Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Nuorisosäätiöllä taas outoja sattumia sopassa

Eilen uutisoitiin Perttu Nousiaisen eronneen Nuorisosäätiön johdosta, jotta saadaan säätiölle työrauha. Tänään on selvinnyt kuinka taustalla oli PRH:n lähettämä vaatimus erosta. Tilalle nousi varsin tuntematon Mikko Henttonen ja nyt on paljastunut, että hänellä on aivan sattumalta yhteinen yritys Sveitsissä grynderin kanssa, joka on käynyt kauppaa Nuorisosäätiön kanssa asunnoista, jotka eivät suinkaan ole niitä nuorille tarkoitettuja pieniä asuntoja.

Jarno Liski on jälleen tehnyt ansiokasta tutkivaa journalismia ja selvitellyt kytköksiä rekisterien kautta. Uusi hallituksen puheenjohtaja kertoi, ettei hänellä ole taustaa rakennusalalta, mutta sitten löytyikin erikoinen yhteisyritys hämeenlinnalaisen rakennuttajan kanssa. Henttonen on lisäksi yrityksen suomalaisen tytäryhtiön toimitusjohtaja, joka ilmoittaa kaupparekisterissä toimialakseen rakennuttamisen ja rakennushankkeiden kehittämisen.

Suomen Kuvalehdessä kerrotaan:

"Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Henttonen kuitenkin hallitsee Sveitsissä yhtiötä yhdessä suomalaisen Rakennusliike Leimarakentajat Oy:n pääomistajan Mikko Launon kanssa.  Leimarakentajat on yksi Nuorisosäätiön viime vuosien yhteistyökumppaneista."

"Henttonen yllättyy kysymyksistä, jotka koskevat hänen ja Leimarakentajien omistajan yhteistä CFS Cica Financial Solutions AG -yhtiötä."

“Se on vanha yhtiö, eikä sillä ole mitään toimintaa”, sanoo Henttonen.

"Henttonen ja rakennusliikkeen omistaja on kirjattu Sveitsin kaupparekisteriin yhtiön liiketoiminnasta vastaaviksi lokakuussa 2015. Sveitsiläisen yhtiön tilinpäätökset eivät ole olleet SK:n käytettävissä."

Hups, olipa vanha yhtiö.

Mahtavat taas poijjaat miettiä miten nyt mennään eteenpäin. kun Ylen artikkelissa kerrottiin seuraavaa: "Yle ei tavoittanut Henttosta kommenttia varten. "

On nämä melkoisia sankareita -  ja niitä sattumia sopassa tuntuu olevan tavallista enemmän.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Nuorisosäätiö-uutisointi närkästyttää kovasti Timo Laanista: Laaninen avautuu, Suomenmaa 8/3 :
” Keskustalla ei ole mitään tekemistä säätiön kanssa”

Politiikassa pätee kuitenkin edelleen Urho Kekkosen viisaus: "Niin on, jos siltä näyttää".

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Laaninen pesee mustaa valkoiseksi. Toki sidoksia on vähennetty, mutta sen sijaa että entiset haalituksen jäsenet kuten Kaikkonen olisivat pitäneet huolen säätiön jatkuvuudesta jättivät he laivan vaalirahakohun jälkeen.

On muistettava seuraava:

Hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen on entinen Keskustanuorten puheenjohtaja ja Keskustan listoilta Kuopion entinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Asiamies ja toimitusjohtaja Aki Haaro on entinen Keskustanuorten toinen vahva vaikuttaja ja myös Keskustan hallintopäällikkö. Jälkimmäisestä tehtävästä hän siirtyi Nuorisosäätiöön.

Nuorisosäätiön hallituksessa on varapuheenjohtajana Kiril Häyrinen, samaa Keskustanuorten poppoota aikanaan.

Lisäksi samoja hemmoja on ja on ollut vaikkapa Minela-säätiössä, Maaseudun Kukkasrahastossa, Nuorisotyön tuki ry:ssä jne.

Laanisen toteamus artikkelissa on suorastaan huvittava: "Laa­ni­nen sa­noo ymmär­tä­vän­sä jo­ten­kin vie­lä sää­ti­ön luon­neh­ti­mi­sen kes­kus­ta­taus­tai­sek­si, kos­ka sää­ti­ön pe­rus­ti­vat ai­koi­naan 1960-lu­vul­la kes­kus­ta­lai­set."

"Laa­ni­sen mu­kaan ai­noa yh­teys on, et­tä eräil­lä sää­ti­ön joh­to­hen­ki­löil­lä saat­taa ol­la tai ol­la ole­mat­ta kes­kus­tan jä­sen­kir­ja."

Aika paljon on kytköksiä sen jälkeen. Jos Keskustalla olisi ollut niinsanotusti munaa, olisivat he jo vaalirahakohun jälkeen pitäneet huolen siitä, että toiminta muuttuu alkuperäisen tarkoituksen mukaiseksi. Sen sijaan he jättivät säätiön ja myös monen muun siihen liittyvän säätiön kuin rotat laivasta oman onnensa nojaan näiden kaverien käsiin. Karusti sanottuna kyseessä on lähinnä rintamapako. Saa nähdä mitä tutkintojen edetessä paljastuu vielä lisää myös siitä ajasta, kun keskustajohtoa oli mukana.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Nuorisosäätiö rakennutti asuntoja Tallinnaan, olisiko tässä jokin yhteys.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201706242200227086...

Nuorisosäätiön piti rakentaa kohtuuhintaisia asuntoja nuorille Tallinnaan - toisin kävi ja hirmuvuokrat tuli
Sunnuntai 25.6.2017 klo 07.46
Nuorisosäätiö rakennutti Tallinnaan talon, joiden ”kohtuuhintaisiin” asuntoihin tuskin on varaa virolaisella palkkatasolla.

Tallinnan kaupunkisuunnitteluvirastosta kerrotaan käyttöluvan myöntämisen Nuorisosäätiön talolle viivästyvän, koska kyseisessä talossa on oleellisia virheitä eikä se kaikin osin vastaa rakennussuunnitelmaa.
Yleisradio kertoi viime vuoden lopulla Perttu Nousiaisen sanoneen, että Nuorisosäätiön säännöt eivät estä Nuorisosäätiötä laajentumasta Suomen rajojen ulkopuolelle.
Poliittisesti Nuorisosäätiö on lähellä keskustapuoluetta. Osin tämän takia Nuorisosäätiö päätti tehdä 12 miljoonan euron sijoituksen rakennushankkeeseen Tallinnassa.
Nuorisosäätiön rakennuttama talo sijaitsee Tarton maantiellä, Tallinnan linja-autoaseman nurkilla, reilun kilometrin päässä Tallinnan ydinkeskustasta. Taloon rakennettujen asuntojen koot vaihtelevat 31 neliömetristä 78 neliömetriin ja niiden vuokrat ovat 460-940 euroa kuukaudessa.
Nuorisosäätiön rakennuttama talo sijaitsee Tarton maantiellä, Tallinnan linja-autoaseman nurkilla, reilun kilometrin päässä Tallinnan ydinkeskustasta. Taloon rakennettujen asuntojen koot vaihtelevat 31 neliömetristä 78 neliömetriin ja niiden vuokrat ovat 460-940 euroa kuukaudessa. (ALBERT TRUUVÄÄRT)
Nuorisosäätiön Tallinnaan rakennuttaman pienkerrostalon ulkotyöt valmistuivat jo pari kuukautta sitten ja nyt se odottaa niin sanottua käyttölupaa, eli viranomaisten suorittamaa lopputarkastusta.

Ennen käyttölupaa ei taloon saa muuttaa. Luvan talolle myöntää Tallinnan kaupunkisuunnitteluvirasto.

- Siitä, milloin lupa saadaan, ei ole tietoa, sanoo Nuorisosäätiön viestintäpäällikkö Tytti Aarnio.

- Asuntojen markkinointi ja sitä myöten vuokraustoiminnan valmistelut on käynnistetty.

Tallinnan kaupunkisuunnitteluvirastosta kerrotaan käyttöluvan myöntämisen Nuorisosäätiön talolle viivästyvän, koska kyseisessä talossa on oleellisia virheitä eikä se kaikin osin vastaa rakennussuunnitelmaa. Talolle oli haettu käyttölupaa jo maaliskuussa.

- Rakennuksella ei ole paloturvallisuusviranomaisten hyväksyntää eikä sen pihatöitä ole toteutettu luvatulla tavalla, virastosta kerrotaan.

- Lupa voidaan myöntää vasta sitten kun puutteet on poistettu.

Tähän artikkeliin yritettiin saada kommenttia Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajalta Perttu Nousiaiselta sekä Nuorisosäätiön asiamieheltä Aki Haarolta ja hallintojohtajalta Kalle Koskiselta, mutta heistä kukaan ei vastannut puheluihin ja sähköpostiviesteihin tiistain ja keskiviikon aikana.

Jopa Helsingissä halvempaa

Yleisradio kertoi viime vuoden lopulla Perttu Nousiaisen sanoneen, että Nuorisosäätiön säännöt eivät estä Nuorisosäätiötä laajentumasta Suomen rajojen ulkopuolelle.

Kunhan asuntoja tarjotaan kohtuuhintaan nuorille, voi säätiö rakentaa tai hankkia asuntoja mistä päin maailmaa tahansa.

Ylen mukaan Nousiainen kertoi huomanneensa, että Viron vuokra-asuntomarkkinat toimivat huonosti. Tämän takia Virossa työskentelevien tai opiskelevien suomalaisnuorten on vaikea saada kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Ristiriitaista onkin nyt se, että Nuorisosäätiön Tallinnaan rakennuttamat vuokra-asunnot eivät ole kohtuuhintaisia. Ne eivät ole kohtuuhintaisia ainakaan Viron hinta- ja elintason mukaan, ja edullisia ne eivät ole välttämättä edes Suomen hintatason mukaan.

Nuorisosäätiö tarjoaa parhaillaan Helsingin Vuosaaresta vuokra-asuntoja edullisempaan hintaan kuin uudesta Tallinnan talostaan.

”Nuoria on kuule kaikenlaisia”

Nuorisosäätiön Tallinnan rakennuttamassa pienkerrostalossa on kaksi kerrosta ja yhdeksän asuntoa. Talo on ulospäin varsin askeettinen, kuten on sen pihakin. Asunnoista kahdeksan vuokrailmoitukset julkaistiin tällä viikolla virolaisessa kiinteistönvälitysportaalissa, City24:ssä.

Kyseinen talo sijaitsee Tarton maantiellä, Tallinnan linja-autoaseman nurkilla, reilun kilometrin päässä Tallinnan ydinkeskustasta.

Nuorisosäätiön Tallinnan rakennuttamassa pienkerrostalossa on kaksi kerrosta ja yhdeksän asuntoa. Talo on ulospäin varsin askeettinen, kuten on sen pihakin.
Nuorisosäätiön Tallinnan rakennuttamassa pienkerrostalossa on kaksi kerrosta ja yhdeksän asuntoa. Talo on ulospäin varsin askeettinen, kuten on sen pihakin. (ALBERT TRUUVÄÄRT)
Taloon rakennettujen asuntojen koot vaihtelevat 31 neliömetristä 78 neliömetriin ja niiden vuokrat ovat 460-940 euroa kuukaudessa.

Virolaiseen tapaan kaikki juoksevat kulut kuten lämmitys, siivous ja jätehuolto jäävät vuokralaisen maksettaviksi, eli asumiseen tulee lisäkuluja asunnon koosta ja vuodenajasta riippuen noin 50-200 euroa per kuukausi. 78 neliön kokoisen asunnon kokonaisvuokra lienee talvikuukausina noin 1100 euroa.

Vastapäätä Nuorisosäätiön taloa, Tarton maantiellä, tarjotaan parhaillaan 82 neliön asuntoa hintaan 600 euroa kuukaudessa.

Nuorisosäätiö puolestaan tarjoaa Helsingissä, Keski-Vuosaaressa, 69 neliön asuntoja hintaan 960 euroa kuukaudessa. Asunnot ovat valmistuneet 80-luvun lopussa.

Keskipalkka Virossa on vain kolmasosa Suomen vastaavasta, eli noin 1100 euroa kuukaudessa. Normaalilla virolaisella palkkatasolla Nuorisosäätiön ”kohtuuhintaisiin” Tallinnan asuntoihin tuskin on varaa.

Nuorisosäätiön Viron-yhtiön, Elupaik OÜ:n, edustaja Huko Olander kertoo, että hinnoistaan huolimatta Tallinnan asunnot on kuin onkin tarkoitettu nimenomaan nuorille.

- Nuoria on kuule kaikenlaisia. Helsingin hintatasosta minä en tiedä mitään, hän toteaa.

Tytti Aarnion mukaan Nuorisosäätiön Tallinnan asuntojen kohderyhmä ovat Tallinnassa asuvat suomalaiset nuoret, kuten opiskelijat.

- Opiskelijoiden lisäksi Tallinnassa on suomalaisia firmoja, jotka kaipaavat työntekijöilleen asuntoja. Näiden lisäksi varmasti myös löytyy suomalaisia nuoria, jotka haluavat Suomesta Viroon asumaan ja töihin.

Lisää nuorisoasuntoja Tallinnaan

Elupaik OÜ:n viime vuoden tilinpäätöksestä selviää, että yhtiöllä on taseessaan lainarahaa 3,64 miljoonan euron verran.

Lainasta 3,14 miljoonaa euroa on saatu ”omistajalta”, eli Nuorisosäätiöltä, ja loput puoli miljoonaa juridiselta henkilöltä. Juridiselle henkilölle Elupaik maksaa lainasta 13 prosentin korkoa.

Yleisradion tietojen mukaan Nuorisosäätiö on miljoonien eurojen sijoituksella mukana hankkeessa, jossa rakennetaan kovan rahan asuntoja Tallinnan Olympiapurjehduskeskuksen alueelle. Ylen mukaan Nuorisosäätiö haluaa hankkia purjehduskeskuksen alueelta yhden tai kaksi kerrostaloa, joiden asuntoja tarjottaisiin kohtuuhinnalla suomalaisille nuorille.

Mahdollista on kuulemma sekin, että Nuorisosäätiö myy osuutensa hankkeesta, ehkä venäläiselle taholle.

Nuorisosäätiö on suomalainen yleishyödyllinen yhteisö, jonka toiminta-ajatuksena on sosiaalinen nuoriso- ja kasvatustyö ja nuorten itsenäistymisen tukeminen. Se tukee 18-29 -vuotiaita nuoria aikuisia itsenäiseen asumiseen ja elämään rakennuttamalla ja tarjoamalla heille kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Poliittisesti Nuorisosäätiö on lähellä keskustapuoluetta.

Osin tämän takia Nuorisosäätiö päätti tehdä 12 miljoonan euron sijoituksen rakennushankkeeseen Tallinnassa.

Toisaalta Nousiainen painottaa, että kyse on sijoituksesta - kohteesta voidaan hankkiutua eroon tarvittaessa.

SAMI LOTILA

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Näitä riittää, kohta varmaan kirjan arvoisesti. Lisäksi kaikki on tuotu alunperin esille julkisuuden kautta eikä virallinen valvonta ole tehnyt mitään. Tämä on todellisuudessa vain jäävuoren huippu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset