Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Kokoomuksen nerokas taktiikka - Keskustaa viedään kuin pässiä narussa

Vaikken Kokoomuksen linjauksia suurelta osin kannata, niin on pakko ihailla heidän taktiikkaansa, jolla kannatus säilyy Keskustan hiljalleen upotessa. Sipilän kokemattomuus politiikassa on tarjonnut tilaisuuden ajaa kovaa oikeistolaista politiikkaa vierittäen merkittävän osan vastuusta Keskustalle - sitä viedään kuin pässiä narussa. Erikoista että ainoa voimakkaasti maaseudun etua ajava puolue ei taistele tätä liekaa vastaan tosissaan.

Kokoomuksen vaatimukset aiheuttavat soteuudistuksen merkittävimmät ongelmat

Tämä on mielestäni kiistatta selvää, mutta Sipilän otettua varmistelusta vastaavan ministerinsalkun Keskustalle on Saarikko paikassa, jossa häntä käy jopa sääliksi. Hänhän joutuu ajamaan Kokoomuksen vaatimuksia läpi vaikkei välttämättä niitä edes kannata.

Täälläkin Kokoomuksen Sari Sarkomaa on toistuvasti vierittänyt heikon valmistelun ja sopimisen ongelmia Saarikon vastuulle kuten blogissaan aloittamalla:

"Sote-vastuuministeri Saarikon johdolla on syytä selkeyttää asiakassetelipykälä perusteluineen ennen valinnanvapauslain lausuntokierrosta. Hallituksella näyttää olevan yksimielisyys tavoitteesta, mutta pykälän muotoilu on herättänyt runsaasti väärinymmärryksiä ja huolta."

Samaten Uuden Suomen toimituksen Teppo Ovaskainen vierittää kysymyksiä Saarikon suuntaan unohtaen täysin Kokoomuksen roolin blogissaan Ministerin outo kysymys Mehiläisestä. Jostain kumman syystä luennoidessaan markkinoiden toiminnasta unohtuu se, että Kokoomuksen vaatimuksesta tämä mahdollistuu ja kermankuorintaa karsivat osuudet ovat jäämässä vajaiksi - ei niitä edes oikeasti haluta karsia.

Keskusta jollain tasolla vaisusti vastustaa tätä toivomalla lausuntokierroksen tuovan heidän toivomiaan muutoksia - tämä on aika laimea ja selkärangaton tapa toimia.

Kokoomus kaksilla rattailla maakuntauudistuksen kimpussa

Verrattuna Keskustan pieneen pyristelyyn Kokoomuksen ajaminen kaksilla rattailla Vapaavuoren avulla C21-ryhmineen maakuntauudistusta vastaan on nerokasta taktiikkaa. Siihen verrattuna Keskustan valitsema taktiikka on amatöörien puuhastelua. Nerokkuus ei siitä yhtään eettisempää tai suoraselkäisempää tee, mutta hyvin tuo näkyy toimivan. Vapaavuoren näennäinen itsenäisyys asiassa takaa sen, että Kokoomuksella ei ikäänkuin ole keinoja laittaa häntä kuriin - luulen ettei myöskään ole tahtoa. Kaikki sataa mukavasti Kokoomuksen laariin.

Kokoomus onnistunut välttämään pari karikkoa taidolla ja tuurilla

Koulutusleikkaukset oli ensimmäinen vaaran paikka, mutta siitä selvisivät aika vähäisin vaurioin. Tässä käytettiin ikivanhaa älytöntä perustelua, jonka ei pitäisi toimia vaan toimiipa silti. Eli koska edellinen hallitus leikkasi koulutuksesta eivät he saisi kritisoida uuden tekemiä leikkauksia samaan kohteeseen. Miettikääpä samaa yrityselämässä, jos joka kerta leikataan samasta funktiosta kuten tuotekehityksestä, niin homma menee reisille.

Kenties opiskelijoiden aseman taloudellinen huonontaminenkaan ei ole niin paha asia suurelle osalle Kokoomuksen kannattajista. Onhan moni akateemisesti koulutettu ja kohtuullisen hyvin toimeentuleva, joten jälkikasvun rahallinen tukeminen opiskeluaikana ei ole mikään suuri ongelma. Toisin on niillä, joiden taustat ovat vaatimattomista oloista ja rahasta on tiukkaa.

Hallintarekisterilaki oli toinen karikkopaikka, jossa Kokoomus näytti todellisia karvojaan. Ensimmäisestä kierroksesta selvittiin Stubbin vaihdolla - sori siitä. Toisella kierroksella Perussuomalaiset Kankaanniemen johdolla onnistuivat tekemään koko hommasta sellaisen farssin, että Kokoomus saattoi vain naureskella sivusta heidän touhujaan.

Sipilän vastuullisuus ja kunnianhimo ministeripaikkojen jaossa

On vaikea arvailla mitä Sipilä ajatteli ministerivalintojen ja niiden jaon suhteen. Itse uskon että hän halusi Keskustalle vastuun sotesta sekä sitten yrityksiin sekä talouteen voimakkaasti vaikuttavan pestin eli Elinkeinoministerin salkun. Osa tästä lienee kunnianahimoa ja halua vaikuttaa vahvasti näihin asioihin - osa varmaankin suoraselkäistä halua ottaa ohjaus omiin käsiin vaikeistakin alueista uskoen onnistumiseen.

Soini ryhtyessään ulkoministeriksi valtionvarainministerin sijaan teki Kokoomukselle kuvaamastani toiminnasta mahdollista ja laittoi Sipilän hankalaan paikkaan. Orpo pystyy valtionvaraiministerinä olemaan esillä vastuullisena valtion kirstunvartijana ja kritiikki monesta tehdystä leikkauksesta kohdistuu useimmiten lopulta tuon alueen ministeriin tai kollektiivisesti koko hallitukseen. Valtionvarainministerin paikaltahan on ennenkin ponnistettu Kokoomuksen suunnalta jopa presidentiksi asti.

Perinteisillä Keskustan alueilla ministerit Tiilikainen ja Leppä ovat tehneet hyvinkin perinteistä puolueensa politiikkaa onnistuen varsin vähällä huomiolla viemään läpi varsinkin maaseudun asioita. Omasta kulmastani katsottuna olen varsin surullinen siitä, että sekä eläinsuojelulakiesityksessä että uudessa ympäristölaissa on vesitetty monet tavoitteet eläinten olojen ja ympäristöasioiden parantamisen kannalta pääosin puhtaasti taloudellisin syin. Nämä asiat ovat valitettavan vähän käsiteltyjä sotesekamelskan vallatessa kaiken huomion - moni tärkeä asia etenee vähällä julkisuudella mielestäni huonoon suuntaan parrasvalojen ulkopuolella.

Tiilikainen ja Leppä ovat keränneet kehuja perinteisiltä kepulaisilta ja maaseudun väeltä. Sen sijaan tämä Sipilän bisneskaarti yhtenä kärkenään Berner ei ole tainnut paljoa suitsutusta saada. Sipilään luotto tuntuu kuitenkin kestävän - osasyynä lienee se, että varteenotettavat vaihtoehdot puolueen johtoon ovat aika vähissä.

Uuden Suomen toimituksen varaukseton tuki Kokoomukselle

Vuoden aikana täällä ollessa olen huomannut tämän ilmiön ja viime aikoina se on yhä voimistunut. Poiminnoista ei Kokoomuksen kritiikkiä löydy kuin korkeintaan pienenä osana kirjoitusta mikäli kyseessä on koko hallitusta koskeva kritiikki, jossa on Sipilä tai Keskusta kärkenä.

Jaana Pelkonen (kahdesti), Raimo Ilaskivi, Piia Kauma, Mikko Savelius, Ville Valkonen ja Otto Meri (kahdesti). Nämä nimet löytyvät pikavilkaisulla ensimmäiseltä poimintojen sivulta.

Merkittävä kulminaatiopiste nähtiin myös noin viikko sitten, kun Martti Asikaisen blogi Kokoomuskansanedustajan saamista matkakorvauksista lastenhakureissuiltaan poistettiin kokonaan ilman selityksiä. Kirjoitus ei ollut mitenkään asiaton ja esimerkiksi Iltasanomissa on edelleen uutinen samasta asiasta. Jostain syystä tämä oli ongelma Uudelle Suomelle.

Toimitus vaikuttaa myös olevan varsin ahkera pyrkiessään kampittamaan Kokoomukselle sopivan seuraavan hallituksen muodostamiselle ongelmallisia Vihreitä - näin tekee esimerkiksi päätoimittaja Huusko kirjoituksessaan Jos Touko Aalto, "ei Sotkamon ihmettä". Ihmettä ei muuten ole vielä lähimainkaan tapahtunut, jos katsoo lukuja asian takana vähänkään kriittisesti. Silti oltiin vyöryttämässä yhden saman konsernin Koskisen kolumnin pohjalta syytä kiireen vilkkaa Aallon niskaan pienen toivonkipinän pohjalta.

Kokoomus ainoana onnistunut tavoitteissaan

Tällä hetkellä näyttää siltä, että taitavalla taktiikallaan Kokoomus on onnistunut toteuttamaan hallitusessa oikeistolaisinta politiikkaa, mitä ollaan todella pitkään aikaan nähty. Sipilän Keskustan oikeistosiipi on tarjonnut tälle puitteet ja Siniset komppaavat keskittyen vähäpätöisempiin asioihin toivoen pelastusta ennen ensi vaaleja.

Tässä valossa ei ole ihme, että Kokoomuksen kannatus pysyy tai jopa nousee. Samaten ei ole ihme, että Keskustalla on ongelmia. Kenties Sipilän olisi kannattanut pitää enemmän puolueensa konkareita mukana eikä sivakoida omia latujaan jääräpäisesti. Yritysmaailmassa ja politikassa peli on kuitenkin erilaista ja se vaikuttaa nyt kouluttavan kovalla kädellä kantapään kautta.

Kokoomuksen peli on kovaa ja taitavaa toimien oman kannattajakuntansa hyväksi. Samalla se mielestäni on jakanut kansaa yhä enemmän ja hyvin harvalla on enää olo, että tässä ollaan missään yhteisissä talkoissa tai samassa veneessä. Pitkällä aikavälillä tämä on tuhoisa ilmiö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"...että tässä ollaan missään yhteisissä talkoissa..."
Ethän vain ole käsittänyt talkoita väärin?
Nythän on menossa yhteiset talkoot Kokoomuksen tilan hyväksi.

Pekka Iiskonmaki

Miten Kepu voisi taistella maaseudun puolesta, kun sitä ei juuri enään ole?

Kepu on siten myöhässä maaseudun pelastamisen kanssa n. 50-vuotta.

Nyt ei ole enään mitään tehtävissä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Alexander Stubbin tultu valituksi kokoomuksen puheenjohtajaksi 2014, ilmeisesti johtui jännityksestä kun totesi. Hei me lopetimme koulutuksen.

Olen yrittänyt lötää Alexander Stubbin ensimmäisen puheen kun hän tuli valituksi kokoomuksen puheenjohtajaksi Jyväskylässä 2014, en ole löytänyt.

Joka tapaukessa kokoomus näyttä toimivan Alexander Stubbin lausuman mukaan, hei me lopetimme koulutuksen.

Pekka Iiskonmaki

#4
Vain harvat ovat huomanneet Suomen ikäluokkien puolittumisen ja siten koulutuspaikkojen vähennystarpeen.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Samaa minäkin olen ajatellut, poliitikot voisivat kertoa asian kansalle.

Pitäisikö Puolan tapaan järjestää lisäyntymis talkoot.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005442413.html

Pekka Iiskonmaki

#4
Vain harvat ovat huomanneet Suomen ikäluokkien puolittumisen ja siten koulutuspaikkojen vähennystarpeen.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"... hei me lopetimme koulutuksen".
Tietenkin. Eihän Suomi pärjää koulutuksella, vaan halpatyövoimalla.

Kuten blogisti totesikin:
"Onhan moni (kokoomuksen kannattaja) akateemisesti koulutettu ja kohtuullisen hyvin toimeentuleva, joten jälkikasvun rahallinen tukeminen opiskeluaikana ei ole mikään suuri ongelma".
Eivätpä ole köyhien kakarat kilpailemassa samoista työpaikoista ;-).

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ei kylläkään Jyväskylässä 2014 vaan Lahdessa valittuna puheenjohtajana.

Alexander Stubb kokoomuksen puoluevaltuustossa 23.6.2014;
https://www.youtube.com/watch?v=Yekq-LAlQXI

Sana jo 15.6.2014 tallenne;
https://www.youtube.com/watch?v=aFTr83G0zw0

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Orpohan puheenjohtajakisan aikaan totesi koulutusleikkauksista:

"–Kyllä ne osuivat minun, sivistysporvarin sydämeen rajusti. En sano, että se on kokoomuslaista politiikkaa. Ne tuntuvat pahalta. Kun tulevaisuuteen katsotaan, koulutus ja sivistys pitää pitää koko ajan mielessä kun tulevaisuutta rakennetaan, Orpo vastasi."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/196167-petteri-or...

Aika hiljaista on ollut resurssien palautuksen suhteen, joten taisi olla pelkkää sanahelinää.. Stubbin piikkiin ja eteenpäin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mielenkiintoistahan on, että puheenjohtajavaihdoksen myötä Kokoomuksen ajama politiikka ei ole mihinkään muuttunut. Sitä selittämään on vain saatu Orpo, joka ei stubeksi niin paljoa, on monellle vähemmän ärsyttävä ja vakuuttavampi kuin Stubb.

Stubb on melkoinen esimerkki siitä, kuinka kaikki innostus "yhteisten asioiden" ajamiseen katoaa täysin vallan ja rahan huvettua. Miestä ei tuntunut eduskuntatyö kiinnostavan ilmiesesti hänen kannaltaan vähäpätöisenä hommana yhtään. Viis äänestäjistä, oli aika etsiä sopiva hillotolppa ja siirtyä sitä hoitamaan. Toivottavasti Euroopan investointipankissa riittää avustajia selittämään asioita, kun talousasioiden ja prosenttilaskun maailmassa mies ei ole juurikaan kunnostautunut.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Stubbin tultu valituksi kokoomuksen puheenjohtajaksi 2014, ilmeisesti johtui jännityksestä kun totesi. Hei me lopetimme koulutuksen.

Noinko oli?

Kas kun Vanhasen II-hallitus teki:
Kuntauudistuksen,koulu-uudistuksen -07 jatkuu yhä tälläkin hallituskaudella.
Kuntia yhdistettiin ja kouluja lopetettiin. Yliopistoille ja AMKK tehtiin yritysten tapaan tulosvastuullisuus.
Opiskelu maksulliseksi ulkomaalaisille opiskelijoille ja pitkään opiskelleille jotta valmistusajat lyhenesivät.
Aivan USA konsulttifirma MacKinseyn ohjeilla.

Koulutusta yriysten työvoimatarpeen mukaan . Isoaikäpolveahan ei tämä ja tulevat sukupolvet tule olemaan .Joten joka kylään tuskin tarvitaan kouluja veronmaksajien
"ristiksi" .
Koulu-uudistuksenhan sopi :Kepu,kok,Rkp,Vihr.yhdessä-07-11 ei vain kokoomus.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...on Saarikko paikassa, jossa häntä käy jopa sääliksi. Hänhän joutuu ajamaan Kokoomuksen vaatimuksia läpi vaikkei välttämättä niitä edes kannata".
Taitaa kuitenkin kannattaa maakunta-osiota. Satojen miljoonien siirtyminen veroparatiiseihin ei näytä Saarikkoakaan haittaavan. Eipä ole pois omasta pussistaan.

Ei siis käy Saarikkoa yhtään sääliksi. Ei kukaan eikä mikään pidä häntä väkisin kokomustaa puolustamassa. Ei muu kuin oma maakuntalehmä ojassa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

No joo, sanotaan että hitusen käy sääliksi, mutta itse on sopankeittäjäksi halunnut vielä järjestelyllä, jossa hallituskauden tärkeimmän hankkeen vetäjää vaihdetaan puolivälissä kautta. Sekään ei ollut ratkaisu fiksuimmasta päästä vaikka Rehulan poistuminen parrasvaloista oli sinällään positiivista.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Kaikki sataa mukavasti Kokoomuksen laariin".
Niinhän tuo tekee enkä ymmärrä miksi. Suomalaisista ehkä pari prosenttia on siinä asemassa, että kokoomuksen politiikka hyödyttää heitä. Silti kokoomuksen kannatus on yli 20 %. Miten ihmeessä ?
Onko tuo yli 18 % niin humalassa, etteivät ole köyhiä eivätkä kipeitä ?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ainoa uskottava selitys on, että Sipilä on Kokoomuksen myyrä ja tuhoaa tahallaan kepulit sisältä käsin. Kokoomushan lähti liikkeelle tappion jälkeen pienimpänä hallituspuolueena ja on nyt ottanut koko hallituksen toiminnan suvereenisti haltuun. Ainoa mikä ei onnistunut oli lonkeron saaminen lähikauppaan. Muut myyräntyöt ovat menneet nappiin, köyhiä on sorrettu, "hallitustovereiden" kannatus tuhottu, rahaa siirretään kansalta veroparatiiseihin, AY-liikkeet nöyryytetty jne.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"... ja se vaikuttaa nyt kouluttavan kovalla kädellä kantapään kautta".
Taitaa vaan "kouluttaa" pelkästään veronmaksajia. Ainahan kaverit Sipilälle jonkun rahakkaan suojasataman löytävät ja järjestävät. Kuten Soinillekin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sipilä on siinä mielessä poikkeuksellinen, että hän ei taida suojasatamaa tarvita. Hän voi palata sijoittajaksi ja siinähän on mukavasti pöytä katettu, kun haalituksen kärkihankkeilla on neljän vuoden aikana katettu pöytää cleantechille ja biotaloudelle, jotka olivat hänen sijoituskohteinaan vuosikausia ennen pääministeriyttä. Sieltä poimii sitten lupaavimmat valtion tuilla kehitetyt firmat ja jatkaa hommia kuten ennen.

Biotalouteen ja cleantechiinhän hallituksen usko ei horju vaikka kärkihankkeiden puoliväliraportissa kerrottiin, ettei panostuksilla olla saatu aikaan toivottua vientiä. Tämä lienee yksi Sipilän lempilapsia ja vaatimus hallitusohjelmaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sipilä on todella löytänyt win-win tilanteen. Jos keskusta putoaa seuraavasta hallituksesta, vihreät tulevat tilalle ja jatkavat biotalouteen ja cleantechiin panostusta. Teit niin tai näin, aina oikeinpäin. Jos pysyt hallituksessa, voit lisätä panostusta. Jos putoat, voit poimia hedelmät, nykyiset ja tulevat.

Kokoomuskin odottaa innolla vihreiden tuloa hallitukseen, koska vihreät haluavat lisätä koulutusta. Jokainen koulutettu on uusi potentiaalinen kokoomuksen äänestäjä. Taas win-win. Jos vihreät eivät tule hallitukseen, voi jatkaa köyhien kurjistamista. Jos tulevat, voi napata heiltä äänestäjät.

Porvarilla on sitten helppoa...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #23

Tietysti jotain voi päätellä siitä, että Kokoomus on nyt ollut 10 vuotta hallituksessa putkeen ja tätä kautta edeltävät neljä vuotta pääministeripuolue. Aika vähälle huomiolle jää se, että tuolloin he olivat vetovastuussa. Senkin osalta syy on vieritetty hallituskumppaneille, joten porvari voittaa aina.

Tietysti jos Sipilän agendaa noin ajattelee, niin voi win-win tulla kysymykseen varsinkin, kun hän ei sanomansa mukaan mieti miltä asiat näyttävät. Useimmiten asiat ovat sitä, miltä näyttävät ja ei näky nyt kovin mairitteleva minun silmissäni ole ollut. Vihreät ovat muuten varsinkin metsän käytöstä mm biopolttoaineeksi osalta kääntäneet kelkkaansa kriittiseksi.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Ihmetyttää ettei kokoomuksen touhu herätä suurempaa keskustelua, on tuo kapuloiden rattaisiin laittaminen ja hallituskumppanien syyksi vierittäminen niin läpinäkyvää.

Vertaan tuota niihin takarivin tyyppeihin jotka koulussa ammuskelivat kumilenkkejä etupenkkiläisen niskaan vaikeuttaakseen hänen työtään, sekä suututtaakseen hänet järjestääkseen hänelle tosikon maineen.

Kun persujen johtokin vaihtui, niin kokoomus ilmoitti välittömästi ettei hallitusyhteistyö persujen kanssa tule jatkumaan, piste,
sillä ei ollut mitään merkitystä, että persut ilmoittivat, että jatketaan siitä mihin jäätiin ja toimitaan jatkossakin siten kuin on sovittu,
samaan aikaan sipilä kaiveli nenäänsä futiskentän vaihtoaitiossa ja koitti hahmottaa itselleen, että mitäs nyt onkaan tapahtunut.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kokoomus ja Orpo onnistuivat hoitamaan tuon persujen hajoamisenkin taitavammin kuin Sipilä, joka sotkeutui omaan kesäteatteriinsa. Tässäkin siitä tuli niin iso numero, että Kokoomus saattoi varjoista katsella, kun keskustaa ja Sipilää grillataan ihan siitä samasta päätöksestä, jossa olivat itse mukana kuitenkin taitavammin toimien julkisuuden kannalta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Yksi Kokoomuksen kannatusta selittävä tekijä voi löytyä eri yhteiskuntaluokkien äänestysinnokkuudesta. Hesarissa törmäsin juuri artikkeliin, jossa kerrotaan:

"Näin tekevät etenkin korkeakouluja käyneet ihmiset. Heistä melkein kaikki – ikäluokasta riippuen noin 80–90 prosenttia – käyvät antamassa äänensä.
Ero on huima pelkän peruskoulun käyneisiin verrattuna. Kun kolmekymppisistä korkeakoulututkinnon suorittaneista äänesti vuoden 2015 eduskuntavaaleissa lähes 90 prosenttia, pelkän peruskoulun käyneistä äänesti vain kolmasosa."

"Koulutetut kokevat valtion ja siihen vaikuttamisen omakseen. He uskovat, että heidän mielipiteensä on arvokas"

”Politiikan maailma on lähentynyt vielä enemmän ylemmän keskiluokan maailmaa kuin ennen. Politiikassa oli aikaisemmin enemmän työläistaustaisia”, Lahtinen sanoo.

"Vähän koulutetut tai pienituloiset eivät tunne kuuluvansa siihen kerhoon, jossa yhteiset päätökset tehdään."

”Luottamus järjestelmää kohtaan voi olla heikko. Jos toimeentulo tekee tiukkaa, energia menee jokapäiväiseen selviämiseen eivätkä abstraktit poliittiset väännöt välttämättä jaksa kiinnostaa”, Lahtinen selittää.

Itse artikkelissa lisää aiheesta, valitettavasti maksullisella puolella:
Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden
https://www.hs.fi/tiede/art-2000005453768.html

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mikäli koulutetummat äänestävät kokoomusta enemmän juuri koulutuksesta johtuen, asia on ilman muuta noin. Tuo äänestysinnokkuushaan lienee myös pitkälti RKP:n ääniosuuden selittäjä. Toisaalta jos selittävä muuttuja on koulutustaso, kyse ei ole samasta asiasta. Tuonhan pitäisi myös näkyä vihreiden vaalituloksissa, joten en ihan pureksimatta niele selitystä. Saattaa olla pelkkää korrelaatiota kokoomuksen osalta. Selitys voisi olla että omaa vastuuta elämästään korostavat ihmiset ehkä kouluttautuvat muita enemmän.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jos olisin ilkeä, väittäisin että keskeinen selittäjä koulutuksen ja äänestysinnon välillä löytyy siitä, että julkisen sektorin korkeakoulutetut ymmärtävät äänestämisen merkityksen edunvalvonnassa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

En nyt tarjoa kouluttautumista ainoa selittävänä tekijänä vaan yhtenä niistä. Tuohon on heti tarpeen yhdistää koulutuksen myötä tuleva sijoittautuminen yhteiskunnassa - pääsääntöisesti se kuitenkin tarjoaa paremman toimeentulon.

Vihreiden ja Kokoomuksen kannattajakunnassa saattaa olla merkittäviä eroja korkeasti koulutettujen yhteiskunnan eri toimintoihin sijoittumisen kannalta. Yrittäjyys ja liike-elämä korostunee Kokoomuksessa.

Oheisen linkin takaa löytyy keväällä julkaistusta tutkimuksesta tietoa, sen alla oleva linkki vie kattavimpaan näkemääni tutkimukseen, jossa eri puolueiden jäseniä ja kannattajia on tutkittu. Siellä on varsin mielenkiintoisia taulukoita esim siitä, kuinka politiikka koetaan hyödyksi liike-elämässä jne.

https://yle.fi/uutiset/3-9528779

Pari poimintaa:
"Kokoomuslaiset ovat myös korkeasti koulutettua väkeä. Lähes puolella on tutkimuksen mukaan ylempi korkeakoulututkinto. Viidellä prosentilla on lisensiaatin tai tohtorin tutkinto tehtynä.
Korkea asema työhierarkiassa selittää myös kokoomuslaisten hyvätuloisuutta. Kokoomusjäsenten kotitalouksissa mediaantulo on 4 400 euroa kuussa."

"Korkeakoulututkinto on lähes 75 prosentilla jäsenistä, ja valtaosa heistä on tehnyt ylemmän korkeakoulututkinnon.
Työssäkäyvät vihreät ovat selvästi useimmin ylempiä toimihenkilöitä. Heidän osuutensa vihreiden työssäkäyvistä jäsenistä on 64 prosenttia. Duunariosastoa ja yrittäjiä on alle kymmenen prosenttia. Kotitalouden mediaanitulot ovat 3 500 euroa kuukaudessa."

Nuo lausumat ovat jäsenistä eivät kannattajista, mutta antanevat suuntaa asiasta. Ero mediaanituloissa syntynee monesta asiasta, mutta yksi lienee sijoittautuminen työmaailmassa.

Tuo lausumasi oman vastuun elämästä korostamisesta on mielestäni kyllä aika mutkat suoriksi vetävä vaikka sisältänee jonkun osan totuudestakin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Korjataan sen verran blogia, että Kokoomuksen Jaana Pelkonen poimintoihin kolmatta kertaa peräjälkeen puolessatoista viikossa - onhan hän toki ihana..

Kaupan päälle sitten keskustapoliitikon surkea ruokinta Vihreiden varjobudjetista todistaa toisen väittämäsi toimituksen motiiveista ja poliittisesta linjasta.

Rest my case - lepuutan laukkuni.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mikä oli SOTE-ministereiden Rehulan ja Saarikon pätevyys sosiaali ja terv.hoitouudistukseen?
Onko kumpikaan toiminut käytännöntyössä ko.alalla vai onko "kokemus" kerääntynyt vain kokouspöydissä kunnissa ja valiokunnissa?
Kokoomuksella on eduskuntaryhmässä lääkäreitä ja sairaanhoitajia jotka tuntee alan.
Perusministereiden kokemuksella "Mehiläiset" vie kuin pässiä narussa mennen tullen ministeriä.
Ihmeen sivussa on myös Stvm-ministeri Mattila (ps/sinin.)jonka tontille luulisi SOTE kuuluvan enemmän kuin peruspalveluministereille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset