Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Aktiivimalli 2.0:n karenssi vastaa 60 päiväsakkoa

Onko yhteiskunnassamme missään muualla olemassa yhtä kovaa rangaistusta suhteessa tekoon kuin hallituksen suunnittelema aktiivimallin jatkon työhakemusvaatimuksen laiminlyönnin aiheuttama 60 päivän karenssi? Käytännössähän tämä vastaa 60 päiväsakkoa, jonka saadakseen tarvitsee ymmärtääkseni töpeksiä jo aika reippaasti.

Jostain syystä jonakin viikkona tekemättä jäänyt hakemus tai sen ilmoittamisen uhohtaminen johtaisi siis 60 päivän karenssiin ja tuen menetykseen ko ajalta. Onko tämä missään suhteessa rangaistuksiin muista tekemättä jättämisistä tai unohduksista toisilla yhteiskunnan alueilla?

Jo nyt tehty aktiivimalli ja lisäksi tämä suunniteltu muutos eivät mahdu minun oikeustajuuni ja pidän niitä epäeettisinä. Pelkkää keppiä käyttävä hallitus menee jo liian pitkälle, josta kertonee myös kansalaisaloitteen saama kannatus. Sen vuoksi ehdotankin tämän jatkosuunnitelman toteutuessa työttömille seuraavaa:

Jokainen työtön lähettää sähköpostilla tiedoksi myös ministereille Lindström, Sipilä ja Orpo viikottain tekemänsä hakemukset liitteineen, jotta myös he voivat henkilökohtaisesti varmistua aktiivisuudestasi työttömänä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Työn tekemisestä seuraa vielä isompi rangaistus. Verottajan käsi painuu taskuun ja mahdollisesti kaikki tuet viedään pois. Päivähoito ja terveyspalvelut muuttuvat maksullisiksi.

Mikään ei taida olla yhtä sanktioitua kuin työn teko.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

PP:"Mikään ei taida olla niin sanktioitua kuin työn teko".

Muista nyt Pekka, että elämä on valintoja. Jos/kun olet kyllästynyt tuohon, niin aina mahdollisuus siirtyä meidän työttömien iloiseen ja kasvavaan joukkoon.
Meillä ei ikinä ole kurjaa, tahi yllätyksetöntä. Nyt kun olemme juuri saaneet tiedon tästä "aktivoinnista", mistä ei katoa kuin 5%, niin "meidän jarppa" laittaa vielä paremmaksi ja meinaa laittaa sellaset leikkuut, että siinä menee kaikki.
Sen jälkeen kuitenkin meillä elo on niin rentoa ja mukavaa, koska ei enää voida kiristää juuri millään leikkauksella.
PS Ihan varma ole mitä tukia sinulta viety, mutta ainakin työterveyden piirissä on aika iso kasa työssä kävijöitä. Sitä vastoin minä työttömänä maksan jokaisen pillerini, kuten myös terveyskeskuskäyntini ihan ite. (toki sitä sponssataan veronmaksajien tuella)

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Jännä kulma. Mutta jos verotus on rankaisemista, niin työtöntä rangaistaan silloinkin kovemmin. Työttömyyskorvauksesta perittävä vero on 20%, palkasta 'rangaistaan' paljon vähemmän jos summa on sama.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Jos tästä työttömien kurituksesta halutaan etsiä hauskoja asioita, niin mielestäni se on se, että Juhana Vartiaisen tyyppiset kaverit ovat asiassa päällepäsmäreitä, on todella naurettavaa.

Olen muutaman kerran nähnyt Vartiaisen Hakaniemen Maalaismarkkinoilla, jotka muuten ovat huomennakin. Mutta kun tätä Vartiaista katsoo, huomaa ettei kaverista itsestään ihan varmasti ole juuri mihinkään tuottavaan työhön.

Tunsin nuorempana joskus vastaavan oloisen ja suunnilleen samoilla mitoilla olevan kaverin ja hänestä sanottiin, että hän mahtuu pöydän alle seisomaan, muttei makaamaan.

Olisikin mukava, että tälle työttömien kuritustoimille, antaisi kasvonsa joku josta näkee, että hän kykenee oikeaankin työhön.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuosta tulee vielä suurempi ongelma, kun muistelee ministerien kertoneen yhdistystoiminnasta yms.

http://www.te-palvelut.fi/te/fi/erikoissivut/kayta...

Tässä näkee, että minkälainen on työkokeilu jos aikoo hakea mutta kaikesta työtoiminnasta on oltava etukäteen TE-toimiston hyväksyntä ja he arvioivat, että onko jotain kilpailuetua, joka voi vääristää työmarkkinaa.

Entä jos joku erehtyy laittamaan hakemuksen yhdistykselle ja tämä hyväksyy ja työnhakija kertoo TE-keskukselle, voi siitä seurata karenssi koska tämä ei ole hakenut etukäteen hyväksyntää?

Sama juttu on Kelan kanssa, joka väittää, että TE-keskus neuvoo asioista vaikka TE-keskus kertoo Kelan neuvovan. Työttömyyskassat pitäisi niitä työttömiä valvoa, ketkä ovat jäseninä siinä.

Yhtä kaikki, kukaan ei näytä tietävän vieläkään mitään ja seuraava AM 2.0 aiheuttaa enemmän kaaosta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Nämä työkokeilut yms ovat mielenkiintoinen kysymys erityisesti niiden tehokkuuden ja tulosten kannalta. Todellista aktivointia TE-toimiston sekä mninisteriön osalta olisi tarkasti selvittää tuloksia ja todellista työllistymisprosenttia sen jälkeen. Ilman muta pitäisi olla saatavissa jatkuvasti dataa kuinka onnistuneita toimenpiteet ovat. Erilaisissa kokeiluissa, opiskeluissa, pallkatuentuntyön piirissä yms lienee noin 100 000 ihmistä ja tuloksista on kovin vähän tietoa. Tähän pitäisi käyttää resursseja ja parantaa toimintaa.

Itse löysin kovin vanhoja tietoja, mm seuraavan:
"Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä tutkimuksessa selvitettiin, mihin pääkaupunkiseudulla vuosina 2008 ja 2009 kuntouttavaan työtoimintaan osallistuneet pitkäaikaistyöttömät siirtyivät kuntouttamisjakson jälkeen. Vain noin viisi prosenttia siirtyi töihin avoimille työmarkkinoille tai ammatilliseen koulutukseen, kun taas 20 prosenttia siirtyi uudelle kuntouttavan työtoiminnan jaksolle."

Uusi Suomi uutisoi 2011 Yli 100 000 suomalaista töissä palkatta – yleensä turhaan:

"Jopa sadattuhannet suomalaiset työskentelevät yrityksissä palkatta tai vaillinaisella palkalla, kertoo Sunnuntaisuomalainen. Lehden mukaan tukityö tai harjoittelu johtaa vain harvoin työllistymiseen, vaikka sen pitäisi lain mukaan näin tehdä."

"Tukityön vuonna 2009 päättäneistä 49 349 henkilöstä vajaa kolmannes oli kolmen kuukauden kuluttua työssä avoimilla työmarkkinoilla, siteeraa Sunnuntaisuomalainen Työ- ja elinkeinoministeriön raporttia. Vielä heikommin työllistytään yleisimmästä nuorille kohdennetusta aktiivitoimesta, työmarkkinatuen työharjoittelusta."

https://www.uusisuomi.fi/comment/469435

Todennäköisesti sekä kunnat että yritykset myös väärinkäyttävät näitä eikä tuostakaan kovin paljoa tietoa tunnu olevan saatavilla.

TE-toimiston virkailijat sysäävät kiireessään ihmisiä näihin ja tilastot paranevat, mutta miten on todellisten vaikutusten laita. Nyt luodut mallit lisäävät työtä väijymisen ja byrokratian osalta eivätkä auta tilannetta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Siellä TE-sivuilla oli mielenkiintoinen kohta:

"Todistus huumausainetestistä

Työkokeilun järjestäjä voi halutessaan edellyttää kokeiluun osallistuvalta huumausainetestiä ja -todistusta ennen sopimuksen allekirjoittamista. Huumausainetodistukseen sovelletaan työelämän tietosuojalakia, ja sen kustannuksista vastaa työkokeilun järjestäjä.

Huumausainetodistuksessa on arkaluonteisia terveystietoja. Jos työkokeiluun osallistuva ei halua esittää todistusta, työkokeilusopimusta ei tehdä. Tämän takia työkokeiluun osallistuva ei kuitenkaan menetä työttömyysetuutta."

Ei muuta kuin yhdistyksiä vaan perustamaan (väh. 3 ihmistä ja prh:lle tieto) ja kaikille sama pyyntö huumausainetesteihin ja kieltäytymisiä, niin loppuuko silloin 18 tunnin vaatimus? Tämä on tulkintakysymys.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Heh, jos kaikenlainen agressiivinen verosuunnittelu on hyväksyttävää ja porsaareikiä saa hyödyntää, niin mikä jottei persaukiset työttömätkin voi kaikkea hyödyntää samassa hengessä. Sun pitää kohta perustaa oma saitti käytännön ohjeille. ;-)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei ole montaa kymmentä vuotta siitä kun työhaastattelu saattoi edetä seuraavasti:

- Huomenta, miksi haet työpaikkaa?
- Koska äiti käski.
- Selvä. Ota tuosta hanskat ja lapio ja ala sekoittaa muurarille laastia.

Olisi mukava tietää, montako kurssia pitää olla käytynä, montako muovikorttia pitää olla taskussa ja montako byrokraattia työllistettynä, jotta tämän päivän koulupinnari voisi työllistyä vastaavanlaiseen työpaikkaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jaa-a, en tiedä mutta kait ulkomaisilla on ne kaikki, kun niitä on rakennusmaat täynnä.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

On näistä tehty selvitys työministeriössä jo vuonna 2011.

60 päiväsakkoa seuraa esimerkiksi törkeästä rattijuopumuksesta, kuolemantuottamuksesta tai törkeästä kunnianloukkauksesta. Selvitys löytyy TEM:n analyysistä 31/2011:

"TYÖTTÖMYYSTURVAN MENETTÄMINEN TYÖVOIMAPOLIITTISESTI MOITITTAVAN MENETTELYN TAKIA" (pdf) sivulta 49 luvusta 8. "Työttömyysturvan seuraamusjärjestelmän ankaruus rikoksista tuomittaviin seuraamuksiin verrattuna".

Erikoista sinällään, että tällainen työttömän moitittava käyttäytyminen on tulkittu ja sitä on verrattu rikosseuraamuksiin työministeriössä jo vuonna 2011.

Onko työttömyys rikos, tai voiko esimerkiksi unohtamista tai muusta pätevästäkin syystä tapahtunut raportoinnin laiminlyönti olla yhtä vakava asia tulevaisuudessa kuin törkeä rattijuopumus, kunnianloukkaus tai kuolemantuottamus?

Sopii miettiä.

Linkki: https://tem.fi/dms-portlet/document/2/365539

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ohhoh, ajattelin tämän olevan suurelta osin ymmärtämättömyyttä ja ajattelemattomuutta, mutta kyseessä on näköjään tietoinen valinta.

Jorma Kovanen

Eikö tuo ole kuitenkin vielä kovempi rangaistus kuin 60 päiväsakkoa?
Muistaakseni 60 päivän karenssi tarkoittaisi kahden kk:n työttömyyspäivärahojen menetystä. Itse olen vielä ansiosidonnaisella päivärahalla. Brutto on noin 1730 tai 1810 euroa/kk riippuen arkipäivien määrästä/kk.
Netto on ollut välillä 1300 ... 1400 euroa/kk.
Päiväsakkolaskuri näyttää päiväsakoksi 17€, jos ei ole alaikäisiä lapsia.
Tuosta saadaan sakkovaikukseksi 1045 €.
Jos menetän 60 kalenteripäivän työttömyyspäivärahat, olisi se minulle noin 2700 € nettona, tai oikeastaan jonkinverran alempi, koska veroprogression pieneneminen vaikuttaa tällä tavalla. Silloinhan se olisi yli kaksinkertainen nettotulojen menetys verrattuna tuomioistuimen määräämään päiväsakkoon.
Asun omistusasunnossa, perheen kaksi poikaa on myös ilman töitä. Toinen aloittelee opiskelua, toinen on ilmeisesti työmarkkinatuella. He ovat jo täysikäisiä ja nuorempi ei enää asu kotona. Vain perheen äidillä on vielä töitä, perustuu ilmeisesti siihen, että on kaupungin työpaikka. Itse lähentelen eläkeikää.

http://www.lintukoto.net/muut/paivasakkolaskuri/in...

Ne, jotka eivät omista asuntoaan ja joilla pankkitili on melko tyhjä, saavat varmasti sossusta karenssin takia poisotetut rahat takaisin. Siihen velvoittaa lakikin.
Toisaalta, omistusasunnoissa asuvilla voi olla vaikeampaa. Heillä voi olla rahaakin pankissa. Silloin tämä uusi laki saattaa iskeä pahimmin tällaisiin perinteisiin pikkuvarakkaisiin asunnonomistajiin. Pankkitili saattaa tyhjentyä karenssin takia. Yli 60-vuotiaan on aivan turha hakea töihin, ei kyllä pääse edes haastatteluihin. Minun ammatissani ikäsyrjintä alkaa jo viimeistään 40-vuotiaista. Tekninen osaamiseni on myös vanhentunutta, koska olen erittin kauan ollut yhdessä ja samassa työpaikassa, jossa ei koulutusta turhana harrastettu.
Kuusikymppisen keskustelut TE-keskuksen virkailijan kanssa tulevat olemaan vain jonkinlainen kiusaustilanne tai jos sen huumorilla pystyy ottamaan, niin taiteellinen performanssi. Reaalimaailmassa ainakin Suomessa 60-vuotias on täysin arkkukamaa työnsaantimahdollisuuksien suhteen. Tosin maaseudulla uskoisin kohtelun olevan hiukan positiivisempaa, mutta työpaikkoja on vähän verrattuna pääkaupunkiseutuun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset