EK:n uusi propaganda-ase Ekonomistikone

ETLA ja EVA ovat perustaneet Ekonomistikone-nimisen paneelin, johon se kehuu ottaneensa mukaan merkittävimmät taloustieteilijät kertomaan näkemyksensä talouskysymyksistä. EK:n ohjaaman ETLA:n ja EVA:n paneelin kysymykset ovat huvittavan johdattelevia ja paneelin edustuksessakin on huomattava määrä ETLA:n omia taloustieteilijöitä. Ekonomistikone toimii kuin vaalikone kysymyksineen, mutta mielestäni vahvasti tarkoitushakuisesti johdatellen, jotta saataisiin haluttuja tuloksia.

Uusi Suomikin julkaisi juuri uutisen ja jakoi sen Facebookissa saatteella: "Suomen johtavista ekonomisteista koostuvalla paneelilla oli varsin selvä kanta maahanmuuttajien palkka-aleen." Tähän asiaan itselleni ei ole selkeää kantaa, mutta se sai minut tutustumaan itse Ekonomistikoneeseen.

Selaillessani kysymyksiä itseäni alkoi suorastaan huvittamaan kysymysten asettelu – niillähän on usein merkittävä vaikutus saatuihin tuloksiin. Pari esimerkkiä:

Vuokrasääntelyllä pitäisi pyrkiä hillitsemään vuokrien nousua, vaikka se tarkoittaisi vuokra-asuntotarjonnan pienenemistä.

Suomen on järkevää tukea telakoitaan kilpailukyvyn turvaamiseksi, koska useimmissa muissakin maissa tehdään niin.

Sipilän hallituksen ajama kilpailukykysopimus oli Suomen talouskasvun kannalta oikeansuuntainen ratkaisu.

Onko aivan skidiä johdattelun makua näissä kysymyksissä? Normaali ja hyvä tapa on jättää nuo vaikka- ja koska-osuudet pois mikäli halutaan olla vaikuttamatta vastauksiin. Lisäksi tuon viimeisen asettelu kikystä oikeansuuntaisena on vähintäänkin arveluttava. Itse vastauksen yhteydessä panelistitkin tuovat tätä esiin.

Paneelissa on myös selkeä yliedustus ETLA:n omia tutkijoita, ja varsinkin heidän ollessa työantajansa puolesta aktiivisia vastaajia on vaikutus tuloksiin ilmeinen.

EK, EVA ja ETLA ovat samaa elinkeinoelämän ja erityisesti suuryritysten sekä omistajien kantaa ajavaa tahoa – voisi puhua E-ryhmästä. Median ja toimittajienkin pitäisi suhtautua kriittisesti tällaisen tahon tuottamaan tietoon eikä vain suoraan julkaista tiedotteita vielä luoden itse kuva riippumattomuudesta, mikä on kuitenkin todellisuudessa vain näennäistä.

Olen pitkään ollut huolissani tilastotiedon väärinkäytöstä ja niiden todellisesta ymmärryksestä. Itse penäisin myös toimittajilta vastuuta kriittisen ja analyyttisen pohdinnan muodossa. Ei pidä uskoa kaikkea, mitä poliitikot ja lobbarit tuovat esiin näennäisen vakuuttavilla tilastoilla ja graafeilla. Suomessa ollaan oltu huolestuneita matematiikan oppimisen suhteen ja en kyllä ihmettele miksi. Pelkän laskennan lisäksi se opettaa loogista ja analyyttistä ajattelua, joka liian usein loistaa poissaolollaan uutisoitaessa näitä asioita. Jopa päätöksiä kuten ansiosidonnaisen lyhentäminen perusteltiin täysin harhaanjohtavalla ja arvottomalla tilastolla, joista kerroin blogissani Tilastot keppihevosina työttömien kepittäjillä.

Matti Apusen tulo EVA:n johtajaksi toi näille tahoille merkittävän määrän mediaosaamista, joka on mielestäni näkynyt ja ne saavat yhä enemmän näkyvyyttä varsin kyseenalaisilla tiedotteilla ja julkaisuilla. Ekonomistikone näyttää tuovan vielä oman lisänsä tähän ja tulemme näkemään paljon tiedotteita aina, kun tulos sattuu osumaan sopivasti EK:n omaan kantaan.

Lähdekritiikki on tässäkin paikallaan vaikka meille kerrotaankin riippumattomasta akateemisesta paneelista. Akateemisia taloustieteilijöitä he ovat kyllä, mutta toteutuuko riippumattomuus ja objektiivisuus aidosti onkin sitten aivan eri asia.

 

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu