Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Uusi Suomi vaikuttaa: Teollisuusliiton tiedotteen virheellinen uutisointi

Uusi Suomi uutisoi toissapäivänä seuraavasti: Ay-liikkeessä kovaa lakkopeliä: Rikkuri joutuu selittämään työntekoaan – kuuluu Teollisuusliittoon tai ei. Itse tekstissä kerrotaan: "Jos Teollisuusliiton sopimusaloilla työskentelevä tekee perjantaina töitä, vaatii työpaikan ammattiosasto häneltä selityksiä, vaikka henkilö ei kuuluisi Teollisuusliittoon."

Miten Uuden Suomen toimitus on päätynyt tähän väittämään?

Voisitteko nyt toimitus kertoa tarkalleen Teollisuusliiton tiedotteen kohdat, jonka perusteella päätelmä on tehty?

Tiedotteen alusta löytyy kohta:
"Lakko koskee kaikkia Teollisuusliiton sopimusalojen töitä ja kaikkia alojen työntekijöitä, olivatpa he Teollisuusliiton jäseniä tai eivät.".

Myöhemmin todetaan:
"Teollisuusliiton sääntöjen seitsemännen pykälän (7§) mukaisesti liiton hallituksen tai valtuuston päättämä työtaistelu on ammattiosastojen jäseniä sitova."

"Teollisuusliiton työtaisteluohjeen mukaisesti henkilö, joka tekee lakon alaista työtä, on Teollisuusliiton ammattiosaston jäsen, hänelle lähetetään ammattiosaston toimesta vastinepyyntö. Vastinepyynnössä kerrotaan, että henkilöä epäillään lakon alaisen työn tekemisestä tietyllä ajalla ja pyydetään jäsentä vastaamaan joko kirjallisesti tai suullisesti asiasta ammattiosastolle."

"Vastineen kuulemisen jälkeen ammattiosasto käsittelee asian ja tekee tarvittavat toimenpiteet. Jos rikkuri on jonkin toisen liiton jäsen, ollaan Teollisuusliitosta yhteydessä kyseiseen liittoon ja se ryhtyy tarvittaviin toimiin."

No niin, tiedotteen mukaan selvitysvelvollisuus on siis ainoastaan ammattiosastojen jäsenillä, ei muilla. Ollessaan jäsen sitoutuu myös liiton sääntöjen mukaisiin velvollisuuksiin eikä pelkkiin etuihin - tämä lienee selvää.

Mihin kohtiin siis perustatte uutisen väittämänne?

Nyt teidän olisi hyvä joko selventää asia tai sitten oikaista uutistanne.

SAK:n puheenjohtaja Aalto totesi Talouselämälle: "Selvä asia, että media on puolensa valinnut."

Siltä todellakin vaikuttaa, kun tehdään tarkoitushakuisia omia tulkintoja lakkoa vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Saattaa uutisoinnissa olla epätarkkuutta, mutta periaatteellisesti iso asia tuossa on se, että Teollisuusliitto yrittää ulottaa poliittisen lakon koskemaan myös liittoon kuulumattomia, eli pyrkii pakottamaan liiton ulkopuolisia mukaan poliittiseen toimintaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eikö Niko juuri kertonut asian olevan toisin?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ei se tuon mukaan ole pakottamassa ja virhe ei todellakaan ole vähäpätöinen, kun on jo muutenkin vastakkainasttelua ja tulehtuneisuutta ilmassa.

Sitä ennen poimitaan laajempaan jakeluun blogi Laittomien lakkojen kirous, joka oli yksinkertaisesti väärässä väitteessää, mutta ei tunnu haittaavan. Paljon poiminnan jälkeen blogisti muutti sen itse muotoon Poliittisten lakkojen kirous.

Tällä tavoin vaikutetaan mielikuviin ja tehdään politiikkaa median taholta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten tulkitset lainaamaasi tekstiä "Lakko koskee kaikkia Teollisuusliiton sopimusalojen töitä ja kaikkia alojen työntekijöitä, olivatpa he Teollisuusliiton jäseniä tai eivät". Koskeeko lakko vain jäseniä, vai koskeeko se myös muita alan työntekijöitä?

Selvitysasian osalta olet täysin oikeassa. US:n uutisointi on siltä osin virheellistä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #14

Tulkitsen sen s.e. Teollisuusliiton mielestä lakko koskee kaikkia työntekijöitä sen sopimusalalla. Lienee normaalia lakoissa käytettävää retoriikkaa, jolla pyritään saamaan mahdollisimman moni lakkoon.

Toni Rintala

"Teollisuusliitto yrittää ulottaa poliittisen lakon koskemaan myös liittoon kuulumattomia, eli pyrkii pakottamaan liiton ulkopuolisia mukaan poliittiseen toimintaan."

Tämä on ihan ymmärrettävää. Kun toiset taistelevat, on rintamakarkureita aina katsottu vihaisesti.
Aiemmin oli lakkovahdit estämässä rikkureita pääsemästä töihin. Nykyään on paljon kevyempää toimintaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ay-liikkeen jäsenmäärät laskevat koko ajan kovalla vauhdilla, eipä sitä kauheasti tarvitse ihmetellä.

Toni Rintala

AKAVA ainakin ilmoittaa kasvusta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hiljasta on toimituksen suhteen - olisi kohtuullista selventää asia.

Tänään on sitten jälleen ilmaantunut uutinen asiasta otsikolla: ”Lakko koskee kaikkia työntekijöitä, jäseniä tai ei” – Työoikeuden professori: Teollisuusliiton tavoitteena sitoa järjestäytymättömät lakkoon

Siinä todetaan edelleen virheellisesti:
"Tiedotteen mukaan työpaikan ammattiosasto vaatii selvitystä kaikilta niiltä, jotka tekevät perjantaina töitä."

Ei vaadi - jos näin ei ole, niin mikä kohta näin kertoo?

Oma lukunsa on, että tämä professori, jolta kysellään kantoja, teki juuri tutkimuksen poliittisten lakkojen lopettamiseksi Elinkeinoelämän valtuuskunnan teettämänä ja maksamana. Sen lauluja laulat kenen leipää syöt.. Usari kertoi tästä itse:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239834-professori...

Professorin ja dosentin mielipiteet kelpaavat kunhan ne ovat sopivia.

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Hei Niko, kiitos asiallisesta kritiikistä.

Mainittu kohta jutussamme – "Jos Teollisuusliiton sopimusaloilla työskentelevä tekee perjantaina töitä, vaatii työpaikan ammattiosasto häneltä selityksiä, vaikka henkilö ei kuuluisi Teollisuusliittoon" – oli tarkoitettu viittaamaan siihen, että Teollisuusliitto puuttuu myös toisten ammattiliittojen jäsenten työntekoon. Eli ei tarkoitettu järjestäytymättömiä työntekijöitä, joskin tuon kohdan voi kieltämättä ymmärtää toisinkin.

Teollisuusliittohan totesi tiedotteessaan, että "jos rikkuri on jonkin toisen liiton jäsen, ollaan Teollisuusliitosta yhteydessä kyseiseen liittoon ja se ryhtyy tarvittaviin toimiin". Eli toistenkin liittojen jäsenien rikkurointiin puututaan. Tosin tuo ei välttämättä tapahdu suoraan Teollisuusliiton ammattiosaston kautta, ja tätä uutisen epätarkkuutta voisi korjata. Otsikossa ei mielestäni virhettä ole.

Lisäksi Teollisuusliitto on itse todennut suoraan, että lakko koskee kaikkia Teollisuusliiton sopimusalojen töitä ja kaikkia alojen työntekijöitä, olivatpa nämä työntekijät Teollisuusliiton jäseniä tai eivät. STT:n jutussa Teollisuusliiton edustaja ei myöskään mitenkään kiistä, että Teollisuusliitto pyrkii velvoittamaan myös liittoon (mihinkään liittoon) kuulumattomat työntekijät lakkoon.
https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/ko...

Tosin samalla hän sanoo, että muita sanktioita kuin sanomista ei liittoon kuulumattomille tulee. Tältä osin siis tuo mielikuva, että järjestäytymättömiltä edellytettäisiin selvitystä, on väärä.

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Vastaan vielä itselleni: täsmensimme sittenkin myös tuota alkuperäistä otsikkoa, koska siinä annettiin ymmärtää, että muidenkin liittojen jäseniltä vaaditaan selitystä. Ilmoitus toiselle liitolle ei välttämättä sitä tarkoita, mutta on toki puuttumista työntekoon.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #9

Kiitos vastauksesta Teppo, valitettavasti kommenttien perusteella nuo vaikuttavat ymmärretyn eri lailla kuin olette tarkoittaneet.

Se on mielikuva, joka valitettavasti jää elämään aiheuttaen lisää ristiriitoja. Mielestäni tilanne sisältää jo nyt melkoista vastakkainasettelua ja kuumia tunteita, että sitä ei tarvitsisi lisätä tällaisila tulkinnoilla.

Itse toivon rauhallista lakkopäivää enkä toivo, että liittoon kuulumattomia asiattomasti painostetaan - toivon heidänkin osallistuvan ja ymmärrän ay-liikkeen kannan, mutta kyllä liittoon kuulumattoman pitää saada päättää tekemisistään itse eikä siitä saa tulla ikäviä seuraamuksia.

Näin toivon, mutta pahaa pelkään että lakkojääriä ilmaantuu ja joillekin tämä on keino purkaa patoutumia. Kenties joillekin tämä on kuin uusi itsenäisyyspäivä, jolloin ryhtyvät riehumaan. Enemmistö toiminee maltilla, mutta ylilyönneiltä tuskin vältytään. Kuinka suuren huomion nämä saavat itse asian sijaa jää nähtäväksi ja osin myös median vastuulle. Somehan räjähtää joka tapauksessa - siitä ei liene epäilystäkään.

Kiitos korjauksesta.

PS. Onneksi lakko ei ollut tänään tässä kelissä, kahden lunta rakastavan tuommoisen hurtan kanssa ulkoa tulleena voi todeta, että aika on räyhäkkä keli Vantaalla ja lunta tulee poikittain päin näköä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Proffa saa "pientä" kritiikkiä kolleegaltaan.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005532659.html

Ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun Hankenin työoikeuteen erikoistunut professori Niklas Bruun kertoo olevansa järkyttynyt kollegansa Seppo Koskisen Elinkeinoelämän valtuuskunnalle kirjoittamasta raportista.

Bruunin mielestä Koskisen raportti ei edistä rakentavaa keskustelua poliittisten lakkojen rajoista

Turun yliopiston työoikeuden professorina työskentelevä Koskinen kirjoittaa, että ”Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa poliittinen lakko on pääsääntöisesti kielletty.”

”Jos väitetään tai edes annetaan ymmärtää, että poliittiset lakot ovat Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa kiellettyjä, se on täyttä roskaa. Jos opiskelija toisi tuollaisen paperin hyväksyttäväksi, ei olisi muuta mahdollisuutta kuin hylätä se”, sanoo professori Bruun.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Muistuttaisin näistä laillisista vaikuttamiskeinoista sen, että kansalaisaloitettahan ei ole alunperin tarkoitettu vaikuttamiskeinoksi, johon voi vain jättää vastustavan mielipiteensä jostakin hyväksytystä laista - kuten tässä "Kumotaan HE 124/2017" 140 000 allekirjoitusta kerännessä aloitteessa on tehty - vaan kansalaisaloitteen sisältämän idean tai lakiehdotuksen perusteella aloitetaan valmistelu uudesta laista.

"Aidosti palkitseva aktiivimalli" -kansalaisaloite jatkaa siitä, mihin HE 124/2017 -kumoamiseksi tehty kansalaisaloite päättyy.

Katso lisää kansalaisaloitteen lainmukaisuudesta minun uusimmasta Puheenvuorostani.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset