Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Lähikauppani vieressä pitäisi olla Alko - vaan ei ole

Otsikon vanha sanonta tuli mieleeni lukaistuani Uuden Suomen uutisen elinkeinoelämän vaikuttajien ylläpitämästä Ekonomistikoneesta ja otsikosta Enemmistö ekonomisteista kannattaa työttömyysturvan kytkemistä aktiivisuuteen.

Kun mennään katsomaan itse uutista, niin selviää kuinka moni kannattaa sillä ehdolla, että tarvittavia töitä ja koulutuksia on riittävästi tarjolla, jotta työttömät voivat täyttää ehdon. Tällä vastaavalla kannalla on ratsastanut vallitsevat realiteetit kiertäen moni muukin kuten presidentti Sauli Niinistö.

Kaikille luulisi tässä vaiheessa olevan selvää, että nyt lain oltua voimassa yli kuukauden tämä tilanne ei toteudu.

On melkoista harhaanjohtamista ja asian väistämistä kannattaa asiaa ehdolla, joka ei ole toteutumassa lähiaikoina. Se ei nimittäin toteudu lähitulevaisuudessa vaikka lisäpanostuksia tulisikin.

Ekonomistienkin olisi myös hyvä tutustua jo nykyisiin karensseihin yms, joilla työttömiä patistellaan. Vaikuttaa siltä, ettei kovinkaan moni niitä tunnu tuntevan.

Joten lisäpatistelu on näiden ekonomistien mielestä ok, jos töitä ja palveluita ehdon täyttämiseksi on riittävästi tarjolla - pitäisi ja pitäisi vaan ei ole!

 

PS. Ekonomistikoneen värittyneisyydestä kirjoitin aiemmin blogissani EK:n uusi propaganda-ase Ekonomistikone.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Se mikä toimii muualla ei toimi Suomessa.''

ex-ministeri Susanna Huovinen, SDP.

Suomelta puuttuu kokonaiskäsitys talouden lainalaisuuksista ja siten Suomesta ei koskaan tullut suurvaltaa.

Juha Hämäläinen

Meillä on kirjanoppineita liikaa, jotka eivät ole koskaan koeponnistaneet viisauksiaan oikeassa elämässä. Siksi mm ekonomistiemme näkemykset menevät kauttaaltaan kategoriaan viisastelu ja turha tutkimus.

Nalle Wahlroos oli poikkeus.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ovatko ekonomistit jotenkin väärässä ?

Aktiivimallin vastustajat taisivat olla ekonomistien joukossa vähemmistönä - ja selvästi.

Keitä olivatkaan ne kaksi ekonomistia, jotka vastustivat kovasti aktiivimallia ?

Maalaisjärjellä ajatellen pienetkin lyhytaikaiset työsuhteet katkaisemassa työttömyyttä torjuvat pitkäaikaistyöttömyyttä. Jos on ollut kokonaan työmarkkinoiden ulkopuolella 6 - 12 kk, työllistymisen kynnys käy yhä korkeammalle työnantajien arvostaen enemmän aktiivisempia työnhakijoita. Pidempi työttömyys on aina jarruksi työllistymiselle.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Miten onnistut aina missaamaan blogin pointin ja haluat ruveta vääntämään jostain muusta? Tämä toistuu kerta toisensa jälkeen.

Blogin pointti on se, että on älyllisesti epärehellistä puolustaa mallia, sillä edellytyksellä että palveluja ja töitä olisi tarjolla ehdon täyttämiseksi, kun näin ei reaalimaailmassa tänä päivänä todellakaan ole.

Sinun oikeustajullasi voidaan näemmä vaikka leikata vaikkapa sadaltatuhannelta heidän aktiivisuudestaan ja yrittämisestään huolimatta elleivät he onnistu, jotta saataisiin 8000 työlliseksi tilastoissa tekemällä pienen määrän työtä. Ekonomian näkökulmasta toiminee, mutta maailmassa on muutakin kuin taloustiede mikäli olet huomannut.

Ekonomistien sijasta kannattaisi ehkä kysellä sinun asiaa jostain muiltakin tieteenalueilta, jotka käsittelelevät vaikkapa yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta tai ihmisoikeuksia. Todellinen kannustaminen, motivointi ja auttaminenhan tuntuvat olevan sinulle joka tapauksessa vieraita ajatuksia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Niin taisivat missata valtaosa ekonomisteistakin- sen sinun pointtisi.

Sinun pointtisi taitaa olla, että sängyn pohjalla syljeskellen kattoon luodaan parempaa tulevaisuutta työttömälle, kuin mitä se olisi, jos työtön joskus sieltä sängyn pohjalta nousisi hieman enemmän ja omatoimisesti yrittäisi mukaan työelämään.

Monesti olen Kaistakorvelta nyt kysynyt, että eikö se olisi jo kerrassaan hyvä, että yksityisrahoitteisten työpaikkojen määrä kasvaisi ja työttömyys alenisi, sekä miten yksityisiä työpaikkoja saataisiin maahan lisää työttömyyttä alentamaan ja verotuloja lisäämään ?

Ei taida riittää moiseen kiinnostus, eikä siihen, että tämän hallituksen aikana aivan aikuisen oikeasti yli 60.000 työtöntä sai aivan oikean työpaikan pelkästään viime vuoden 2017 aikana !

Onko Suomen oltava edelleen se outo Euroopan ja koko Maailman kummajainen, jossa työttömyystukia maksetaan täysin ilman vastikkeellisuutta toimeentulotuen tapaan ?

Oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeuksien kannalta ja verukkein sinun sietäisi hieman tarkastaa näkökantaasi ja sanailuasi. Oikeudenmukaista ja ihmisarvoista on se, että ihminen pääsee osalliseksi yhteiskuntaan mahdollisuuksiensa mukaan mm. työn kautta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #8

En taida kohta enää viitsiä näitä omissa blogeissani edes lukea. Käydäänpä tämä kommenttisi läpi samoin kuin joskus olen tehnyt Jaskarin perustelemattomille blogeille.

1)"Sinun pointtisi taitaa olla, että sängyn pohjalla syljeskellen kattoon luodaan parempaa tulevaisuutta työttömälle, kuin mitä se olisi, jos työtön joskus sieltä sängyn pohjalta nousisi hieman enemmän ja omatoimisesti yrittäisi mukaan työelämään."

Tämä paljastaa hienosti mielikuvasi normaalista työttömästä ja hänen tekemisestään. Selittänee osin lausuntojasi ja suhtautumistasi moneen asiaan.

2)"Monesti olen Kaistakorvelta nyt kysynyt, että eikö se olisi jo kerrassaan hyvä, että yksityisrahoitteisten työpaikkojen määrä kasvaisi ja työttömyys alenisi, sekä miten yksityisiä työpaikkoja saataisiin maahan lisää työttömyyttä alentamaan ja verotuloja lisäämään ?"

Kerroppa missä kaikkialla olet tätä nimenomaista asiaa kysynyt? Tottkai on hyvä, että syntyy yksityisrahoitteisia työpaikkoja, mutta eivät ne työpaikat synny sanktioimalla työttömiä siitä, ettei hän onnistu saamaan työtä. Malli ei sisällä elementtiä, joka lisäisi yksityisrahoitteisten työpaikkojen määrää.

3)"Ei taida riittää moiseen kiinnostus, eikä siihen, että tämän hallituksen aikana aivan aikuisen oikeasti yli 60.000 työtöntä sai aivan oikean työpaikan pelkästään viime vuoden 2017 aikana!"

Mikä on oikea työpaikka? Mihin perustuu luku 60.000? Mikä on hallitusten toimien vaikutus suhteessa yleiseen talouskasvuun? Yleinen heitto, jota olet perustelematta käyttänyt toistuvasti. Talouskasvukin on kommenteissasi hallituksen aikaansaanno, johon suhdanteet yms eivät tunnu vaikuttavan.

4)"Onko Suomen oltava edelleen se outo Euroopan ja koko Maailman kummajainen, jossa työttömyystukia maksetaan täysin ilman vastikkeellisuutta toimeentulotuen tapaan ?"

Olet ollut muistaakseni keskusteluissa mukana, jossa on osoitettu työttömällä olevan paljonkin velvollisuuksia, joiden laiminlyömisestä seuraa toimeentuloon todella paljon vaikuttavia karensseja. "Täysin ilman vastikkeellisuutta" kuvaa ettet näemmä tiedä nykytilasta juuri mitään.

Toinen kohta Euroopan ja koko Maailman kummajainen onkin jo mielenkiintoinen. Listaappa nyt väittämäsi tueksi alkuun EU-maiden mallit työttömyyden hoitoon ja niiden vastikkeellisuus. Sen jälkeen voit sitten jatkaa muulla maailmalla väitteesi tueksi, odottelen mielenkiinnolla. Vai onko sittenkin niin ettet tiedä kuin Tanskan ja pari muuta uutisista? Tanskan malli on tasapainoinen kokonaisuus, jossa edut, työvoimahallinnon merkittävät panostukset, ylempi turvan taso ja yhtenä osana velvoitteet kohtaavat. Sinulla on vain keppi poimittuna.

Esimerkkejä nykyisistä velvotteista:
"Työstä kieltäytyminen
TE-toimisto tarjoaa sinulle työtä tekemällä työtarjouksia. Myös työnantaja voi tarjota sinulle työtä suoraan. Työstä kieltäytyminen voi johtaa työttömyysetuuden määräaikaiseen menettämiseen.
-Jos kieltäydyt ilman pätevää syytä työstä, johon sinut on valittu, tai työsopimus kariutuu oman menettelysi takia, karenssi on 90 päivää.
- Jos kieltäydyt TE-toimiston sinulle tarjoamasta tai muuten sinulle tarjotusta työstä, karenssi on 60 päivää.
- Jos työ, josta kieltäydyt, olisi kestänyt enintään kaksi viikkoa, karenssi on 30 päivää."

"Jos aiheutat omalla menettelylläsi sen, ettei työsuhdetta synny, sinun katsotaan kieltäytyneen työstä."

Palveluista todetaan mm seuraavaa:
"Palveluista kieltäytyminen tai keskeyttäminen
Menetät oikeutesi työttömyysetuuteen 60 päiväksi, jos:
- Kieltäydyt ilman pätevää syytä työ- tai koulutuskokeilusta tai muusta työllistymistä edistävästä palvelusta. Palvelusta ei ole välttämättä sovittu työllistymissuunnitelmassasi tai sen korvaavassa suunnitelmassa.
- Keskeytät palvelun tai eroat siitä ilman pätevää syytä. Kieltäytymistä vastaa tilanne, jossa itse aiheutat sen, ettei sinua valita koulutukseen.
- Et osallistu kotoutumisaikana alkukartoitukseen tai kotoutumiskoulutukseen (ml. omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna)."

"Jos aiheutat omalla menettelylläsi sen, ettei sinulle voida järjestää työllistymistä edistäviä palveluja, sinun katsotaan kieltäytyneen palvelusta."

http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_...

Puhutko tarkoituksella pötyä vai etkö tiedä näistä asioista?
Oli tilanne kumpi tahansa, niin touhu alkaa mennä liian pitkälle enkä jaksa kohta kuluttaa aikaa oikoakseni perusteettomia väittämiäsi, jotka toistuvat kerta toisensa jälkeen. Tämä "outo Euroopan ja koko Maailman kummajainen" -retoriikka menee jo pahasti överiksi.

Joten katselisin sinuna nyt ennemmin sinne peiliin ja miettisin ovatko tällaiset perusteettomat väittämät oikea "sanailua" ja tapa tuoda näkökantojaan esille.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #16

Taas sitä taattua höpöhöpöä Kaistakorvelta.

En jaksa enää oikaista noita aivoituksiasi.

Kuitenkin talous kasvaa vauhdilla, työttömyys laskee ja velkaantuminenkin alkaa olla hallinnassa jo v. 2019

So ?

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Ekonomistit saavat aivan liikaa julkisuutta ottaen huomioon sen vähäisen tietämyksen, mikä heillä on todellisesta maailman menosta. En ymmärrä miksi taloustieteen professoreita ja ekonomisteja on niin valtava määrä, koska ainoa fakta mikä heillä on esittää, on "yksi ynnä yksi on noin kaksi". Taskulaskimen eikä edes Excelin käyttöön ei tarvita kummoistakaan koulutusta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, jos puhtaasti taloustieteen kannalta katsotaan niin aika monelle talouden kannalta tuottamattomalle ihmiselle voisi keksiä vaikka mitä sanktioita, jolla kansantaloutta voitaisiin parantaa. Ehkä karrikoituna vaikkapa näiden kansalaisten karkoitus maasta auttaisi huoltosuhdetta ja parantaisi taloutta?

Onneksi ei vielä olla puhtaasti esim Vartiaisen haikailemassa vain talousteorioihin perustuvassa mallissa. Lienee perustuslaki tiellä, kerkiäisiköhän sen poistaa vielä tämän hallituskauden aikana. ;-)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hallituksen aktiivimalli ei toimi. Toimisiko tämä?

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Tutustuttuanne - olipa vaikea sana - ottakaapa kantaa! Ajatelkaa työttömän lisäksi sen autettavan ikäihmisen näkökulmasta eri puolella Suomea... Ja Suomen tynnyrinmuotoisen ikäpyramidin kannalta... Odotan innolla kommenttejanne!

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Täytän tänä vuonna 62 vuotta. Olen kesätöitä lukuun ottamatta hakenut tasan kolmea työpaikkaa. Kahteen ensimmäiseen edellytyksenä oli täydellinen ruotsin kielen taito (olen kaksikielinen mutta jouduin suorittamaan suuren kielitutkinnon), kolmas ohjasi minut todennäköisesti loppuelämäkseni ulkomaille töihin.

Elämä on ollut rikasta, monessakin mielessä. Olen sellaisessa tilanteessa, että minun ei välttämättä tarvitse tehdä mitään, mitä en halua.

Olen kauhulla ajatellut millaista olisi olla 25-vuotias vastavalmistunut nyky-Suomessa. Mahdollisuudet saada edes vakituinen työ ovat aivan olennaisesti vähäisemmät kuin 37 vuotta sitten. Puhumattakaan siitä, että jonkinlainen "menestys" seuraisi tuosta työstä.

Mikä on näiden ihmisten, työttömien, pätkätyöläisten, osa? Miten he elävät ja mitä he elämältä saavat? Mikä on heidän osallistumisensa elämään? Missä on toivo paremmasta?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maailma globalisoituu, ja usko tai älä, myös Suomikin.

Siinä mielessä asia on hyvä- vaikkakin uusi meille täällä lottovoittajen maassa.

Ei ole hyvä eikä kestävä suunta tällekkään maalle se, että maailman korkeimmalla verotuksella ja julkisilla menoilla ollaan menossa suuntaan kalliisiin makullisiin julkisiin palveluihin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

???

Olin aika voimakkaasti globalisoimassa Suomenkin taloutta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #12

Aivan varmasti. En epäile sitä hetkeäkään.

Eikö ole mukava elää maailamssa, jossa ihmisten tarvitsemat tavarat on tehty muualla ja siinä sitten voi olla tyytymätön naapurin autoon tai mielipiteisiin paremman huomisen toivossa maan velkaantumisen ja ALV:n pitäessä naapuritkin kaverillisina.

Jos nyt itse suosittelisin lapsilleni tulevaisuutta, niin kyllä se olisi maanviljelyn saralla - ja jopa ilman EU.n tukiaisia.

Hong Kongin kuvernööri Pattenkin varoitteli länsimaiden joutuvan työttömyyden kuiluun globlisaatioan ja vapaakaupan muodoin jo aikapäiviä sitten.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Niko, tiedoksesi:

http://tem.fi/documents/1410877/3178243/ajankohtai...

Jos korruptiolle antaa pikku sormen, viekö se koko käden?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitos, lisää bisnestä pukkaa näemmä henkilöstöpalveluyrityksille. Mitenhän niitä mitataan ja ovatko tiedot julkisia..

Bisneksestä tulikin jo kirjoitettua:

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vapaa kilpailu on siis korruptota ja ja julkinen monopoli kasvatusmonopoleineen tehokkuuden ja sivistyksen mittana ?

Näinhän se oli Neuvostoliitossakin vielä 1980-luvulla - ja vieläpä ilman korruptiota.

Tervetuloa nyt kuitenkin 2000-vuosituhannelle.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Korni ja populistinen lausunto jälleen kerran. Hohhoijaa, jospa kirjoittelisit joku päivä tänne Puheenvuoroon vaikkapa ensimmäisen oman blogisi ja ruotisit näitä ajatuksiasi siellä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Populistinen ?

Kornista en sitten tiedä - riippuu katsontakannasta.

Mutta tervetuloa Kaistakorpikin 2000-luvulle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset