Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Simon Elo johtaa verokapinaansa uskaltautumatta keskustelemaan

Simo Elo kirjoitti äskettäin ties monennenko julistuksensa tänne suostumatta keskustelemaan asioista eli blogiin ei ole mahdollista kenenkään kommentoida. Näinkö tämä verokapinaa ajava eduskuntaryhmän puheenjohtaja aikoo kapinoida valtapuolueita vastaan? Tarjoamalla saman olemattoman keskustelun ja puhumattomuuden vaihtoehdon kuin vaikkapa pääministeri Sipilä.

Toki voi ymmärtää, että PS:n ja Sinisten jakaantumisen myötä voi tulla rapaa niskaan, mutta eivät tällaiset yksipuoliset julistuksetkaan teitä eteenpäin vie. Lähinnä se näyttäytyy selkärangan puutteena ja on kaukana siitä kapinajohtajasta. Tällä menolla alat Simon Elo alkaa näyttää yhä enemmän Pelimies-ohjelman karikatyyriltäsi muita kuuntelemattomana julistajana.

Siniset tuntuvat aloittaneen jo vaalikampanjansa eduskuntavaaleihin ja pyrkivivät epätoivoisesti keksimään kansaa kiinnostavia aiheita ja samalla peesaamaan hallitusta kumileimasimena. Ei kovin kadehdittava tilanne, ja toistaiseksi näyttää menevän metsään ellei jotain merkittävää muutosta tapahdu.

Simon Elo toteaa blogissaan:

"Uusi politiikka tulee. Voittajaksi nousee hän, joka ei mielistele ketään eikä kiertele kun on vaikeaa. Voittajaksi nousee hän, joka saa aikaan tuloksia ja tarjoaa toivoa. Voittajaksi nousee hän, joka nousee puoluepolitiikan yläpuolelle. Hän, joka herättää tunteita. Hän on tarina."

Kuka tahansa, joka peilaa tätä nykyiseen hallitustyöhön hillotolpan ääressä, ymmärtää ettei sanoille ole mitään katetta. Isojen puolueiden taskusta oman mantran huutelu  ei oikein vakuuta.

Sampo Terho esitteli blogisarjassaan vähän samankaltaista:

"Jos sinä haluat muutosta, sinun täytyy vaatia sitä ja äänestää sen puolesta. Siniset kieltäytyvät edunvalvontajärjestöjen talutusnuorasta ja rahoista. Vastustamme vallan keskittämistä Brysseliin ja erityisesti EU-liittovaltiota. Emme hyväksy eurojärjestelmän nimissä tapahtuvaa jäsenmaiden talouspolitiikan rajoittamista tai verovarojemme siirtämistä toisiin jäsenmaihin. Haluamme myös muuttaa perustuslain tulkintatapaa tehokkaammaksi siten, että varmuus asioiden perustuslaillisuudesta on saatava jo aikaisemmassa vaiheessa lainsäädäntöprosessia."

Tähän pätee oikeastaan samat sanat kuin Elonkin kirjoituksiin. Siniset ovat hallituksessa EK:n ja muiden lobbarien talutusnuorassa koko ajan ja hallituspolitiikka on puoliksi suoraan sieltä. Hallitus ei ole erityisesti mitenkään mainittuja EU-asioita vastaan ja Sininen tulevaisuus siunaa ja mahdollistaa tämän politiikan.

Kuulostaa siltä, että Sininen tulevaisuus aikoo ryhtyä vasta hallituspestin jälkeen noudattamaan näitä periaatteitaan. Miksi ihmeessä kukaan äänestäisi tällaista tuuliviiriä?

Kuinka ihmeessä Sininen tulevaisuus on edes kaiken tapahtuneen jälkeen keksinyt kärkiajatuksensa itsestään puoluepolitiikan yläpuolella? Ja tekevät sen samalla, kun peesaavat kahta suurta vanhaa puoluetta lähes ehdoitta? Siinäpä on todellakin Elon kuvaama tarina, joka osoittaa todellisuuden jälleen olevan tarua ihmeellisempää.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Lukeeko joku muka Simon Elon blogia. Ei ole vuosiin keskustellut ainakaan minun kanssani. Silloin joskus antoi bannin, mutta nyt on sulkeutunut täysin omaan kuplaansa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

En ossoo sannoo, mutta lukaisin nyt kun oikein Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja on nykyään, joten omien luotto on kaiketi kova - en tosin tiedä miksi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sininen tulevaisuus ja Kansalaispuolue ovat molemmat profiloitumassa puoluetoiminnan haukkujiksi toimien kuitenkin itse mitä suurimmassa määrin puolueiden tavoin. Molemmat ovat myös pitkälti ei-puolueita, sikäli kuin näin lyhyeltä ajalta voi jotain johtopäätöksiä tehdä.

Sinisten osalta löytyy hallituspolitiikan kautta myös selkeitä kyllä-kantoja. Sellaisia ovat paljon haukutun työttömien aktiivimallin puolustaminen ja panssariajoneuvojen myynti sotiville arabeille, jolle ulkoministeri Soini antoi näkyvästi tukensa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Siniset Uuvatit ovat nimensä veroisia sillä jos jossain toki on venytetty äärimmilleen tätä klassista 'tee mitä saarnaat' sanomaa, höpötetään jotain ja tehdään sitten toista, niin tietysti eduskunnassa jossa paheksutaan sitä tätä ja kuitenkin äänestetään toista niin tähänkin nähden Elo ja Terho kaksikko ovat ihan omassa sfäärissään juttujensa ja tekojensa ristiriidan kanssa. Ilmeisesti tarvitaan toinen Uuvatti nielemään tämä läpät kun kaikille muille on vaikea keksiä helpompaa esimerkkiä, Terhon ja Elon pitäisi päästä valtiopin, poliittisen historian 101 :een havainnollistamaan politiikan bullshittiä.

Tiina Teittinen

Kieltämättä erikoista tehdä politiikkaa ilman keskusteluyhteyttä äänestäjäkuntaan. Mahdollisten negatiivisten kommenttien, sekä eriävien tai kyseenalaistavien mielipiteiden poissulkeminen ennakolta on...niin mitä? Politiikka ei ole herkkähipiäisten hommaa. Tosin ei ole tarpeen myöskään kehittää ihan niin paksua nahkaa kuin oppi-isällään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei se ole yhtään sen parempi, että Väyrysen tapaan sallii kommentoinnin, mutta jättää kommentit täysin huomiotta. Tavallaan Elon tapa on rehellisempää. Hän ei ainakaan anna valheellista kuvaa, että välittäisi meidän mielipiteistämme.

Tiina Teittinen

Paksunahkaisuutta on monta sorttia. Yksi niistä on ylimielisyys, johon viittasin.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Eikai siniset huonoja ole, vaikka aktiivimalli tuli voimaan.

Juha Sipilä muistutti, että myös määräaikaishaastatteluja haukuttiin alkuun kyykytykseksi, mutta enää ei kukaan valita niistä.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005524440.html

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kukaan ei valita? Sipilän ja muutaman muun hallituspoliitikon väitteen takanahan on lähinnä TEM:in tiedote, joka kertoo mm:

"TE-toimistojen johtajlle tehtyjen kyselyjen mukaan kokemukset määräaikaishaastatteluista ovat olleet pääosin myönteisiä. Asiakkaiden ohjaus eri palveluihin on tehostunut, ja haastatteluissa on pystytty tarjoamaan aikaisempaa tehokkaammin työttömälle työnhakijalle soveltuvaa työtä tai palveluja. Haastattelut ovat myös lisänneet asiakkaiden aktiivisuutta ja omatoimista työnhakua."

"Asiakaspalautteet tukevat TE-johtajien arvioita. Huhti-kesäkuussa toteutetussa kyselyssä 50 prosenttia asiakkaista koki haastatteluista olleen hyötyä."

Kysellään siis ministeriöstä oman hallinnonalueen alueella johtajilta... Itse luotan lattitason mielipiteisiin enemmän.

Toinen asia on sitten onko 50% hyvä tulos hyödyllisyydestä suhteessa panostukseen? Joku voisi kirjoittaa, että puolet ei koe haastatteluista olevan hyötyä. Hitusen on tulkinnat tarkoitushakuisia.

Jännä on myös, että tiedote kertoi:
"Kun tihennetty aikaväli otettiin käyttöön vuoden 2017 alussa, haastattelu oli tehty 18 prosentille työttömistä ennen kuin työttömyys oli kestänyt kolme kuukautta. Tilanne on puolessa vuodessa parantunut selvästi: syyskuun alussa määräaikaishaastattelu oli tehty 53 prosentille työttömistä ennen kolmen kuukauden työttömyyttä."

"Haastattelut on suunnattu enimmäkseen alle kolme kuukautta työttömänä olleille. Työllistymissuunnitelmat ovat kuitenkin lisääntyneet selvästi myös pitkään työttömänä olleilla."

Jos tavoite oli kaikille kolmen kuukauden välein ja syyskuussa ollaan tuossa, niin ei se nyt ihan ole toteutunut.

Itse väittäisin, että haastatteluihin lienevät tyytyväisempiä juuri nuo työttömäksi tovi sitten joutuneet, kun tilanne on kenties uusi ja pitäisi päättää mitä tehdä. Ja heille niitä on ensisijaisesti toteutettu.

Asiaa voi lähestyä monelta kantilta - en oikein sanoisi ettei kukaan valita. Ainakin annetut sanktiot ovat lähes kolminkertaistuneet viime vuonna näillä kertoi Talouselämä taannoin.

http://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kokemuks...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset