Hallitus veroja kiertävien hyvin veljien asialla – etiikka täysin hukassa

Hallituksen ehdottamat toimet veroja kiertäneiden osalta ovat täysin käsittämättömiä, epäeettisiä ja epäoikeudenmukaisia. Heti hallituskauden alussa yritettiin armahduslakia kaatuen perustuslakiin, mutta sittemmin ollaan edelleen tehty toimia, joiden avulla armahdus käytännössä toteutuu.

Nyt sitten Suomen Kuvalehden mukaan ylin syyttäjä haukkuu Sipilän hallituksen verolakiesityksen: Jättialennus veronkiertäjille.

"Nyt syyttäjien mukaan näyttää siltä, että tehokkaan katumisen pykälää ollaan ujuttamassa lainsäädäntöön uudestaan osana yli 300-sivuista lakipakettia."

Säännös on pakottava ja sen soveltamisala näyttäisi olevan vastaava kuin hallituksen eduskunnasta aikanaan poisvetämän hallituksen esityksen”, kirjoittavat syyttäjät lausunnossaan.

"Tämä tarkoittaisi käytännössä tehokkaan katumisen lain paluuta, sillä veronkorotuksen jälkeen samaa tekoa poliisi ei voi enää tutkia rikoksena. Ainoaksi rangaistukseksi jäisi siis puolen prosentin veronkorotus eli tyypillisesti kymppejä tai satasia."

Edelleen on mahdollista, että voidaan myös tulkita rikosoikeudelliseen vastuuseen harkittaessa tapausta ennen määrättyä veronkorotusta. Kuten perintö- ja lahjaveron 30 000 euron rajan osalta jo huomattiin, niin verottajalla tuntuu olevan tapana mieluummin jättää ottamatta asia laajempaan käsittelyyn ja päästää näissä asioissa verovelvollinen helpolla kenties säästäen omaa työtään. Ihme ja kumma, kun sama ei näytä ollenkaan koskevan vähävaraisempaa väkeä, jota varten ollaan kyllä tehty automaattitarkastuksia ja valvontaa eikä senttiäkään pääse karkaamaan.

Satoja ilmoituksia tullut ennen kuin Sveitsi aloittaa 2018 automaattisen tietojen toimittamisen

Suomen Kuvalehden saamien tietojen mukaan verottaja on saanut satoja ilmoituksia ja erittäin harva niistä on johtanut rikostutkintaan. Suurimmasta osasta ollaan vain määrätty veronkorotus ja kaikki nämä tapaukset ovat salaisia. Lisäksi osassa näistä saattaa olla kyseessä rahapesu eikä ole mitään julkista tietoa siitä, kuinka moni näistä on tutkittu sen osalta.

Ei ole myöskään tiedossa kattavatko tehdyt ilmoitukset kaiken asianosaisen tekemän veronkierron. Itse olen vakuuttunut siitä, että verojuristit ovat neuvoneet asiakkaitaan ilmoittamaan ainakin osan ennen automaattisen tietojen vaihdon alkua, jotta mahdollisilta syytteiltä vältyttäisiin.

Suomen Kuvalehden artikkelissa todetaan:

"Tehokas katuminen ei tee paluuta, sillä se on käytännössä ollut käytössä koko ajan.Verohallinto tekee rikosilmoituksia harvoin ja juristit ovat varmasti oppineet jo ymmärtämään, minkä verran vältettyjä veroja uskaltaa kerrallaan ilmoittaa, ettei tapauksesta tehdä rikosilmoitusta."

Hallituksen toiminnan eettisyys surkealla tasolla

Kokoomukselta jotenkin ymmärrän tämän, Sipilän Keskustan oikeistosiipi näkyy olevan samoilla linjoilla, mutta Sinisten osalta ihmettelen kovasti onko tämä sitä "keskiluokan verokapinaa". Ennemminkin tuntuu siltä, että kaikki Perussuomalaisten ja sitä kautta Sinisten periaatteet on unohdettu. Alunperinhän Soini lopulta jälkijunassa vastusti alkuperäistä armahduslakia, mutta nyt taas ollaan oltu hiljaa. En tiedä johtuuko tämä osin siitä, että ainakaan itse en pidä Sinisten väkeä kovin kummoisina taloustuntijoina ja saattavat olla vaikkapa VM:n esityksistä täysin kujalla. He ovat silti mukana hyväksymässä tällaista politiikkaa ja myös vastuussa.

Itse en olisi uskonut peruskeskustalaisenkaan olevan ihan näillä linjoilla, mutta ilmeisesti Il Sipilän toimet hyväksytään, sillä saihan hän juuri valtaisan luoton jossain gallupissa Keskustan kannattajilta.

Hallitukselle tuntuu Suomessa olevan kahden kerroksen väkeä ja hyville veljille pyritään jopa takaamaan keinot päästä pälkähästä veronkierron osalta. Kuka muu tässä maassa saisi mahdollisuuden minimaalisilla sanktioilla "katumalla" välttää suuremmat seuraamukset juuri ennen automaattisen tietojenvaihdon käynnistymistä ja siten melko varmaa kiinnijäämistä? 

Perustuslakikin voi tulla tielle, mutta hyviä veljiä ja siskoja ei jätetä.

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu