Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Kansanedustajien sopeutumisraha vs työttömien aktiivimalli

Kansanedustajien tulisi viimeistään nyt aktiivimallin hyväksyttyään näyttää kuinka Suomea johdetaan edestä esimerkillä ja ollaan samassa veneessä. Vuonna 2011 tehty päätös oli torso ja jätti jo eduskunnassa olleille täydet edut ja sopeutumiseläkkeet koskien vain uusia kansanedustajia. Miksi näin, kohdistuuhan vaikkapa ansiosidonnaisen lyhentäminen ja aktiivimallikin kaikkiin työuran pituudesta ja työttömyysajasta huolimatta?

Eduskunnasta putoaviin tai pois jääviin kansanedustajiin tulisi kaikkiin soveltaa uutta mallia, jossa maksimissaan kolme vuotta maksetaan sopeutumisrahaa ja ilman muuta ko aikana tulisi myös osoittaa aktiivisuutensa joko tekemällä kolmessa kuukaudessa riittävästi työtä tai osallistumalla työllistämistoimenpiteisiin - onhan aktiivisuus ilman muuta hyväksi entiselle kansanedustajallekin heti alusta lähtien, jottei pääse vieraantumaan työelämästä. Samalla myös sanktiot tulee ulottaa heihin sekä jo nyt sopeutumiseläkettä nauttiviin ja heidän tulee olla valmiita ottamaan vastaan työtä mikäli työmatkoihin kuluu alle kolme tuntia päivässä - ja työstä ei saa kieltäytyä mikäli saatu sopeutumisraha on suurempi kuin palkka.

Kansanedustajat kummasti määrittelivät itselleen, ettei tuleva laki ja uusi sopeutumisrahamalli koske heitä itseään eli siis jo eduskunnassa olevia. Miksi näin, eihän ole ollut mitään ongelmaa vähentää työssä olleilta ja kymmeniä vuosia työttömyyskassamaksuja maksaneilta turvaa ansisidonnaista lyhentämällä tai sitten nyt aktiivimallin myötä sanktioimalla. Ei näissäkään toimissa ole mitään eroavaisuuksia iän tai uran pituuden mukaan vaan mekaanisella laskukaavalla kepitetään niistä huolimatta.

Nyt kansanedustajat mukaan yhteisiin talkoisiin ja samalle viivalle muille tekemienne päätösten lailla!

Esimerkillähän tätä maata johdetaan, eikö niin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Esimerkillähän tätä maata johdetaan, eikö niin?".
Ei näytä koskevan "kansan"edustajia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ei tunnu koskevan - ehkä meillä on muodostunut omassa mielessään ylähuone, jolla tulee olla tavallista kansaa paremmat edut kaikessa ja ne kyllä säilyvät ainakin omalla kohdalla. Tulevilta voi sentään vähän karsia yleisen painostuksen alla.

Juhani Vehmaskangas

Tästä olisi syytä jonkun tehdä kansalaisaloite. Heti laittaisin nimeni alle. Uskon, että kannatus olisi jopa samaa luokkaa kuin tuolla aktiivimallin kumoamisaloitteella.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jotenkin huvittavaa, että tästä ja yritysten työllistämisestä sekä tarpeista syvällä rintaäänellä paasaavat Kokoomuksen Jaskari ja Vartiainen eivät ole CV:nsä mukaan olleet päivääkään yrittäjinä tai edes yrityksessä töissä.

Työurat ovat ainoastaan tutkijoina ja työnantajien lobbareina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset