Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Carl Haglundista kuoriutunut elinkeinoelämän lobbari

Entinen RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund aloitti joulukuussa Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan hallituksen uutena puheenjohtajana. Aikoinaan sain miehestä kuvan hyvinkin humaanin kuvan koko yhteiskunnan asioita ajavana henkilönä, mutta hän vaikuttaa nopeasti siirtyneen elinkeinoelämän pesunkestäväksi lobbariksi.

Talouselämän artikkelissa hän kiittää Etlan toimitusjohtajan Vesa Vihriälää mallikkaasta ulostulosta aktiivimallin puolustajana.  Samalla hän kertoo seuraavaa:

"Poliittisten- ja työmarkkinapäätösten pohjaksi tarvitaan vahvaan tutkimuspohjaan perustuvaa tietoa. Tieto pitää saada oikeaan aikaan tukemaan keskustelua ja päätösten valmistelua.

"Toisaalta päätöksentekijät voivat myös käyttää tutkimuslaitoksia päätösten valmistelussa."

"Tästä hyvä esimerkki on se, että valtiovarainministeriö teettää Etlalla pohjatyötä verotuksen tiekartan valmisteluun. Hallitus päätti tästä verouudistuksen parlamentaarisesta valmistelusta viime budjettiriihessä. "

Tämä on varsin mielenkiintoinen tieto, että parlamentaariselle työryhmälle pohjatietoa tuottaa Etla, jonka toimintaa ylläpitää kannatusyhdistys, jonka jäseniä ovat Elinkeinoelämän keskusliitto ja Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton (TT) säätiö.

Etlan tuottama tieto on perinteisesti tukenut EK:n tavoitteita ja siksi tuntuu erikoiselta, että sen tuottaman tiedon pohjalta valmistellaan työn ja yrittämisen verotuksen tiekarttaa. Toivottavasti myös muut tahot tuottavat tietoa ja myös Etlan tuottamaa tietoa tarkastellaan kriittisesti ottaen huomioon sen tiedon värittyneisyys.

Muistissa lienee vielä vaikkpa kuinka hallintarekisteriasiassa hallituksen ja Stubbin perustelut olivat suoraan silloisen Finanssialan keskusliiton papereista.

Muutoinkin parlamentaariset työryhmät ovat mielenkiintoisesti salaisia eikä sieltä tihku juuri mitään tietoa ulospäin. Bernerin liikenneyöryhmän piti alkusyksystä toimittaa väliraportti - ei ole näkynyt vieläkään. Pekkarisen yritystukityöryhmän vuosia 2019–2023 koskevien leikkauslistojen piti olla valmiina joulukuun puolivälissä. Puolitoista kuukautta asiaa työstäneen parlamentaarinen työryhmän aika meni kiistelyyn siitä, mitä tukia suurennuslasin alle pitäisi ottaa. Homma viivästynee edelleen.

Mielenkiintoinen valinta muuten, että listoja tehdään oikeastaan koskien ensi hallituskautta eikä tätä. Kaksi ja puoli vuotta on sählätty ja lopulta ryhdytään tekemään listoja ensi hallituskauden ajaksi - surkeaa.

Takaisin Haglundiin - en olisi uskonut, että hänestä kuoriutuu näin nopeasti moinen elinkeinoelämän etujen ajaja. No, kenen leipää syöt sen lauluja laulat - nopeasti biisivalikoima näköjään muuttuu entisellä poliitikolla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Mitä erityisen hyvää Haglund teki aiemmin?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mikä sai olettamaan, että Haglund olisi hylännyt humaaniuden ja yhteiskunnallisen kokonaikuvan huomioimisen? Pelkkä nimitys Etlan hallituksen puheenjohtajaksi vai jotkin puheet/teot?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kyllä sitoutuminen ko tahojen hallituksen puheenjohtajaksi minun silmissäni tarkoittaa sitotumista heidän asiansa ajamiseen ja mielestäni sulkee laajalti pois henkilön vapaan vaikuttamisen yhteiskunnassa. Tämä on minun subjektiivinen mielipiteeni.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vapaasta vaikuttamisesta Haglund luopui ryhtyessään Kiinalaisten juoksupojaksi, anteeksi toimitusjohtajaksi. Kysymykseni koski kuitenkin arviotasi humaaniudesta ja kokonaisuuden huomioimisesta. Oletettavasti EVA:ssa on ollut vähintään yhtä hyvät tiedot kuin sinulla Haglundin arvoista, kun hänet valitsivat. Oma käsitykseni on, että valitaan henkilö joka vastaa haluttua profiilia arvoiltaan ja kompetenssiltaan. En muista että tuollaisiin tehtäviin olisi otettu vastakkaisen profiilin henkilöä muokattavaksi. No, Suvi-Anne Siimestä lukuun ottamatta, mutta poikkeus vahvistaa säännön.

Aika kyyninen maailmankuva, että nimityksestä arvot kääntyvät päälaelleen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #5

Voihan toki olla, että aiemmin saamani mielikuva on väärä, jolloin mikään ei ole muuttunut vaan tullut ainoastaan selkeästi esiin.

Jos arvot eivät ohjaa toimintaa, niin eivät ne ole todellisia arvoja vaan silmänlumetta. Karrikoiden jos nyt vaikka ex-vihreä menee kaivosyhtiön toimitusjohtajaksi, niin eikö silloin voisi katsoa arvojen muuttuneen. Ei minun mielestäni arvoja ja valintoja voi erottaa toisistaan. Hän on selkeästi valinnut kenen arvoja ja tavoitteita ajaa yhteiskunnallisessa keskustelussa. Olisi kummallista mikäli ne olisivat kovasti ristiriidassa omien kanssa.

Nykymeno tekee kyyniseksi, tänään katselen uutisia Nissisen eroamattomuudesta, Tullin pääjohtajan touhuista ja jostain syystä näistä mieleen tulee kuinka Heliövaaran Finnairin johtajan lisäeläkkeen omavaltaisuus ei johtanut oikeastaan mihinkään - soosoo sano Sipilä ja Lintilä, ja se siitä.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander Vastaus kommenttiin #9

Kerro, Niko, omat arvosi. Koitetaan selvittää Haglundilta itseltään hänen arvonsa. Lupaan yrittää tehdä sen, kun sinun arvosi ovat selvillä. Verrataan niitä sitten keskenään. Ei tuomita ketään ennen aikojaan, eihän.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #10

Kunniota luontoa: ihminen on osa sen kiertokulkua eikä ihminen ole luonnosta erillinen eikä sitä ylempänä tai alempana.

Pyri oikeudenmukaisuuteen, luotettavuuteen ja rehellisyyteen.

Osallistu ja vaikuta - älä ole sivustakatsoja. Burken sanat muokattuna suomeksi: Ainoa mitä tarvitaan pahan voittoon on, etteivät hyvät ihmiset tee mitään .

Heikompiosaisia on puolustettava - toimi kun näet epäikeudenmukaista kohtelua. Manic Street Preachersin sanoin: If you tolerate this, your children will be next.

Siinä nyt alkuun muutama. Käänsit asian sitten perinteisesti kirjoittajaan, mutta mikäs siinä - näinhän on ollut tapana nykyään tehdä Juhana Vartiaisen tapaan.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander Vastaus kommenttiin #11

Kiitos, Niko! En ymmärrä, mitä tarkoitat viimeisellä lauseellasi. Voitko avata sitä hieman, kiitos.

Arvoihisi kuuluu oikeudenmukaisuus. Eikö ole siis arvojesi mukaista, että kirjoitettuasi tämän blogin ja vastauksia siihen tulleisiin kommentteihin annat puheenjohtaja Haglundille mahdollisuuden kertoa arvoistaan kuten hän itse ne näkee. Tämän toteutumiseen ei toki minua tarvittaisi, mutta päätin nyt yrittää toimia katalysaattorina dialogin syntymiseksi. Teistähän voi tulla vielä kaverit. Mahdollisesti näin syntyvän kontaktin kautta ehkä pääset osallistumaan ja vaikuttamaan vielä nykyistä enemmän. Hän voi olla jonain päivänä jopa tämän maan presidentti.

Jos, Carl Haglund, luette US:n Puheenvuoroja ja tätä kyseistä kommenttiketjua, niin pyydän ystävällisesti teitä kertomaan arvoistanne Nikolle ja meille muille. Mielestäni Nikon blogi-kirjoitus ja jatkokommentit kaipaisivat täsmennystä ihmiseltä, jota niissä käsitellään.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #14

Hänellä on mahdollisuus kertoa näkemyksensä tänne siinä missä muillakin. Minä taas en ole toimittaja, joka lähtee tiedustelemaan häneltä kommentteja. Katalysaattorina toimivaan dialogiin? Ensimmäisestä kysymyksestä päättelin sinun todellakin kysyvän Haglundilta, mutta ilmeisesti siis täällä kehotat häntä osallistumaan, jos näkee.

Viimeisellä lauseella tarkoitan perinteistä taktiikkaa, jossa lähdetään käsittelemään kirjoittanutta henkilöä ja sen perusteella mitätöimään itse keskustelussa olevaa asiaa. Juhana Vartiainen vei tämän äärimmäisyyksiin laittamalla avustajansa tutkimaan aktiivimallia vastustaneen kansalaisaloitteen tekijän taustat ja tuomalla ne julkisuuteen itse asian mitätöimiseksi.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander Vastaus kommenttiin #19

Koitan saada häneltä lausunnon asiasta muullakin tavalla, mutta luvata en voi mitään.

Jos Vartiainen on näin toiminut, niin vähän on toinen magnitudi..

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #9

Niin, en minä näe miksi vihreä (ei siis edes ex-vihreä) ei voisi toimia kaivosyhtiön toimitusjohtajana. Meinaatko että vihreät elävät kaikki ilman mineraaleja hyödyntämällä valmistettuja hyödykkeitä? Tuo esittämäsi kuulostaa naiivilta realiteettien kieltämiseltä. Kukas kaivostoiminnasta tekee ympäristön kannalta vastuullista, ellei ympäristötietoinen johtaja?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #12

En luule etteivätkö vihreät tarvitse mineraaleja. Ymmärrän mitä sinä haet, mutta tuntuu ettet puolestaan ymmärrä tai halua ymmärtää mitä minä tarkoitan.

Vihreä tai ex-vihreä voisi toki toimia noin mikäli hän menisi selkeästi kaivosyhtiöön muuttamaan nykyistä tilaa ja käytäntöjä paremmiksi - muutoin en näe paikkaa vaikkapa Terrafamen johdossa käytännössä realistisena.

Haglundin tapauksessa taas toistaiseksi mikään ei viittaa siihen, että hän olisi menossa muuttamaan ko tahojen toimintaa vastuullisemmaksi ja objektiivisemmaksi.

Kuten Kauppaehden artikkelissa valitsijat toteavat toivotaan Haglundin tuovan näkyvyyttä näille tahoille vahvoilla verkostoillaan eikä hän ole sinne miksikään muutosagentiksi valittu.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander Vastaus kommenttiin #18

Niko, tällaista huttua syntyy, kun kirjoittaa tunteella eikä järjellä. Vieroksut siis Terrafamea, hyvä. Nyt kommentoinnistasi on vain saanut käsityksen, että kaikkien kaivosyhtiöiden toimitusjohtaja-pestit ovat paheksuttavia, eivätkä sovi vihreillä arvoilla ajattelevalle ihmiselle. Vaikuttaa aika hassulta!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #20

Jos olet huomannut, niin kaivoasala ei Suomessa eikä monessa muussakaan maailmankolkassa ole etiikassa ja luonnonsuojelussa varsinaisesti kunnostautunut. Vaikkapa tuolta voit lukea kanadalaisen kaivosyhtiön toiminnasta, jossa siinäkin siivous jäi suomalaisille veronmaksajille.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005219007....

Vaikuttaa aika hassulta eikö? Varsinkin kun emokonserni porskuttaa edelleen mukavasti.

Kuten aiemmin totesin, niin mennessään muuttamaan nykyisiä tapoja toimia on ok vihreillä arvoilla johtaa näitä yrityksiä, mutta tällaisten uutisten valossa ei.

Voisit esittää minulle kaivosesimerkkejä, joissa yhtiö on tehnyt enemmän suojelutoimenpiteitä kuin laki tai ympäristölupa on määrännyt. Monastihan siitäkin luistetaan, mutta todellista arvostettavaa toimintaa olisi mikäli ne ylitettäisiin, löytyykö esimerkkejä?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #18

Ja Etlako siis tarvitsee mielestäsi muutosta? En itse osaa ottaa asiaan kantaa, suuntaan tai toiseen.

Juha Hämäläinen

Kaveripiiri tekee kaltaisekseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #15

Niin tekee. Onko siinä tapahtunut muutosta?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kenet? Varmasti kysyi kiinalaisilta ensin luvan, ennen kuin suostui tehtävään. Äänestäjänsä ja puolueensa toki petti eduskunnasta erotessaan, mutta sehän on jo vanha asia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se vanha asia on nyt puheena tai siitä minua muistutetaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #7

Aah, luulin kommentin liittyneen blogin. Olinpa hupsu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #13

Se oli kommentti blogin viimeiseen kappaleeseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #17

Menen vain enemmän ymmälleni. Kenet yritysjohtaja pettää johtaessaan organisaatiota, joka tuottaa yritysten kannalta tärkeää informaatiota?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #22

Niin nopeasti muuttui luottamushenkilöstä epupiirijärjestön johtajaksi. Oli se petos varsinkin kun oli niin hyvä valtakunnanpoliitikkona. Ei sinun tarvitse jakaa pettymyksen tunnettani. Minä olen pettynyt.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #23

Tiedoksesi, haukuin hänet tällä foorumilla selkärangattomaksi luopioksi, kun pyysi eduskunnasta eroa. En vain tajua miksi hänen pitäisi vielä vanhojen syntiensä lisäksi olla pyrkimättä tekemään uudessa tehtävässään parastaan?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #22

Pitäisi ehkä määritellä informaatio. Viimeisimpänä saavutuksenaan ETLA ja EVA ovat perustaneet Ekonomistikone-nimisen paneelin, johon ne kehuvat ottaneensa mukaan merkittävimmät taloustieteilijät kertomaan näkemyksensä talouskysymyksistä. EK:n ohjaaman ETLA:n ja EVA:n paneelin kysymykset ovat huvittavan johdattelevia ja paneelin edustuksessakin on huomattava määrä ETLA:n omia taloustieteilijöitä. Ekonomistikone toimii kuin vaalikone kysymyksineen, mutta mielestäni vahvasti tarkoitushakuisesti johdatellen, jotta saataisiin haluttuja tuloksia.

Esimerkkejä kysymyksistä:

Vuokrasääntelyllä pitäisi pyrkiä hillitsemään vuokrien nousua, vaikka se tarkoittaisi vuokra-asuntotarjonnan pienenemistä.

Suomen on järkevää tukea telakoitaan kilpailukyvyn turvaamiseksi, koska useimmissa muissakin maissa tehdään niin.

Sipilän hallituksen ajama kilpailukykysopimus oli Suomen talouskasvun kannalta oikeansuuntainen ratkaisu.

Onko aivan skidiä johdattelun makua näissä kysymyksissä? Normaali ja hyvä tapa on jättää nuo vaikka- ja koska-osuudet pois mikäli halutaan olla vaikuttamatta vastauksiin. Lisäksi tuon viimeisen asettelu kikystä oikeansuuntaisena on vähintäänkin arveluttava. Itse vastauksen yhteydessä panelistitkin tuovat tätä esiin.

Joten suhtaudun tähän informaatioon skeptisesti, toki oikeaakin informaatiota tulee, mutta värikynää ja johdattelua pukkaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #26

Toivotaan siis, että Calle muistaa mitä forskningsgrunder-kurssilla Hankenilla opetettiin ja että integriteetti on sellainen, jona sinä sen muistat.

Aika tyypillisiä vaalikonekysymyksiä tosiaan. Tuollaisiahan ne tuppaavat olemaan, valitettavasti. Muuten kysymysten määrä tuppaa toki tuplaantumaan. Esim:

Pitäisikö vuokrasääntelyllä pyrkiä hillitsemään vuokrien nousua?
ja
Johtaisiko vuokrasääntely vuokra-asuntotarjonnan vähenemiseen vai lisääntymiseen?

Nuo tietysti edellyttävät binäärisiä vastauksia, mikä olisi ihannetila. Mutta koska maailma ei ole mustavalkoinen voi ne toki esittää väittäminäkin, mikä mahdollistaa portaittaisen tai liukuvan asteikon käytön. Silloin väitteet tulisi mielellään asetella ristiin, ettei käy ilmi mitä mieltä kysymyksenasettaja on asiasta. Esim:

Vuokrasääntelyllä pitäisi pyrkiä hillitsemään vuokrien nousua.
ja
Vuokrasääntely johtaisi vuokra-asuntotarjonnan lisääntymiseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mikäli on kaipausta nähdä ja tutkia valtioneuvoston nimeämiin eri työryhmien kokoonpanoihin (lautakunnat ja muut vastaavat), niin tästä linkistä ajattelen niitä löytyvän.
http://valtioneuvosto.fi/hankkeet?p_p_id=kohdesear...

Kiinnostus muutoin po. presidenttiehdokkaaseen ei sitten kiinnosta pätkän vertaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tämä ei ole EVA:n eikä ETLA:n tuotoksia vaan heitä ohjailevan EK:n. Kertonee jotain vaikuttamisen tasosta kuitenkin.

Joulun välipäivinä Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) julkaisi selvityksen, jonka perusteella se väitti, että vuoden 2014 kritiikkiä herättänyt yhteisöveronalennus oli onnistunut. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies veti selvityksestä kovia johtopäätöksiä. Hänen mukaansa ”yhteisöverokannan lasku vaikutti positiivisesti yritysjärjestelyihin”. Ylen haastattelussa Häkämies väitti muutoksen tapahtuneen siinä, että kansainväliset yritykset valitsevat Suomen verotuksen pääpaikaksi.

Veropolitiikka-blogia pitävä verotuksen asiantuntija Lauri Finer päätti selvittää, mitä selvityksen taustalla on. Löytyi kaksi slidea, joissa oli yhdistelty yhteisöverotietoja ja PRH:n yritystietoa fuusioista jne.

Hän koitti saada tausta-aineistoa EK:lta, ei saanut. Hän haki ne itse PRH:ltä ja ryhtyi selvittämään asiaa.

Johtopäätökset:

- Yhdessäkään aineistossa olevassa tapauksessa Suomen yhteisöveroalennuksella ei näytä olleen mitään tekemistä fuusion kanssa.
- Toisin kuin Häkämies väitti, yhdessäkään tapauksessa konsernin verotuksen pääpaikka ei siirtynyt Suomeen. Itseasiassa en löytänyt mitään näyttöä siitä, että Suomeen olisi siirtynyt verotuloja missään muodossa.
-Esimerkiksi vuonna 2014 yhtä lukuun ottamatta kaikki fuusiot koskivat tilanteita, joissa purettiin jo toimintansa ulkomailla lopettanut yhtiö tai pöytälaatikkoyhtiö, jolla ei ollut omaa toimintaa koskaan ollutkaan.
- Ainoa vuoden 2014 tapaus, jossa ulkomailla oli todellista toimintaa, koski Nordean norjalaisen rahastoyhtiön sulautumista Nordean suomalaiseen rahastoyhtiöön. Suomalaiselle yhtiölle jäi kuitenkin Norjaan sivuliike, joka jatkoi veronmaksua sinne vanhaan malliin. Toiminta ei siis siirtynyt Suomeen ja hyöty Suomen alemmasta verokannasta oli tässäkin tapauksessa pyöreä nolla.
- Vuoden 2014 kaava toistui myös vuosina 2015, 2016 ja 2017. Yhteensä 80 prosenttia fuusioista koski toimintansa lopettaneita yhtiöitä tai pöytälaatikkoyhtiöitä. Myöskään muissa tapauksissa ei ollut merkkejä tosiasiallisen toiminnan tai verotuksen siirtämisestä Suomeen. Tyhjien pöytälaatikkoyhtiöiden lisäksi suomalaisiin yhtiöihin oli näinä vuosina sulautettu tappiollista liiketoimintaa tehneitä lopetetettuja ulkomaisia tytäryhtiöitä sekä tyhjiä yrityksiä, joiden liiketoiminta oli jo myyty, joskus jopa vuosia sitten.
- Muutamia esimerkkejä syistä sulautumisten taustalla: Mr. Paninin Tanskassa kuihtuneen liiketoiminnan lopetus, Hasan & Partnersin Tukholman toimiston lopetus, Postin pöytälaatikkoyhtiöiden lopettaminen.

Joten EK:n pohdinnan ja selvityksen taustalla ei näytä olevan mitään todellista korrelaatiota.

EK:n uutinen julkaistiin kaikissa valtamedioissa, mutta ei tietenkään uutisia siitä, että tutkimus oli puutaheinää. Toimittajat ovat nielleet kaiken purematta ja sitä mukaan yleisökin - hienoa.

https://veropolitiikka.wordpress.com/2017/12/29/ek...

Ja tämä ei tarkoita etteikö yhteisöveron alennuksella olisi positiivisia vaikutuksiä, mutta tällainen toiminta on hanurista eikä todellakaan lisää luotettavuutta ko tahon toimintaan vaikuttamisessaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hanuristapa hyvinkin, mutta miten Häkämiehen vetämät 'kovat johtopäätökset' liittyivät EVAn tai Etlan toimintaan? Muistanet uraltasi yhden sun toisen johtajan vetäneen saamastaan raportista mitä mielikuvituksellisimpia johtopäätöksiä, joita on joutunut korjaamaan ja toppuuttelemaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Samaa EK:n ja Teollisuuden työantajien ohjaamaa E-ryhmää. Häkämiehen johtopäätökset olivat EK:n "selvityksen" tekijöiden seurausta. Ei se niitä itse keksinyt.

Kuten sanoin niin ei suoraan ko tahojen vaan heidän yläpuolellaan olevan EK:n. Sinunko mielestäsi EVA ja ETLA toimivat riippumattomasti?

Tällaisia vahvoja tutkimuksia EVAlta:

http://www.eva.fi/blog/2017/03/07/vahemman-verotus...

"Enemmistö suomalaisista ei haluaisi lisätä omaa verotaakkaansa. Väitteen ”Maksaisin henkilökohtaisesti mielelläni nykyistä enemmän veroja” torjuu 57 prosenttia vastanneista."

No shit Sherlock..

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #31

Kaikilla meillä on kehys, katsantokanta joka vaikuttaa toimintaamme. Ei se estä tekemästä objektiivista tutkimusta. Se ohjaa mielenkiinnon tiettyyn suuntaan.

Vaikkapa tuo esimerkkisi tuossa. En olisi kuitenkaan välttämättä julkaissut tuota tulosta, ellen olisi etukäteen kertonut tutkivani asiaa. Mielestäni osuus on shokeeraavan alhainen! Olisin arvannut yli 80%.

Tosin riippuu tietysti taas tarkasta kysymyksenasettelusta. Kysymykseen haluaisitko sinulta nykysäännösten puitteissa perittävän enemmän veroa, olisi itsestäänselvä vastaus: Kyllä! Sehän tarkoittaisi korkeampia tuloja...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #32

Niin, siis esitetty väittämä vastaajille (internetpaneeli) oli:
”Maksaisin henkilökohtaisesti mielelläni nykyistä enemmän veroja”

Tämän siis torjuu 57 prosenttia vastanneista.

Johtopäätös ja tiedotteen kärki:
Enemmistö suomalaisista ei haluaisi lisätä omaa verotaakkaansa.

Ei ainakaan mielellään, mitä jos perään lisättäisiin vähän johdattelua kuten ekonomistikoneessa?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #33

Sorry, taisi keskittyminen herpaantua, kun en huomioinut kysymystä. Tuo kysymyksenasetteluhan tosiaan selittää alhaisen lukeman. Olisin itsekin vastannut kyllä, edellä esittelemästäni syystä johtuen. Ei tuosta voi tosiaan päätellä mitään asenteesta verotaakkaa kohtaan, mitä verotaakalla ikinä tarkoitetaankaan. Sekä "mielellään", että viittaus absoluuttisen veron määrään tekevät tuosta täysin arvottoman kysymyksen.

Vaikka vanha kansa tietää, että verottajan pelko on viisauden alku, olen itse ollut sitä tyytyväisempi tuloihini mitä enemmän veroja olen maksanut. Jotenkin itseäni lämmittää enemmän nettotulot, kuin pienet verot.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset