Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Todellisia vastoinkäymisiä kohtaamattomien sietämättömyys

Elämässään todellisia vastoinkäymisiä kohtaamattomat ihmiset ovat usein sietämättömiä - jotakuinkin näin totesi joskus Tommy Hellsten haastattelussa. Oltuani täällä Puheenvuorossa hieman yli vuoden päivät allekirjoitan tämän. Joskus yhtä sietämättömiä ovat ihmiset, jotka ovat selvittäneet vaikeutensa - toipunut alkoholisti tai tupakanpolton lopettanut voi olla muiden tilanteen ymmärtämisessä yhtä huono ja joskus jopa huonompi. Miksi eivät muut tee kuten minä - päivän vinkki, muut eivät ole kuin sinä ja kaikki ovat yksilöitä omine kohtaloineen ja vaikeuksineen. Useimmiten sinä et tiedä niistä mitään.

Sinulta voidaan viedä kaikki itsemääräämisoikeus

Hallitus on päätöksillään päättänyt käsitellä kaikkia työttömiä yhtenäisenä massana, joka pitää aktivoida. Hehän eivät oikeasti halua tehdä mitään muuta kuin vaan maata sohvalla ja nauttia ruhtinallisista korvauksista.

Lasten kasvatuksessa, urheiluvalmennuksessa, koiran kasvatuksessa sekä osin peräti armeijassa ollaan ymmärretty palkitsemisen merkitys sanktioiden sijaan - hallituksellemme tämä ei kuitenkaan ole vielä mennyt jakeluun.

Hallitus loi mekaanisen laskukaavan (löytyy jopa toteamuksena sen omista lausunnoista), jolla se kurittaa kaikkia. Aivan sama oletko maksanut 55-vuotiaana insinöörinä 30 vuotta veroja ja muita maksuja muiden hyväksi vai oletko nuori, jonka mielestä on mukavampi pelata sitä pleikkaria sohvalla.

Moni teistä tuntuu kuvittelevan, että fattasta rahan hakeminen on huvia ja keino saada bisserahaa. Enemmistölle se ei sitä ole vaan kyseessä on yksi elämän häpeällisimpiä kokemuksia. Menet kuittien kanssa virkailijalta anomaan tukea, jotta sinä ja perheesi pärjäisi jotenkin. Hänellä on kaikki valta eikä sinulla mitään vaikka kuinka olisit oikeassa.

Empatia - kyky asettua toisen ihmisen asemaan

Paljon puhutaan empatiavajeesta enkä voisi olla siitä enempää samaa mieltä. Ihmiskohtaloita on erilaisia ja vaikuttavia tekijöitä on monia. Moni voi yllättäen pudota, mutta kukaan ei sitä etukäteen ajattele. Toisilla on suojaverkko tai varakas suku - kaikilla ei ole.

Empatia tarkoittaa määritelmältään kykyä asettua toisen ihmisen asemaan. Voisin väittää, että tämä kyky jatkaa harvenemistaan ja media luo aktiivisesti kuvaa saamattomista sekä laiskoista työttömistä tukien hyväksikäyttäjinä.

Kohdatkaa ihmiset kokonaisina ja ymmärtäkää, että kohtalo ja lähtökohdat vaikuttavat. Sinäkin voit pudota, haluatko silloin apua ihmisenä vai yhteiskunnan leimaamana hylkiönä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitos Jarmo, Juhani, Timo, Sini ja Topi, ymmärrätte, mistä tässä on kyse. Suurkiitos suosittelusta!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Työttömyys on ulkopuolisuutta. Sitä ei pitäisi kadehtia. Se ei tarkoita ettei työssä oleva voisi kärsiä monella tavalla omasta tilanteestaan.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Olet oikeassa. Noin se on. Joskus voi olla jopa parempi olla "työtön hylkiö" kuin töissä oleva "hyljeksitty".

Ja niinkin se on, että parempi olla työtön kuin vastenmielisessä "pakkotyössä".

Mutta työttömyys ei välttämättä ole ulkopuolisuutta. Voi se toki sitäkin olla.

Niin se on: asiat eivät aina ole yksinkertaisia, eivät edes "kaksinkertaisia".

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Noin se varmaankin on; Aktiivimalli on tehty "täyttä ymmärrystä vailla".

Päättäjät ovat uraputki-ihmisiä, joiden on vaikea nähdä putkensa ulkopuolelle.

--

Isommassa kuvassa aktiivimalli liittyy varmaankin hallitusten yleiseen kyyvttömyyteen tehdä oikeita uudistuksia. Syntyy ainoastaan näperryksiä kuten aktiivimalli, kiky ja sote-lehmänkaupat.

Seuraava hallituskin lienee samassa jamassa. Oikeat muutokset tapahtuvakin sitten vasta kriisin jälkeen.

Terttu Jääskeläinen

Empatiaa voimme tuntea hyvällä syyllä myös päättäjiä kohtaan. Teki mitä teki, aina ei tulos ole kaikkien kohdalla tyydyttävä. Arvostelijoilla ei kuitenkaan juuri koskaan ole tarjottavana parempaa vaihtoehtoa. Ihme, että hallitusvastuuseen enää kukaan jaksaa ryhtyä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Albert Schweitzer kirjoitti kirjan, jonka nimi on suomeksi "Osallistumiseni elämään".

Kun ihmisellä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta osallistua elämään, miksi hän on ylipäätään elossa? Kaikkein raukkamaisinta on lyödä lisää jo lyötyä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset