Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Puppugeneraattorit vauhdissa perintöveroasiassa - sukupolvenvaihdoshuojennus

Perintöveroon liittyvissä perusteluissa ja myös kansalaisaloitteessa tuodaan jatkuvasti esille sukupolvenvaihdoksen ongelmallisuutta ja massiivisia perintöveroja, joiden vuoksi yritykset tai maatilat eivät voi jatkaa toimintaansa. Tämä ei kuitenkaan ole pitkään aikaa vastannut todellisuutta vaan tilanne on muuttunut paljon. Perusteena tuo on toki väkevä ja poistoa tukeva karuine mielikuvineen, mutta todellisuudessa tilanne ei ole lainkaan niin ongelmallinen kuin halutaan ymmärtää.

 Lauri Finer verotuksen asiantuntijana on tutkinut näitä ja kirjoitti asiasta Veropolitiikka-blogissaan:

"Suomen perintö- ja lahjaverotuksen kummajainen, varsinainen perintöverokusetus, on niin kutsuttu sukupolvenvaihdoshuojennus. Huojennus perustuu kahteen tekijään. Perinnöstä noin 60 prosenttia vapautetaan verosta. Lisäksi perinnön arvo määritetään yleensä normaalia alemmaksi."

"Nimellisesti huojennuksella on tarkoitus vahvistaa taloutta helpottamalla yritysten- ja maatilojen sukupolvenvaihdoksia. Käytännössä huojennuksella on vain vähän tekemistä tavoitteensa kanssa. Se on varakkaiden yksityishenkilöiden verosuunnittelun työkalu, jolla puhkotaan vaivatta perintöveropohja rikki."

"Tämä kävi ilmi selvästi viime vuonna, kun Sipilän hallitus esitti sukupolvenvaihdoshuojennuksen laajentamista alaikäisten lasten saamiin perintöihin. Valtiovarainministeriö selvitti lakimuutoksen valmistelun yhteydessä sen vaikutuksia. Tulokset olivat pysäyttäviä:

”Huojennuksen tuoma etu on varsin mittava. Maatilavarallisuuden luovutuksissa efektiivinen [tosiasiallinen] saajakohtainen veroprosentti oli keskimäärin 1,6 prosenttia ja muun yritysvarallisuuden luovutuksissa keskimäärin 3,5 prosenttia.

Ei muuten ole kovin kummoinen veroprosentti ja näille saa vielä vuosien maksuajan - maksimi oli aiemmin sukupolvenvaihdoksessa viisi vuotta, mutta hallitus korotti sen kymmeneen vuoteen 2017. Nuo prosentit eivät missään nimessä ole sukupolvenvaihdosta kaatavia tai estäviä - ja ne ovat siis VM:n laskelmia eivätkä Finerin omia.

Sipilän hallitushan veti alkutaipaleellaan pois lakimuutosesityksen tähän liittyen, sillä samalla arvioitavaksi olisi tullut myös tämä säännös ja se olisi saatettu tulkita perustuslain vastaiseksi. Käytännössä nykytilanteessa siis annetaan huojennuksia, jotka voitaisiin tulkita tasa-arvon kannalta perustuslain vastaiseksi.

Herää kysymys eivätkö tätä keppihevosenaan käyttävät tunne asiaa vai ovat siitä tahallaan tietämättömiä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Esität tuossa mielestäni aika vahvan argumentin perintöveron poistamiseksi.

Sukupolven vaihdoksia surullisempia tapauksia voivat olla rahalliselta arvoltaan vain muutaman sadantuhannen perinnöt. Jos vaikka pienituloinen ja vähävarainen perii suvussa kulkeneen kesämökin, saattaa myyminen hyvinkin olla ainoa tapa selviytyä perintöverosta.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Ja miksi se mökin perintövero olisi sitten väärin, vaikka joutuisikin sen myymään? Eihän se ole koskaan ennen hänellä ollutkaan.

Ongelmallista on, että varallisuuden kasautumisen pieniäkin rajoitteita pyritään nyt voimallisesti purkamaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Se, onko hänellä sitä ollut riippuu katsantokannasta. Ei ole omistanut juridisesti, mutta voi olla sinne syntynyt ja siellä elänyt. Kai tuo moraaliselta kannalta liittyy siihen, tarkasteleeko asiaa henkilön vai perheen näkökulmasta.

Jos varallisuuden keskittymistä halutaan estää, olisi kai perinnön/perintöoikeuden poistaminen paljon tehokkaampi keino? Lahjoituksia olisi varmasti vaikea estää, mutta niitähän voisi vuorostaan verottaa tuloveroasteikon mukaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tiedän monia vanhempia, jotka koko ikänsä elävät säästeliäästi, jotta voivat jättää lapsilleen sen oman mökin ja velattoman asunnon. On kohtuutonta, jos verottaja haluaa viedä joka ikisestä kohtuullisen pienestäkin omaisuudesta aina oman siivunsa.

Tuskin monikaan viitsisi kovalla kuurilla säästää itselleen edes omaa asuntoa, jos lapsia ei olisi, joille haluaa jättää oman pesämunan? Yhteiskuntamme kerää jo nyt tuleville sukupolville suurimman taakan kantaa, kuin mitä meillä on ollut.

Pohjoimaiden kuitenkin hyvä sosiaaliturva ja muut tänään vielä saadut etuoikeudet asua hyvinvointivaltiossa tulee tulevaisuudessa aina vain vaikeammaksi pitää yllä. Ja kun vielä huoltosuhteet keikahtavat suurten eläkeläismäärien aina vain kasvaessa ja mahtavat valtionvelat uhkaavat jäädä lapsiemme maksettaviks? Ja siinä alkaa jo olla suuri vaara monien nykyisin normaaliksi katsottujen sosiaaliturvien poistot.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #18

Sanotaan että noilla vanhemmilla on 400 000 euron omaisuus ja perijänä on kaksi lasta. Tällöin kumpikin lapsista (täysi-ikäisiä) saa 200 000 euron osuuden. Tuosta kahdestasadasta tuhannesta kumpikin lapsi maksaa tahollaan 21 700 euroa veroa eli hitusen päälle 10%. Verot vähennettynä kummallekin siirtyy 188 300 euron omaisuus.

Eikö se ole ihan mukava pesämuna?

Useimmiten lapsilla on jo asunto ja omaakin omaisuutta, jonka lisäksi tämä nyt tulee. En itse pitäisi sitä kohtuuttomana. Tuon voi maksaa kymmenessä erässä eikä kerralla.

Nämä verot kustantavat sitä sosiaaliturvaa ja eläkkeitä vajaalla miljardilla, jossain oli luku 900 miljoonaa. Luopuminen verosta vaatisi verojen keruuta jostain muualta - toistaiseksi vähissä ovat olleet ehdotukset oikeudenmukaisemmista verotuksen kohteista.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Pienituloinen voi sitten ottaa velkaa maksaakseen perintöveron. Perintö käynee velan vakuutena. Vähävarainenhan tällainen henkilö ei enää "vain muutaman sadan tuhannen" perinnön jälkeen ole.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. En oikein usko, jos on luottotiedot mennyttä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #5

Tämä on sitten pohdittava onko kyseessä perintöveroasia vai sitten ennemminkin luottokelpoisutteen liittyvät kysymykset ja kuinka siitä tilanteesta pääsee pois.

Luottotietolaki taitaa olla vuodelta 2007 ja epämääräisistä puheista huolimatta hiljaista on ollut konkreettisten toimien suhteen sekä maksuhäiriöisten että konkurssin kärsineiden kohdalla luottotietojen osalta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #7

@7. Olen selvitellyt etukäteen omasta tilanteestani niin kaikissa missä tahansa olen käynytkään kysymässä. Kaikissa oli kielteinen vastaus. Ei ole mahdollista.

Sen takia olenkin tehnyt aika urakalla talousbudjettia ja saanut paljon poistettua ja pian pitäisi olla vapaa kaikista mutta siinä vielä luottotietojen rankaisu päälle pari vuotta.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki Vastaus kommenttiin #5

Onko velkaiselle ja luottotiedottomalle olemassa sen suurempaa onnenpotkua kuin perintö, vaikka siitä pitäisi maksaa hieman veroa. Lottovoitto kenties?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #11

@11. En viitsinyt alkaa vastaamaan tähän. Paljastettakoon sen verran, että ongelmaksi koituu kiinteistöt, joihin sisarella ei ole halua, kun on omasta talostaan jo velkalainaa ja veli taas asuu kaupungissa ja ei halua tippaakaan tulla maaseudulle. Molemmilla sattuu nyt olemaan pienet tulot kulujen jälkeen.

Jos kuitenkin molemmat haluavat antaa minulle talon mutta haluavat osansa? Isot ja pitkät listat pitäisi selvitellä ensin ennen kuin kaikki on totta papereissa, niissä kaikista selvityksistä tarvitaan paljon rahaa.

Onko se sinun mielestä vielä lottovoitto tai onnenpotku?

Siinä on kuitenkin niin pitkä työ tehtävänä, että on parempi hoitaa omat talousasiansa kuntoon, jotta ei tulisi ongelmia vastaan.

Jokseenkin tuntuu, että vähättelet paljon.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #15

Omasta puolestani voin todeta, että tilanteesi on ikävä ja toivotan voimia. Toivottavasti asiat järjestyvät.

Itse penäisin muutosta näihin maksuhäiriöihin, luottotietoihin, konkursseihin yms liittyviin lainsäädäntöihin. Tässäkin asiassa kuten työttömyydessä on monia syitä ja tapoja joiden myötä tilanteeseen ollaan jouduttu ja julkisuus yksinkertaistaa asian usein syyllistäen. Tuo 2 vuotta on kohtuuton aika ja vaikka toisaalta vierastan tarveharkinnan kasvattamista, niin näissä asioissa pitäisi olla mahdollista käsitellä asioita paremmin tapauskohtaisesti ja sitä kautta antaa ihmisille mahdollisuus.

Minä en ainakaan vähättele asiaa. Siitä en ole varma, voiko koko perintoverolainsäädännön lähtökohtana olla se, että tällaisiakin tilanteita on olemassa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tarkoituksella keskitin näkökantani yleisesti käytettyyn perusteluun ja sen virheellisyyteen enkä perintöveroon kokonaisuutena. Varmaan tapauksia löytyy, jossa tilanne on hankala.

Tämä kuitenkin osoittaa kuinka tietyn väittämät ja mielikuvat säilyvät sekä ihmisten että poliitikkojen mielissä vaikka tilanne olisikin nykyään jo aivan toinen.

Itse en vaan pidä tarkoitus pyhittää keinot -ajattelusta, jossa virheellisillä väittämillä joko tietämättään tai jopa tiedostaen edistetään haluamaansa asiaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tai sitten vastustus on periaatteellista. Sitä koitin tuolla kommentillani sanoa, että kaiken maailman jesariviritykset, kuten kuvailemasi poikkeussäädökset, yleensä paljastavat alkujaan kestämättömän rakenteen. Sehän on toki huonoa keskustelua, jos väittää asioiden olevan toisin kuin ovat. Sitä ei käy puolusteleminen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #8

Niin, ei mulla sinällään ole periatteellisen vastustuksen kanssa ongelmaa vaikka olen osin eri mieltä. Sitten kun aletaan tunkkaamaan periaatteita huonoilla tiedoilla ollaan eri tilanteessa.

Jesari tuntuu olevan valitettavan laajalti käytössä monilla alueilla ja tietyt lakien osa-alueet ovat aikaa myöten paikattu omituisiksi sekasotkuiksi ja pitäisi räjäyttää sekä koota uudelleen. Se sitten onkin isompi homma kuin mihin kellään tuntuu rahkeet riittävän.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #9

Jostain ihmeen syystä pitää päästä verottamaan pöytähopeatkin... Helpommin ja selkeämmin asia hoituisi myyntivoittoa verottamalla.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #13

Myyntivoiton verotusta varten pitäisi olla pöytähopioitten ostokuitit tallella... ;-)

Yleisesti ottaen toivoisi ettei näissä asioissa tarvitsisi olla niin pilkuntarkka - konkreettinen kokemus itseltä tästä tilanteesta onneksi vielä puuttuu enkä tiedä käytännön toteutuksesta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mielestäni valtamedian ja toimittajien tulisi enemmän kiinnittää huomiota näiden asioiden todenperäisyyteen. Nyt toistetaan vain poliitikkojen lausumaa ottamatta asioista selvää - tavallisilta toimittajilta sen voi osin ymmärtää, mutta tässä asiassa taloustoimittajatkaan eivät tunnu liikauttavan evääsääkään selvittääkseen asioiden todellista tilannetta.

Tärkeintä on vain forwardoida uutinen mahdollisimman nopeasti tuottamatta siihen itse mitään lisäarvoa puhumattkaan mistään tutkivan journalismin hengestä. Toisaalta on havaittavissa se, että Taloussanomien ja Talouselämän kaltaisten lehtien toimitus haluaa edistää tätä asiaa ja kenties puuttumattomuus on jopa ideologista ja tarkoituksellista kaupallisen median taholta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ihan sivuhuomiona on pakko ihmetellä kuinka Puheenvuoro-alusta muodostaa tuon oikeassa laidassa olevan kohdan "Puheenaiheeseen liittyvää". Katsoin pikavilkaisulla Huhtasaaren blogin Huomenta homo ja sen yhteydessä luki ylimmäisenä tämä minun blogini puheenaiheeseen liittyvänä, nyt se on kakkosena.

Eiväthän nämä liity mitenkään toisiinsa eikä asiasanoissa ole mitään yhteyttä? Vaikuttaa siltä, että lista generoidaan sen perusteella, että samat käyttäjät ovat katsoneet kumpaakin.

Tällöin sen otsikkokin olisi syytä muuttaa muotoon Tämän katsoneet katsoivat myös tms, joka on neutraalimpi. Itse en suoraan sanottuna halua itseäni yhdistettävän tällä tavoin vaikkapa tuohon puheenaiheeseen mitenkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset