Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Sipilän luottomies Business Finlandin johtokunnan puheenjohtajaksi

Elektrobitin entinen toimitusjohtaja Pertti Korhonen nimitettiin 1.1.2018 perustetun Business Finlandin johtokunnan puheenjohtajaksi. Elektrobitin toimitusjohtajaksi vuonna 2006 hänet valitsivat edellinen yrityksen hallituksen puheenjohtaja Sipilä sekä hänen luottomiehensä silloinen toimitusjohtaja Juha Hulkko. Sipilä ja Hulkko jatkoivat tuolloin Elektrobitin merkittävimpinä omistajina – Hulkko ja Sipilähän olivat tätä ennen vuorotelleet toistensa esimiehinä ja alaisina. Tätä ennen Korhonen taas oli Nokialla, jossa hän toimi mm sen Oulun yksikön johtajana. Tuohon aikaan Nokia ja Elektrobithän olivat kuin paita ja peppu alihankintasuhteineen ja yhteisine projekteineen. Herroilla lienee siis paljonkin yhteistä historiaa.

Tekesin ja Finpron yhdistyessä Business Finlandiksi nimitettiin samalla uusi johtokunta hallituksen toimesta uuden lain mukaisesti. Puheenjohtajaksi valikoitui siis hallitusammattilainen Pertti Korhonen, jolta löytyy tämä yhteinen tausta. Mielestäni voi aiheellisesti kysyä, miten juuri hän on valittu tähän tehtävään ja millä hakuprosessilla?

Valitulla johtokunnalla on melkoisesti valtaa ohjatessaan tätä uutta organisaatiota kuten entisen Tekesin tukirahojen ohjauksen strategiat.

Suomen Yrittäjät kritisoi uuden johtokunnan henkilövalintoja

Suomen Yrittäjien artikkelissa kerrotaan:

Suomen Yrittäjät ihmettelee vuoden lopulla nimitetyn Business Finlandin johtokunnan valintoja.

Valtioneuvosto nimitti johtokunnan, jonka enemmistö on valtionhallinnon palveluksessa. Siirtymäkauden johtokunnasta pudotettiin yritysten edustajia. Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan yritysosaajien poisjättö tuli kaikille yllätyksenä.

Tavoite on parantaa yritysten, erityisesti pk-kentän, palvelua. Tähän pyritään jättämällä pois yritysten edustajia johtokunnasta. Ratkaisua on vaikea ymmärtää, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.”

Uuteen johtokuntaan nimitettiin seitsemän jäsentä, kun aiemmin toimineissa organisaatioissa johtokunnassa oli kymmenen jäsentä. Teknologiateollisuusuuden, Keskuskauppakamarin ja Suomen Yrittäjien edustajat saivat lähteä.

Business Finlandin johtokunta 1.1.2018 lähtien on seuraava:

  • Pertti Korhonen, puheenjohtaja, hallitusammattilainen

  • Petri Peltonen, varapuheenjohtaja, alivaltiosihteeri, Työ- ja Elinkeinoministeriö

  • Timo Ahopelto, jäsen, Partner, Lifeline Ventures Oy,

  • Katja Keitaanniemi, jäsen, liiketoimintajohtaja, Finnvera Oyj

  • Leena Vestala, jäsen, ylijohtaja, Pirkanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

  • Miia Porkkala, jäsen, Hallituksen puheenjohtaja, Aho Group Oy

  • Markku Keinänen, jäsen, alivaltiosihteeri, Ulkoministeriö

Virkamiehiä on siis neljä seitsemästä – se kuinka he ovat tehtäviin valikoituneet on minulle arvoitus. Vestala haki ainakin 2014 ylijohtajana toimiessaan Luonnovarakeskuksen Luken pääjohtajaksi, joten toiminta ja kiinnostus vaikuttaa laaja-alaiselta eri hallinnonaloihin.

Yritysjäsenistä Korhonen tuli aiemmin käsiteltyä, kahdesta muusta Miia Porkkala tuonee erityisesti tarpeellista osaamista matkailunedistämisestä Aho Groupin ollessa Ruka-Pyhätunturin omistaja. Timo Ahopelto tuonee erityisesti teknologiayritysten näkemystä menestyneenä rahoittajana monille kasvuyrityksille – olihan Lifeline Ventures mm Supercellin ensimmäinen sijoittaja.

Itse kyllä komppaan Suomen Yrittäjien kritiikkiä virkamiesedustuksen laajuudesta. TEM:n kansliapäällikkö perustelee ratkaisua Helsingin Sanomissa seuraavasti:

Toiminnalliset syyt puolsivat pienentämistä. Kymmenen hengen porukka, johon järjestöt nimeävät omat edustajansa, on pikemminkin neuvottelukunta kuin yritystä johtava hallitus. Business Finlandilla pitää olla tehokas ja toimiva johto.

Voihan sen toki näinkin nähdä – tosin esimerkiksi Nokialla hallituksessa on sääntöjen mukaan 7-12 jäsentä ja tällä hetkellä kymmenen.

Tutkimuksen ja tuotekehityksen panostusten poliittinen tai omiin mieltymyksiin nojaava ohjaus

Näille seitsemälle on annettu melkoinen määrä valtaa suunnitella yhdessä valtion omistajaohjauksen kanssa ja toki myös Business Finlandin toimivan johdon kanssa sen suhteen, mihin voimavaroja suunnataan. Olen jo aiemmin kritisoinut esimerkiksi ylisuuria panostuksia cleantechiin ja biotalouteen – sen lisäksi, että kärkihankkeiden myötä niihin laitetaan rahaa, niin myös Tekesiä ymmärtääkseni ohjattiin painottamamaan tukea näille alueille. Kirjoittelin tästä aiemmin blogissani Onko hallituksen usko biotalouteen ja cleantechiin suhteettoman suuri?

Erikoista myös oli, että 28.12.2017 tehdyssä nimityksessä ministeriksi on merkitty Annika Saarikko. Kenties lomat välipäinä meneillää tai jotain muuta - tuntuu erikoiselta hänen vastuualuettaan ajatellen.

Kärkihankkeiden puoliväliarviossa todettiin seuraavaa:

"Hallitusohjelman mukaan Suomi tavoittelee bio- ja kiertotalouden sekä cleantechin edelläkävijyyttä. Alojen kasvu ei kuitenkaan ole ollut odotettua eivätkä kärkihankerahoituksella tähän asti tuetut uudet kokeilut ole skaalautuneet vielä vientituotteiksi. Markkinoita avaavien innovatiivisten ja kestävien julkisten hankintojen strategista johtamista, riskienhallintaa ja osaamista on parannettava. Kestävät julkiset hankinnat ja hankintojen neuvontapalvelut edesauttaisivat myös hallituksen vähähiilisyystavoitteiden saavuttamista."

Sen lisäksi ettei toistaiseksi olla tavoitteita saavutettu on tärkeää huomioida, että yhtenä tukimuotona lähdettäisiin aiemman lisäksi julkisten hankintojen kautta tukemaan näitä aloja. Näin itse tulkitsen tuota markkinoiden avaamista julkisilla hankinnoilla. Tällöin lisättäisiin edelleen julkisilla rahoilla biotalouden ja cleantechin tukemista ja saatetaan tukea ratkaisuja, jotka eivät muuten pärjäisi.

Vaikka uskonkin biotaloudesta ja cleantechistä löytyvän vientituotteita ja innovaatioita, niin silti olen huolissani siitä, että poliitikot ohjaavat liikaa näitä asioita. Jonnekin laitetut panostukset ovat toisaalta poissa muualta, enkä usko suurimman viisauden näistä välttämättä löytyvän politiikan parista.

Nyt tehdyt valinnat vaikuttavat kaksi vuotta eteenpäin ja sinä aikana mahdollisesti tehdään hyvinkin suotuisia linjauksia niille toimialoille, jotka hallitus Sipilä ja nykyhallitus näkee mieluisaksi. Kuitenkaan innovaatiot ja kasvuyritykset eivät välttämättä synny vain niillä toimialueilla ja teknologioilla, jotka ovat itselle kiinnostavia ja läheisiä, ja joilla nyt toimii paljon aiempia liiketoimintakavereita.

Tutkimuksen ja tuotekehityksen voimakas ohjaaminen poliittisesti ja omien mieltymysten mukaan on vaarallinen tie - siinä voi koko Suomi laittaa liikaa yhden hevosen varaan.

 

PS. Edellinen blogi katoaa samalla tuoreimmat-fiidistä vaikka onkin ollut siellä vähän aikaaa, löytyy täältä: Laittoiko hallitus medialle kaulapannan "mediapoliittisella ohjelmalla"?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Uudellern valittu Timo Ahopelto oli huuhaapalkinnon saanutta korvaloa markkinoivan Valkee Oy:n halituksen pj.

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/154408...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Pääseehän sitä valopääksi korvien kauttakin.. ;-) Huonolla vitsillä sisään. :-)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Siitä cleantechistä: Kiinassa tehtiin jo 2010 päätös siitä, että se kehittää oman teknologian omiin tarpeisiinsa. Suomessa ei Kiinaa tunneta, eikä varsinkaan Finpron tai vaikkapa nyt sitten Business Finlandin piirissä. Jos tunnettaisiin, niin tämä olisi "tehokkaan ja toimivan" johdon tiedossa. Ei se nyt ihme ole jos hankkeet eivät mene läpi.

Minulla ei tietenkään ole linkittää mitään uutista tuota Kiinan päätöstä tukemaan, valitettavasti.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niinpä, varmaan erilaisia aiesopimuksia yms solmivat ahkerasti, mutta heidän tapauksessaan niiden varjolla joskus kysellään ja selvitetään kaikki mahdollinen myytävästä tekniikasta ja sitten tehdään se itse.

Suomalaiset ovat välillä hieman liian herkkäuskoisia näissä jutuissa. Tuli tästä mieleen missä mahdetaan mennä Chempolisin Intian hankkeen kanssa.. Aiesopimus oli kyllä, mahtaako edetä..

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kavereille kans, niin se edelleen menee.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kenties loputtomasti mutta pakko yrittää pitää edes esillä. Yllättävän okei monelle tuntuu olevan se kuinka valtion rahoja ohjaillaan yrityksille mitä kummallisemmilla ohjauksilla. Omilla rahoilla pelaaminen on ok, mutta tällaiset ei.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Niko - tuo Ahopelto se tuolla on kaikkein suurin pelle ja kahdella pallilla istuva suomisysteemin oligarkki. Sillä pallilla, josta hanasta saa laskea itselleen veronmaksajien kuppausrahaa ja sillä, jolla niitä iloisena tuhlataan jotta voisi riskittä rikastua -

on perkele touhua!

Voi Niko kun sinutkin saisi etulinjaan! Pistä koodia -

www.nukkuvat.fi

ps. tsekkaa uusi kansalaisaloitteemme siellä ei ole tätä järkyttävää kaverisosiaalikapitalismia olemassakaan enää -

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2884

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ollos hyvä, toistaiseksi takarivin miehiä - katellaan, ehkä joku päivä.

Aloite vaatii pidempää pohtimista kuin nyt on aikaa, mutta lupaan tutustua paremmin myöhemmin. Joka tapauksessa sosiaaliturvahimmeli on aikaa myöten kasvanut aivan järkyttäväksi ja tarveharkinnan yms aiheuttaman byrokratian kustannukset myös.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Ely-keskus jakoi 32 miljoonaa yritystukia Eu rahaa Pohjois-Suomeen.

Mielestäni tämä Kalevan linkki kannattaa avata, kannattaa myös tutkia muutamien tuen saajien yhteyksiä pääministeriin.

http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/ely-keskus-jak...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mukava että media heräilee, itse tuota sivuten kirjoittelin joku aika sitten ja yksi esimerkki oli tuostakin artikkelista löytyvä Pellopuu..

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Ilmeisesti et halua pureutua syvemmälle tähän asiaan, matkailu ja rakentaminen on parasta bisnestä mihin ovat sijoittaneet.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #11

Ei se nyt niinkään halusta ole kysymys, vaan siitä paljonko harrastelijabloggarilla on aikaa käytettävissä näihin. Tapani tehdä näitä lähteineen, viitteineen ja faktantarkistuksineen on varsin aikaa vievää eikä siihen aina ole mahdollisuutta. Kaksi tuommoista hurttaa katsoo vierestä ja puolisokin saattaa välilä olla sitä mieltä, että läppärillä on oltu ihan riittävästi ja kun ei tästä penniäkään saa.

Toinen asia on se, että tämän nimenomaisen asian selvittäminen on varsin hankalaa, kun päätökset on tehnyt alueellinen ELY. Pitäisi tehdä oikean toimittajan tavoin tietopyyntöjä virastoille, jotta saisi selville kuinka päätökset on tehty jne. Blogissani kuvaamani asia on löydettävissä suoraan verkossa olevista julkisista lähteistä kunhan osaa yhdistellä.

Kyllähän tuolta suoraan voi vaikka bongata Katera Steelin, joka oli jo Terrafamen yhteydessä esillä. Se että onko tukipäätöksellä ja Sipilällä mitään yhteyttä, niin mun kyvyt ja mahdollisuudet ei riitä selvittämään. Tai se että Ruka on suurin edunsaaja ja nyt myös matkailun edistämisestä päättävän organisaation johtokunnassa on sen omistavan yrityksen hallituksen puheenjohtaja. Joku asioiden yhteys voi olla olemassa, mutta onko siinä mitään väärää on vaikea selvittää enkä ryhdy arvailemaan.

Matkailun edistämeinen on tavallaan ok, se tuo paljon myös muuten tuloja alueelle. Tämän rakentamisen suhteen mulla on haasteita nimenomaan sisäisen kilpailun kannalta, jos joku Pellopuu saa lähes miljoonan ja muualla oleva kilpailija ei penniäkään.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Oletko Niko miettinyt, että jos elettäisiin yhteiskunnassa, jossa kenelläkään ei olisi mitään sidoksia toisiinsa?

Mielestäni on hyvä, jos pääministeri tuntee Business Finlandin pj:n henkilökohtaisesti. Parantaa vain yhteistyön laatua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset