Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Työministeri Lindströmin takinkääntö - henkilöstöpalveluyritykset

Työministerimme vaikuttaa tehneen melkoisen takinkäännöksen ehdotettuaan marraskuussa 2013, että henkilöstövuokraustoimintaa ja -lakia pitäisi muuttaa niin, että työ- ja elinkeinotoimistot ottaisivat pätkätöiden välityspalvelun hoitaakseen. Ministerinä toimiessaan hän on sitten tehnyt lukuisia päätöksiä, jotka kasvattavat henkilöstöpalveluyrityksien liiketoimintaa ja se todellakin on kasvanut merkittävästi.

Uusi Suomi kertoi 29.11.2013 ehdotuksesta otsikolla:" Lappu luukulle, vuokratyöfirmat? Kansanedustajilta raju ehdotus". Tällöin kansanedustajat Jari Lindström ja Leea Mäkipää ehdottivat seuraavaa:

"Jos henkilöstöä vuokrattaisiin lyhyisiin pätkätöihin, olisi se toiminta sallittua vain TE-toimiston kautta, jossa toimisi valtakunnallinen henkilö- ja vuokrauspalvelu, Mäkipää ehdottaa tiedotteessa."

"Hän vahvistaa Uudelle Suomelle puhelimessa, että kaksikon mielestä yksi vaihtoehto olisi henkilöstövuokrafirmojen alasajo."

Työministerinä toiminta täysin päinvastaista

Puolitoista vuotta tiedotteen julkaisemisesta toiminta hallituksen työministerinä onkin sitten ollut aivan päinvastaista suosien henkilöstöpalveluyrityksien toimintaa vahvistaen niiden roolia merkittävästi. Päivitettyyn hallitusohjelmaan on ilmaantunut jopa seuraava teksti (s. 29):

"Työttömien määräaikaishaastatteluissa painopistettä siirretään puhelinhaastatteluista kasvokkain tehtäviin haastatteluihin. Tehostettua palvelua tarvitsevat työttömät ohjataan mahdollisuuksien mukaan TE-toimistojen haastattelujen yhteydessä(3 kk:n työttömyyden jälkeen) työvoimaa tarvitseviin henkilöstöpalveluyrityksiin."

Bisnestä pukkaa yhä lisää ja rahantuloa ei voi estää - bisneshän on tällä hallituskaudella kasvanut voimakkaasti. Talouselämä kertoi toukokuussa 2017 kuinka Suomen sadan suurimman yritystyönantajan listalle mahtuu jo 25 yritystä, jotka tarjoavat henkilöstöpalveluja eli vuokratyötä, ulkoistusta, alihankintaa ja rekrytointipalveluja. Artikkelissa kerrottiin liikevaihdon kasvusta seuraavaa:

"Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL tekee alan 20 suurimmasta yrityksestä kuukausittaista liikevaihtotutkimusta. Tutkimuksen mukaan henkilöstöpalvelujen liikevaihto kasvoi viime vuonna edellisvuoteen nähden noin 20 prosenttia."

Tämä koskee siis vuotta 2016 ja jo tätä ennen 2015 kasvu oli 15% sekä vuonna 2017 kasvu jatkuu edelleen. EK:n alainen Henkilöstöpalveluyritysten liitto kertoo katsauksessaan, että tammi-syyskuussa liikevaihtoa kertyi 926,2 miljoonaa euroa ja edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta kasvua oli 16 prosenttia. Jos tuosta laskee arvion koko vuodelle 2017, niin kyseessä on noin 1,2 miljardin liikevaihto.

Suurimpana toimijana Barona Group

Helmikuussa Barona Groupiin siirtyi alan toinen toimija Opteam. Näiden vuoden 2016 yhdistetty liikevaihto on yhteensä noin 320 miljoonaa euroa, joten kyseessä on selkeästi tämän toimialan merkittävin yritys. Tarkan luvun laskeminen vaatisi melkoisesti, sillä yritysryppäässä on Asikastiedon mukaan yli 40 yritystä.

Baronan on perustanut Markus Oksa ja sen omistuksesta 75% on sen johdolla. Kun katselin Baronan tietoja törmäsin mielenkiintoiseen asiaan useissa paikoissa. Niiden tietojen mukaan sekä Markus Oksa että toinen perustaja Mikko Leppänen ovat lestadiolaisia. Minulla ei ole keinoa vahvistaa asiaa ja tuo tieto on lukuislta keskustelupalstoilta sekä kommenteista. Mitään rekisteriä asiasta ei ole ja tuntuu, että tämä asia ja sen vaikutus suomalaiseen liike-elämään on median taholta "no go zone". Joten en tiedä asiaa varmasti.

Barona Group on myös tytäryhtiönsä Luonan kautta osallistunut voimakkaasti maahanmuuttajien ympärille muodostuneeseen liiketoimintaan ja vuonna 2016 Luona Oy teki vastaanottokeskuksilla yli kolmen miljoonan euron voiton viime vuonna. Samalla yhtiö yli kolminkertaisti liikevaihtonsa 52,8 euroon edellisvuoteen verrattuna.

Vuonna 2014 Helsingin kaupungin entinen sosiaalijohtaja Voutilainen siirtyi Baronan palvelukseen ja Seura kertoi tällöin:

"Barona  on tytäryhtiönsä kautta viime vuosina laajentanut bisneksiään kaupungin rahoittamaan ja Voutilaisen hallinnoimaan kriisiasumiseen. Seura kertoi viime maaliskuussa Baronan ja Helsingin kaupungin liikesuhteista, jotka olivat aiemmin luultua laajemmat ja likeisemmät.  Baronan tytäryhtiön Forenomin  ja Helsingin kaupungin välisen hätämajoituksen miljoonabisnes on hoidettu kilpailuttamatta."

Varsin reilusti eri alueilla tuntuu tämä yritys hyötyneen hallituksen politiikasta.

Nollasopimuksen ehdotetut pelisäännöt lähellä nollaa

Aktiivimallin keskustelun yhteydessä Lindström on korostanut kuinka hyviäkin asioita on tulossa ja mainostanut kuinka tämä hallitus tekee pelisäännöt nollatuntisopimuksille. Näennäisesti se näin toimiikin, mutta mikäli menemme katsomaan itse esitystä ja niitä pelisääntöjä huomaamme esityksen olevan melko torso.

Pelisäännöistä on hallituksen esityksessä kerrottu seuraavaa:

"Vaihtelevan työajan sopimusten käyttöalaa rajoitettaisiin tilanteisiin, joissa työnantajalla on vaihteleva työvoimatarve."

Järisyttävä muutos eikö vaan? Jos nyt sitten ajatellaan tätä henkilöstövuokrausta, niin alan yritykset täyttävät ehdon suoraan. Liiketoimintahan perustuu henkilöstön vuokraamiseen silloin, kun asiakasyrityksillä on tarvetta. Tämä tarve on vaihteleva eli näille toimijoille ei muodostu tästä käytännössä mitään lisävelvoitetta. Nollatuntisopimusten käyttäjinähän nämä firmat ovat yksi merkittävimmistä.

Todennäköisesti tämä saattaa jopa lisätä henkilöstövuokrausta, sillä yrityksen on kenties hankalampi perustella tilapäisyyttä. Tällöin ke kenties vuokraavat henkilöstövuokrausfirmalta työvoimaa sen sijaan, että ottaisivat itse suoraan nollatuntisopimuksella työntekijän.

Ministerinä kasvattamassa henkilöstöpalveluyrityksien roolia ja liiketoimintaa

Hallituksen lukuisat toimet ovat sataneet näiden yritysten laariin ja niille on annettu yhä lisää tehtäviä TE-toimistoista. Muunmuassa kolmen kuukauden haastattelujakin yritettiin laittaa näiden tehtäväksi, mutta silloin ehdotus kaatui siihen, että niitä voivat tehdä vain virkamiehet. Nämä samat yritykset tuottavat myös kurssitus- ja koulutuspalveluita, jolloin aktiivimallin lisärahoituksestakin osa valuu niille.

Loimaan kassa pari päivää sitten ehdotti, että se voisi toimia myös työnvälittäjänä. Jos kerran kaikki kivet on käännettävä työllisyyden parantamiseksi, niin kuvittelisi hallituksen tarttuvan tähän. Epäilen kuiten vahvasti ettei näin käy, sillä Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) on vastustanut YTK:n roolin laajentamista, koska se on pelännyt, että osin verorahoin toimiva järjestö alkaa kilpailla yksityisten henkilöpalvelu- ja työvoimapalveluyritysten kanssa. Saa nähdä kuinka käy, mutta veikkaan näiden yritysten edun olevan työllisyystavoitteita tärkeämpää.

Mainitsemani hallituksen toimintasuunnitelman päivitys osoittaa, että suunta tulee jatkumaan. Lisäksi käsittelyssä olevassa maakuntauudistuksessa päätetään myös työllisyys- ja kasvupalveluiden organisoinnista tulevaisuudessa ja saattaa olla, että roolia kasvatetaan siinäkin vaiheessa - jää nähtäväksi.

Melkoinen mielenmuutos on ministerillä tapahtunut vuosien varrella puheiden ja tekojen välillä. Toki kompromisseja joutuu tekemään, mutta tämä on jo paljon enemmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jälleen meni nappiin, hyvä Niko!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hitusen oman aiheeni vierestä totean, kun asia minua kiusaa, että jatkuvista laiton lakko -väitteistä huolimatta kyseessä ei ole sellainen.

Lakko ei ole laiton sen kohdistuessa poliittiseen päättäjään. Simppeli asia, jota ei valtamediassakaan jostain syystä viitsitä korjata.

Voidaan katsoa vaikka Valtionvarainministeriön sivuilta:
"Työntekijöillä on kuitenkin työehtosopimuksen voimassa ollessakin mahdollisuus ryhtyä edellä mainittuihin poliittisluonteisiin tai myötätuntotyötaistelutoimenpiteisiin."

http://vm.fi/tyorauha

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Mielestäni pitäisi yksittäisellä ihmisellä olla mahdollisuus ilman välistävetäjää 'vuokrata' itseään eli myydä ja laskuttaa omaa osaamistaan ilman yrittäjyyttä. Monia freelancer-töitä ei voi tehdä kuin laskuttamalla ja firman pyörittäminen niitä varten on aivan liian suureellista ennakkoveroineen ja arvio eläkemaksuineen. Itsellänikin on sellainen koulutus ja osaaminen, johon se sopisi, mutta tällä hetkellä se on mahdotonta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä kirjoitus. Kiitos !

Lähihistoriaa, jokainen voi tuosta miettiä, kuka / ketkä oli vastuussa erikoisesta toiminnasta v:n 2015-2016 aikana

Maahan kutsutaan väkeä.
Rajoja ei laiteta kiinni.
Paniikkinappia painellaan.
Tulijoita ei palauteta voimassaolevien sopimusten mukaisesti
Tulijat majoitetaan osittain yksityisten omistamiin majoituskohteisiin julkisella rahalla.
Maahantulijoiden majoitusta ei kilpailuteta. Vasta 2016 aloitetaan jonkinlainen kilpailutus.
Maahantulijoiden aiheuttamat kustannukset jatkavat edelleen nousuaan.

Täällä lisää 2015-2016 tapahtumista. By MOT.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/10/10/maahanmuu...

Tämän ’puhalluksen’ kulut tulivat suomalaisen veronmaksajan piikkiin. Ja maarajat ovat edelleen levällään kaikkien kulkea.

Mielenkiintoista oli muuten myös nyt lukea tuo Lestadiolaisten kytkentä tähänkin tapahtumasarjaan.
Mites muuten Sipilä ? Voi hyvin tottakai.

Erikoista kähmintää siis ja mielestäni tuo oli lähestulkoon rikollista toimintaa yhteiskunnan varoilla. Täydellinen piittamattomuus ja kähmintä jatkuvat edelleen ja lähes sama porukka on taas asialla.

Nyt kansan rapauttamista jatketaan työttömistä alkaen. He kun eivät voi puolustautua.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Heh, katselin perstuntuman lisäksi Poiminnoista paljonko ja millä tavoin Uusi Suomi ja sitä kautta Almamedia on tulenut aktiivimallia ja vastustanut lakkoa.

Aktiivimallikeskustelun käydessä vilkkaana on viidestäkymmenestä viimeksi poimitusta blogista laajempaan näkyvyyteen päässyt viisi liittyen aktiivimalliin:
- Sari Essayahin varovainen kannanotto (tutkimuksen mukaan KD:stä 60% kannattaa aktiivimallia, enemmän kuin hallituspuolueet)
- Jocke Rantasen mallia puolustava kirjoitus
- Marianne Ridderstadin kirjoitus tohtorien laittamisesta muuttamaan ja rätti käteen, tämä oli vastustava koskien pientä ryhmää työttömiä
- Birgitta Valosen kyseenalaistus siitä, onko lakko loppuun asti mietitty, kun julkisilla ei pääse paikalle
- helmenä pohjalla tänään Emmi Kurkelan Laittomien lakkojen kirous, joka menee heti kärsään väärin, sillä kyseessä ei ole laiton lakko

Katsellaanpa lärvikirjaa, Facessa tänää saa huomiota Uuden Suomen jakamana Sampo Terhon puolustelut vailla kritiikkiä ja itse uutiseen Uusi Suomi vielä lisää omatoimisesti: "STTK:n pääekonomisti Ralf Sund arvioi aiemmin Uudelle Suomelle, että aktiivimalli tuo arviolta 8000–10 000 työllistä lisää. Myös hän puolusti mallia."

STTK ei tätä kannata ja tätä käytetään kuitenkin hallituspuolueiden tahola jatkuvasti sekä myös Uuden Suomen toimituksen.

Seuraavaksi uutisointi teetetystä tutkimuksesta aktiivimallin kannatuksesta. Saate Facessa: "Laajasti haukuttu aktiivimalli saa kansalta myös selvää kannatusta. Tämän viikon kuohunta ei näy luvuissa."

Uutisen otsikointi: "Kysely: Aktiivimallia ja työn perässä muuttamista kannattaa yli 30% suomalaisista"

Yli 30% tarkoittaa siis tarkalleen 31%. Jos menee itse uutista katsomaan, niin selviää, että 53 prosenttia suomalaisista ei kannata aktiivimallia ja 17% ei osaa tai halua ottaa kantaa asiaan.

Jos poraudutaan syvemmälle ja mennään katsomaan itse Suome Yrittäjien teettämää tutkimusta voi myös ihmetellä klassista kysymyksenasettelua, jota myös EK välillä käyttää ekonomistikoneessaan:
"Aktiivimalli, joka kannustaa aktiivisuuteen työnhaussa työttömyysturvan heikentymisen uhalla, on oikeansuuntainen keino työttömyyden hoitamiseen."

OIKEANSUUNTAINEN? Itse asiassa tuohonkin kysymyksen saadaan tasan 30 kannatus eikä 31. Yrittäjät kertoo otsikossaan kolmanneksen kannattavan, mukavaa pyöristelyä.

https://www.yrittajat.fi/uutiset/569548-kolmasosa-...

Tämä on niin klassinen esimerkki median vaikuttamisesta kuin olla ja voi. Näkyvyys annetaan sopiville mielipiteille ja niitä tuetaan virheellisyyksistäkin huolimatta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Nyt sitten Sipilä jaksaa puhua itseään pussiin.

Blogissaan hän julistaa:
-----------------------------------------
Toimenpiteiden kokonaisuus ei siis heikennä työttömän asemaa, vaan parantaa sitä.

Toimenpiteiden kokonaisuus ei ole leikkaus, vaan sillä tavoitellaan työttömän työllistymisen helpottumista.

Toimenpiteiden kokonaisuus ei ole missään tapauksessa kilpailukykysopimuksen vastainen.

Toimenpiteiden kokonaisuus on tasapainoinen paketti työttömän oikeuksia ja velvollisuuksia.

Minulle yhdessä päättäminen ei ole sitä, että puolustetaan oikeuksia ja vastustetaan kaikkia velvollisuuksia. Kymppilista on hyvin mietitty ja valmisteltu tasapainoinen ja perusteltu kokonaisuus, ja siitä käytiin perusteelliset keskustelut. Siihen nähden SAK:n reaktio on ollut todella suuri pettymys.

Ihmisten on perjantaina vaikea päästä kauppoihin tai viedä lapsiaan päiväkoteihin ja kouluihin. Monet satamat pysähtyvät ja tehtaat seisovat.

Hallituksen päättämä toimenpidekokonaisuus on työttömän kannalta hyvä. Sillä ei voi perustella perjantain toimia. Lakkoilulle täytyykin olla jokin muu syy.
----------------------------------------------------
Edelleenkään se kymppilista ei ole yhdessä sovittu. Juhalle yhdessä päättäminen on sitä, että ellei joku osapuoli allekirjoita, niin voi tehdä mitä huvittaa ja väittää sovituksi.
Toisekseen väite, että kokonaisuus olisi hyvä, on jo irvokasta. Tuota lukiessaan alkaa melkein naurattaa, naurattaisikin ellei se vaikuttaisi satojentuhansien elämään.

https://www.juhasipila.fi/blogi/2018/01/31/23062

Meno on semmoista, että tämä agnostikkokin kohta vetää varmuuden vuoksi pari Herra armahda meitä toivoen tämän hallituksen eroa.

Tiina Teittinen

Jos pieni osakaan kansanedustajistamme näkisi puoliksikaan yhtä paljon vaivaa tiedonhakuun, meillä voisi olla toisenlainen päättäjistö. Kiitos.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitos, valitettavasti tämä on taistelua tuulimyllyjä vastaan eikä näitä asioita saa esille. Tänäänkin on tullut sittemmin ensinnäkin Uudessa Suomessa uutisoituna, kuinka EK tarkoituksellisesti on pudottanut maita pois lakkovertailussaan mielikuvaa luodakseen.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240720-suomiko-hu...

Lisäksi työoikeuden professori Uuden Suomen mukaan kertoo kuinka lakolla ja kikyllä ei ole kunnon yhteyttä eikä kyseessä ole leikkaus, kun kaikilta ei leikata vaan osa saa pitää. Kyseessä on sama professori, joka pari viikkoa sitten julkaisi Elinkeinoelämän valtuuskunnalle tekemänsä analyysin kuinka poliittiset lakot pitäisi Suomessa kieltää. Epäilemättä hyvällä korvauksella ja kenen leipää syöt sen lauluja laulat.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240738-professori...

Ehkä pitäisi vaan luovuttaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tietonani on, että hallituksen aktiivimallissa työtön voi osallistua 5 pv:n tai 10 pv:n työnhakukurssille verkossa, ja näin hän voi "välttää" 4,65 %:n vähennyksen työttömyyskorvaukseensa. Esim. Keski-Suomessa näitä koulutuksia antaa Cimson (10 pv:n kursseja) sekä Spring House ja UNIC-palvelut (5 pv:n kursseja).

Jos pitkäaikaistyötön voi "ostaa" ko. koulutuksen reilulla 30,- euron hinnalla - eli olla menettämättä tuota 4,65 %:ia työttömyyskorvauksestaan - mitä me veronmaksajat puolestamme maksamme tuosta koulutuksesta em. koulutusfirmoille? Paljonko kouluttaja saa yhdestä verkko-opiskelijasta?

Mikä on sitä "nettohyvää" mitä pitkäaikaistyötön saa tästä verkkokoulutuksesta, jos hän on jo valmiiksi esim. korkeakoulutettu ja työnhakutaidot on kunnossa; ja mikä on sitä "nettohyvää" mitä me veronmaksajina saamme tästä aktiivimallihärdellin pyörittämisestä?

Em. firmojen liikevaihtokäyrät osoittavat koilliseen hetken päästä, mutta samaan aikaan pitäisi työttömien määrän osoittaa kaakkoon, jotta tällä olisi kansantaloudellista kannatusta.

En haluaisi uskoa, että aktiivimallijärjestelmä on luotu suurelta osin vain muutamien koulutusfirmojen liikevaihdon kasvattamiseen...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset