Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Laittoiko hallitus medialle kaulapannan "mediapoliittisella ohjelmalla"?

Keväällä hallituksen kärkihankkeiden tarkastelussa ilmaantui uutena tehtävänä mediapoliittinen ohjelma - kuulostaa jo terminäkin pahalta. Onko tämä samalla keino suitsia median kritiikkiä hallitusta kohtaan? Laitettiinko median vahtikoirille pannat kaulaan, jotta vastaavanlaisia ongelmia kuin päämisteri Sipilällä on ollut median kanssa ei enää tulisi loppukaudella?

Hallituksen päivitetyssä toimintaohjelmassa kerrotaan sivulla 57:

"Valmistellaan mediapoliittinen ohjelma "Suomalaisen median monimuotoisuuden varmistaminen", joka sisältää selvityksen sekä muita suomalaisen median toimintaedellytyksiä parantavia lyhyemmän aikavälin toimia. Aloitetaan selvitys ja toimet 6/2017, toteutetaan ohjelma 2018 syksyyn mennessä."

Tätä ohjelmaa ei siis ollut olemassa alkuperäisessä hallituksen toimintasuunnitelmassa - se päätti ohjelmasta  huhtikuussa 2017 ja ohjelma käynnistettiin 29.9.2017. Ohjelman tutkimusosuus kestää maaliskuuhun 2018 ja sen jälkeen hallitus tekee johtopäätöksiä ja tarvittavia toimia tutkimuksen pohjalta. Itse tutkimusryhmä on muodostettu yliopistoista ja vaikuttaa olevan asiallinen.

Valtioneuvoston hankkeen sivuilla kerrotaan tavoitteeksi:

"Hankkeen avulla haetaan keinoja suomalaisen median monimuotoisuuden ja toimintaedellytysten turvaamiseen. Hankkeessa luodaan säännöllinen tapa seurata suomalaisen median tilaa."

Käytännössä hallitus on siis uutena aiemmasta ohjelmastaan poiketen käynnistänyt hankkeen, jossa se kertomansa mukaan tarkastelee selvityksen lisäksi muita suomalaisen median toimintaedellytyksiä parantavia lyhyemmän aikavälin toimia. Nämä toimet perinteisesti sisältänevät tukia tai sitten toimintaedellytyksiä parantavia lakimuutoksia.

Mielenkiintoista on myös ettei verkosta hakemalla Googlesta löydy yhtäkään artikkelia, jossa käsiteltäisiin tätä asiaa lukuunottamatta Medialiiton uutiskirjettä - tämä on jo outoa. Eikö mediaa koskevia asioita käsitellä mediassa - eikö tämä olisi uutisoinninkin arvoinen asia?

Minun nenääni tästä kuviosta nousee ikävä tuoksu. Mediapoliittinen ohjelma jo käsitteenäkin kuulostaa joltain muulta kuin vapaa demokratian touhulta.

Onko tällä saatu valtamedioista säyseä hauva? Aktiivimallin yhteydessä tapahtunut puoluejohdon vastuunpakoilu ja vaikkapa Sipilän kummalliset kaksisataatuhatta työpaikkaa ja olemme lampaita jos emme löydä töitä -kommentitkin sivuutettiin varsin nopeasti, vaikka olivat pääministerin lausumina aivan järjettömiä.

Tärkeitä päätöksiä on edessä - itse asiassa kaikki hallituskauden merkittävimmät. Nyt tarvitaan tutkivaa journalismia ja myös kritiikkiä, kun sen paikka on. Toivottavasti media ei anna tämän hallituksen ohjelman ja mahdollisten luvassa olevien tukien vaikuttaa tehtäväänsä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

"Hankkeen avulla haetaan keinoja suomalaisen median monimuotoisuuden ja toimintaedellytysten turvaamiseen. Hankkeessa luodaan säännöllinen tapa seurata suomalaisen median tilaa."

Lause on kuin suoraan Orwellin Eläinten vallankumouksesta.

Juha Hämäläinen

Merkit itsesensuurin laajentamisesta ovat olleet pitkään nähtävissä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Totalitarinen valvonta, holhous ja kyttäysvaltio on jo täällä. Eikä se suinkaan toimi rehellisesti, vaan valtion ja kansalaisten etujen vastaisesti.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Tärkeästä aiheesta hyvä bloggaus.
Kiitos!
Kukahan tois tällästä hiljasuuden ostamista ison yleisön tietoon kun tiedottajat on ostettu hiljaseks?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ollos hyvä, eipä tämä laajempaan keskusteluun taida helpolla nousta, vaikka mielestäni olisi kyllä tarpeellista tätä asiaa ihmetellä vähän syvemmältäkin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Hankkeesta kerrotaan lähemmin tässä linkissä;
https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/6b4c477d-8ec...

Linkissä kerrotaan "Tutkimushankkeen päätarkoitus lyhyesti";
"Hankkeen tarkoituksena on tuottaa yhteiskuntatieteellinen perusselvitys mediapolitiikan nykytilasta
Suomessa. Hankkeessa kuvataan, mitä mediapolitiikan tilasta eri aineistojen kautta nyt tiedetään.
Lisäksi siinä tarkastellaan mediapolitiikan eri osa-alueiden politiikkatavoitteiden saavuttamisen
mittaamiseen soveltuvia aineistoja, menetelmiä sekä jo käytössä olevia malleja ja mittareita."

Tuon perusteella yksistään ei vielä voitane sanoa mitään negatiivista. Tarkoituksenakerrotaan olevan mittariston laatiminen koordinoitua seurantaa varten.

Pääsystä viestintäverkkoihin ja sisältöihin (TP2,sivu 4) kuvataan mm. näin;
"Työpaketissa tarkastellaan, miten kansalaisten tasavertainen pääsy eri viestintäjärjestelmiin on turvattu, miten sitä ylläpidetään ja tuetaan sekä mitä eri muuttujia ja niistä kerättäviä tietoaineistoja
seuraamalla voidaan kuvata ja mitata pääsyn kokonaiskehitystä. Tutkimus kattaa kaikki keskeiset viestinnän järjestelmät painotuotteista langattomaan laajakaistaan sekä avoimet, julkishyödykkeen
kaltaiset kuten radion että puhelimen tyyppiset rajoitetut, ehdolliset ja vastikkeelliset palvelut."

Tuon suunnitelman mukaan en itse vielä katso kaavaillun muutosta huonompaan vaan parannuksen aikaan saamiseksi. Tarkoituksena lienee viestintäjärjestelmien kokoominen yhden kanavan alle tiedon saamiseksi. Jotain samansuuntaista kuin tämä https://www.suomi.fi/etusivu/ sivusto pitää sisällään palvelujen viestintää. Katso mitä sanotaa TP3 kohdalla.

Kaiken kaikkiaan hanke on vasta alkutaipaleella, josta näyttäisi eri TP ryhmien tulee antaa kehitysehdotuksensa maaliskuun aikana suunnitelman mukaan ja hanke valmistuisi vasta paljon myöhemmin. Muistiossa todetaan " Tammikuussa 2018 ryhmät kokoavat yhteen siihen mennessä saavutetut työpakettikohtaiset tulokset (2 työpäivää) ja sopivat hankkeen raportoinnista."
Näinpä ei oikeastaan ole vielä mitään kerrottavaa suuremmin kuin että tällainen hanke on meneillään. Toki luulen mediatalojen keskustelevan jo heidän kohdaltaan olevasta hankkeen osasta.

Katsotaan mitä eri ko. hankkeen työryhmät saavat aikaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Perusteltua ja hyvää pohdintaa. Hankkeen toinen vaihe toimenpiteineen on sitten hallituksen käsissä ja kuten historia osoittaa niin asiantuntijoiden kannat eivät ole ainoita, jotka päätöksiin vaikuttavat. Hyvä että tutkimus tehdään asiantuntijoiden toimesta.

Jos ajattelee vaikkapa yritystukia, niin asiantuntijoiden jo teetetyillä tutkimuksilla on pelkästään pyyhitty lattiaa tällä hallituskaudella. Ainoa leikkaus on tehty Tekesin määrärahoihin, mitä asiantuntijat ja vaikkpa OECD pitivät järjettöminä. Päätöshetkellä oli käytettävissä VATTin analyysi, jonka mukaan ne olvat lähes ainoita tukia, joilla saan haluttuja asioita aikaan.

Joten uskoni ei ole vahva, mutta voin olla väärässäkin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niko, joo on aivan eri asia miten hallitus tulee tämänkin hankkeen kohdalla toimimaan. Paljonko tähän urhataan verovaroja? Tuolta kannalta katsottuna saattaa hyvinkin olla ettei kovin hyvin käy, kun huomioidaan mitä nyt on hankkeiden kohdalla saatu aikaan.

Yritystukien kohdalla voin hyvin yhtyä näkemykseesi. On vain niin, että kun hallitus muodostuu enemmästä kuin yhdestä puolueesta on jälki tällaista. Jokainen puolue kun vetää omaa kantaansa päätökseksi ja kun hallitus halutaan pitää kasassa kynsin hampain, niin näin sitten käy. Oivana kannanottona ja myöntymisenä voi pitää Tarho Sempon uutta kirjoitusta, jossa hän tunnustaa hallitussovusta ja kyynärpäätaktikoinnista.

Vielä tuohon mediaakin koskevaan hankkeeseen sen verran omaa mielipidettäni, ettei olisi laisinkaan huono saavutus, jos tuloksena olisi yhteenkootussa viestintäkanavassa saatavana esim. kaikki EU:sta tuleva maatamme koskettava aineisto käsiteltynä vaikutusarvioin. Nyt kaikkea on haettava eri paikoista, kuten miten mikin media meillä on kirjoittanut tai havainnointina että on ollut kirjoittamatta. Odotan itse huomattavaa parannusta saatavan aikaan medioiden suunnalta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #10

On kyllä todella haastavaa saada kokonaiskuvaa siitä, mitä kaikkea on meneillään ja tämä johtaa siihen, että merkittäviä asioita edistetään varjoissa. En tarkoita sitä etteikö olisi jossin olemassa tietoa eduskunnan tai yleensäkin valtion sivuilla, mutta ellei se nouse mediahuomioon, niin suuriakin kansalaisiin vaikuttavia asioita voi mennä ohi.

Yksi tällainen on käynnissä oleva merkittävä ympäristölain muutos, missä rajataan voimakkaasti esimerksiki luonnonsuojelujärjestöjen ja myös esim ELY:n oikeutta tehdä lausuntoja ympäristöluvissa ja mm rajoitetaan kuulemisia suurelta osin vain rajanaapuriin vaikka vaikutuksia olisi kauemmaskin. Tässä "sujuvoittamisessa", jossa edellisten lisäksi moni aiemmin käsittely vaatinut asia on siirtymässä pelkän ilmoitusmenettelyn piiriin, saattaa tulla ihmisille melkoisia yllätyksiä jonkun epätoivottavan ja häiriötä aiheuttavan toiminnan tullessa lähelle kotiaan.

Mutta, alkoholiprosentit yms on vaan niin paljon kiinnostavampia asioita. ;-)

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen Vastaus kommenttiin #11

Niko

Noin juuri.

Minulle eteen on tullut liikennepolitiikka.

Suurin ongelma liikennepolitiikassamme on kymmenen viime vuoden ajan ollut se että liikenneministeriö ja Viestintäministeriö on yhden ja saman ministerin ja ministeriön alla.

Media ei ota käsiteltäväkseen aihetta ilman kyselyä tai itsesensuuria ministeriön suhteen.

Olen yrittänyt tuoda kysymyksen "Miksi Suomessa ei haluta toteuttaa EU liikennestrategiaa" esille ilman tulosta. Viimeisin käytännön artikkeli aiheesta oli vuonna 2009 neljäs päivä maaliskuuta hesarissa-pääkirjoitus.
sen jälkeen vuonna 2011 EU:ssa sovittiin yhteinen ilmaston, kestävän kehityksen ja energian säästöihin perustuva strategia liikenteen kehittämisiksi:

https://ec.europa.eu/transport/themes/strategies/2...

Tämä jätetty huomioimatta kaikissa valtion tutkimuksissa , kehittämissuunnitelmissa ja budjeteissa. Valtio pidättäytyy sinnikkäästi maantieliikenteen siltarumpupolitiikassa ja raideliikenteen multimiljardi kehittämisissä vaikka meillä on noin 20000 km vesiväyliä joista sisävesillä noin 8000 km joista on otettu käyttöön vain alle 10% .

Ja media on täysin tietoinen asiasta muttei pukahda sanaakaan.

vinkki ja viite vuodelta 2007: KTM tutkimus 16/2007 sivu 26 jossa todetaan että metsäteollisuuden suurin uhka on se että siltä viedään hankintalogistiikan monopoli. Ja sitä valtio suojelee kaiken käytettävissä olevin keinoin. mm niin että jätetään mahdollinen uhkatekijä-sisävesiliikenne kehittämättä, ja keskitytään maantie ja raideliikenne kehittämisiin niin silloin hankintalogistiikkaan ei voi syntyä kilpailua , koska metsäteollisuuden teollisuuslaitokset toimivat maantieliikennelogistiikan ehdoilla ja muuta logistiikka ei voida tulla kilpailijaksi kun ei ole volyymejä.

Mikäli vesiliikenne kehitettäisiin esim Ruotsin tavoin niin meillä olisi yhtenäinen sisävesiliikenneverkko, jossa voisivat liikennöidä alukset jotka ovat itämerikelpoisia, ja siten syntyisi luonnollinen raaka aine kilpailu jossa metsänomistajat voittaisivat (vrt viljanviljelijöiden tekemä vientiyhteisö) kun voisivat kerätä itse lasteja ja tilata hakevan laivan viemään ne joko rannikolle tai ulkomaille. https://www.trafikverket.se/contentassets/e845a6d6... sivu 15

Tämä on estetty metsäteollisuuden ja LVM toimesta niin että on syötetty puutteellista tietoa tietoisesti eduskunnalle ja hallitukselle vahvasti (mm oikeuskansleri on siitä huomauttanut -sekä kehityksestä myös EU tilintarkastustuomioistuin 2015) tuloksena on että meidän infra budjetista yli 50% menee raiteisiin(vaikka vain alle 6000 km raiteita maassa) ja noin 45% maanteille ja noin 3% vesiliikenteeseen vaikka vesireittejä on noin 20 000 km.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset