Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Nuorisosäätiön johtajalle satojatuhansia veroparatiisiyhtiöiltä

PRH:n Nuorisosäätiön tutkinta vaikuttaa kestävän ikuisuuden, mutta vyyhti alkaa nyt onneksi purkautua verottajan kautta. Verohallinnon tekemän tutkintapyynnön myötä Poliisi selvittää liittyykö Salpaussselän rakentajien miljoonien eurojen arvoiseen kuittikauppaepäilyyn myös lahjusten maksua.

Ylen MOT kertoo:

"Samalla selvitetään, onko lahtelainen rakennusliike Salpausselän Rakentajat järjestänyt satojen tuhansien eurojen maksuja keskustataustaisen Nuorisosäätiön johtajan Perttu Nousiaisen tilille. Poliisia kiinnostavat myös suuret lainat, joita Nousiaisen sekä Nuorisosäätiön asiamiehen Aki Haaron yhtiöt ovat saaneet virolaisilta pöytälaatikkoyhtiöiltä. Poliisi haluaa selvyyden siitä, mistä lainarahat ovat alun perin peräisin."

"Erikoinen rahaliikenne nousi esille, kun poliisi alkoi tutkia tapausta, jossa Salpausselän Rakentajien johtajia epäillään törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista."

Poliisi epäilee , että Salpausselän Rakentajat on maksanut miljoonia euroja konsulttipalkkioita virolaisille pöytälaatikkoyhtiöille. Se selvittää, ovatko laskut tekaistuja eli onko laskujen perusteena käytettyjä konsulttitöitä todellisuudessa edes tehty. Konsulttipalkkioita on maksettu Viroon yhtiöille, jotka ovat suomalaisen liikemiehen Arto Aution omistamia tai johtamia. Autiolla on eri yritystensä yhteyksiä sekä Nuorisosäätiöön että Salpausselän Rakentajiin.

Yle toteaa myös:

"Virolaisista yhtiöistä rahoja on siirretty ainakin kahteen suuntaan: lainoina Nuorisosäätiön asiamiehen Aki Haaron ja puheenjohtaja Perttu Nousiaisen yrityksille sekä veroparatiisiyhtiöihin. Samoista veroparatiisiyhtiöistä puolestaan on tehty satojen tuhansien eurojen rahasiirtoja Nousiaisen tilille."

Toisessa artikkelissa kerrotaan laajalti myös Kokoomuksen Eero Lehden kytkennöistä samaiseen liikemieheen ja kuinka hän on mm "unohtanut" tehdä notaari-ilmoituksen Virossa omistuksistaan sekä myöskin ilmoittaa näistä omistuksista kansanedustajan sidonnaisuusilmoituksissaan.

Hyvä että tämä vyyhti alkaa edes hiljalleen purkautua - kesällä 2016 PRH ilmoitti aloittavansa tutkinnan, mutta siitä ei ole kuulunut mitään. Säätiöiden valvonta on Suomessa surkealla tasolla niiden jättiomaisuudesta huolimatta, mistä kirjoittelin blogissani Nuorisosäätiö ja PRH:n säätiövalvonnan todellisuus. Tässä vaiheessa kyseessä on toki vasta tutkinta eikä tuomio - talousrikosten tutkinnat ovat yleensä kovin pitkiä, joten saa nähdä kauanko joudutaan odottamaan itse oikeuskäsittelyä.

Valvonnan ollessa täysin olematonta vain julkisuuden kautta esiin tulleita tarkastetaan. Tämä voi olla vain jäävuoren huippu. Viidenkymmen suurimman säätiön omaisuus oli laskelmieni mukaan vuonna 2013 yhteensä 15,7 miljardia euroa.

On todella moraalitonta, että yleishyödyllisissä säätiöissä pääsee tapahtumaan tällaista ohi valvonnan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä kun nostat jutun pintaan. kiitos.

Mielenkiinnolla seurattavaa on jatkotoimet. Tuleeko aikanaan syytteitä varojen väärinkäytöksistä, veropetoksista tai muusta kähminnästä, ja mihin mahdolliset syytteet sitten johtavat. Ettei vaan käy niin, että maan tavan mukaisesti kavereille sattuneet keljut jutut katoavat parrasvaloista ja painellaan villasukalla hijaisiksi. Kokoomus ja Keskusta jutussa mainittu.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Saapi nähdä kuin käy, kiirettä ei tunnu olevan mikä tosin johtunee osin resurssien puutteesta. Kiinnostavaa on tosin myös se, miksi resursoinnille ei tehdä mitään. 2013 kaksi henkilöä valvoi 2600 säätiötä ja he ainoatsaan tarkastavat, että oikeat dokumentit on toimitettu mutteivät edes lue niitä..

Tällä hallituskaudella en ole havainnut, että nämä asiat kiinnostaisivat hallitusta pätkääkään. Harmaan talouden tutkinnastahan oltiin alkuun leikkaamassa, mutta lopulta se jätettiin tekemättä suuren julkisen vastustuksen vuoksi.

Seura kirjoitteli muuten taannoin mielenkiintoisesti Verohallinnon tapahtumista:

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/veronkiertaji...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"On todella moraalitonta, että yleishyödyllisissä säätiöissä pääsee tapahtumaan tällaista ohi valvonnan."

Mutta juuri sitä vartenhan nämä säätiöt on perustettu!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Karu näkemys, toivottavasti ei ihan näin ole.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Säätiöillä on tosiaan ihan omat säännöt ja varsin helposti yleishyödyllinen säätiö voi kikkailla mm ssa tuloverotuksen nollaan.

http://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-yr...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Säännöt ovat tosiaan väljät ja lisäksi kuten monilla muillakin säätiöillä, niin Nuorisosäätiöllä ei ole omistajaa tahi isäntää. Sen hallitus täydentää itse itsensä sekä päättää asiamiehestä ja mm etuuksista ja palkoista mukaanlukien omat korvauksensa. Käytännössä mikään ulkoa tuleva paitsi massiivinen rikostuomio ja sen seurauksena määrätty hallituksen ja asiamiehen vaihto ei muuta tilannetta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"talousrikosten tutkinnat ovat yleensä kovin pitkiä, joten saa nähdä kauanko joudutaan odottamaan itse oikeuskäsittelyä."

Ehkä taas juttu vanhenee eikä oikeuskäsittelyä tarvita.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Hyvä alku, mutta eiköhän pitäisi tutkia myös lukuisten maahanmuuttaja ”säätiöiden” rahankäyttö ja kassavirrat. Eivät ne miljardiluokkaa ole, mutta rapauttavat moraalia ja ihmisten käsitystä oikeudenmukaisuudesta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kaikki säätiöt on verollepantava, mikäli tekee joskus oikeaa hyväntekeväisyyttä niin näistä rahoista voidan antaa tukea.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

On aivan totta että Keskustan näpeissä oli Nuorisosäätiön hallitus. Näpit paloivat oikein kunnolla tuomioiden kautta Keskusta irroittautui pois toiminasta.
Katsoin aiheesta MOT ohjelman ja jäi sellainen kuva että säätiön toiminnassa poikkeamaa säätiön sääntöihin nähden ja gryndereillä on osuutta asiaan tämä lie nyt tutkinnan vaiheena.

Se miksi nyt annetaan mielikuvaa että suoraan Keskustapuolueella olisi jotain osuutta säätiön toimintaan nyt vielä,tämä on oikein ja pitää tutkia mutta on outoa provosoida Keskustaa nyt ilman faktoja tässä vaiheessa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen on entinen Keskustanuorten puheenjohtaja ja Keskustan listoilta Kuopion entinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Asiamies ja toimitusjohtaja Aki Haaro on entinen Keskustanuorten toinen vahva vaikuttaja ja myös Keskustan hallintopäällikkö. Jälkimmäisestä tehtävästä hän siirtyi Nuorisosäätiöön.

Nuorisosäätiön hallituksessa on varapuheenjohtajana Kiril Häyrinen, samaa Keskustanuorten poppoota aikanaan.

Lisäksi samoja hemmoja on ja on ollut vaikkapa Minela-säätiössä, Maaseudun Kukkasrahastossa, Nuorisotyön tuki ry:ssä jne.

Joten kyllä Keskustataustainen on kyllä oikeutettu termi, kun kyseessä on alunperinkin Keskustanuorten perustama säätiö.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

OK pääsit pälkähästä kooglasin löytyiskö vihreistä jotain sanomista mutta ei, ei edes osallisuutta Nivalan konikapinaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset