Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Kela jo nyt pahasti myöhässä aktiivimallin osalta

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen kertoo Uuden Suomen artikkelissa kuinka työtön saa pian postia Kelalta - ohjekirje aktiivimallin piiriin kuuluville tuensaajille aktiivimallin tuomista muutoksista ja ilmoitusmenettelystä on tarkoitus lähettää helmikuussa. Melkoinen ongelma on kuitenkin se, että työttömän pitäisi osata tehdä oikeanlaiset ilmoitukset jo nyt raportoidessaan työmarkkinatuen maksatusta varten. Jottei tarpeetonta byrokratiaa synny lisää, niin pitäähän ilmoitusten ja laskennan perustua nykyisiin ilmoituksiin - ilmoituksiin, jossa pienetkin poikkemat usein johtavat siirtoon automaattikäsittelystä virkailijoille aiheuttaen samalla maksatusten viivästyksen.

Pikainen voimaantulo ilman tarkkaa suunnitelmaa ja ohjeistusta

Laki laitettiin voimaan poikkeuksellisella kiireellä 1.1.2018 ja mielestäni on ihmisten oikeusturvan kannalta kyseenalaista, että tarkkaa ohjeistusta ei ole olemassa voimaantulohetkellä. Tuossa edellämainitussa artikkelissa kannetaan huolta siitä, kuinka Kela selviää pikavauhtia voimaan laitetusta laista. Pääjohtaja Aaltonen kertoo mm seuraavaa:

"Tämä on aina meille hankala, kun vuoden lopussa tehdään kiireellinen lainvalmistelu ja laki tulee voimaan 1. tammikuuta. Tässä nyt on onneksi se helpotus, että seurantajakso on 65 päivää, eikä uusi työ napsahtanut vuoden ensimmäisenä päivänä, Aaltonen toteaa."

"Aktiivimallin lakiesityksessä ja alkuvaiheen arvioissa Kelan työntekijätarpeen oli laskettu olevan jopa 130–260. Nyt Aaltonen kertoo, että lopullinen luku on selvästi pienempi. Hän väläyttää lukua 20 mutta korostaa, että lopullinen arvio tehdään ensi viikon alussa. Takaraja rekrytoinneille on 1. huhtikuuta, kun ensimmäiset aktiivisuusilmoitukset tulevat käsittelyyn."

"Syynä aiempaa arviota merkittävästi alhaisempaan lisähenkilöstötarpeeseen ovat tietojärjestelmät. Aaltosen mukaan lainvalmistelun edetessä selvisi, että monet aktiivisuusilmaisimet kyetään lisäämään Kelan nykyisiin järjestelmiin."

Vaikutukset työttömiin jäävät taka-alalle

Jos pohditaan noita kommentteja, niin niissä kannetaan huolta Kelan selviämisestä, muttei ymmärretä kuinka itse lain kohteiden tulisi jo nyt ymmärtää kuinka toimia. Itseäni myös kummastuttaa kuinka pääjohtaja pitää takarajana rekrytoinneille 1. huhtikuuta, kun silloin pitäisi jo käsitellä näitä täydellä teholla. Yleinen fakta on, että työntekijöiden perehdytys vaatii aikaa ja kuluu usein kuukausia kunnes uusi työntekijä pystyy toimimaan täydellä teholla. Nyt siis otetaan työntekijöitä lisää alkurysäykseen  mukaan - työntekijöitä, jotka samaan aikaan väistämättä tarvitsevat tukea nykyisiltä asiantuntijoilta aikana, jolloin heidänkin työmääränsä kasvaa kertarysäyksellä. Tuoksahtaa katastrofin aineksilta viivästyksineen...

Toinen asia on sitten tietojärjestelmäkehitys muutoksia nykyisiin järjestelmiin koskien satojatuhansia ilmoitusten tekijöitä. Aikataulu on nopea ja mahdolliset virheet voisivat aiheuttaa merkittäviä ongelmia - no, uskotaan ja toivotaan kaiken menevän kuin Stromsössä.

Kuten aiemmin totesin, niin uuden byrokratian ja ilmoitusten välttämiseksi työttömän pitäisi jo nyt osata tehdä merkinnät oikein tukihakemuksiin, joiuta tehdään jo nyt tammikuussa. Kun päätös maksatus on tehty ja jotain ei olekaan tehty oikein ohjeistuksen puuttuessa, niin miten tilanne korjataan?

Tammikuun ensimmäisestä päivästä lähtien työttömän pitäisi osata tehdä tehdä ilmoitukset oikein ja hankkia myös tarvittavat todistukset, joiden muodosta ei taida olla tarkkaa tietoa puhumattakaan niiden toimitustavasta. On siis hyvä huomata, että osaa tarkastelujaksoa koskevia sähköisiä ilmoituksia tehdään jo nyt.

Kenties Kela toteuttaakin tämän erillisellä ilmoituksella tarkastelujakson päättyessä? En tiedä eikä moni muukaan, tietävätköhän itse. Joka tapauksessa helmikuussa lähetettävä tiedote on auttamattomasti myöhässä.

Mikä sitten on työttömyyskassojen tilanne?

Ansiosidonnaisella olevien ilmoitukset tehdään työttömyyskassojen järjestelmiin, mikä on niiden tilanne ja valmius? Kelalle tulee selkeästi suurin massa käsiteltäviä, mutta myös kaikki työttömyyskassat ovat saman tilanteen ja muutosten edessä. Onnistuuko niiden tietojärjestelmä- ja toimintatapamuutokset ajoissa samalla optimismilla kuin Kelan?

Työttömät huonosti valmistellun lain koekaniineina

Hyvään lainvalmisteluun kuuluu myös toteutettavuuden pohdinta selkeillä toimeenpanosuunnitelmilla. Nyt niitä ei vaikuta tehdyn juuri ollenkaan. Kohtuullinen olettama lienee myös se, että lain astuessa voimaan sen kohteena olevilla ihmisillä olisi saatavissa tarkka ohjeistus lain noudattamiseen tarvittavista toimenpiteistä - nyt näin ei ole.

Alkuperäisessä lakiehdotuksessahan ehdotettiin, että 1.1.2018 olisi jo katsottu loka-joulukuuta 2017 ensimmäisenä 65 päivän jaksona. Tämä onneksi kaatui siihen, että Suomessa ei sentään saa säätää taannehtivia lakeja. Se että näin suunniteltiin tehtävän kertoo jotain tämän hallituksen etiikasta ja moraalista. Säästöjä tavoitellessa epäoikeudenmukaisetkin keinot pyritään käyttämään varsinkin puolustuskyvyttömiin kansanosiin tehtävissä leikkauksissa. Vaikkapa yritystuet ovatkin sitten jo aivan toinen juttu - Orpon sanoin kaikilla niillä on puolustajansa.

Ilmassa leijuu vahva katastrofin ja kaaoksen tuoksu mentäessä kohti maalis-huhtikuun vaihdetta. Kela ja työttömyyskassat on asetettu kohtuuttomaan tilanteeseen. Niiden pyrkiessä täyttämään omat velvoitteensa käsittelyn osalta on kuitenkin unohdettu varsinaiset lain kohteet, joilla on oikeus saada välittömästi tietoonsa tarkat ohjeet lain vaatimasta toiminnasta. Hallitus on tämän sopan keittänyt eikä voi vierittää syytä yksinomaan näille tahoille.

Tämä ei ole kohtuullista eikä kansalaisen oikeusturvan kannalta hyväksyttävää - ei edes työttömille kansalaisille vaikka heitä hallitus tuntuukin pitävän Ö-luokan kansalaisina.

 

PS. En muista yhtään lakia, jossa on käyty näin paljon keskustelua jälkikäteen - keskustelua, joka olisi pitänyt käydä ennen hyväksymistä. Kenties alkoholiprosenttikeskustelu vei poliitikkojen voimat joulukuussa synnyttäen tämän jälkipyykin. Asiantuntijalausunnoissa ja valiokuntien lausunnoissa on esitetty lähes kaikki nyt esillä olleet huolet ja ongelmat niiden johtamatta mihinkään muutokseen hyväksyttyyn lakiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kaikki on aivan levällään kuin Jokisen eväät. Mikään taho ei tiedä mistään mitään, hallitusta myöten.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Näin tuntuu olevan ja tässä pahinta on, että joiltain vaikkapa maksuviiveiden myötä saattaa oikeasti loppua ne eväät.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ei kai kukaan säädä lakeja miettimättä seurauksia etukäteen? Sehän olisi aivan hullua.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Terveellä järjellä voisi näin kuvitella, mutta en sitten tiedä mitä on tässä käytetty. ;-)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Minä en vastusta sitä, että hallitus tekee lakeja, tyhmiäkin, koska vaaleilla he ovat valtaan päässeet.

Sitä minä vastustan, että hallitus tekee lakeja, joita ei ole valmisteltu, ja joiden tuloksiakaan ei voida arvioida.

Kaikessa työssä on pyrittävä parhaimpaansa, ja toimimaan niin, että lopputulos on aina paras mahdollinen, ja työn jälkeä pystyy puolustamaan.

Tätä lakia häpeää varmasti jokainen hallituksen ministeri, valmistelu on ollut ala-arvoista, ja kiire ja harkitsemattomuus on näkynyt päällimäisenä, puhumattakaan epätasa-arvosta ihmisten asuinpaikan mukaan.

Jos tällä tavalla suomessa rakennettaisiin laivoja, niin yksikään niistä ei pysyisi pinnalla.

Hallitus on ilmeisesti ottanut oppia rakennusteollisuudesta, jossa pääasia on saada nopeasti talo pystyyn, eikä ole niin väliä vaikka ihmiset talossa sairastuvat.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kuulin, että jossakin päin oli rakennettu julkinen rakennus ilman sadesuojausta kun haluttiin kokeilla mitä sitten kävisi. Talo homehtui. Sama kokeilumentaliteetti toistuu Sipilän hallituksen toiminnassa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tästä suurelta osin on kysymys. Poliittisen muistin ollessa kovin lyhyt, niin en tiedä kuinka moni muistaa käydyn keskustelun Jonkan toteamusten jälkeen lainvalmistelun heikosta tasosta sekä perustuslakiasioista. Niitä seurasi kaunopuheinen vakuuttelu asioiden parantamisesta ja kuinka tähän kiinnitetään huomiota. Kuitenkin olemme tässä tilanteessa taas.

Valmistelu on ollut huonoa ja myös perustuslain osalta asiaan liittyy kysymyksiä kuten Jukka Leppälahti on blogeissaan osoittanut. Se että perustuslakivaliokunta kokee asian varsin ongelmalliseksi kuitenkaan kieltämättä suoraan pitäisi soittaa hälytyskelloja ja johtaa lain muuttamiseen valiokunnan ehdotusten mukaisesti. Nyt mitään muutoksia ei tehty ja runnottiin läpi. Nyt sitten ihmetellään kuinka tämä hoidetaan ja menikö ihan putkeen.

Kaikki vanhat virheet toistettiin vakuutteluista huolimatta. Lain voimaantulohetkellä on oltava selvillä toteutustapa ja lain valvonta sekä ohjeistus lain kohteille.

Pekka Iiskonmaki

Kela on todella huonosti organisoitu, tehoton ja laiskat hevoset.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Voipi olla, en osaa oikein ottaa kantaa tuntematta kovin hyvin sitä laajemmin. Kuitenkin se toteuttaa lainsäätäjien sille tehtäviksi määriteltyjä asioita ja suurelta osin ne epämääräisyyksineen saavat aikaan monia ongelmia. Suomessa on aikaa myöten kehittynyt todella monimutkainen sosiaaliturvahimmeli laajamittaisine tarveharkintoineen, mistä vastuussa ovat lukuisat puolueet ja hallitukset.

Useasti esim EU:n arvioidessa Suomen sosiaaliturvaa ja mm antaessa huomautuksen todetaan puolustavana asianhaarana, että he eivät ymmärrä sosiaaliturvamme rakennetta. Se ei milestäni oikeastaan ole kovikaan hyvä puolustus vaan osoittaa sen, että olemme keksineet jotain muista poikkeavaa ja kummallista. Itse en usko sen olevan tehokkaimmasta päästä ja muita erinomaisempi vaan uskoisin monissa muissa maissa käytettyyn malliin, jossa perusturvan taso on korkeampi tasolla, jolla pitäisi tulla toimeen, ja sitten harkinnanvaraisuus on pienempi. En tiedä sitten luotetaanko täällä vähemmän ihmiseen, kun se ei ole mahdollista.

Tämä laki ei ainakaan Kelan taakkaa ja byrokratiaa vähennä.

Voihan se olla että kelan jarru ei toimi, siima on liian lyhyt ja vanha sekä kampikin jumittaa.. nimim. kalamies

Pekka Iiskonmaki

#9
Eläkkeen käsittely kestää mm- vähintään puolivuotta jne.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #10

Eikä kestä, kuukaudessa tuli juuri päätös yhdelle sukulaiselle. Toisella kesti vajaa kolme kuukautta, kun piti toimittaa uudet lausunnot.

Sulla on juuri tuollainen perussuomalainen tapa liioitella asioita ja ottaa yksi tapaus esimerkiksi ja yleistää se koskemaan koko suomea.

Kannattaa harkita persujen ehdokkuutta, sovit mainiosti porukkaan :)

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #19

#19
Olisin kerran äänestänyt Suomessa, mutta ei edes sitä annettu tehdä.

Miten sitten vielä ehdokkaaksi?

Ps. Edes passia ei annettu Suomesta. Piti mennä suurlähetystöön.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #19

Kela toimii keskimäärin paremmin kuin muut suomalaiset virastot. Mutta eivät Kelankaan fiksut ja nopeat toimihenkilöt mahda mitään sille, jos eduskunta säätää mahdottomia lakeja, joiden soveltamiseen hallitus ja ministeriöt eivät anna ohjeita; eivätkä sille, jos pääjohtajaksi tulee henkilö, joka vastustaa koko järjestelmän olemassaoloa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #22

#22
Vuorela on ottanut takaisin kuvan ratikaaliajaltaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #23

Otin taas käyttöön kuvassa olevan kolmen vuoden takaisen talvitakin. Tukka on nyt pitempi.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #24

#24
Laita Jari-Pekka ainakin puoli vuotta ennen eläkeikääsi hakemus Kelaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #26

Olen ollut eläkkeellä seitsemän kuukautta. Minulla ei ole ikinä ollut minkään valtakunnan ongelmaa Kelan kanssa.

Vajaa vuosikymmen sitten Kela otti oma-aloitteisesti yhteyttä ja huomautti, että saattaisin olla oikeutettu asumistukeen. Sainkin sitä vuoden verran.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #28

10 vuotta kesti eläkkeelle pääsy. Vaikka olin täysin työkyvytön

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Miten joku Ella Aaltonen on voinut päästä Kelan johtoon, jos on näin pihalla mitä tämä laki aiheuttaa. Millä osaamisella?

"Riittää kun rekrytoinnit on tehty 1. huhtikuuta mennessä"

Voi hyvä Sylvi sentään.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jaa-a, tiedä näistä. Olen työurallani toiminut noin 15 vuotta asiantuntijaorganisaatioden vetäjänä ja oman kokemukseni mukaan uudet työntekijät sitovat sekä olemassaolevien aikaa että tarvivat aikaa oppimiseen ennenkuin tuottavat tehokkaasti ja pystyvät toimimaan itsenäisesti.

Omaan päähäni ei juolahtaisi mitenkään, että riittää kun tulokkaat ovat käytettävissä vasta samaan aikaan, kun koko rumba jysähtää käsiin.

Ehkä ne Kelassa on keksinyt jonkun ihmekeinon.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Aaltonenhan ilmoitti kirjaimellisesti ensi töikseen vastustavansa sosiaaliturvan olemassaoloa. Kiintoisa näkemys sosiaaliturvan päävastaavalta:

"...miksi ylipäätään ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?" (SK 26.11.2016)

Kukaan ei tietääkseni pakottanut aseella Elli Aaltosta sellaisen järjestelmän johtoon, ihan helvetinmoisella palkalla.

Pekka Iiskonmaki

#11
Voe hyvät hyssykät sentään. Olihan siellä johtajana Liisa Hyssälä.

Ihana ulkoilmaihminen. Oli pihalla koko ajan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Siis onhan tämä aivan absurdia että työttömän aktiivikello polkaistiin käyntiin 1.1. ja kelalla sekä te-keskuksilla ei ole mitään ohjeistusta kuinka toimitaan ja raportoidaan.

Miten sellaisen työttömän oikeusturva joka teki 3kk vaatimuksen mukaiset 18h poikkeuksellisesti tammikuun ensimmäisellä viikolla. Kenelle hän raportoi?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Welcome to Absurdistan, meillä sen lisäksi että saat penaltia ellet aktiivisuudestasi huolimatta löydä pätkätyötä, niin emme vielä lain tultua voimaan kerro kuinka onnistumisestasi ilmoitat ja miten sen todistat.

That's what we here in Absurdistan call reilu meininki. ;-)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ystävältä lainattua.

"TEM:ssä on valmisteilla olevaan työnhakupakkoon liittyen suunniteltu, että hakemistaan paikoista raportoidaan viranomaisille viikottain joko pankkitunnuksilla tai soittamalla. Tämäkin todistaa, ettei siellä ministeriössä olla kosketuksissa todellisuuteen: eihän Työkkäristä nytkään kukaan ehdi vastata tai soittaa takaisin. Jonotus on vähintään 20 min, ellei tuntia. Entä kun tuhannet uudet työttömät soittavat päivittäin!?

"Jos uusi 65 päivän jakso on alkanut siten, että päivärahaan on tehty 4,65 prosentin alennus, alennuksen saa keskeytettyä vain kahden viikon kokoaikaisella työllä. Tämä aktiivisuusehto on ankarampi kuin alkuperäinen ehto. Jos sitä ei täytä, alennus jatkuu seuraavan 65 päivän jakson alkuun asti, jolloin tilannetta tarkastellaan uudelleen.""

http://blogi.kansanelakelaitos.fi/arkisto/4402

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitos blogilinkistä, mielenkiintoista tietoa. Piti jättää yksi kymysyskin, jonka laitoin eilen illalla Kelan kysymyspalstalle, mutta kukaan ei ole vastannut.

Nimittäin seuraava:

Laissa ja myös täällä puhutaan 65 päivän tarkastelujaksosta ja maksupäivistä. Miten tämä suhteutuu sunnuntaina tehtävään työhön osana vaadittavaa tuntimäärää?

Sehän ei ole maksupäivä eikä siten 65 päivän jaksossa, mutta varsin kohtuutonta olisi mikäli sitä ei huomioitaisi. Kuitenkin laki ei ole yksikäsitteinen tämän osalta, mistä kyllä asiantuntijalausunnoissa huomautettiin, mutta muutoksia ei tehty.

Tässä vaiheessa, kun ehtoa täyttävää työtä pitäisi jo tehdä, pitäisi tämän asian olla selvillä - tulkinta vasta maalis-huhtikuussa ei riitä, sillä työttömien tulisi osata toimia oikein jo nyt.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ote Hesarin artikkelista:

"Lindström ei muutenkaan innostu viime päivien vilkkaasta keskustelusta."

”Ihmettelen myös hiukan tätä julkista huutokauppaa, jota hallituspuolueiden edustajat tällä hetkellä aktiivimallista käyvät. Kyseessä on kuitenkin juuri eduskunnassa perusteellisesti käsitellystä ja hyväksytystä laista”, Lindström sanoo.

"Jos aktiivimallia halutaan laajentaa, lähtisin mieluummin liikkeelle siitä, että omaehtoinen työnhaku otetaan tähän jotenkin mukaan. Tämänkään seuraamiseen ei nykyjärjestelmä valitettavasti taivu, mutta maakuntauudistuksen yhteydessä käyttöön otettavan uuden järjestelmän pitäisi taipua.”

Jepjep, maakuntamalli tulee jonakin päivänä vaikka mielestäni nykymallissaan saisi olla tulemattakin - siihen asti siis mentäisiin tällä.

Lintilä taas kunnon poliitikon kiemurtelulla totesi Ylen Ykkösaamussa: "Meillä tulee tähän tarkastuspiste huhtikuussa, ja silloin on syytä arvioida sitä. Kyllä minä pidän hyvin mielenkiintoisena esimerkiksi sitä, millainen rooli kolmannella sektorilla tulee olemaan tässä tilanteessa”, Lintilä sanoi.

Eli mallia muutetaan, toimittaja kysyi.

”Ei sitä välttämättä muuteta, mutta se mahdollisuus on olemassa”, Lintilä vastasi."

Jepjep, eli pitäisi ottaa iisisti, kun asioita voidaan ehkä muuttaa tai sitten olla muuttamatta - mahdollisuus on olemassa. Ja kuinkahan kattavat kokemukset saadaan huhtikuussa, kun ensimmäisen jakson läpikäynti alkaa?

Tää on jotenkin surullista ja kornia räpiköintiä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

"Syynä aiempaa arviota merkittävästi alhaisempaan lisähenkilöstötarpeeseen ovat tietojärjestelmät. Aaltosen mukaan lainvalmistelun edetessä selvisi, että monet aktiivisuusilmaisimet kyetään lisäämään Kelan nykyisiin järjestelmiin."

Taitaa olla juuri näitä työhakuja, johon Kela on liittynyt mukaan maksamalla ja ostanut mainospaikkoja mainosbannereineen. Tässä yksi esimerkki kovan tason ammattilaisten kotisivulle laitettu useita työpaikkailmoituksia:

https://bbs.io-tech.fi/forums/tyoepaikkailmoitukse...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiirus tulee, jos 22.10. haun loppumisen jälkeen valitus ja tämän vuoden alussa riviin tulevat homman hoitavat, mutta toivottavasti hoituu. Suurempi tietojärjestelmähaaste kuormahuippuineen tulee mikäli hakemusten raportointivaatimus viikoittain toteutuu. Kyllähän kuittaukset hoitunee, mutta mitenhän todistukset ja valvontapuoli - liitteitähän voi toimittaa, mutta kuka ne tarkastaa...

Hakivat sentään useampia eikä vain yhtä nykyajan klassikkoa full stack developeria.. ;-)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sivuhuomiona on todettava, että lukeekohan Mykkäsen ja Lintiän ministerisoppareissa, että tarvittaessa ottavat puheenjohtajien puolesta pataan julkisuudessa. Sipilä ja Orpo nimittäin pysyttelevät varsin miehekkäästi poissa tulilinjalta omissa esikuntapoteroissaan kaukana etulinjasta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Juu, siitähän on kyse. Orpoa ja Sipilää ei haluta liata asialla.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Suosittelen tänään ilmestynyttä mainiota blogia, joka jotenkin kuvaa nykymenoa taitavasti ja elävästi kaikessa järjettömyydessään:

http://ykirikkl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248839-po...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset