Eriarvoisuustyöryhmä on vain Sipilän tekemän politiikan valkopesua

On tuolla Sipilällä ainakin pokkaa, Ylelle hän on todennut seuraavaa: "Toivon, että myös seuraavalla hallituksella on strateginen hallitusohjelma, jossa yksi keskeisistä tavoitteista on eriarvoistumisen vähentäminen ja että se työ tapahtuisi näiden nuottien perusteella."

Siis mitä ihmettä, jätkä teettää ennen hallituskauden loppua suunnitelman, josta juuri mitään ei enää keretä toteuttamaan – tätä ennen omilla päätöksillä on jatkuvasti nimenomaan lisätty eriarvoisuutta. Nyt hän sitten hymyssä suin kehuskelee todeten, että MYÖS seuraavalla hallituksella pitäisi olla samanlainen strateginen ohjelma. Jos Sipilä olisi halunnut vähentää eriarvoisuutta olisi hän varmaan teettänyt tämän kautensa alussa eikä niin, että se valmistuu vuotta ennen sen loppua.

Eduskunnan tietopalvelun simulointi – tuloerot ja eriarvoisuus kasvaa´vat hallituskaudella

Uusi Suomi kertoi syyskuussa 2017: "Vuosien 2015–2018 päätösten vaikutusta kuvaava simulointi osoittaa neljän alimman tulokymmenyksen käytettävissä olevien tulojen vähentyvän hallituskaudella, kun vastaavasti kuuden ylimmän tulokymmenyksen tulot kasvavat."

Liitteenä oleva graafi kertoo tilanteen havainnollisesti.

Sipilän puheet ja toimet ovat totaalisessa ristiriidassa. Joko hän ei puhuessaan ymmärrä tätä tai sitten syöttää pajunköyttä tahallisesti – en tiedä kumpi vaihtoehto on maata johtavan pääministerin kohdalla pahempi.

Eriarvoisuustyöryhmän toimeksiannossa jälleen se kuuluisa kustannusneutraliteetti

Tällä hallituskaudella on ollut toistuva ilmiö, kun mietitään heikompiosaisten tilanteen kohentamista. Näissä Sipilän hallituksen tilaamien selvitysten ja työryhmien toimeksiannossa on jokaikinen kerta vaatimuksena kustannusneutraliteetti.

Tämänkin eraiarvoistumista pohtineen työryhmän varsin sekavassa toimeksiannossa on annettu merkittäviä rajauksia pohdittaville keinoille, asetuskirjeessä kerrotaan nimittäin seuraavaa:

"Työryhmän tehtävänä on hakea uusia toimintatapoja ja keinoja pitkään jatkuneen yhteiskunnallisen eriytymisen pysäyttämiseksi nykyisen menokehyksen puitteissa ja julkisia menoja lisäämättä."

Ensinnäkin tavoitteena ei siis olllut tilanteen parantaminen vaan ainoastaan yhteiskunnallisen eriytymisen pysäyttäminen – pyritään siis vain jäädyttämään nykytila. Toiseksi rajaus nykyisen menokehyksen puitteissa ja julkisia menoja lisäämättä asettaa keinovalikoimalle merkittävän rajauksen. Sellaiset keinot, joilla voitaisiin lyhyen aikavälin panostuksilla parantaa tilannetta pitemmällä aikavälillä, jäivät siten pois valikoimasta. Tämä on erittäin lyhytnäköistä ja kahlitsee käytettäviä keinoja merkittävästi. Meidän pitäisi pystyä hakemaan myös investointeja vaativia keinoja, joilla pitemmällä aikavälillä tilannetta saataisiin parannettua. Tämä vaatii rohkeutta ja riskinottokykyä, jota hallituksella ei tässä asiassa ollut.

Koko työryhmä oli täyttä tehdyn politiikan ja päätösten valkopesua. Vuoden pohdittuaan se päätyi siihen, että työttömälle tulisi antaa 697 euroa kuukaudessa – sentilleen sama summa kuin tähän asti mikäli on aktiivinen hallituksen vaatimalla tavalla.

Mitä jos Sipilä laajentaisit kustannusneutraliteetin vaatimusta ja leikkauksia muuallekin kuin vähäosaisille?

Miten toteutetaan Sipilän lempialojen biotalouden ja cleantechin suosiminen? Kärkihankkeilla ja merkittävillä rahallisilla panostuksilla.

Miten edistetään maatalouden tilaa? Lisäämällä tukia.

Mitä on tehty yritystuille? Leikattu ainoastaan tutkitusti hyödyllisistä tuista eli Tekesin myöntämistä. Muutoin kolme vuotta on kohta menty ja yritystuille ei olla tehty yhtään mitään – Pekkarisenkin työryhmä vaan jatkaa pohdintaansa. Samaan aikaan hyvät veljet kuittaa tukia entiseen malliin niiden tutkitusta hyödyttömyydestä tai jopa haitallisuudesta huolimatta. ei mitään kiirettä…

Vanhaa putoushahmoa lainatakseni: Se ei Juha tämä maailma vaan toimi niin, että ilman panostuksia saataisiin paljoa aikaan. Varsinkaa eriarvoistumisessa, jossa merkittävin syy löytyy käytettävissä olevasta rahasta.

Monet yritykset ovat huonolla menestyksellä käyttäneet vastaavia pohdintoja esimerkiksi miettimällä kuinka parantaa vaikkapa henkilöstön osaamista tai lisätä innovaatioita ilman, että siihen panostetaan yhtään enempää rahaa. Valitettavasti suuri osa parannuksista tarvitsee tässä maailmassa rahaa ja tällaiset rajaukset johtavat köyhään keinovalikoimaan. Yritykset saattavat junnata paikallaan tai taantua ellei näihinkään osa-alueisiin uskalleta investoida. Hallitus toteuttaa tätä samaa epäonnistumiseen tuomittua keinovalikoimaa.

Nerokas sumutus – koko kausi tilannetta itse huonontaen, mutta teemme seuraavalle suunnitelmat valmiiksi

On tämä Sipilän hallitus kyllä ketkua porukkaa – ensin itse lisätään eriarvoistumiskehitystä koko hallituskausi ja kauden loppua kohden perustellaan työryhmiä, jotka tekevät ehdotuksia käytännössä seuraavalle hallitukselle.

Jos ajattelee vaikkapa kuinka vähän tämä hallitus otti edellisen sote-hahmotelmista käyttöön, niin eihän sille kelvannut juuri mikään.

Perustettu näennäisesti hyvää tarkoitusta ajava työryhmä oli jo asetuskirjeessä suitsittu ja sen ehdotusten pohjalta ei tällä hallituskaudella keretä tekemään juuri mitään. Teot ja päätökset ratkaisevat, eivät kauniit puheet ja ehdotukset tulevaisuudessa mahdollisesti tehtävistä asioista.

Hallituksella on neljän vuoden kausi, jonka aikana sillä olisi halutessaan ollut mahdollisuus toimenpiteillä edistää eriarvoistumiskehityksen loppumista ja jopa kääntämistä – sitä se ei ole tehnyt.

 

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu