Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Sipilän hallitus on se todellinen lammaslauma

Pääministeri Sipilän verrattua yrittäjiä lampaisiin elleivät työllistä aktivoitavia työttömiä, niin rohkenen minäkin kutsua nykyhallitusta lammaslaumaksi sen tehdessä vastuunpakoilun Suomen ennätyksen kaudellaan. Toistuva ilmiö kaikissa vaikeissa aiheissa on, että pääministeri ja muut ministerit luikkivat pakoon julkisesta keskustelusta ja laittavat sijaiskärsijöitä hoitamaan mediaa ja keskusteluihin opposition kanssa. Tällaista toimintaa ei kuulemma naapurimaassamme Ruotsissa hyväksytä ollenkaan, mutta meillä menee näköjään helposti läpi suuremmitta mukinoitta.

Eilen A-studioon oli kysytty lukuisia ministereitä mukaanlukien pääministeri Sipilä ja vastaava ministeri Mattila. Ainoana paikalle tuli hallituksen näkemystä edustamaan Juhana Vartiainen. Tänään mielenosoituksessa hallituksen kantaa edustamassa oli jälleen Juhana Vartiainen. Laumasta vaikuttaa valitun uhrilammas, mutta hän onneksi kuulemma vähän salaa nauttii siitä uutisen mukaan. Erikoinen kaveri - aivan kuin tämä olisi jotain peliä.

Voimmeko vetää tästä tulkinnan, että Juhana Vartiainen edustaa muutoinkin lausunnoillaan Sipilän vetämää hallitusta.?Luoja paratkoon mikäli näin on - silloin olemme varsin mielenkiintoisella tiellä.

Jatkuvasti toistuva ilmiö

Kirjoitin marraskuussa blogin Stunt-miehet Häkkänen ja Kurvinen huonoimmassa A-studion Talkissa ikinä. Silloisessa kuten aiemmassakin A-studion opposition kohtaamisessa Orpo ja Sipilä olivat lähettäneet paikalle sijaisiksi Häkkäsen ja Kurvisen, jolloin saatiin aikaan huonoin näkemäni A-Studio Talk koskaan. Tällä hallituskaudella kuntavaalitenttejä lukuunottamatta Sipilä ja Orpo eivät ole suostuneet kohtaamaan opposition puheenjohtajia kertaakaan televisiossa vedoten muihin kiireisiin. Minusta tämä ei ole nykyaikaista demokratiaa vaan suoranaista vastuun ja avoimen keskustelun pakoilua.

Sama stunttien käyttö jatkuu näköjään koko hallituskauden ajan. Millaisia ministereitä meillä on, kun he eivät uskaltaudu kansan eteen televiossa tai livenä? Onneksi emme ole suuremmassa kriisissä tai tämä sakki luikkisi samantien pakoon käpykaartiin. Reservin upseeria suorastaan inhottaa tällainen johtajuus. Suomessa on tapana johtaa edestä esimerkillä eikä piiloutua muiden taakse.

Eduskuntakäsittely ilman vastuuministeri Mattilaa tai yleensäkään ketään ministeriä

Tuoreessa muistissa itselläni on vielä se, että tämä välinpitämätön ja vastuuton toiminta ei ole tapahtunut vain median suhteen vaan myös eduskuntakäsittelyssä.

Eduskuntakäsittely joulukuussa pidettiin käytännössä pelkästään opposition jäsentenvälisenä keskusteluna, jossa ainoana hallituspuolueidem edustajan Zyskowicz kävi välillä piipahtamassa. Vastuuministeri Mattila twiittasi olevansa matkalla savusaunaan - sinällään varsin älykästä toimintaa twiitata moista oman vastuualueensa lain ollessa keskustelussa eduskunnassa? Olisi edes ollut hiljaa.

Tänä vuonna Mattila tuli piilostaan laitumelta esiin viimein maanantaina 8.1.2018 esiin sen verran, että ilmoitti Ylen haastattelussa, ettei käy keskustelua julkisuuden kautta.  Avointa demokratiaa parhaimmillaan ja eipä häntä todellakaan ole näkynyt.

Tämä kansa ansaitsee parempaa kuin nämä selkärangattomat vastuutaan pakoilevat miehet ja naiset.

Sipilä puhui lampaista mallin puolustamisen yhteydessä. Katsomalla peiliin hän löytää yhden - ja  Valtioneuvoston pöydästä ympäriltään löytää lisää saman lauman jäseniä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuota, kun puhut vertauskuvilla ja vaikka asiasisältö olisikin oikea, käytät niitä vertauskuvia mielestäni väärin.

Armeijassa johdetaan edestä, mutta ei johtaja ole ns. keihäänkärkenä, vaan esim. Hakkapeliitoilla se oli korpraali. Korpraalilla saattoi kuitenkin olla parempi palkka kuin luutnantilla. Rämäpäisyydestä siis maksettiin.

Lammaslaumaa puolustaa ja johtaa vanhempi, kokeneempi, kookkaampi emolammas. Vaaran uhatessa johtajalammas suojelee laumaansa ja joutuu siten ensimmäisenä pedon suuhun. Näin se menee, jos ja kun ei ole mahdollisuutta pötkiä pakoon.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, asiasta voi olla montaa mieltä ja eri näkökulmaa - ymmärrän toki tuonkin.

Kuitenkin kun puhutaan asiaskysymyksistä ja päätöksistä, niin kyllä johtajien siihen keskusteluun pitää mennä. Jos syntyisi joukoissa huonoa moraalia eikä se enää usko tekemiseensä, niin kyllä silloin arvovallallaan ja puheillaan johto astuu esiin eikä piilottele.

Kyllä todelliset johtajat nousevat esiin karismallaan ja rohkeudellaan silloin, kun heitä tarvitaan. Näillä ei ole sitä ominaisuutta.

Elitistisellä pelkästään taustalla pysyvällä johdolla, joka ei puhu kansalle, on moni sota hävitty.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kun pysytään edelleen eläinmaailmassa, niin jänistämisestä on kyse, ovat jänishousuja.

Jänikselle turkinvaihto on todella kriittinen tilanne, kun se valkoisena yrittää piilotella ja pysyä niillä viimeisillä valkoisilla laikuilla, ettei erottuisi maastossa.

Tilanne helpottuu vasta kun jänis saa kesäturkin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #6

Nimenomaan, koska kesälomat pelastavat jänishousut vähäksi aikaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #6

Vaikka joukkojen johtaminen on vain pieni osa blogia, en malta olla toteamatta missä mennään metsään hallituksen taholta.

Yhdessä vanhimmista sodankäynnin oppikirjoista Sun Tzu ja Sodankäynnin taito, yhtenä viidestä ja ensimmäisenä mainittu on moraalinen vaikutusvalta, josta todetaan:

"Moraalisella vaikutusvallalla tarkoitan sitä, mikä saa alamaiset elämään sopusoinnussa hallitsijoidensa kanssa, niin että he seuraavat näitä elämässä ja menevät kuolemaan tuntematta kuolemanpelkoa."

Tästä Chang Yu on todennut: "Kun ihmisiä kohdellaan hyväntahtoisesti, oikeudenmukaisesti ja oikeamielisesti ja heille osoitetaan luottamusta, armeija on yksimielinen ja palvelee johtajiaan ilomielin."

Eihän tämä suoraan sovellu tähän päivään ja sodasta ei ole kysymys, mutta Sipilän hallitus erityisesti tässä asiassa on epäonnistunut kaikessa mitä Yu selityksessä kuvaa. Ja siksi kuppi meni nurin ja lirissä ovat.

Vaikeudet toisaalta punnitsevat ihmisen ja suuret astuvat esiin - mitä johtopäätöksiä blogissani kuvaamastani toiminnasta voi vetää Sipilästä ja hänen hallituksestaan?

Lammasvertauksessa käytin analogian vuoksi Sipilän valitsemaa eläintä - se tuskin on se keskeinen kysymys. Voidaan toki miettiä monia muitakin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #9

Kyllä sieltä idästä on tullut niitä johtamisoppeja, esim. pelolla johtaminen, mongolit kävivät Wienin porteilla asti, Venäjällä säästivät kaupungit, mikäli asukkaat antautuivat, mutta tuhosivat ne kaupungit, jotka eivät antautuneet ehdoitta, viimeiseen mieheen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #12

Okei, mielestäsi olen siis väärässä - tämä selvä. En nyt jaksa enempää tähän kokonaisuudessa pieneen sivuseikkaan keskittyä.

Uskon että useimmat ymmärtävät mitä tarkoitan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #13

Kyllä minäkin ymmärsin ja totesin asiasisällön olevan oikein tms.

Asia kiinnosti vertauskuvien kautta, totta, että Sipilä käytti lammaslauma -vertausta.

Tiedätkö muuten miksi mongoli vetäytyivät? "Climatic and environmental aspects of the Mongol withdrawal from Hungary in 1242 CE" https://www.nature.com/articles/srep25606 https://yle.fi/uutiset/3-8919546

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #16

Nyt kolkuttelet suuntaa, jonne en ainakaan lähde. ;-)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ministeri Mattila ymmärtää onneksi sen, ettei hänellä ole mitään mahdollisuuksia vastata asiallisesti ministeriötään koskeviin kysymyksiin tai Sipilän ja Orpon toimintaan. Hallitus on valehtelijoiden klubi, mikä sinänsä lähentelee maanpetoksellista toimintaa. Se saa jatkaa, koska kokoomuksen kannatus jostain syystä pysyy korkealla, kepun sisäinen jakaantuminen ei ole tarpeeksi pitkällä ja siniset juudaat pitävät palleistaan ja audeistaan kiinni, kuten hitleriläiset viimeisistä juomista bunkkerissa.

Sipilän hallitus on täysin moraaliton ryöstöhallitus. Harmittaa kun sivistyssuomea myydään halvalla kaikilla rintamilla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"kokoomuksen kannatus jostain syystä pysyy korkealla"

Kokoomuksen suosiota en pysty ymmärtämään muuten kuin se edustaa yleisemmin Euroopan unionin näkemyksiä utopiasta jossa vain köyhät maksavat veroja. Kukapa haluaisi nähdä itseään köyhänä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Muistutan vain, että edelleenkin suurin osa vasemmistopuolueista kannattaa EU-jäsenyyttä. Ehkä siellä ajatellaan, että rauha ja kauppa eivät ole vastapainoja. Sen kansallisvaltiot voisivat tehdä, että tuomitsisivat omat talousrikollisensa. Valitettavasti kulttuurit ovat niin erilaisia, missä toinen on rikollinen, toinen on "Suuri Poika". Itä-Euroopassa edetään hitaasti sikäläisistä kepulaisista käytännöistä, jos edetään?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #5

EU on muistuttanut Suomea muutamia kertoja alimitoitetusta sosiaaliturvasta, ja tästä syntyy aivan asiasta sellainen käsitys että EU on köyhän puolella. Kuten se itse asiassa onkin.

Toinen asia ovat oikeuden käyttöön kuuluvia - joita en sisällöllisesti tarkemmin tunne - joista muistan EU:lta huomautuksia tulleen. Sekin koskettaa tavallisia kansalaisia ja varmaan lisää EU-myönteistä ajattelua vasemmistolaisten joukossa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Vartiainen on saanut oppinsa Ruotsissa. Mielestäni hyvä tyyppi kun ei kiertele sanomisissaan. Tulee nousemaan politiikassa. Sipilällä ja ministereillä on muutakin tekemistä. Esim. Suomen kuntoon laittaminen. Pieni myräkkä välillä tekee hyvää. Eteenpäin sanoo hallitus lumessa. Takana ei ole kuin jarrujälkien tekijöitä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eikö mielestäsi keskustelu satojatuhansia koskettavasta asiasta ole vaikkapa vajaan tunnin televisio-ohjelman osallistumisen arvoinen. Asiasta, jonka vuoksi Suomi on yhden päivän lakossa ensimmäisen kerran pitkään aikaan?

Tai eduskuntakeskusteluun osallistumisen arvoinen.

Muuta tärkeää tekemistä? Toit nyt kyllä Seppo esiin juuri sen ylimielisyyden ja välinpitämättömyyden, joka on osaltaan luonut tämän tilanteen.

Mitä tulee Suomen kuntoon laittamisesta, niin toistaiseksi tämä hallitus lisää julkisia kustannuksia eikä ole onnistunut finassipolitiikan tavoitteessaan kertoo mm VATT ja VTV eli toki siinä töitä riittää, mutta ei se ole mikään riittävä syy. Prioriteettinsa toki kullakin. Ehkä oli esim parempi etteivät Mykkänen ja Lintilä olleet antamassa lisää lausuntoja osoittaen etteivät edes ymmärrä, mitä päättivät.

En voi käsittää tätä ajatusta, että tärkeämpää on savusaunoa ja miettiä
Suomen kuntoon laittoa lauteilla osallistumatta keskusteluun.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

No - minä näen lakon poliittisena "tilaustyönä". Kansalaisaloite oli sopiva astinlauta. Tilanne oli esillä ja avoin keskustelulle koko viime syksyn. Jostain syystä tieto järeän lakkoaseen käytöstä ajoitettiin ennen presidentinvaaleja. Syytä en tiedä, mutta se ohjaa minun ajattelua. Miksi hallituksen pitäisi tarttua tähän syöttiin. Kansalaisaloitteen käsittely mennee siinä järjestyksessä kuin sen pitäisikin mennä. Muutenhan tästä tulisi tapa uusille "tilaustöille".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Vartiainen on saanut oppinsa Ruotsissa."

Ei nähtävästi kuitenkaan ole ottanut mukaan niitä porkkanoita eli työntekijöiden edustusta yhtiöiden hallinnossa ja myötämääräämisoikeutta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ei sinne pk-yrityksien hallituksiin tunkua ole. Tämä perustuu tietoon eikä huulenheittoon. Siinä kun lankeaa juridinen vastuu ja osakeyhtiölain määräykset. Mutta kyllä niissä hallituksissa - ainakin joissa olen ollut mukana - luottamusmiestäkin kuunnellaan ja mukaan kutsutaan tärkeisiin kokouksiin. Kuten muitakin avainhenkilöitä. Harvoin hallitus (ainakin jossa on ulkojäseniä) tietää mitä ruohonjuuressa tapahtuu. Asiat ovat monessa yrityksessä menneet parempaan suuntaan. Mutta ei työmarkkinajärjestöjen tai poliittisen johdon vuoksi. Vaan...kerron suuren salaisuuden; yrityksen ja sen selviämisen vuoksi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Näemmä Sipilän kanssa oli sovittu, että ministerit jäävät pois mielenosoitustapahtumasta.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240934-huuto-mini...

Itse en ole ihan varma tarjoaako SAK;n johtaja kädenojennuksena ulospääsyn vai oliko näin oikeasti - ihmettelen olisiko joku oikeasti ollut menossa ja kuka se olisi ollut. Tästä kukin voi sitten vetää johtopäätöksensä.

Toistuvaa trendiä tämä ei hallituksen toiminnan osalta heilauta eli tästä huolimatta pysyn sanojeni takana asian surkeasta käsittelystä ja hallituksen osallistumattomuudesta keskusteluun ja pakoilusta.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Vartiaisen lausuma "kovat epäluulot sekä vihantäyteisyys leimaavat suomalaista politiikkaa" herätti ainakin ajattelemaan sitä, että ketkä vihaavat ja keitä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

En ole katsonut edes noita, mutta minulle aidosti herää kysymys Sipilän hallituksen pelisilmästä. Kuinka ihmeessä he ajattelevat vaikkapa porukan samassa veneessä luomisen mielikuvan kannalta olevan paras vaihtoehto valita Juhana Vartiainen, joka on mm rikkaruoho-puheillaan kunnostautunut todella oikealla oleva tapaus, olemaan se pääargumentoija työttömiä ja ay-liikettä vastaan.

En kiistä etteikö Vartiainen olisi hyvä puhuja, mutta hän herättää puheillaan ja menneillä lausunnoillaan välittömän vastareaktion.

Mielestäni tämä kertoo Sipilän surkeasta pelisilmästä ja siitä, ettei hän vieläkään ymmärrä, ettei hän ole Suomen toimitusjohtaja ja pääomistaja, jota pitää totella kuten yritysmaailmassa potkujen uhalla.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Toivottavasti lakkoilu ja mielenosoitukset helpottivat oloa. En halua olla ilonpilaaja tai besser wisser, mutta voi olla, että "Kumotaan 124/2017 vp" -kansalaisaloitetta ei käsitellä eduskunnassa lainkaan Kansalaisaloitelain 4 §:n vastaisena, koska ko. laki sanoo, että "Kansalaisaloite sisältää lakiehdotuksen tai ehdotuksen lainvalmisteluun ryhtymisestä sekä ehdotuksen perustelut. Aloitteella on oltava sen sisältöä kuvaava otsikko. - -"

Ko. aloite ei em. seikkoja sisällä eikä otsikko kuvaa aloitteen sisältöä. Ks. linkki "Päättyneet" aloitteet:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/hae?searchView=p...

Tässä alla puolestaan kansalaisaloite "Aidosti palkitsevaan aktiivimalliin", jossa ko. ehdot täyttyvät:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Olisiko jo aika rauhassa miettiä, miten tästä mennään porukkana eteenpäin...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Olkoon sitten vaikka lammaslauma. Talous 3,5 % kasvussa, vienti on lähtenyt viimein vetämään ja v. 2017 työttömien määrä väheni yli 60.000 henkilöllä. Velkaantuminenkin saadaan kuriin mitä todennäköisimmin jo ensi vuonna 2019.

Tämän hallituksen ottaessa pestin sateenkaarihallitukselta, maassa oli liki puoli miljoonaa työtöntä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Lauri,

Paha sanoa, mutta rekisteristä poistettiin ensin kaikki kuolleet; työllistyneet, jotka eivät olleet ilmoittautuneet ja Lex-Lindströmiläiset. Paljonkohan em. ryhmiä mahtoi olla siitä lähes 500 000:sta?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Nyt en ymmärtänyt ? Kyllä TEM:n tilasto vain kertoo, että yli 60.000 on saanut ihan oikean työpaikan v. 2017 aikana.

Anne Pylkkönen

Kiisken tapaisilta näpsäköiltä numeronikkareilta tuntuu menevän kokonaan ohi kaikki globaalit suhdannevaihteluvirtaukset, jotka todellisuudessa aika pitkälle määräävät valtiollisten talouksien vauhdin. Lähes vuosikymmen on kulunut Amerikasta alkunsa saaneen edellisen talousromahduksen seurauksista toipuminen, ja tästä toipumisesta saamme kiittää nykyistä kohenevaa suhdannettamme, emme hallitustamme.

Sipilän hallitus pelaa kyynistä ja kuvottavaa valtapeliä kaikkein heikoimmassa asemassa olevien työttömien kustannuksella. Aktiivimalli on absurdi, eikä sen tarkoituskaan ole auttaa työttömiä, kansantaloutta kokonaisuutena tai edes työnantajia. Todellinen syy on yrittää saada aikaiseksi mehevä todellisuusefekti siitä, että hallitus pääsee alkutaipaleellaan lähes ylimaallisen mahdottomaan työllisyystavoitteeseensa, jonka rinnalla Jeesuksen ihmeteotkin kalpenevat. Tehdään muutama suuren haloon nostattava keppimanööveri työttömille, ja kas! - kaikki Kiisken tapaiset puusilmät jotka tuijottavat vain muutamia käppyröitä uskovat oitis, että meidät ovat pelastaneet Sipilä, KaKot(=kansallinen kokoomus), ja smurffit. Sitten ei muuta kuin rinta rottingilla kohti tulevia eduskuntavaaleja!

Aktiivimallin ainoa todellinen päämäärä on siistiä työllisyystilastot hallituksen työllisyystavoitteiden mukaisiksi. Ei haittaa, vaikka byrokratiakulut kasvavat, ja verorahat kuluvat samaan malliin, eli "työttömien elintaso ei laske" kuten Sipiläkin jeesustelee, sillä samansuuruisen sosiaalisen tulonsiirron saa, pelkästään vain toisella, eli toimeentulotuen tahi asumistuen nimellä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset