Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Rautalangan vääntöä Kokoomuspoliitikoille

Oikeastaan olen tyytyväinen siihen, että täällä ja muualla mediassa useat kokoomuspoliitikot osoittavat todelliset karvansa ja ymmärtämättömyytensä työttömiä kohtaan sekä asiantuntemattomuutensa aktiivimalliin liittyvissä keskusteluissa. On joitain asioita, joita nämä kansan arjesta ja vähäosaisten tilanteesta ymmärtämättömät oikeistopoliitikot eivät tunnu sisäistävän ja koitan vääntää niitä tässä rautalangasta.

Tanskan malli ei ole vain keppiä vaan kokonaisuus, jossa panostetaan auttamiseen ja koulutukseen

Tanskan mallia vilautellaan täällä jatkuvasti ja kerrotaan kuinka siellä on tiukemmat vaatimukset - tämä on sitä kirsikanpoimintaa, josta olen aiemminkin syyttänyt Kokoomusta esimerkiksi paikallisen sopimisen yhteydessä. Siinä tämä EK:n käsikassarana toimiva puolue ei tunnu mitenkään ymmärtävän, että paikallinen sopiminen vaatii Ruotsin ja Saksan mallin mukaisesti henkilöstön edustuksen esimerkiksi yrityksen hallitukseen, jotta todellinen sopiminen yhteisen tilannekuvan myötä voi toteutua - muutoin on kyse yksipuolisesta saneluita, joka ei ole sopimista.

Tanskassa on kireämmät vaatimukset työttömille - tämä pitää paikkansa. Kuitenkin sen ns flexisecurity-malli sisältää huomattavasti korkeammat panostukset työttömien auttamiseen ja koulutukseen sekä korkeamman sosiaaliturvan tason. Ei voida poimia vain keppiosaa ja väittää sillä saatavan tuloksia aikaan.

Papukaijan lailla näitä ajatuksia toistaneet Harri Jaskari, Juhana Vartiainen, Kai Mykkänen puhumattakaan muutamista paikallispoliitikoista eivät tunnu ymmärtävän kokonaisuutta ja Tanskan mallia ollenkaan. Puhumattakaan tänään poimitusta Orpon ex-avustaja Valkosesta, joka onnistuu väittämään aktiivimallin perustuvan tutkimuksiin - tämä on täyttä potaskaa, mutta kelpaa uutiseksi täältäkin. Julkisuudessa sisäsiististi esiintyvän Orpon ajattelusta kertonee jotain tämä hänen avustajansakin ajatusmaailma.

Tekniikan Akateemisten toiminnanjohtaja kertoi taannoin Tanskan mallista seuraavaa:

"Tanskan työttömyysturvamallin sanotaan perustuvan matalaan irtisanomissuojaan ja korkeaan työttömyysturvaan, joka kuitenkin vähenee työttömyyden kestäessä. Yhdistelmä kuulemma alentaa palkkaamisen kynnystä, kun työntekijästä pääsee tarvittaessa myös eroon. Työntekijän on taas helppo hyväksyä järjestelmä, koska turvan taso on korkea ja uudelleen työllistyminen on helppoa.

Tanskassa työttömyysturva onkin korkea. Taso on 90 % työttömyyttä edeltävästä palkasta, mutta sillä on katto, joka on noin 2300 €, ja se saavutetaan yli 2500 € palkkatasolla. Suomessa tuolla palkalla työttömyysturva on noin 1400 €. Suomen ansiosidonnainen saavuttaa 2300 € tason suunnilleen 6000 € kuukausiansion kohdalla.

Muut uskomukset Tanskan työttömyysturvamallista eivät kestä lähempää tarkastelua. OECD:n tekemän vertailun mukaan Suomessa irtisanominen on jonkin verran helpompaa kuin Tanskassa ja selvästi helpompaa kuin Ruotsissa ja Saksassa. Aivan erityisen heikko on Suomessa suoja kollektiivista irtisanomista vastaan, eli ns. tuotannollis-taloudellisia syitä vastaan. Läntisessä Euroopassa vain Iso-Britanniassa irtisanominen on selvästi helpompaa kuin Suomessa.

Tanskan työttömyysturvan pieneneminen työttömyyden pitkittyessä on ilmeisesti väärinkäsitys. Työttömyysturvan porrastuksesta luovuttiin vuonna 2010, kun ansiosidonnainen turva lyhennettiin tuhannesta 500 päivään. Kummassakin maassa työstä kieltäytymisestä seuraa työttömyysturvan karenssi."

Lukemattomat Kokoomuspoliitikkojen lausunnot eivät heijastele koko totuutta vaan osatotuutta kirsikanpoimintana. Itseäni huvittaa vaikkapa se, että kansanedustajat Jaskari eikä Vartiainen ole CV:nsä mukaan ole työskennelleet päivääkään yrityksessä vaan ainoastaan elinkeinoelämän lobbareina ja tutkijoina nyt sitten toistaen niiden näkemyksiä. Varmaan tällä toiminnalla kansanedustajauran jälkeen palkkio odottaa. Myöskin Ville Valosen yrityskokemus näyttää rajoittuvan yhteen harjoittelujaksoon opiskeluaikoina. On jotenkin huolestuttavaa, että tällaiset täysin vailla omaa kokemusta yrityselämästä olevat työnantajapuolen etuja ajavat lobbarit ovat vakuuttavasti kertomassa meille yritysten todellisuudesta ja tilanteesta. Oma kokemus puuttuu täysin ja kaikki on toisen käden tietoa - ainakaan Tanskan mallista he eivät näytä ymmärtävän kuin yhden hokeman. Esimerkiksi Kokoomusnuorten Sebastian Frankenhauser tänään osoitti tietämättömyytensä tästä. Myös riippumattomaksi itseään väittävä, mutta silti Kokoomusta jatkuvasti puolustava Seppo-Juhani Pietikäinen toi  Tanskan mallin esille yhtä vaillinnaisesti kommenteissaan.

Avoimien työpaikkojen ja työttömien määrän rinnastaminen ei kuvaa juuri mitään

Samat kokoomuspoliitikot tuovat esiin jatkuvasti rinnastuksen avoimista työpaikoista ja toisaalta työttömien määrästä. En tiedä mistä Valkonen tänään repi luvun 85 000 avointa työpaikkaa marraskuussa, kun hänen laittamansa kuvan palkeista ei päästä lähellekään tuota lukua. Joka tapauksessa kerron nyt teille kokoomuspoliitikot suuren paljastuksen: niitä paikkoja hakevat myös työlliset ja useimmiten palkataan työn vaihtaja eikä työtön.

Otetaan kuviteltu esimerkki: Kuljetusfirma A hakee uutta kuskia ja laittaa paikan hakuun, siihen tulee 200 hakemusta ja valitaan kuljetusfirma B:ssä oleva Irma. Irmalle tarvitaan korvaajaa, joten laitetaan paikka hakuun ja valitaan siihen duunipaikan vaihdosta haluava Jorma kuljetusfirma C:stä. No, C:kin tarvitsee kuskin paikkaajakseen ja sama kuvio toistuu ja palkataan työnvaihtaja Arska kuljetusfirma D:stä. Tällöin kuljetusfirma D tarvitse kuskin ja se päättää lopulta palkata työttömän Pirjon, jolloin yksi työtön muuttuu työlliseksi.

Avoinna on nyt siis ollut neljä työpaikkaa ja vain yksi työtön on työllistynyt?  Mitä ihmettä, ne varmaan vetää lonkkaa eivätkä vaan viitsi mennä töihin? Niitä pitää aktivoida!! Pitäisihän työttömien hävitä, jos kerran avoimia työpaikkoja on noin paljon tarjolla.

Työttömällä ei ole näihin paikkoihin juurikaan mitään etulyöntiasemaa vaan päivastoin. Samalle te luotte yhä vahvemmin kuvaa työttömistä luusereina ja laiskoina vaikeuttaen tilannetta entisestään - hölmöläisten hommaa, joka kertoo täydellisestä ymmärryksen ja empatian puutteesta. Juuri mitään investointeja ei olla tehty työllistymistä tukemaan, mutta keppiä ja parjausta kyllä riittää. Yritystukien osalla Orpo totesi kuinka kaikilla tuilla on puolustajansa eikä leikkauksia tehty - kuka suojelisi ja puolustaisi vähäosaisia teiltä?

Keskustan ja Sinisten jälkiviisaat

Kokoomuksen jalanjäljissä Keskustan ja Sinisten ministerit sekä kansanedustajat osoittavat myös suurta tekopyhyyttä jälkiviisauksineen ja ajatuksineen mahdollisista korjauksista myöhemmin. Lailla ei ollut mitään muuta pakkoa astua voimaan 1.1.2018 kuin hallituksen säästötavoitteet budjettivuodelle 2018 - siitähän tässä on oikeasti kysymys. Malli tuo leikkauksineen väistämättä säästöjä ellei jokaikinen työtön täytä ehtoja.

Voitte muistella vaikkapa viime kevään hallintarekisterilain päätöksen vaatimia ponsia. Yksikään niihin liittyvä lakiesitys ei ole toteutunut vielä eikä kovin hyvältä näytä. Julkisuudessa nämä on jo unohdettu. Joten pikaiset korjaukset tehtyyn päätökseen voi unohtaa, niitä ei tule.

On muutenkin hämmästyttävää tämä keskustelun määrä päätöksen jälkeen. Alle kahden viikon toteututusajalla säädettiin laki, jonka kanssamm  Kela tulee oleman lirissä ja vaikutuksia ei tiedetä kunnolla. Ilmeisesti työttömiä voidaan käyttää koekaniineina vaikka mihin - heillä kun ne Orpon mainitsemat puolustajat ovat vähissä.

Nämä keskustelut pitäisi käydä ENNEN lain säätämistä eikä sen jälkeen. Olen lukenut asiantuntijalausuntoja varsin monelta taholta ja kaikki nyt myöhemmin esiin tuodut asiat ovat jo niissä esitetty. Hallitus ja hallituspuolueet vain päättivät olla välittämättä niistä eivätkä muuttaneet mitään. Ja myös äänestivät asian puolesta - myös Kaikkonen ja Kurvinen sekä Siniset.

#VMP

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minusta on hauskaa, että jotkut hallituspuolueiden kansanedustajat nyt teeskentelevät olevansa kiinnostuneita asiasta, vaikka yksikään ei ollut paikalla kun asiasta keskusteltiin eduskunnassa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Minusta on hauskaa porvari-hallitus käyttää taas kerran perustuslakikirjaa "kärpäslätkänä" ei ohjeena lakien valmisteluun.

Nämä ongelmat ja mahdolliset ratkaisut on myös tuotu esiin perustuslakivaliokunnan lausunnossa. Valiokunnan käsittelyssä perustuslakivaliokunnan kanta on kuitenkin sivuutettu.
-Pidämme tällaista menettelytapaa erittäin huolestuttavana. Perustuslakivaliokunnan lausuntojen tulee olla eduskuntakäsittelyssä erityisasemassa.
- Vaikka perustuslakivaliokunnan muut kuin ponsiosaan yksilöidyt huomiot ovat velvoittavuudeltaan heikompia, tulee niiden mahdolliseen sivuuttamiseen kuitenkin mielestämme esittää mietinnössä perusteet.
Katsomme, että nyt niin ei ole tehty riittävän huolellisesti, vaan aktiivimallia on haluttu ajaa eteenpäin sen merkittävistä puutteista huolimatta.
14.12-17
Stvm-valiokunta

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuo Valkosen repimä luku johtuu keskiviikon A-studiosta Kai Mykkäsen ja Martin-Éric Racinen keskustelusta aktiivimallista, studio väitti edelleen virheellisesti työttömyyslukuja ja että TE-toimistossa työpaikkoja 85 000.

En ymmärrä, että miksi pitää epäluotettavaan tilastokeskukseen tukeutua työttömyysmääristä ja siihen, ettei paljon oikeaa palkkaa tarjoavia ole TE-toimiston tietokannassa ja onpa siellä näkynyt paljonkin samoja firmoja ilmoittelevan samoista työpaikoista kerta toisensa jälkeen mutta miksi sitten ei ole otettu työntekijöitä? Tuntuu vain teennäiseltä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kelan johtaja ennustaa toimeentulo- ja asumistukien määrän kasvavan Aktiivi-mallilla. Rahat niihin kaivetaan kansan taskuilta tai leikataan sosiaaliturvaa pienituloisilta.

"Hei! Me tienataan tällä,taas"?

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Tanskassa todellakin panostetaan koulutukseen paljon enemmän, toisin kuin täällä. Maa on muutenkin paljon tasa-arvoisempi kuin Suomi myös taloudessa, pienemmälläkin palkalla tai sosiaaliturvalla pystyy elättämään itsensä - toisin kuin täällä. Koulutus ja uudelleenkoulutus on usein palkallista, ja taas toisin kuin täällä. Tanskan malli, ottakaa oppia siis! Ihmisille pitää antaa mahdollisuuksia, heitä ei saa syyllistää asioista. Ihmiset tekevät työtä, jos sitä on, ja jos sitä saa joutumatta johonkin bizardiin sääntöviidakkoon josta on vaikea löytää ulospääsyä. Monet myös kouluttautuisivat, jos siihen olisi varaa. Olisi todella sekä inhimillisesti että kansantaloudellisesti perusteltua tehdä se mahdolliseksi. Kokoomuksen poliitikot eivät vain näe näin pitkälle, lyhytnäköisyydessään.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Tanskassa on säilytetty ja kehitetään hyvinvointivaltiota (Suomessahan koko sana ja sen sisältö on painunut, koska painettu, unohduksiin). Tanskassa on laaja hyväksyntä hyvinvointivaltiolle, liekö oma historiansa kahden itseä suuremman, Saksan ja Ruotsin, puristuksessa opettanut realismia.

Jarkko Lahdensuu

Niko Kaistakorpi sinun tietämyksesi taso tuntuu hyvin heikolta , ensinnäkin kuljetusliikkeiden avoimeen työpaikkaan ei tule 200 sataa hakijaa vaan keskimäärin 1-2 ,se siitä sinun esimerkistäsi. Ja vielä siitä empatiasta , sinun ajatuksesi mukaan työtön vetäköön lonkkaa vaikka vuosia. Ilmeisesti et ole se työssäkäyvä veronmaksaja joka sen lystin maksaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ilmeisesti minun pitäisi luottaa sinun näkemykseesi asiasta täysin vailla mitään lähdettä tahi evidenssiä tästä, tuntematon täällä ilman kuvaa esiintyvä hemmo kertoo näin olevan ollen ilmeisesti kuljetusalan työnantajien tilanteen erikoisasiantuntija. Joka tapauksessa usealla alalla tilanne on kuten kuvasin ja fakta on, että useimmiten palkataan työllinen työnvaihtaja. Tällöin avoimien työpaikkojen suhde työttömien määrään ei kuvaa suoraa todellisuutta työllistymismahdollisuuksien määrästä - pelkkä hakeminen kun ei riitä vaan pitää tulla valituksi työhön.

Olen maksanut aika hemmetisti veroja ja sinunkin kannattaisi ymmärtää se, että esimerkiksi moni akateeminen työtön erityisesti yli viiskymmppiset ovat maksaneet veroja ja maksuja vuosikymmeniä, joilla on rahoitettu muiden turvaa ja nyt sitten leimaat heitä lonkkaa vetäviksi loisiksi, jotka elävät kustannuksellasi, kun he ovat itse ajautuneet avun tarpeeseen.

Jorma Hevonkoski

Täällä Inarissa on noin 500 työtöntä ja kaikki vapaat työpaikat joko sesonkimatkailutyötä (kielivaatimukset) tai julkisen sektori paikkoja. Edes kolmas sektori ei voi työllistää muutamaa paikkaa enempää. Kunta koittaa "palkata" joitakin lumimiehiä tms. Pitääkö Ely-keskusten järjestää sadoille kuntalaisille jatkuvaa työnhakukurssitusta. Vai onko seuraava askel valitukset hallinto-oikeuteen

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Nää Urpot aikoo tosissaan polkea palkansaajien oikeuksia .Itse maksamiensa verojen ja työttömyysturvansa ,oikeuta saada rahojaan työttömänä.
Joka tilistä kaikilta n.2,3 milj.palkansaajalta pidätetään työttömyysvakuutus maksu. N.60% sosiaaliturvasta tulee kansalta kerätyistä veroista .
Yrityksiltä poistettiin Kelamaksu n.800mil/v (kansa maksaa nuo veroissa,Alv ja veroluonteisilla maksuilla)
Sosiaaliturvamaksuja -15 n.800milj/v ja siirettiin palkansaajien maksettavaksi.

SAK: Hallituksella valmisteilla aktiivimalli 2 – ”Toisi työttömille uusia karenssiautomaatteja”
US 5.1-18

Marko Lähteenmäki

28.12.2017 oli TE-toimiston sivuilla 16 000 työpaikkaa. Kun niistä vähennetään johtajien, erityisasiantuntijoiden, asiantuntijoiden, kapiaisten jne. niin sanottuja normitöitä on n. 9000 avointa työpaikkaa. Työttömiä taas lähemmäs 500 000 kun lasketaan mukaan kaikki työttömät, tempputyöllistetyt, työkokeilut yms. Joten aktiivimalli on automaattinen työttömyyspäiväraha leikkuri.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hienoa etteivät ministerit Mykkänen ja Lintilä edes ymmärrä millaisen lain veivät hallituksessa läpi:

"Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) pyrkivät torstaina toppuuttelemaan malliin liittyviä huolia."

"Molempien ministerien kommentit liittyivät siihen, millä perusteella työttömän työttömyysetuutta leikataan."

"Mykkäsen puheet eivät vastaa lain vaatimuksia. Lintilän kommenttia voi pitää lain valossa harhaanjohtavana."

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005513911.html

Kaikki nämä asiat on tuotu valiokuntien lausunnoissa sekä asiantuntijalaussunnoissa esille - ilmeisesti niitä ei lueta eikä niiden pohjalta muuteta mitään.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mistä muuten aina havaitsee että päätös on ongelmallinen ja sisältää mainehaittoja? Nokkamiehet Sipilä ja Orpo häviävät julkisuudesta ja antavat sotilaiden ottaa iskut. Miehekästä johtamista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset