Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Paljonko potaskaa lakiesityksessä saa kirjoittaa - perinnän lakimuutos

Hallitus esittää perinnän muuttamista jatkossa rekisteröitäväksi toiminnaksi aiemman luvanvaraisuuden sijaan. Tästä ollaan oltu monilla tahoilla huolestuneita kuten Velallisyhdistyksen ja kansanedustaja Satu Taavitsaisen ajatuksista kertova mtv3:n uutinen kertoo.

Muuttaessaan perintätoiminnan luvanvaraisesta pelkkää rekisteröintiä vaativaksi kertoo hallitus perusteekseen seuraavaa:

"Esityksen tavoitteena on uudistaa perintätoiminnan elinkeino-oikeudellista lainsäädäntöä niin, että sen käytännön soveltamisessa ilmi tulleet ongelmat voidaan poistaa. Tavoitteena on varmistaa, että perintätoimintaa harjoitetaan asianmukaisesti. Sen vuoksi viranomaisen tulee varmistua perintätoiminnan harjoittajien ammattitaidosta, luotettavuudesta ja vakavaraisuudesta. Samalla pyritään helpottamaan perintätoiminnan harjoittajiin kohdistuvaa valvontaa ja ehkäisemään harmaata taloutta.Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman mukaisesti tavoitteena on myös perintätoiminnan harjoittajiin kohdistuvan hallinnollisen taakan keventäminen ja lupaprosessien sujuvoittaminen."

Käsittääkseni nykyisissä lupaprosesseissa nimenomaan varmistetaan näitä asioita ja jopa niin ikävän usein kuin viiden vuoden välein tarkastellaan asioita luvan uudistamisen yhteydessä. Hallituksen mielestä tämä nähdään ikäväksi ja kohtuuttomaksi taakaksi, minkä vuoksi on syytä laittaa paukkuja tähän uudistukseen.

Esityksen mukaan Suomessa on noin 122 perintää harjoittavaa toimijaa ja juuri heidän hallinnollista taakkaa tarvitsee nyt ehdottomasti keventää. Tuota hallinnollista taakkaa, jonka mukaan viiden vuoden välein pitää luvan uudistamisen yhteydessä toimittaa seuraavat järisyttävän monimutkaiset tiedot:

"Voimassa olevan lain mukaan toimilupahakemukseen on liitettävä muun muassa todistus siitä, ettei hakijalla ole maksamatta erääntyneitä veroja. Lisäksi hakijan on liitettävä hakemukseen edellisen tilikauden tilinpäätösasiakirjat. Tilinpäätösasiakirjojen liittäminen hakemukseen koskee niitä hakijoita, jotka ovat edellisen tilikauden aikana harjoittaneet liiketoimintaa. Nykyinen käytäntö aiheuttaa hallinnollista taakkaa sekä aluehallintovirastolle että yrityksille, koska viranomainen joutuu usein pyytämään hakijaa täydentämään hakemusta edellä mainittujen asiakirjojen osalta. Lisäksi toimiluvan haltijan vakavaraisuuden valvomiseksi luvanhaltijan on nykyisin toimitettava tilinpäätösasiakirjat aluehallintovirastolle kahden kuukauden kuluessa tuloslaskelman ja taseen vahvistamisesta."

Voi hellanlettas, ihan kerran viidessä vuodessa tarvitsee toimittaa moiset todistukset. Kannattaako koko liiketoiminta enää millään? Ihan mahdotonta byrokratiaa, kun pitää toimittaa asiakirjoja, jotka yrityksen pitää muutenkin tehdä. Pitäisikö näille laittaa joku aktiivimalli, joka velvottaisi tähän?

Hallitus suunnitellessaan vaikkapa työttömien viikoittaista raportointia on erityisen huolissaan tästä hallinnollisesta taakasta?

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Huomatkaa että tämä on suora sitaatti esityksestä:
"Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman mukaisesti tavoitteena on myös perintätoiminnan harjoittajiin kohdistuvan hallinnollisen taakan keventäminen ja lupaprosessien sujuvoittaminen."

En tiennytkään, että juuri perintätoiminnan sujuvoittaminen on niin lähellä hallituksen sydäntä, että se pääsee hallitusohjelmaankin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@1. Ei saa sujuvoittaa! Nehän voivat lopussa olla epärehellisia ja velallisella ei ole työkaluja heitä vastaan enkä tarkoita vasaraa. Minulla on ollut epärehellisiä perintätoimistoja, ketkä ovat myyneet velani muille ja niistä ei ole tullut todisteita velkani todisteita.

Olen siksi luopunut tästä toivottomasta taistelusta ja maksellut kiltisti velkojani ja osa niistä ei olisi pitänyt maksaa lainkaan ja osa oli tuplasti peritty. Ei vain enää jaksanut enää kysellä perään vaan pääasia pysyisivät kirjeissä tai puhelinotoissa hiljaa.

Facebookissa tämä velallisten Tuki ry herätti toivoa, että saataisiin nämä rosvot pois markkinoilta. Nykyään vaaditaan, että voidaan näyttää asiakirjoja, että velat oikeasti pitää periä mutta ne hyeenat siellä kertovat, ettei ole näyttää asiakirjoja, niin silloin ne pitää hylätä.

Harmi vain, että olisinpa syntynyt paljon myöhemmin, että voin saada oikeutta asioitteni tekemisestä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ainoa mitä minulle tulee mieleen hallituksen toimista on...facepalm....

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Nooh, kohta on moottoripyöräjengit perimässä köyhien velkoja.

Anne Pylkkönen

Voisiko se olla jopa hallituksen alitajuinen tavoite? Sittenhän jos velallinen sattuisi olemaan myös työtön, niin kylläpä kovapintaisempikin ideologisesti työtön tai työstäkieltäytyjäliittolainen aktivoituisi väsäämään työhakemuksia sellaiseen tahtiin että varmaan Lindströmkin varmaan hykertelisi onneaan...

tai sitten ei :(

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset