Maatalouden investointituet ja vääristynyt kannattavuuslaskenta

Olen jonkin aikaa kummastellut LUKE:n tuottamia maatalouden kannattavuuteen liittyviä laskelmia, jotka eivät tunnu oikeastaan ottavan huomioon muuta kuin suoran tuotantotuen laskelmissaan. Maatilojen tilanne saadaan näyttämään vieläkin dramaattisemmilta, kun ei oteta huomioon sitä, että suuri osa investoinneista on tehty mittavilla investointituilla. Myöhemmin investointituet unohtuvat kannattavuuslaskennassa ja niistä tulee omaa rahaa esimerkiksi tuottovaatimuksissa.

Investointituen määrä navettarakennuksen laajentamiselle

Otetaan esimerkki vaikkapa 500 tuhatta euroa maksavasta navettarakennuksen laajennuksesta. Katsotaan alkuun paljonko on mahdollista saada investointitukea tällaiseen – oheinen Mavin dokumentti kertoo määristä. Poimitaan sieltä AB-tukialueen mahdollisen tuen määrä, joka on 40% kustannuksista. Tähän liittyy lisäksi mahdollisuus saada siihen 20% korotus kunhan hanke täyttää EU:n EIP-ohjelman vaatimukset, joten päästään jopa 60 prosenttiin ja siten 300 000 investoinnista saadaan suorana tukena valtiolta.

Jäljelle jää 200 000 rahoitettavaksi itselle, jota varten voi ottaa valtion takaaman ja korkotuetun lainan. Sitä saa käytännössä lopulle summalle, mikä laskee lainan kulut hyvin pieneksi.

Maatalouden kannattavuuslaskenta ei ota tätä huomioon kunnolla

Kun sitten aletaan laskemaan maatalouden kannattavuutta ei otetakaan ollenkaan huomioon saatuja investointitukia vaan sitä käsitellään suoraan kuin omaa sijoitettua rahaa.

Uusi navettarakennuksen laajennus lasketaan täysimääräisenä osaksi pääomaa ja tasetta koko 500 tuhannen arvostaan. Laskettaessa vaikkapa korkovaatimuksia se on täysimääräisenä mukana vaikka 60% investoinnista on tullut suoraan valtion tukena. Samaten sallitut poistot lasketaan myöskin täysimääräisestä summasta.

Tällainen toimintatapa vääristää radikaalisti koko maatalouden yrittäjätulon ja kannattavuuden laskentaa antaen väärän kuvan todellisesta tilanteesta.

Matkan varrella valtion antamasta rahasta tuleekin samantien omaa näissä laskelmissa.

Jatkuvasti pielessä olevat LUKE:n ennusteet – tällä hetkellä ei edes vuoden 2016 toteumaa ole laskettu

LUKE:lta menee yleensä seuraavan vuoden joulukuuhun, että se saa edellisen vuoden luvut laskettua. Nyt ollaan jopa tilanteessa, jossa helmikuun puoliväli 2018 on ohitettu eikä vieläkään ole käytössä vuoden 2016 toteumia.

LUKE:n ennusteet ovat usein metsässä ja tuntuvat jopa tarkoituksellisesti näyttävän suurempaa ahdinkoa kuin on todellisuudessa. Vuoden 2015 osalta ennuste oli sikatilojen osalta 1700% pielessä. Ennustettiin maaliskuussa 2016, että pahimmassa kriisissä ollaan sikatiloilla ja yrittäjätulon ennustetaan olevan 3000 euroa ja lopulta laskelmien jälkeen se onkin 54 400 euroa ja paras tilamuodoista. Onko sitten myöhemmin uutisoitu sikatilojen nousseenkin kriisin sijaan? Ei ole. Tällä muuten perusteltiin aikanaan karsinakoon laajennuksen siirto kauemmas tulevaisuuteen.

Alkaisi olla aika katsoa näitä asioita kriittisesti ja analyyttisesti. En ole ajamassa tukien poistoa enkä maatalouden alasajoa – kuitenkaan en myöskään pidä tarkoituksellisesta harhaanjohtamisesta, jota tässä asiassa tehdään. LUKE ja Mavi eivät tilastoinnissaan ja uutisoinnissaan vaikuta olevan kovin puolueettomia, mitä kuitenkin pitäisi vaatia valtion toimijoilta.

Väistämätön skeidamyrsky maataloustukien ollessa kyseessä alkakoon. wink

 

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu