Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Suomi 100: Itsenäisyyspäivän vetoomukseni

Paljon enemmän hyvää kuin pahaa, näin itse ajattelen miettiessäni Suomen satavuotista taivalta. Nyt on aika juhlia tuota vuosisadan mittaista tarinaa ylpeydellä ja kunnioituksella. Kaikki asiat eivät ole hyvin, mutta katsellessamme taaksepäin saavutuksiamme voi mielestäni kiistatta todeta tarinan olevan hieno ja koko maailman tasolla merkittävä. Pienen pohjoisen kansan saavutukset on huomattu ja olemme olleet esimerkkinä monille vaikkapa koulutuksen osalta.

Harras toiveeni ja vetoomukseni on, että kunnioitamme kaikki tätä taivalta ja juhlapäivää provosoimatta ja provosoitumatta väkivaltaisuuksiin tai ilkivaltaan. Vetoomukseni kohdistan kaikille, jotka aikovat itsenäisyyspäivänä osoittaa mieltään kokemiaan epäkohtia vastaan - millä laidalla oletkin, niin Suomi ja suomalaiset ansaitsevat tämän juhlapäivän ilman väkivaltaisuuksia. Mieltään voi ilman muuta osoittaa ja se, että näin voi tehdä juhlapäivänä Suomessa kertoo paljon siitä, millaisessa maassa elämme. Monessa muussa maassa tämä ei olisi mahdollista.

Suomen satavuotispäivänä voisi oikeastaan julistaa rauhan joulurauhan tapaan:

Julistetaan siis täten yleinen itsenäissyytemme satavuotispäivänrauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään, sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja itsenäisyysjuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

Lopuksi toivotetaan kaikille suomalaisille riemullista itsenäisyysjuhlaa sadan vuoden taipaleemme kunniaksi.

Keskiviikkona maailman katseet kohdistuvat välillä pieneen Suomeen ja meidän itsenäisyyttämme sekä saavutuksiamme kunnioitetaan. Millaisen kuvan haluamme itse maastamme antaa maailmalle?

Nyt on aika juhlia eikä riidellä - epäkohtien korjaamiseen on aikaa muinakin päivinä. Toivottavasti Suomen tarina tästä jatkuu yhä enemmän muistaen Jarkko Martikaisen hienon Valssi tanssitaidottomille -kappaleen sanat: "Ylämäessä tönin sua eteenpäin, alamäessä vauhtias jarrutan." Meidän kaikkien on tehtävä tästä maasta yhä parempi ja oikeudenmukaisempi - työ ei lopu, mutta hetken voi ja pitää juhlistaa jo saavutettua.

Oikein hyvää ja rauhallista itsenäisyyspäivää sekä Nikonpäivää kaikille ensi keskiviikkona!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Kiitos samoin Niko ja kiitos myöskin aina kinnostavista blogeista.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Suurkiitos, positiivista palautetta on aina ilo kuulla! :-)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Meillä on perinteinen tapa sytyttää kello !8.00 kynttilä ja katsella myöhemmin illasta surkuhupaisaa näytelmää nimeltä linnan juhlat.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Näin se on ollut minun nuoruudessanikin kotona aina. Muistan kun aina piti katsoa katin perään, ettei se käynyt huiskimassa hännällään ikkunalla olevia kynttilöitä. Kyllä tuota näytelmää kerran vuodessa katselee ainakin sivusilmällä.

Pekka Pylkkönen

Oli muuten häävalssinani tuo :)

Juu. Jos kaikki tämä riitely saataisiinkin valjastettua pelkästään positiiviseen, Suomi olisi paratiisi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mainio biisi, yksi hienoimpia lyriikoita mitä on tehty.
"Yksi, kaksi, kolme, vaihtuu valssin askeleet.
Ei ne taitu, niinkuin vuodet ovat taittuneet.
Painajaisten vierasväki saapuu irvimään:
Ei ne osaa tanssia omissa häissäänkään...

Siksi muita selitysten syitä kuule et:
Vain toisilleen on mies ja nainen
Ja vain toisilleen tilivelvolliset
Tällä matkalla, jossa näin

Ylämäessä tönin sua eteenpäin,
Alamäessä vauhtias' jarrutan...
Vaikken kanssasi tanssimaan oppinut,
Opin enemmän: opin sinut.

Jotkut käyvät ulkokultaisuuttaan vaalimaan:
Sääntökirjaan tartutaan kuin lapseen hukkuvaan...
Kurttuotsin etiketin mukaan eletään
Ja jos se etiketti petti, sitten itketään.."

Biisi sopii mukavasti tällaiselle parimetriselle, jolla pää on ilmeisesti liian kaukana jaloista tanssimiseen.. ;-)

Positiivisuudeksi tuskin saadaan valjastettua riitaa, mutta kun nyt ensin päästäisiin kohti rakentavaa yritystä löytää ratkaisuja pelkän pöyristymisen sijaan ja lisäksi kykyä asettua toisten asemaan.

Eero Mattila

Tähän vetoomukseen on helppo yhtyä.
Rauhallista itsenäisyyspäivää!

Sääkin tuntuu suosivan - Mukavaa pikkupakkasta on luvassa;-)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitos, pikkupakkanen ja mieluusti lumipeite passaisi kahden pitkäkarvaisen koiran omistajalle. Alkaapi kura ja rapa riittää tälle vuodelle. ;-)

Muistan itsenäisyyspäivän marssini armeijasta vaakaan päin näköä tulevassa räntäsateessa ja suon mieluusti sen sijaan kelpo kelin tämän vuotisille asevelvollisille.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Eiköhän vanhaan malliin nahisteluja ym. esiinny. Miksi nuo käyttäytyisivät eri tavalla nyt? Tarkoitushan on ennen muuta saada huomiota ja nythän sitä on mahdollisuus saada kun huomio on normaalia itsenäisyyspäivän juhlaa suurempi.

Torstaina sitten äimistellään ja uhriudutaan ja se on kestoaihe täällä blogeissa tuo toinen toistaan syytteleminen. Kohu laantuu ennen joulua ja jouluksi tulisi kehittää uusi pöyristymisen aihe.

Itse vietän päivää täällä kaukana kotimaasta. Täälläkin on juhla- ja vapaapäivä kun perustuslain vuosipäivää viettävät.

Osallistun paikallisen suomalaisen yhteisön illallisjuhlaan n.350 muun kanssa.Eilen asiaan liittyvässä jumalanpalveluksessa jossa Finlandia ja Veteraanin iltahuuto komeasti kaikuivat vanhassa katolisessa kivikirkossa.

Toivon hyvää juhlapäivää itse kullekin säädylle. Toivottavasti sää suosii juhlaanne. Nuoremmille ja lapsille näistä jää hyvä muistijälki. !Bueno!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hyvää itsenäisyyspäivää sinne kauas, joskus etäältä näkee kumma kyllä paremmin.

Voi olla että käy kuten sanoit, silti esitän toiveen ettei. Maksimaalisen huomion hakemisen lisäksi on silti hyvä mikäli kunnioitus ja kiitollisuus on myös mielissä keskiviikkona. Kenties niidenkin pohtiminen pitäisi pahimpia ylilyöntejä poissa - tai yleensä mitään lyöntejä.

Toni Rintala

"Harras toiveeni ja vetoomukseni on, että kunnioitamme kaikki tätä taivalta ja juhlapäivää provosoimatta ja provosoitumatta väkivaltaisuuksiin tai ilkivaltaan."

Taitaa olla jo myöhäistä..

Suomi 100-keikan ravintoloitsijan autot poltettiin – äärivasemmisto luultavasti asialla
https://pt-media.org/2017/12/04/suomi-100-keikan-r...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toivottavasti tästäkin huolimatta jaksetaan olla provosoitumatta ja ei lähdetä eskaloimaan tilannetta pahemmaksi. Poliisi toivottavasti selvittää asian ja tekeijät joutuvat vastuuseen. Erittäin ikävää ja typerää eikä mikään ratkaisu näihin asioihin. :-(

Edelleen toivon hartaasti.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Samaa toivon minäkin, rauhaa ja rakkautta kaikille.

Nyt monien maiden katseet ovat kääntyneet tänne pienen ja sisukkaan Suomen suuntaan, joten olkaamme ja eläkäämme siivosti "herran nuhteessa"! Kaikkea hyvää myöskin sinulle Niko toivotellen. Blogiisi oli helppo yhtyä joka sanaan ja toiveeseen.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Hyvä kirjoitus ja tästä on helppo olla samaa mieltä! :)

Politiikkaa ei pidä sotkea kaikkeen, tai on helvetti irti.

Mukavaa itsenäisyyspäivää myös sinne!

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Hyvää itsenäisyyspäivää, ajatelkaapa kuinka laajalti maailmalla huomioidaan Suomen 100 vuotis juhlapäivää.
Eikös olekin hienoa !
Toivottavasti televisio näyttää niitä upeita valoteoksia, kaikillahan varsinkin vanhemmilla ei ole areenaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ikävää sähläystä eri toimijoiden taholta, mutta Poliisin kannalta lienee helpompi valvoa tapahtumia kulkueen mennessä samalta paikalta kuin aiemmin ja uutisen mukaan oli kuitenkin myönnetty lupa jo aiemmin ennen tuota lasten tapahtumaa.

Toivottavasti lasten tapahtumalle löytyy hyvä toinen paikka ja lopulta tilaisuus onnistuu. Selvää mielestäni on ettei niitä samassa paikassa kannata pitää.

Minusta ennemminkin ikävä yhteensattuma, jolle ei pitäisi antaa liikaa painoarvoa. Ikävää että meni näin, mutta lienee paras valittavissa ollut ratkaisu.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mitäpä se yhden ihmisen toive auttaisi, ei paljon mitään. Olen todella pettynyt kuinka tuo lastentapahtuma on otettu keppihevoseksi mukaan tähän järjettömään vääntöön.

https://yle.fi/uutiset/3-9962605

FB-sivuillaan mm Ville Niinistö totesi:

"Lasten itsenäisyyspäivän päätapahtumaa Helsingissä ollaan siirtämässä pois äärioikeiston ja uusnatsien marssin takia."

"Mikä ihmeen arvojärjestys tämä on? Helsingin poliisilla nyt selitettävää. Itsenäisyys on juuri lapsia varten. Jos poliisilla on huoli siitä, että äärioikeiston ja natsien marssi aiheuttaa lasten tapahtumalle turvallisuusriskin, niin eikö kannattaisi silloin siirtää natsien marssia?"

Itse haluan uskoa, että mm hän on mennyt herkkäuskoisuuttaan tähän vedätykseen, mutta harkitsematonta se on ollut joka tapauksessa. Jäitä hattuun nyt.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Niko... mikään ei ole enää siten kuin valtamediat antavat ymmärtää?
Kannattaa lukea myös tuo alempi juttu joka ei edusta valtamediaa:

https://www.nykysuomi.com/2017/12/04/naekoekulma-v...

Tarinan loppukirjoituksessa oli aika tyhjentävästi kerrottu:

"Uskokaa tai älkää mitään lastentapahtumaa ei ole, eikä sitä tule, eikä ollut koskaan tarkoitus tullakkaan. Tarkoitus oli nostaa yhdeksi päiväksi vaan suuri kohu siitä kuinka ”natsi ja äärioikeisto” valtaa Helsingin. Tämähän ei punavihreään kuplaan nimittäin sovi."

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Miksi pitää lietsoa tätä vastakkainasettelua pahemmaksi? Kukaan ei tässä voita - se on täysin selvää. Jos tuo kulkue menisi omia menojaan ei maailma eikä Suomi muuttuisi. Mahdolliset ylilyönnit menisi omaan piikkiin. Luomalla vastakkainasettelua ja provosoimalla ei synny kuin turhaa tuhoa ja uhoa.

Tämä kaikki muistuttaa eniten jalkapallohuliganismia ja väkivaltaa, missä kysymys ei oikeasti ole enää joukkueesta tai asiasta vaan halusta synnyttää väkivaltaa ja ristiriitoja täysin itsekkäistä syistä vailla mitään oikeaa tavoitetta.

Kukaan ei voita ja moni kärsii, joten miksi?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kiitokseni vielä kerran, Niko! Tekstisi arvo oikein korostuu, kun tuohon rinnalle alkaa nousemaan vastakkainasettelublogeja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tämä alpakkagate kertoo hyvin ketkä täällä haluavat luoda vastakkainasettelua.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

0612 kaikki hyvin. Kaikki rosvot linnassa!

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Oikein hyvää itsenäisyyspäivää ja hyvää joulua, hyvää sitäsuntätä ja niin edespäin.

Juu, helppo on yhtyä ... vaan ei kaikkien.

"Millaisen kuvan haluamme itse maastamme antaa maailmalle? " , miten olisi totuudellinen kuva mutta millainen se on ? Suomi on räikeästi jakautunut jopa niin, että tähän sinun toivotukseesi on helppo yhtyä kaikkien niiden joilla on helppoa.

hartaita vetoomuksia voi aina lähettää mutta oikeudenmukaista ei tästä maasta tule saamaan - siitäkään syystä, että emme päätä kuin pinen osan omasta kohtalostamme.

Silti, hyvää ja tasapuolista kuudeskahdettatoista 2017. Ikävää sanoa, että
me olemme tulossa pitkän marssin päähän, kohti yhteistä hautaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hyvää Suomen itsenäisyyspäivää!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset