.

Edellä sanotusta huolimatta herätit uteliaisuuteni. Mitä pidit solvaavana?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

On epäoleellista viisastella ad hominem käsitteen suppeimmilla merkityksillä.
Totta, ad hominem tarkoittaa; 'directed against a person rather than against his arguments'. Tosiasiassa tämä blogi nimenomaan onkin suunnattu henkilö Kärnää vastaan, jopa herjauksilla höystettynä. Siis varsin voimallista ad hominem'ia.

Olkoon, että Kärnä ei itse ole osallisena keskustelussa. Silti, koska tiedät mainitun fraasin suomennettuna, niin yritä päästä yli siitä argumentaatio-opin pinttymästä, jota korostamalla koetat osoittaa suurenmoisen akateemisuutesi. :)

Filosofiaa en onneksi ole opiskellut kuten sinä kenties, mutta latinaa kyllä muutaman vuoden. Hylätkäämme sofistiset snobbailut ja arvioikaamme aivan perustasolla, onko jotain mielekkyyttä järjestää miltei tyhjästä rehellisen suomalaisen kansanedustajan MV-tasoiset riekkujaiset.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Herjauksilla? MV-lehden tasoisilla? Huhhuh.

Jos katsot blogia, niin kerron esimerkkien avulla miten hän TOIMII. Jos pidät sanaa Kärnäraattori kamalana viittauksena hänen suunnattomaan määrään kertomani toiminnan tekijänä somessa, niin se on sitten sinun tulkintasi.

Voisitko kiistää esitetyt asiat ja toiminnan äläkä piiloutua epämääräisiin syytöksiin. Kiistä faktat, joita esitin. Minä en ole keskittynyt Kärnään ihmisenä vaan hänen tapaansa toimia somessa tarkoituksellinen harhaanjohtavasti.

Järjestää tyhjästä? Kyseessä on nimenomaan jatkuva toimintatapa, jota olen vuoden seurannut.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sen sijaan että olisit kertonut mitä pidät solvaavana, esität nyt että Kärnää olisi herjattu. Saatat hyvinkin olla oikeassa, minä vain en löydä viitteitä kummastakaan. Keskustelua edistäisi kummasti, jos vastaisit esitettyyn kysymykseen.

Joudun myös korjaamaan aiempaa arviotani, nyt ketjussa näyttäisi olevan kaksi ad hominem -argumentaatiovirhettä. Mutta kuten yllä totesin, kukin taplaa tyylillään.

Mitä väteeseesi Kärnän rehellisyydestä tulee, osoitti Kaistakorpi esimerkillistä rehellisyyttä korjaamalla blogiaan, kun osoitin yhden esitetyistä väitteistä heikosti perustelluksi. Koska selvää todistusta ei ollut, poisti hän väitteen. Oletko nähnyt Kärnän koskaan tehneen vastaavaa?

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

On suuri harmi kun en Espoolaisena voi äänestää Mikko Kärnää eduskuntaan.
Pitäisi olla kahden äänen mahdollisuus yksi ääni Uusimaalaiselle ehdokkaalle ja toinen ääni olis palkkioääni hyvin tehdystä aktiivisesta työstä kansanedustajana Suomessa. Mitä tulee sattuma kansanedustajuuteen, tämä jos mikä on luottamustoimessa olevan henkilön hävytöntä ilkkumista.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Ymmärrän palstatoverien Niko ja Max uskollisuuden ja uutteruuden toimia hyvää tarkoittavina (?) vallan vahtikoirina tässä keinotekoisessa Kärnägatessa. Kehä III:n tienoilta on niin sankarillista louskuttaa Lapin perukoilta Arkadian mäelle tullutta nuorta kansanedustajaa.

Niin, Mikko Kärnä on 36-vuotias nuorehko mies, joka on ehtinyt elämässään jo yllättävän moneksi. Keskeiset tiedot hänen taustastaan ovat kenen tahansa tarkistettavissa. Itse en löytänyt Kärnän taustoista mitään sellaista, mikä ansaitsisi ajojahdin käynnistämisen.

Entä Mikon edesottamukset kansanedustajana? En ole joka ripausta tutkinut, mutta yksi asia nousee päällimmäiseksi: mies ei kumartele joka suuntaan pyydellen anteeksi kansanedustajan mandaattiaan.

Energisyys ja tuotteliaisuus ensimmäisen kauden kansanedustajalla pitäisi poliittisten pöytäsääntöjen mukaan kaiketi olla ns. "käsijarru-päällä" tasolla. Tuon kirjoittamattoman säännön Kärnä ilmeisesti on rikkonut. Ja sekös se vasta ärsyttää etelän miehiä.

En lähde ruotimaan Kärnän lausunnoista mahdollisesti löytyviä epäjohdonmukaisuuksia. Jääköön se tehtävä niille vahtikoirille, joiden elämänuskoa ja itsetuntoa se heidän mielestään kohottaa. Minä kannustan Mikko Kärnää vastuunkantajana eteenpäin. Toimi edelleen rohkeasti sen puolesta, minkä oikeaksi näet!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Juoksuhan vaan paranee ja henkilöön menemisestä syyttäjä lisää henkilöön kohdistuvia perusteluja leimaten kehäkolmosella ja väitteellä siitä että kirjoituksilla vain pönkitetään itsetuntoa. Siihen kaupan päälle perustelu Kärnän taustoilla. Kaiva poika kaiva, routa ei lopu koskaan. Joskus kannattaa tohkeissaan miettiä kauanko kannattaa kuoppaa kaivaa, jos pää ei enää näy.

Kuten jo aiemmin totesin, niin olen kritisoinut Kärnän TOIMIA. Etelän miestä ei ärsytä aktiivisuus vaan miten se ilmenee harhaanjohtavilla argumenteille ja näennäisillä faktoilla. Sinun mielestäsi virheiden myöntäminen tai korjaminen ei kuulu ilmeisesti hyviin tapoihin poliitikolla vaan tärkeintä on olla pyytämättä anteeksi. Kuulostaa vahvalta tarkoitus pyhittää keinot ajattelulta, joka tuntuu olevan kepussa kestävä periaate.

Et lähde ruotimaan epäjohdonmukaisuuksia - ruodihan nyt vaan, niin voin latoa kymmeniä esimerkkejä lisää blogissa esitettyjen lisäksi jolloin katsotaan, mikä on asiaan kohdistuvilla argumenteilla todellinen tilanne ja onko väitteissäni perää. Taitaa olla suo, jonne et tohdi lähteä niin on parempia heitellä näitä etelä-juttuja..

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

#32.

Nyt olisi Nikolla sopiva vaihe vetää rauhallisesti henkeä ja pidätellä kiihkeää ratsuaan.
Tunnethan Lucius Annaeus Senecan sanonnan "maximum remedium irae mora est".

Omalta puoleltani olkoon myönnytyksenä se, että lupaan mahdollisuuksieni mukaan jatkaa kanssasi edustaja Kärnän TOIMIEN ruotimista heti, jos niissä ilmenee laittomuuksia tai jotain muuta hirveää.

Tämän blogin otsikon alle ei enempää kannata aikaa uhrata. Kiitos ja oikein mukavaa päivää!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #34

Vähäiseksi jää kansanedustajien toimien kritisointi, jos kynnykseksi asetetaan laittomuus. No, silloin ei kannattane ehdoin tahdoin hakeutua keskustelemaan muista kuin laittomuuksista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kärnän ikä tai asuinpaikka ei varmasti tee neutraaliksi arvostelulle enkä ymmärrä relevanssia. On hyvä että kansanedustaja on aktiivinen monilla elämän aloilla ja hänelle itselleen on varmasti näkyvyys hyödyksi etenkin nyt, kun varamiespesti eduskunnassa on päättymässä.

Tämän sanoen, minulla on Kärnästä jäänyt mieleen kolme asiaa: vitsillä (?) heitetty susien ampuminen helikopterista, neuvo tappaa käärme nähdessään ("käärmeetöntä kesää kaikille") sekä asiantuntematon sooloilu Katalonian asiassa, jonka yhteydessä hän kertoi olevansa vastuussa vain omille äänestäjilleen, kaikille noin 3000:lle. Kärnä vaikuttaa julkisuustyrkyltä vailla sen isompaa asiaa tai osaamista, sitten on turha ihmetellä jos tätä julkisuudessa käsitellään.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Pitääpä ehdotaa Uudelle Suomelle, etä asettaa jonkinlaisen rajoitteen blogi määrästä tietyssä ajassa. Ehkä kommentointiinkin olisi hyvä laittaa jokin kiintiö /pvä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ketä ajattelit erityisesti suitsia, minua vai?

Onnea ja menestystä uudistuspyyntöön - se olisi ensimmäinen näkemäni toteutunut täällä ollun vuoden aikana.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuota noin, ex-kansanedustaja Reijo Tossavainen (PS) pukkasi jopa neljä bloggausta päivässä, 2-3 oli tavallista.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Pakko myöntää, että pidän Kärnästä, vaikka väliin hirvittää hänen tapansa esittää asioita. Enkä nyt aina välttämättä ihan samaa mieltäkään ole.

Mutta kiitettävällä tavalla hän saa kauhistusta aikaan niissä, jotka jakavat Fatim Diarran ajatukset kehä 3:n ulkopuolisesta elämästä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

No, de gustibus non est disputandum sanoivat jo roomalaiset, makuasioista ei voi tai pidä kiistellä.

Kärnä tällä viikolla Maaseudun tulevaisuudessa: "Myös demarinuoret syöksyivät samalle haaskalle vaatimaan maataloustukiin leikkauksia. Siinä lihanpalat lentelevät, kun sini- ja punaketut taistelevat tunkion herruudesta. Molempien tavoite näyttää edelleen olevan tappaa talonpoika päivässä, parhaassa kaksi, ja surullisen hyvin kulkee."

Tuohon vielä kupeeseen: "Niinistön kanssa samoja jotoksia patikoi kokoomuksen nuorisojärjestö, jonka mielestä satovahinkokorvaukset tulisi maksaa mieluummin laskettelukeskuksille, jos ei sada lunta."

Jos näitä katsoo niin eka pitää varmaan Kärnän sanomana ottaa huumorilla, mutta tekisi mieli olla ottamatta, kun Kokoomusnuorten vastaavasti karrikoiden heittämä juttu esitetään hänen taholtaan todellisena ehdotuksena.

Tämä on sellaista harhaanjohtamista jota vieroksun. Tämä tosin kevyemmästä päästä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

No, mitä mieltä olet, kuinka kauan vihreitä pitää kurmoottaa Fatim Diarran sanomisista? Koska se sama asennevamma löytyy kyllä myös kokoomuksen ja sosialidemokraattien piiristä. Kärnän karikatyyri sopii kyllä moneen, jopa täälläkin...

Paras tapa hiljentää pöytäseurue kapakassa on toteamalla, että minullakin on lestadiolaiset sukujuuret, siinä vaiheessa, kun porukka kauhistelee lestadiolaisten sukurutsausta ja sitä, kuinka nainen on vain lapsentekokone. Ensin tulee hiljaisuus ja sitten joku saattaa jopa sanoa: 'En minä nyt kaikkia tarkoittanut.'

Rehellisempää miestä en tunne kuin isäni, vaikka hän lestadiolainen maanviljelijä olikin.

Kuten tuolla toisessa yhteydessä totesin, jos joku asia voidaan ymmärtää väärin, se ymmärretään väärin, jos se kannattaa ymmärtää väärin. Ei se ole kivaa mutta se on näköjään tyyli nykyään.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #47

Mä en tähän Fatim-touhuun viitti ottaa mitään kantaa, peijaiset on käynnissä ja eri osapuolet setviköön sotkunsa.

Itse mustan huumorin ja sarkasmin ystävänä säästän ne vaikkapa kohta 30 vuotta sitten Otaniemen opiskelijasolussa muodostuneeseen kaveriporukkaan ja sen whattsapp-ryhmään. Kun porukassa mm muutama Äpyyn kirjoittanut, niin kaikki ei ole aina ihan korrektia, mutta toisaalta hyväntahtoisessa sakissa voi heittää raakaa pilaa ja jopa toisista. Eikä sieltä asioita jaella.

Koitan välttää tahallista väärinymmärtämistä ja tarkoituksellista pahansuopuutta - virheitäkin silti tulee.

Kyllä asenteellisuutta löytyy eri puolilla, tuskin täältäkään kovin puhtoisia siinä mielessä löytyy.

Oman kokemukseni mukaan laajemminn somessa sarkasmilla olet jatkuvasti väärinymmärretty ja mustalla huumorilla kaulaasi myöten skeidassa. Jengi ei vaan kato tajuu.. ;-) Juuri lopussa kuvaamasi ilmiöiden vuoksi nuo eivät toimi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sama meno jatkuu eilisessä blogissa Vihreiden politiikan sietämätön keveys. Jälleen maa alkoi polttaa ja yhden lyhyen kommentin jälkeen näkyi vain perävalot.

Kärnä totesi:"Vihreiden politiikassa ei noin muutenkaan tunnu olevan mitään logiikkaa. Metsätaloutta ei saa harjoittaa, turvetta ei saa nostaa, kaivoksia ei pitäisi rakentaa, maataloutta ei harjoittaa, eläimiä ei saisi metsästää ja nyt viimeisimpänä halutaan myös lopettaa myös matkailu."

1) Metsätaloutta ei saa harjoittaa

Vihreät eivät tällaista ole ajaneet eivätkä vaatineet vallinneen metsän käytön vähentämistä vaan kyseenalaistaneet niiden käytön lisäämisen kuten vaikkapa laaja tutkijajoukko.

2) Turvetta ei saa nostaa

Tätäkään Vihreät ei ole ajanut, sen sijaan turpeen laajamittaisen tuen käytön rajoittamista kylläkin ja sen käytön vähentämistä siirtymällä enemmän aidosti uusiutuviin.

3) Kaivoksia ei pitäisi rakentaa

Tähänkään en löydä tukea väitteelle, se sijaan Talvivaaran ja vaikkapa konkurssiin ajautuneen kanadalaisen kaivosyhtiön jälkien korjauksiin menneiden ja menevien kustannusten vuoksi lienee järkevää pohtia hankkeita tarkasti.

4) Maataloutta ei saa harjoittaa

Höpöhöpö, en jaksa edes perustella.

5) Eläimiä ei saisi metsästää

Tätäkään ei vihreät aja, se ettei niitä saa listiä yhtä paljon kuin Kärnä haluaaa, niin ei tarkoita tätä.

6) Nyt viimeisimpänä halutaan lopettaa myös matkailu

Tähän ja todelliseen kustannusvaikutukseen on ko blogin kommenteissa tavaraa runsaasti.

Voiko yhteen lauseeseen enää enempää harhaanjohtavia väittämiä ja silkkaa palturia laittaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset